EKONOMİ - 15 Eylül 2024 Pazar 14:13

Lezzeti topraktan gelen şifa kaynağı pekmezin zahmetli yolculuğu başladı

A
A
A
Lezzeti topraktan gelen şifa kaynağı pekmezin zahmetli yolculuğu başladı

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde her yıl eylül ayının ortalarında üzüm bağları bozularak toplanan üzümlerden pekmez yapılıyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmezin lezzeti ise şıranın içine atılan ve kayalık alanlardan toplanan özel beyaz topraktan geliyor.


Yozgat’ta kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan pekmez üretimi, bağ bozumu ile birlikte başladı. Çekerek ilçesinde toplanan üzümler geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor. İlçede yaşayan vatandaşlar, pekmeze akışkanlık ve kıvam vermesi için Bayındırhüyük köyünde kayalık alanlardan kazma ve kürek yardımı ile pekmez toprağı çıkarıyor. Sabahın erken saatinde üzüm bağlarının yolunu tutan vatandaşlar, üzümün pekmeze olan yolculuğunu başlatıyor. Bağlardan toplanan salkım salkım üzümler, ilk olarak özel pekmez toprağıyla buluşuyor. Ardından toprakla karışması için ezilen üzümler, kıvama geldikten sonra kaynatılmak üzere büyük kazanlara konuyor. Meşe odunu ateşinde 2-3 saat sürekli karıştırılarak kaynatılan üzümler, kıvama geldikten sonra süzgeçten geçiriliyor. Bekleme süresinin ardından kavanozlara alınan pekmez, tüketilmek üzere hazır hale geliyor.



“Bu toprağı katmazsak pekmez olmuyor”


Bayındırhüyük köyünde yaşayan Durak Özkan, dağlık ve kayalık alanlardan pekmez toprağı çıkardıklarını söyleyerek, “Üzümden pekmez yapmak için doğal toprak kazıyoruz. Bu toprak Çekerek çevresinde sadece bizim köyümüzde bulunuyor. Bu olmadan pekmezin şırası durulmuyor. Dolayısıyla da pekmez olmuyor, bu nedenle de bu toprağı pekmeze katmak zorundayız” dedi.



“Pekmez üretimi zahmetli oluyor”


Pekmez yapımına başladıklarını belirten Arpaç köyünden Seyit Erol ise, bağ bozumunu gerçekleştirdiklerini ifade ederek pekmez yapımının çok zahmetli olduğunu söyledi. Erol, “Üzümleri bağdan traktörlerle getiriyoruz, burada olmazsa olmaz pekmez toprak katıp eziyoruz. Bu toprağı Bayındırhüyük köyünden getiriyoruz, bu toprak olmazsa pekmez olmuyor. Daha sonra süzdüğümüz üzüm suyunu kazanlarda 4-5 saat kaynatıyoruz ve pekmez yapımını tamamlıyoruz” şeklinde konuştu.



Lezzeti topraktan gelen şifa kaynağı pekmezin zahmetli yolculuğu başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Kuryeye önce hakaret sonra yumruk: O anlar kamerada Samsun’da SUV tipi bir araç sürücüsü, motosikletli kuryeye önce hakaret etti ardından yumruk attı. O anlar kurye tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Olay, İlkadım ilçesinde 100. Yıl Bulvarı Ağabali Köprüsü’nde meydana geldi. Araç sürücüsü ile kurye arasında trafikte seyir halindeyken tartışma çıktı. 55 ANT 685 plakalı SUV tipi aracı kullanan sürücü, motosikletin önünü keserek önce kuryeye hakaret ederek, "Niye duruyorsun önümde" dedikten sonra yumruk attı. O anlar ise kurye tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Kurye şikayetçi oldu Olaydan sonra konuşan kurye Utku Onat Kara, "100. Yıl Bulvarı Yeni Karakol Cami ışıklarında kırmızı yanıyorken sol şeritte durdum. Arkamdaki araç sürücüsü kornaya basarak beni sıkıştırdı. Daha sonrasında araçtan inerek yanıma geldi. Bana dayılandı. ‘Beni mi döveceksin’ dedim. Daha sonra o da ‘sen mi beni döveceksin’ dedi. Çevredeki vatandaşlar geldi ve aracına bindi. Işık yeşile döndükten sonra beni arkadan sıkıştırdı. Solumdan geçmesi için frene basarak sağ şeride geçtim. Sağ şeride geçtikten sonra yine benim şeridime geldi. Sonra köprü üstünde durdu, önümü kesti. Aracından indi ve ben video çekerken beni darp etti. Olayın uzamaması için oradan uzaklaştım. Darp raporu aldım ve şikayetçi oldum” dedi. "Sürecin yakından takibini yapıyoruz" Utku Onat Kara’nın avukatı Leyla Eren, "Müvekkilimizin uğramış olduğu hem sözlü hem de fiziksel saldırı neticesinde ilgili şahsın en üst hadden cezalandırılması için tüm süreci yakından takip ediyoruz. Samsun Motosikletli Kuryeler Derneği olarak hem kuryelerin hem de tüm Samsun’daki motosiklet sürücülerinin uğramış olduğu bu trafik magandalarına karşı saldırılara ilişkin sürecin takipçisiyiz" diye konuştu. "Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz" Samsun Motosikletli Kuryeler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Artan, "Utku arkadaşımızın yaşadığı olayı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Her iki tarafın da haklı olsa bile böyle şiddete başvurmasını doğru bulmuyoruz. Bu trafikte saygınlığı tamamen azaltıyor. Hepimiz gergin olabiliriz ama bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Arkadaşımız gerekli şikayetlerini bulundu. Dernek avukatımız buradadır. Dernek olarak bütün motosiklet kullanıcılarının yanındayız" şeklinde konuştu.