SAĞLIK - 30 Eylül 2024 Pazartesi 14:38

Batı Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk

A
A
A
Batı Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi’nde Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Engin Denizhan Demirkıran, bölgede ilk kez Thulium Fiber Lazer (THUFLEP) yöntemiyle prostat ameliyatı gerçekleştirdi. Yeni nesil lazer teknolojisi, prostat ameliyatlarında sağladığı avantajlarla dikkat çekiyor.


Dr. Engin Denizhan Demirkıran, prostat ameliyatlarında geleneksel yöntem olan Transuretral rezeksiyon (TUR-P) ile Bipolar Enukleasyon (BİPOLEP) yöntemlerinin kullanıldığını bu yöntemlere BEUN Hastanesi bünyesine kazandırılan Thulium Fiber Lazer (THUFLEP) cihazı ile yenilik kazandırıldığına vurgu yaptı.


Geleneksel yöntemlerden olan TUR-P ile prostatın kesilerek belirli bir seviyeye kadar inilebildiğini ve hastalığın tekrarlama ihtimalinin yüksek olduğunu anlatan Demirkıran, bir diğer yöntem olan BİPOLEP’de prostatın elektrik enerjisi ve itme kuvvetiyle kapsülden ayrılarak çıkarılmasının sağlandığını hatırlattı. Ancak Thulium Fiber Lazer yönteminin ise yenilik getirerek prostatın lazerle kesilerek tamamının kolaylıkla çıkartılabildiğini ve tekrarlama ihtimalinin düşük olduğunu anlatan Demirkıran şöyle dedi:


"Bölgemizde ilk kez gerçekleştirdiğimiz Thulium Fiber Lazer (THUFLEP) prostat ameliyatı, klasik yöntemlere göre pek çok avantaj sunuyor. Daha önce yapılan TUR-P ameliyatlarında belirli bir alanı açarak işlem sonlandırılırken, bu yeni lazer teknolojisiyle prostat dokusu kapsül ile prostat arasından çıkarılabiliyor. Bu, hastalığın tekrarlama ihtimalini en aza indirirken, kanama riskini de büyük ölçüde azaltıyor. İlk hastamızı ameliyattan bir gün sonra taburcu ettik ve sondasını çıkararak idrar yapabildiğini gözlemledik.”



"Hastalarımız büyükşehirlere gitmeden hastanemizde tedaviyi alabilecekler"


Dr. Demirkıran, Thulium Fiber Lazer ile yapılan ameliyatın avantajlarına da değindi. Bölgede ilk kez yapılan ameliyatla birlikte artık hastaların büyükşehirlere gitmek yerine BEUN Hastanesi’nde ameliyat olabileceğini ifade eden Demirkıran, “Bu teknoloji sayesinde daha büyük bir doku çıkarılması, hastaların çok daha rahat bir şekilde idrar yapabilmesine imkan tanıyor. Ayrıca, lazer enerjisi sayesinde neredeyse hiç kanama olmuyor. Bölgemizde böyle bir lazer cihazı daha önce bulunmuyordu. Artık hastalarımız büyükşehirlere gitmeden bu tedaviyi burada alabilecekler" diye konuştu.


Dr. Demirkıran ayrıca hastanede uzun zamandır uyguladıkları Bipolar Enükleasyon Prostat (BİPOLEP) cerrahisi ile Thulium Fiber Lazer arasında teknik farklılıklar olduğunu belirterek, BİPOLEP cerrahisinin 2 yıldır hastanede uygulandığını, THUFLEP cerrahisinin ise ilk kez uygulandığını açıkladı. Demirkıran, “BİPOLEP’de elektrik enerjisi kullanırken, Thulium Fiber Lazer’de son teknolojik lazer enerjisi kullanıyoruz. Her iki yöntem de benzer avantajlar sağlasa da, lazer teknolojisi kanama açısından ek bir fayda sağlıyor.”


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi, prostat ameliyatlarında ileri teknolojilerle hastalarına modern tedavi seçenekleri sunmaya devam ediyor.



