SAĞLIK - 20 Mart 2025 Perşembe 10:34

Orta Asya’dan Anadolu’ya geldi, tek başına hem çorba hem de ana yemek özelliği taşıyor

A
A
A
Orta Asya’dan Anadolu’ya geldi, tek başına hem çorba hem de ana yemek özelliği taşıyor

Geçmişten günümüze kadar uzanan ve halk arasında şifa deposu olarak anılan yöresel peskütan çorbası, uzun süre tok tuttuğu için ana yemek kadar doyurucu olmasıyla biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu geleneksel lezzet, Ramazan alında tok tutarken benzersiz tadıyla damaklarda iz bırakıyor.

Sivas mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan peskütan çorbası, hem besleyici içeriği hem de tok tutucu özelliğiyle dikkat çekiyor. Özellikle kış aylarında sıkça tüketilen çorba, ana yemek kadar doyurucu olmasıyla biliniyor. Sütün ekşitilerek yoğurt kıvamına getirilen peskütan çorbası, dört mevsim sofralardaki yerini koruyor. Yazın soğuk tüketildiğinde serinletici bir etki sunarken, kışın sıcak içildiğinde vücudu ısıtıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu geleneksel lezzet, benzersiz tadıyla damaklarda iz bırakıyor. Uzmanlar, özellikle gençlerin hazır gıdalara yöneldiğini belirtirken, besin değeri yüksek geleneksel yemeklerin sağlık açısından daha faydalı olduğunu vurguluyor.

Orta Asya’dan Anadolu’ya geldi, tek başına hem çorba hem de ana yemek özelliği taşıyor

"Peskütan çorbası, tek başına ana yemek"

Yıllardır geleneksel yöntemlerle peskütan çorbası yapan ev hanımı Meliha Akben, "Peskütan çorbası genellikle bahar aylarında yapılır. Sivas’a özgü bir yemektir. Hem süt hem de yoğurt ile de yapılabilir. Süt yayık makinesine konulur ve yayılır. Üzerinde oluşan yağlar alınır ve tekrardan yayılır. Yapılan işlem bittikten sonra tencereye alınır ve kesilmemesi için devamlı karıştırılarak koyu kıvam haline gelmesi sağlanır. Peskütanın miktarına bağlı olarak un eklenir. Daha sonra soğuk suya tencere oturtulur ve tekrardan karıştırma işlemi uygulanarak soğumasını sağlanır. Ürün soğuduktan sonra bez torbaları ile süzülür. Süzülen peskütan kullanıma hazır hale gelmiştir ve kalın kaya tuzu eklenerek koruma altına alınır. Soğuk havalarda sıcak ve lezzetli bir çorba isteğinde peskütan çorbası yapılır. Peskütan çorbası yapımında yarma ( buğday), yeşil mercimek ve parça et kullanılır. Aslında Sivas’taki gençler peskütan çorbasını bilir. Ama şimdiki gençler daha çok lokanta ve fastfood tarzı hazır yemeklerle besleniyorlar. Bu durumda ebeveynlere de iş düşmektedir. Çocuklarını evde yapılan yemeklere, çorbalara sağlık açışından alıştırmaları gerekiyor. Peskütan çorbasını da doyurucu, besleyici, tok tutucu ve aynı zamanda lezzetli bir çorba olarak tavsiye edebilirim. Peskütan çorbası doyurucu özelliği ile tek başına ana yemektir" dedi.

Arzu Kübra Doğan - Ennur Şahin

Orta Asya’dan Anadolu’ya geldi, tek başına hem çorba hem de ana yemek özelliği taşıyor

Orta Asya’dan Anadolu’ya geldi, tek başına hem çorba hem de ana yemek özelliği taşıyor

