EKONOMİ - 21 Ağustos 2024 Çarşamba 18:52

Yalova Makine OSB’de meslek lisesi ve mesleki eğitim merkezinin imzaları atıldı

A
A
A
Yalova Makine OSB’de meslek lisesi ve mesleki eğitim merkezinin imzaları atıldı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, Yalova Makine OSB’de planlanan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezi yapım protokolü törenine katıldı. Şamlıoğlu, bu yıl meslek liselerinde öğrenci sayısının yüzde 13 arttığını belirterek, “Birkaç yıl içinde 1 milyon civarında çocuğumuzu nitelikli iş gücü olarak sanayicimizle, işadamlarımızla iş dünyamızla buluşturacağız” dedi.


Yalova’ya bir dizi programa katılmak için gelen Şamlıoğlu, Yalova Makine İhtisas OSB’de düzenlenen Mesleki Teknik Eğitimde Sektör İşbirliği Toplantısı ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezi yapım protokolü törenine katıldı. Burada konuşan Şamlıoğlu, Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Genelgesi mesleki eğitimde yeni açılımları, yeni bir yönelimi hayata geçirdiklerini ifade etti.



Mesleki Teknik lise ve eğitim merkezi 3 yılda tamamlanacak


İmzalanacak protokolle ilgili bilgi de veren Şamlıoğlu, “İnşallah bu programımızın sonunda imzalayacağımız protokolle de mesleki eğitime Yalova özelinde, Türkiye’mizde hatta bütün insanlığın hayrına olacak önemli bir yatırımı da bismillah deyip başlatmış olacağız. 16 derslikli Mesleki ve Teknik Okulu’muz ve yine 16 derslikli Mesleki Eğitim Merkezi’mizi inşallah protokol sonrasında süreçlerini başlatmış olacağız. En geç 3 yıl içinde tamamlamış olacağız” dedi.


Mesleki eğitim konusunun Türkiye’nin uzun yıllardır asli meselelerinden bir tanesi olduğuna dikkati çeken Şamlıoğlu, mesleki eğitimin gelişmesi ve daha güçlü bir noktaya gelmesiyle ilgili yapılan düzenlemeler sonrasında önemli bir noktaya gelindiğini söyledi.


19 ilde 7., 8. sınıflardan itibaren zanaat atölyelerini açtıklarını ve yakın zamanda da Yalova’da atölyelerin açılacağını söyleyen Şamlıoğlu, şunları kaydetti:


“Yeni okul modellerine ihtiyacımız vardı. Sanayiciyle, iş adamıyla, girişimcilerle bir arada bunu yapıyorsanız ihtiyaçları görmek gerekiyor. En büyük ihtiyacımız nitelikli iş gücü noktasında, mesleki eğitimi daha güçlü hale getirmek ve sektörden daha fazla istifade edebilmek. Artık biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitimde yeni bir yaklaşımı merkeze getirmek ve belirli yeterlilikleri oluşturmuş işletmeler içinde okul açmaya karar verdik. Sektör içi okul modelinde en büyük muradımız işverenle, mühendisle, ustayla, öğretmenlerimizin bir araya geldiği, oradaki makine parkurlarından her şeyiyle istifade ettiğimiz, çocuğumuzun eğitim ve üretim mevzuunda iç içe geçtiği eğitimde üretim, üretimde eğitim ilkesiyle iç içe geçtiği ve en sonunda da çocuklarımızı emanet ettiğimiz işverenlerimizin, çocuklarımızın mezuniyet sonrasında nitelikli istihdam ettiği bir modeli hayata geçirmek istiyoruz. Bununla ilgili süreçleri son bir yılda yürüttük, sonuçları ne oldu? Daha yeni başlamamıza rağmen, hamdolsun bu yıl yüzde 13 meslek liselerimizde öğrenci sayımız arttı. Tüm ortaöğretim kurumları içinde yüzde 13 arttı. Bu çok iyi bir rakam. Daha 2-3 yıl içinde oranımız yüzde 32’lerdeydi. Şu anda 100 öğrencimizin 38’i meslek liselerini tercih ediyor. Bu çok değerli. Biz inşallah bu rakamları, yüzde 55-60’lara götüreceğiz. 1-2 yıl içinde iş gücüne hem bu yeni modellerle, sektöre entegre modeliyle, sektör içi modelle hem ihtisas hem bölge okulu uygulamalarımızla hem de hayat boyu öğrenmedeki meslek edindirme kursların desteğiyle birkaç yıl içinde 1 milyon civarında çocuğumuzu nitelikli iş gücü olarak sanayicimizle, işadamlarımızla iş dünyamızla buluşturacağız.”