Batı Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla Büyükşehir, 100 Yaş Evlerinin sayısını arttırıyor 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla Nilüfer Caner 100 Yaş Evi üyeleri için düzenlenen etkinlikte konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, 100 yaş evlerinin sayısını arttıracaklarını açıkladı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nü anlamlı bir etkinlikle kutladı. Nilüfer Caner 100 Yaş Evi üyeleri için düzenlenen kahvaltıda bir araya gelen yaşlılar, keyifli anlar yaşadı. Ana amacı 60 yaş üstü vatandaşların sosyal hayata daha aktif katılımını sağlamayı hedefleyen 100 Yaş Evinde üyeler değişik etkinlikler gerçekleştiriyor. 100 Yaş Evi’nde; sohbet, televizyon, okuma, oyun, dinlenme ve teknoloji odasının yanı sıra resim, ahşap, boyama, mozaik gibi hobi çalışmaları yapılıyor. Hafta içi her gün hizmet veren 100 Yaş Evi’nde sağlık personeli tarafından belirli günlerde üyelerin kan şekeri ve tansiyon ölçümleri de yapılıyor. Küçük: 100 Yaş Evleri bizim rahat ettiğimiz yerler 100 yaş evi üyelerinden Rabia Küçük “Her yaşın bir güzelliği var. Bu 100 yaş evinin bize sağladığı imkanlar için çok teşekkür ederim” derken, 100 yaş evindeki bilgisayardan faydalanarak açık öğretim mezunu olduğunu belirten Fevzi Besli, “Halk müziği çalışmaları var, atölye çalışmaları var, yazlık sinema etkinlikleri var. Bilgisayarlardan yararlanabiliyoruz, bilgisayardan ben özellikle yararlandım. Açık öğretimi bitirdim oradan, uzaktan eğitim ile. Son derece memnunuz” dedi. Başkan Aras: 100 Yaş Evlerinin sayısını arttıracağız Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkana Ahmet Aras, Muğla’da 100 yaş evlerinin sayısını artıracaklarını belirterek, “Bundan sonraki ilk iki adımımız Dalaman ve Kavaklıdere’de de 100 yaş evi açmak olacak. Birlikte olalım, dayanışalım, beraber olalım. İlçe belediyelerimiz, Büyükşehir Belediyesi, hükümetimiz, devletimiz, valimiz hep birlikte çalışalım. Sizlerle birlikte olmak bize yeni ufuklar da açıyor. Sizlerin tecrübeleri, deneyimleri çok önemli. Zaten başarı böyle geliyor. Sizlerin tecrübesi ve deneyimi ile gençliğin dinamizmi ile bunları birleştirirsek başarı sağlayabiliriz ancak. ” dedi.
Niğde Başkan Özdemir: "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin akademik ve fiziki olarak büyümesinden gurur duyuyoruz" Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının başlaması dolayısıyla mesaj yayımladı. Başkan Özdemir mesajında; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin son yıllarda en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer aldığına dikkati çekerek, “Niğde’miz ve üniversitemiz için gurur kaynağı olan bu yükselişte, üniversitemizin ülkemizde ve dünya genelinde akademik başarı grafiğinin artmasının payı büyüktür. Kentimizin kabuğunu kırarak, büyüyüp gelişmesinin ve adeta bir üniversite şehri olmasının da bu başarıda önemli payı var. Üniversitemizin eğitim- öğretim faaliyetleri açısından Türkiye’de ve dünya genelinde önemli başarılara imza atmasına paralel olarak Niğde’mizin de hem şehircilik hem de sosyal, kültürel ve sportif alanlardaki faaliyet ve yatırımlar bakımında bölgesinde en çok dikkat çeken bir şehir haline gelmesi, gençlerimizin Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne ve güzel kentimiz Niğde’ye olan ilgisinin artmasına katkı sağlamıştır” dedi. Belediye Başkanı Emrah Özdemir, mesajında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin elde ettiği akademik başarılardan dolayı başta Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu olmak üzere tüm akademik ve idari personele teşekkür ettiğini de belirtti. Kurulduğu 1992 yılından bu yana sürekli bir büyüme ivmesi yakalayan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin akademik ve fiziki olarak büyümesinden ve gelişmesinden gurur duyduklarını anlatan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, huzurlu ve sosyal bir kent olan Niğde’de üniversite öğrencilerinin, yükseköğretim hayatlarını mutlu bir şekilde tamamlamalarına yönelik başlattıkları faaliyet ve yatırımları artırarak devam ettireceklerini kaydetti. 