ÇEVRE - 05 Şubat 2025 Çarşamba 14:32

Yozgat’ın en fazla 6 aylık suyu kaldı

A
A
A
Yozgat’ın en fazla 6 aylık suyu kaldı

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, "Yozgat’ın en fazla 6 aylık suyu kaldı. Bir an önce yağışların imdadımıza yetişmesini niyaz ediyoruz" dedi.


Kentin su ihtiyacını karşılayan önemli kaynaklardan Musabeyli Barajı önünde açıklama yapan Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, kuraklık nedeniyle barajdaki su miktarının azaldığını söyledi. Barajda 9 milyon 700 bin metreküp su olduğunu ifade eden Arslan, bu miktarın yüzde 15’e tekabül ettiğini söyledi. Barajdaki kullanılabilir su miktarının 6 milyon metreküp olduğunu bildiren Arslan, "Bu demek oluyor ki Yozgat’ın en fazla 6 aylık suyu kaldı. Biz buradan ayda 1 milyon metreküp su alıyoruz. Bu suyun yaklaşık 400 bin metreküpü Yerköy ve Çiçekdağ’a gidiyor. Yozgat olarak 600 bin metreküp su kullanıyoruz. Bir an önce yağışların imdadımıza yetişmesini niyaz ediyoruz" dedi.



"2016’dan beri bu barajı kullanıyoruz"


Su kaynağı aradıklarını ifade eden Başkan Arslan, "2016’dan bu yana barajdan Yozgat’a su alıyoruz. 2016’dan bu zamana kadar en yüksek doluluk oranı yüzde 55 olarak 2018 yılında gerçekleşmiş. Yüzde 55’in üzerine hiç çıkmamış. 2018’den bu yana ise kuraklık nedeniyle baraj suyunda sürekli azalma var. Mesela geçen yıl bu vakitlerde barajdaki su seviyesi yüzde 33’tü. Evvelki sene yüzde 34’tü. Şu anda yüzde 15-16 seviyesinde. Baraj kurulduğu günden bugüne en düşük seviyesi bu seviyedir. Yeni su kaynakları arayışımız devam ediyor. Bu konuda ciddi etütler yapmak istiyoruz ama hemşehrilerimiz bilmeli ki Yozgat su fakiri bir ilimiz. Yeteri kadar su kaynakları yok. Suyu dikkatli kullanmamız lazım, su bir nimettir. Gelişigüzel su kullanımından kaçınmamız lazım. Su yönünden tehlikedeyiz. Yağışlar olmazsa bizi kötü günler bekliyor. En azından mevcut olanın kıymetini bilmek ve israftan kaçınmak lazım" şeklinde konuştu.



Yozgat’ın en fazla 6 aylık suyu kaldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ticaret Bakanlığı ithalatta 1 milyon tonu aşmayacak tarife kontenjanı açtı Ticaret Bakanlığı et üretiminde önemli yer tutan hayvan yemi girdilerinden mısır için arz güvenliği ve fiyat artış riskini önlemek için ithalatta 30 Haziran’a kadar geçerli 1 milyon tonu aşmayacak tarife kontenjanı açtı. Ticaret Bakanlığından konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Ticaret Bakanlığımız piyasaların doğru yönlendirilerek spekülatif fiyatların önlenmesi, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması ve ülke ihtiyacının yerli üretimin teşviki yoluyla karşılanabilmesi amacıyla üretici ve tüketici refahını birlikte değerlendirerek, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak ticaret politikalarının tüm araçlarını kullanarak gerekli tedbirleri almaktadır" ifadelerine yer verildi. Tarım ve Orman Bakanlığını talebi üzerine fiyat istikrarı için kararın alındığı belirtilen açıklamada, "Bu çerçevede, Tarım ve Orman Bakanlığının talebi üzerine, vatandaşlarımızın temel tüketim maddelerinden et için önemli bir üretim girdisi olan hayvan yeminin yanı sıra diğer bazı gıda ürünlerinde de kullanılan mısırın arz güvenliği ve fiyat istikrarını sağlamak, bu yolla gıda fiyatlarının olumsuz etkilenmesini önlemek maksadıyla, yerli mısır üretiminin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı miktarın 1 milyon tonluk kısmı için 30 Haziran 2025 tarihine kadar kullanılmak üzere yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştır" ifadeleri kullanıldı. 1 Temmuz’dan sonra mısır ithalatından gümrük vergisinin tekrar yüzde 130 olarak uygulanacağı ifade edilen açıklamada "Sınırlı miktarda ürüne yönelik düşük gümrük vergisi ile ithalat uygulaması, yerli üreticinin korunması gereği ve ürünün hasat dönemi gözetilerek, 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla sona erecek ve mısır ithalatında gümrük vergisi asıl seviyesi olan yüzde 130 olarak uygulanacaktır. Söz konusu tarife kontenjanı kapsamı ithalattan adil bir şekilde faydalanılabilmesini teminen, bir kullanıcı tarafından tek seferde en fazla 8 bin ton ithalat gerçekleştirilebilecek olup, müteakiben tekrar ithalat yapılabilmesi için 7 gün beklenmesi gerekecektir" denildi.
Kayseri Özdemir’den Halaçoğlu’na sert tepki: "Size rağmen" Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Yusuf Halaçoğlu’nun MHP ile DEM Parti heyetinin terörsüz Türkiye süreci ile ilgili gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin açıklamalarına sert tepki göstererek, "Bu memleketin insanına, taşına toprağını bırakıp Graham Fuller’lerin, Orfo Bengiolar’ın peşine takılan isimlerin tasmalı görevlileri iyi bilsin ki size rağmen bu ülke daha da bütünleşecek, kucaklaşacak, birleşecek, kenetlenecek ve büyüyecektir" dedi. Yusuf Halaçoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla MHP ile DEM Parti heyetinin görüşmesini eleştirdi. MHP Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir de Halaçoğlu’na cevap olarak yaptığı açıklamasında, "MHP’de grup başkanvekili iken partimizin tertemiz kurumsal yapısını İzmir’de yapılacak uluslararası bir yatırım için o dönem milletvekili olan bir başka isimle beraber kendi menfaatine kullanmaya cüret eden şahıs, durum ortaya çıktığında Sayın Genel Başkanımız’dan çiziği yiyip layığını bulmuştu. Şimdi evladı yaşındaki insanlarla iletişiminin nasıl olduğunu özellikle de Kayseri’nin çok iyi bildiği aynı isim kalkıp bize ahkam kesmeye yeltenmesin, insan içerisine çıkacak hal bırakmayız! Gidip öte tarafta kendi rezilliğinizle ne haliniz varsa onu görün. Her bir ferdinin Türkiye için her türlü bedeli ödemeye gönüllü olduğu, hasım çevreleri ve Türk Milleti’ne karşı sergilenen ve sergilenebilecek tüm oyun ve stratejileri tanıma ve engel olma konusunda tecrübe sahibi olan bir davanın mensuplarını ihtam etmeye kalkanların kimler olduğunu da iyi biliyoruz. Bu memleketin insanına, taşına toprağını bırakıp Graham Fuller’lerin, Orfo Bengiolar’ın peşine takılan isimlerin tasmalı görevlileri iyi bilsin ki size rağmen bu ülke daha da bütünleşecek, kucaklaşacak, birleşecek, kenetlenecek ve büyüyecektir" şeklinde sert tepki gösterdi.