Yalova Valisi Hülya Kaya ise meslek liseleri noktasında atılması gereken adımların ve eksikliklerin farkında olduklarını belirterek, “Bu atmış olduğumuz adımlar. Bizlere çok büyük bir destek verdi. Bundan sonraki süreçte meslek liselerimizin de çok hızlı bir şekilde sektörün ihtiyacı noktasında dönüşmesi, daha da ileri bir noktaya gitmesi, hatta sektör içinde okulların açılması çok da büyük bir isteğimiz, hayalimiz” dedi.



“Yalova’da Türkiye’ye örnek bir model ortaya çıkıyor”


Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir ise nitelikli iş gücü için yaptıkları çalışmalardan bahsetti. OSB’de bu konuda bir çok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Özdemir, “Türkiye’de yaklaşık 400 tane organize sanayi bölgesi var. Hepsini az çok bilen birisi olarak söylüyorum, Yalova’da Türkiye’ye örnek bir model ortaya çıkıyor. Çünkü meslek lisesinden, meslek eğitim merkezine, üniversitesinden TSE’sine, teknoparkına ve üretim ekosistemine, tamamının iç içe olduğu bu yapıdan inşallah çok güzel sonuçları, çıktıları hep birlikte elde etmiş olacağız” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Vali Kaya, OSB Yönetim Kurulu Başkan Özdemir ve İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezi yapım protokolüne imza attı.


Programa AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz de katıldı.