2024- 2025 eğitim ve öğretim yılının tüm öğrencilere ve ailelerine hayırlı olmasını dileyen Başkan Özdemir, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ni tercih ederek, ilimize gelen tüm öğrencilerimize hoş geldiniz diyor, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin başarılarla dolu bir eğitim-öğretim dönemi geçirmelerini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Adana AK Parti Adana Milletvekili Zenbilci partisinden istifa etti AK Parti Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci, oğlunun adının adli bir soruşturmada geçtiğini ve partisine ve dava arkadaşlarına zarar gelmemesi için partisinden istifa ettiğini açıkladı. Zenbilci, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Bir adli soruşturmada oğlumun da adının geçtiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Asla tasvip etmediğim bu durum nedeniyle soruşturmanın etkin yürütülmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması en büyük beklentimdir. Bu sürecin, mensubu olmaktan gurur duyduğum partime ve dava arkadaşlarıma zarar vermemesi için partimden istifa ediyorum." Zenbilci kimdir? 1 Ekim 1966 yılında Adana’nın Kozan ilçesinde dünaya geldi. İlk ve ortaokulu Kozan’da okuduktan sonra Adana İmam Hatip Lisesinden, sonrasında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldu. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim ve Organizasyon alanında yüksek lisansını tamamladı. Kültür Bakanlığı Adana İl Müdürlüğünde memurluğa başlayarak, müdür yardımcılığı, il müdür vekilliği yaptı. TBMM’de milletvekilliği danışmanlığı yaptı. Yerel televizyon ve radyolarda programlar, çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. 2004-2009 yıllarında Sofulu Beldesi, 2009-2014 Sarıçam Belediye Başkanlığı yaptı. 5 çocuk babası olan Zenbilci, 27. ve 28. Dönem AK Parti Adana Milletvekili seçildi.
Samsun Atakum Belediyesi ’1. Fındık Festivali’ne yoğun ilgi Samsun’un Atakum Belediyesi tarafından düzenlenen ’1. Fındık Festivali’ne, 7’den 70’e her yaştan vatandaş ilgi gösterdi. Atakum ilçesinde bulunan Özören Mahallesi’nin doğal güzellikleri arasında gerçekleştirilen festival halk konserlerinden, çocuklara yönelik atölyelere ve kadın el emeği pazarına kadar zengin içeriğiyle büyük beğeni topladı. Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel öncülüğünde, üretimi ve üreticiyi destekleme çalışmaları kapsamında düzenlenen Atakum Belediyesi 1. Fındık Festivali, Özören Mahallesi’nde gerçekleştirildi. ‘Birlikte üretiyoruz, birlikte yönetiyoruz’ sloganıyla düzenlenen festival programı halk oyunları, kemençe gösterileri, yerel sanatçılardan konserler, davul-zurnalarla otçu yürüyüşü, aşıklar atışması, kadın el emeği pazarı, yöresel tatlar sergisi ve çocuklara yönelik atölyeleriyle 7’den 70’e her yaştan vatandaşı buluşturdu. Özeren, Karakavuk, Kabadüz, Elmaçukuru, Fındıklı, Yeşiltepe, Kurugökçe, Erikli, Aksu, Akalan, Şenyurt ve Kasnakçımermer Mahallelerinin katkılarıyla gerçekleştirilen organizasyona yoğun katılım oldu. Sanat şöleni Atakum Belediyesi, festival programına katılmak isteyen vatandaşlar için ücretsiz servis hizmeti sundu. Özören Mahalle Meydanı’nda renkli anlar yaşatan organizasyonda, çok sayıda yerel sanatçı sahne aldı. Usta sanatçıların şarkılarına alkışlarla eşlik eden vatandaşlar, aşıklar atışmasını ilgiyle izlediler. Karadeniz ezgileriyle horon tepen festival katılımcıları, fındık sezonu yorgunluğunu doyasıya eğlenerek attılar. El emeği ürünler sergilendi Davul-zurnalarla otçu yürüyüşü hareketli anlar yaşatırken, mefruşattan süs eşyasına kadar geniş yelpazede el emeği ürünlerinin sergilendiği ‘Kadın El Emeği Pazarı’, vatandaşların uğrak noktası oldu. Hamaratlı kadınların hazırladığı ürünler katılımcıların büyük beğenisini toplarken, Türkiye’nin farklı illerinden lezzetlerin tanıtıldığı Yerel Tatlar Sergisi zengin menüsüyle, ziyaretçilerinden tam not aldı. Festival programında, yetişkinler kadar çocuklara yönelik etkinlikler de yoğun ilgi gördü. Minikler, yaş düzeylerine ve ilgilerine uygun aktivitelerin yer aldığı atölyelerde eğlenceli anlar yaşadılar. Emekçinin emeği tarlada kalmasın Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, festival katılımcıları ile bir araya gelerek bol bol sohbet etti. Vatandaşlarla horon tepen Başkan Türkel, çocukların atölye çalışmalarını da ziyaret etti. Yüz boyama etkinliğinde miniklerin eğlenceli anlarına ortak olan Türkel, ardından vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel programda yaptığı konuşmada, Atakum Belediyesi olarak üretimi ve üreticiyi destekleyecek etkinliklere her zaman öncülük edeceklerini belirterek “Atakum’un güzide mahallerinden, Karadeniz’in en güzel doğal yerlerinden biri olan Özören’de düzenlediğimiz 1. Fındık Festivali’ne hepiniz hoş geldiniz. Fındık Festivali’mizde oynarken, horon teperken fındığın da değerinin gerçek değerde olmasını arzu ediyoruz. Devlet yöneticilerinden fındık emekçisinin emeğinin yerde kalmamasını ve haklarını maksimum düzeyde savunmalarını rica ediyoruz. Emekçinin emeği, alın teri tarlada kalmasın. Emeğe dönüşsün ve bu festivaller gerçekten doya doya, coşkuyla kutlansın" dedi.