ÖZGÜR EREN
İSTANBUL
Üniversitesi Santral Kampusu'nda gerçekleştirilen Küresel Sorunlar Platformu'nun düzenlediği "Arap Baharı ve Türkiye" konulu panelde, son yıllarda Ortadoğu'da yaşanan Arap Baharı ve Türkiye konuları ele alındı. Panele AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın yanı sıra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Emine Bozkurt, Gazeteci Yazarlar Hasan Cemal, Cengiz Çandar ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi İlter Turan katıldı.
Panelde konuşma yapan Bakan Bağış, "Kendi değerlerimizle Türkiye'yi tartışır hale geldik. "Küresel Sorunlar Platformu" dünyada yaşanan farklı konuları tartışmak sorunları belirlemek amacıyla kurulan bir düşünce kuruluşudur. Tabi sorunları çözebilmek için önce fark etmek lazım. Dünya farklı bir süreç içerisinden geçiyor. Bir yandan insanlığın refahına katkıda bulunacak gelişmeler yaşanıyor öte yandan sorunların daha karışık bir hale geldiğini görüyoruz" dedi.
Değişim rüzgarlarının önüne farklı setler çekilmeye çalışıldığını belirten Bakan Bağış, "'Değişmeyen tek şey değişimdir' deme lüksümüz yok. Değişimi yönlendirmek de çok önemli. Enteresandır, bundan yıllar evvel Amerika Birleşik Devletleri, büyük Orta Doğu ve Afrika girişimi başlatmıştı ve başarısız olmuştu. Ama onların başaramadığını Tunus'lu bir bilgisayar mühendisi, interneti kullanarak, insanları sokağa dökerek gerçekleştirdi. Buradan da görüyoruz ki aslında toplumsal hareketler, milletin iradesi hangi ülkede olursa olsun, bütün stratejilerin bütün toplum mühendisliklerinin üzerindedir. Bunda Türkiye'nin de bir rolü var. Çünkü Türkiye kendi değerleriyle barışıp kendi demokrasisini geliştirip ekonomisini güçlendirerek bölgede ilham kaynağı oldu" dedi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'yi bölgedeki diğer ülkelerden ayıran en temel özelliğinin demokrasisi olduğunu ifade ederek "Türkiye bu gücü Avrupa Birliği sürecinden alıyor. Türkiye rahmetli Menderes'in başlattığı bu süreçte her geçen gün kendi reformlarıyla bölgesinde parlayan yıldız olmaya çalıştı. Bunu gölgelemek isteyen kesimler oldu ve oluyor. Türkiye'nin önüne set çekmek isteyenler var. Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinden bahsederken bu çok kolay bir süreç değil.
Düşünün süreci başlatan başbakanı idam etmiş bir ülkede yaşıyoruz. Ama bu sürecin Türkiye'yi nereden nereye getirdiği de çok önemli" diye konuştu.
Türkiye'nin 2013'den sonra AB sürecinde çok farklı perspektifler olacağını belirten Bakan Bağış sözlerini şu şekilde tamamladı;
"Her şeye rağmen biz Avrupa Birliği'nde iki farklı bakış açısı ortaya koyuyoruz. Bir tanesi Türkiye'nin kendi reform süresi. Aslında reformlara bakarsanız son dönemde her zamankinde daha hızlı gidiyoruz. 2012 yılının hep Fransa'daki seçimler hem Kıbrıs Rum kesiminin yarım devlet aklıyla yürütmeye çalışacağı Avrupa Birliği dönem başkanlığı nedeniyle sıkıntılı bir yıl olacağı ortada. Ama 2013'den sonra Türkiye'nin AB sürecine çok farklı perspektifler olacak."