Orta Asya’dan Anadolu’ya geldi, tek başına hem çorba hem de ana yemek özelliği taşıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Çanakkale kahramanları Bursa’da anıldı Çanakkale’de 110 yıl önce düşmana geçit vermeyerek ‘Çanakkale Geçilmez’ destanını yazmış olan şehit kahraman komutanların torunları, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programda, dedelerinin Çanakkale Cephesi’nde yaşadıklarını anlattı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ev sahipliğinde Çanakkale Savaşı’nda şehit düşmüş komutanları anmak ve hatıralarını yaşatmak amacıyla ‘Dededen Toruna-Çanakkale Cephesi Kahraman Komutanları’ isimli söyleşi düzenlendi. Tayyare Kültür Merkezi’ndeki programa, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala, İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu’nda görevli komutanlar ve vatandaşlar katıldı. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Karataş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşiye, Yarbay Hüseyin Avni Bey’in torunu Hüseyin Avni Tanman, Yarbay İzzettin Bey’in torunu İzzeddin Çalışlar, Yarbay Mehmet Nuri Bey’in torunu Yasemin Conker, Binbaşı Ali Faik Bey’in Torunu Erdal Kabatepe ve Binbaşı Halis Bey’in torunu Serdar Halis Atakspor konuşmacı olarak katıldı. Programda, Çanakkale Cephesi’nde görev almış komutanların azmi, cesareti ve kahramanlıkları torunları tarafından günümüze taşındı. Çanakkale Zaferi’ni kazanan şehit komutanların savaş hatıraları, belgelerle desteklenerek dinleyicilere aktarıldı. Geçmişin kahramanlık hikayeleri döneme ait fotoğraf ve videolarla pekiştirildi. Program sonunda Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala tarafından kahraman komutanların torunlarına günün anısına hediye takdim edildi.
Düzce 8 saatte Kur-an okumayı öğreniyorlar Düzce Müftülüğü ile Manevi Değerler Akademisi iş birliğiyle düzenlenen ‘Düzceli Esnaflar Kur’an Öğreniyor’ projesi dahilinde bu güne kadar 26. Dönemde 408 kişi Kur-an’ı Kerim’i okumayı öğrendi. Öğrenmeyi kolaylaştıran ses temelli eğitim yöntemiyle 8 Saatte Kur’an Öğren mottosuyla Düzce’de yürütülen Kur’an öğretimine 7’den 77’ye her yaştan erkekler katılıyor. Düzce Müftülüğü Eğitim Uzmanı Necmettin Kuzu tarafından hazırlanan proje yine kendi öğreticiliğiyle 3 senedir devam ediyor. 3 senede açılan 26 kursta bugüne kadar 408 Kur-an’ı Kerim’i okumayı öğrendi. 26. dönemde toplam 22 kursiyer Kur’an okumaya başlaması ile belge töreni yapıldı. Program 3. dönem kursiyerlerinden Abdullah Karslıoğlu’nun Kur’an tilavetiyle başladı. Kur’an ayı Ramazan’da kendileri için büyük bir özlemi olan Kur’an ögrenmelerinin kendileri için büyük bir kazanım olduğunu söyleyen Düzce Müftüsü Osman Aydın "Diyanet İşleri Başkanlığı ve Düzce Müftülüğü olarak vatandaşların Kur-an’la buluşmaları bizim en önemli görevimizdir" dedi. Müftü Aydın, Eğitim Uzmanı Necmettin Kuzu öncülüğünde yürütülen bu faaliyetin çok önemli olduğunu bu sayede esnaf, işçi, emekli, amir, memur her yaş ve her meslek grubuna ulaşıldığını ifade etti. 26. Dönem Kur’an aşıkları kursiyerlerinin belgelerinin kendilerine takdim edilmesinin ardından Emekli İl Müftüsü Alaaddin Gürpınar’ın Kur’an Ayı Ramazan konulu sohbeti ve akabinde iftar ile program tamamlanmış oldu. Belge törenine Müftü Osman Aydın, Emekli Müftü Alaaddin Gürpınar, ÖNDER İl Başkanı Dr. Cemal Kazak ile Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Gönül Ekiz Asuk katıldı.
Erzurum Oltu Kaymakamı Çelik, 65 yaş üstü vatandaşlarla iftarda buluştu 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında, Oltu Kaymakamı Mustafa Çelik, Oltu’da yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlarla iftar programında bir araya geldi. Kaymakam Çelik ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleşen iftar yemeğinde, yaşlı vatandaşlarla yakından ilgilenilerek onların talepleri dinlendi. Sıcak bir ortamda gerçekleştirilen iftarın ardından, Kaymakam Çelik ve protokol üyeleri, büyüklerimizle sohbet ederek onların hal ve hatırlarını sordu. Yaşlı vatandaşlarla yapılan samimi sohbetlerde, Kaymakam Çelik, onlara sağlıklı ve huzurlu bir ömür dileyerek, toplumda yaşlılara duyulan saygının önemini vurguladı. Kaymakam Mustafa Çelik, yaptığı açıklamada, "Türk toplumu duygusaldır. Her zaman örf, adet ve geleneklerine kıymet verir. Bizler de öyle yetiştik. Atalarımız her zaman büyüklerine saygı duymayı öğretti. Yaşlılarımızın her zaman yanındayız ve onlara gereken ilgiyi gösteriyoruz" dedi. İftar programına katılan yaşlı vatandaşlar ise kendilerini unutmayıp böyle bir program düzenlediği için kaymakam Çelik’e teşekkür ettiler Bu anlamlı etkinlik, Oltu’da yaşlı vatandaşlara gösterilen değeri bir kez daha gözler önüne serdi. Programa Oltu Belediye Başkanı Adem Çelebi, Oltu Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçükbekir, Oltu Adalet Komisyon Başkanı Cüneyt Kazdal, Ak Parti İlçe Başkanı Burkay Oğuz Yavuz, MHP İlçe Başkanı Vedat Sağlam da katıldı.