Yalova Makine OSB’de meslek lisesi ve mesleki eğitim merkezinin imzaları atıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ümraniye’de otomobil takla attı: 1 yaralı Ümraniye’de emniyet şeridinde duraklama yapan otomobil, bir anda yola atlayınca solundan gelen araca çarptı, ardından takla atarak refüje doğru devrildi. Kazada, araç içerisinde sıkışan sürücü itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Olay, geçtiğimiz gün saat 17.30 sıralarında İstanbul Çevreyolu Ümraniye Kavşağında gerçekleşti. İddiaya göre, 34 FJC 149 plakalı Volkswagen marka araç emniyet şeridinde durdu. Emniyet şeridinden bir anda normal şeride geçiş yapmaya çalışınca soldaki araca çarparak takla attı, ardından refüje doğru devrildi. Kazada G.E. isimli araç sürücüsü bulunduğu yerde sıkıştı. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine ambulans, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri, yaralı sürücüyü sıkıştığı yerden kurtardı. Sürücü G.E. olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Kazayı gören Muhammet Kuyumcu, “Araç sağda, emniyet şeridinde bekliyordu. Birden hareket etti, oradan bir araca çarptı, sekti. Ben hemen arkasındaydım, nöbet geçirdiğini fark ettim” dedi. Zafer Bulut isimli bir vatandaş ise, “Araç sağ tarafta durmuştu önce, bir problem olduğu belliydi. Bir anda yola fırladı. Yola fırlayınca bir arabaya çarptı, bariyerlere çarptı, sonra kendini tekrar sağ tarafa attı, vura vura en son elektrik direğine çarptı. Araba ters devrilince biz de yangın tüplerini aldık ne olur, ne olmaz diye. Kendisi şeker hastası ve doktormuş” ifadelerini kullandı. Kaza nedeniyle trafik yoğunluğu yaşanırken, devrilen aracın çekici yardımıyla kaldırılmasıyla trafik normale döndü. Polis, kazaya ilişkin çalışma başlattı.
Erzurum Erzurum’un Uzundere ilçesinde doğalgaz krizi Erzurum’un Uzundere ilçesinde gece saat 02.00 sularında herhangi bir bildirim yapılmadan yaşanan doğalgaz kesintisine vatandaşlar tepki gösterdi. İlçede taşıma usulüyle sağlanan doğalgazın, depolama alanındaki gazın tükenmesi, soğuk kış gecesinde ilçe halkını zor durumda bıraktı. Özellikle yaşlılar ve çocuklu aileler, evlerini ısıtamadıkları için yakınlarının soba ile ısınan evlerine sığınmak zorunda kaldı. İlçe sakinlerinden Aytekin Er, bir gün önce sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, doğalgaz deposunun yanlış bir noktaya inşa edildiğini ve kış aylarında tırların bu bölgeye ulaşmakta zorluk çekeceğini ifade etmişti. Haklı çıkan Aytekin Er, iş insanı Adem Çavaş’tan kepçe talep ederek doğalgaz tırını depolama alanına ulaştırmaya çalışmıştı. Ancak bu çabalar da sorunun çözülmesinde yetmedi. İlçede kar kalınlığının 50 santimetreyi aştığını belirten Aytekin Er, durumun vahametini dile getirerek yetkililere çağrıda bulundu: "Vatandaşlar mağdur durumda. Acilen bir kriz masası oluşturulmalı ve ilçenin doğalgaz tedariki yeniden sağlanmalı." Hava sıcaklığının -2 dereceye kadar düştüğü ilçede doğalgazın kesilmesiyle birlikte yalnızca ısınma değil, yemek pişirme konusunda da büyük sorunlar yaşanıyor. Bu yıl doğalgaza kavuşan ilçe halkı, büyük ölçüde ocaklarını doğalgazlı sisteme çevirmişti. Ancak gece saatlerinden bu yana ilçenin tamamında ve doğalgaz verilen köylerde gaz bulunmuyor. Vatandaşlar yaşanan bu krizle ilgili tepkilerini dile getirirken, yetkililerin acil bir çözüm üretmesi bekleniyor. İlçede kar yağışı da halen devam ediyor.
Edirne Son yağışlar umut oldu: Kuru toprağa ekilen buğday çimlenmeye başladı Edirne’de Ekim ve Kasım ayında etkili olan son yağışlar, kuru toprağa ekilen buğday tohumlarının filizlenmesine yetti. Bir önceki yıl son 70 yılın en kurak kışının yaşandığını söyleyen Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, son yağışların buğdaya iyi geldiğini belirterek, çıkışlarına yetecek ve toprağı baskılayacak kadar yağış olduğunu vurguladı. İklim değişikliği ve kuraklığın etkisiyle son yıllarda buğday ekim dönemi Kasım ayına sarktı. Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden birisi olan Edirne’de üreticiler, kuraklık nedeniyle buğday tohumlarının büyük bölümünü kuru toprağa ekti. Tarlalarını hazırlayıp yağmurun yağmasını bekleyen buğday üreticilerinin bazıları kuru toprağa ekim yapmak zorunda kaldı, bazıları ise az da olsa yağmurun yağmasını bekledi. Edirne’de etkili olan son yağışlar üreticinin yüreğine su serpti ve rahat bir nefes almasını sağladı. Yağışların etkisiyle buğday tohumlarının çıkışları sağlıklı şekilde gerçekleşti. "Dört gözle beklediğimiz bir yağıştı" Yağmur yağışını dört gözle beklediklerini söyleyen Prof. Dr. Kaya, son 2-3 yıldır kuraklıktan dolayı küresel ısınmaya bağlı büyük sıkıntı çektiklerini söyledi. Geçen yıl da kuraklık yaşandığını belirten Prof. Dr. Kaya, bu yıl da aynı şekilde kuraklık yaşandığını ancak Ekim ayında gelen yağışların ilaç olduğunu söyledi. Yağmur yağdığı için üreticilerin tarlalarını hazırlama imkanı bulduğunu ve bu açıdan bunun çok önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Kaya, kurak bir sezon olması sebebiyle çiftçilere buğday ekimini Kasım başı ve ortalarına doğru yapmalarını tavsiye ettiklerini hatırlattı. "Son yağışlar buğdaya iyi geldi" Çiftçilerin kurak toprağa ekim yaptığını ve buğdayların yüzde 95’ine yakın bir kısmının ekildiğini ifade eden Prof. Dr. Kaya, son yağışların buğdaya iyi geldiğini belirterek çıkışlarına yetecek ve toprağı baskılayacak kadar yağış olduğunu vurguladı. Buğdayda önemli olan bir diğer noktanın ise Kasım ayı içerisinde bu çıkışların tamamlanması ve arkasından gelen bu havalarla da kışa 3-4 yapraklı devrede girmesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaya, "Daha küçük kalırsa karsız olan donlarda bu kökleri ve zayıf gelişmiş bitkiler zarar görebilir. Daha önce ekilip çıksaydı kışa çok gelişmiş bir halde gireceği için karsız donlarda yine donma ihtimali yüksek olacaktı. Bizim istediğimiz bitkinin 3-4 yapraklı devreden fazla ya da aşağı olmamasıdır" dedi. "Son 70 yılın en kurak kışını yaşadık" Bir önceki yıl son 70 yılın en kurak kışının yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Kaya, geçen yıl da az yağışlı ve en sıcak kışlardan birisi olduğunu aktardı. Bu yıl yağışların güzel olduğuna değinen Prof. Dr. Kaya, yağışların bu şekilde devam etmesi ile güçlü bir sezon olabileceğini belirtti. Eskiden Balkanlardan gelen soğuk havanın Edirne’den girip Kars’tan çıktığını belirten Prof. Dr. Kaya, "Ama maalesef sonbahar yağışları olsun, kış yağışları olsun yaz yağışları gibi oldu. Edirne’ye yağıyor, Lüleburgaz’a yağmıyor, Kırklareli’ne yağıyor, Tekirdağ’a yağmıyor. Bu açıdan yağışlarda bir dengesizlik var. Aynı yere aynı yağış düşmedi. Yeteri kadar yağış düşmeyen yerlerde dalgalı bir çıkış söz konusu oldu. 15-20 milimetre kadar bir yağış arka arkaya geldi inşallah her yere yeteri kadar yağış düşmüştür. Bu yağışlar çıkışlar için yeterli olacaktır. Bu da bitkileri kışa iyi bir gelişmiş devre olarak gireceğini düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.