ÇEVRE - 27 Ekim 2024 Pazar 08:50

Erciş balık bendi yavru balıkların barınma alanı oldu

A
A
A
Erciş balık bendi yavru balıkların barınma alanı oldu

Van’ın Erciş ilçesindeki Deliçay akarsuyu ve balık bendi, yavru balıkların barınma alanı oldu.


Her yıl ilkbahar mevsiminden sonbahar mevsimine kadar balıkların üreme alanı olan Deliçay akarsuyu ve Erciş balık bendi, bu yıl da pek çok balık türüne ev sahipliği yaptı. Başta inci kefali olmak üzere siraz, kaya, gümüş balığı ve aynalı sazan gibi balık türlerini bünyesinde barındıran Deliçay akarsuyunda yaşayan balıklar, nesillerini devam ettirebilmek için yaşam mücadelesi veriyor. Hava sıcaklıklarında ve akarsu debilerinde yaşanan düşüşler ile suyun oksijen miktarındaki azalmalar nedeniyle yavru balıklar, Erciş balık bendindeki kaya diplerini ve suyun derinliklerini mekân tuttular.


Yaklaşık 30 yıldır Van Gölü havzasında doğa fotoğrafçılığı yaptığını ifade eden Ferzende Coşar, ilkbahar mevsimi ile beraber balıkların mevcut alana gelerek yumurtalarını bıraktığını ve tekrar geri döndüğünü belirterek, “Balıkların üremesi için çok zengin bir akarsu kaynağıdır. Bu sene de yağmur fazla yağdığı için coşkulu bir şekilde akmaktadır. Balıklar burada üreme dönemini tamamladıktan sonra havaların soğumasıyla birlikte geldikleri yerlere geri dönmeye başlar. Özellikle yavru balıklar, 2-3 ay burada kaldıktan sonra geldikleri yere geri dönüyor. Bu şekilde üreme tamamlanmış oluyor” dedi.



Erciş balık bendi yavru balıkların barınma alanı oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Serap Kocaoğlu: “Haklı şiddet olmaz” ATSO TOBB Antalya KGK İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadına yönelik her türlü şiddetin insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir mesaj yayınladı. Kocaoğlu, şiddete maruz kalan kadınların yaşadığı fiziksel ve ruhsal travmaların yanı sıra özgüvenlerini ve hak arama isteklerini kaybettiklerini belirterek, “Eğitim ve ekonomik özgürlüğü olmayan kadınlar, maddi yetersizlikler ve geleneksel toplum baskısı nedeniyle yaşadığı şiddeti normalleştirirken; eğitimli ve ekonomik olarak bağımsız kadınlar ise aile bütünlüğünü bozmamak ya da toplumsal itibar kaygısıyla şiddeti yıllarca gizleyebiliyor” dedi. Şiddetle mücadelede sadece yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını ifade eden Kocaoğlu, “Devlet politikalarının etkin uygulanması, şiddeti önlemek için bilinçlendirme eğitimlerinin artırılması ve bu farkındalığın küçük yaşlardan itibaren kazandırılması şarttır. Şiddet görmüş ailelerde yetişen çocukların bu döngüyü devam ettirme riski de büyüktür” diye konuştu. Kadınların ekonomik özgürlüğü, eğitimi ve sosyal hayatta aktif rol almasının şiddetin önlenmesinde kritik öneme sahip olduğunu belirten Kocaoğlu, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu olarak bu yönde projeler geliştirmeye devam edeceklerini söyledi. Kocaoğlu, “Kadınların özgürce var olabildiği, adil ve şiddetsiz bir dünya istiyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için ‘Haklı Şiddet Olmaz’ diyerek her türlü şiddetin karşısında duruyoruz” dedi.
Trabzon Başkan Kaya, Ortahisar Belediyesi bünyesinde tekstil atölyesi kuruyor Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, belediyede çalışan işçilerin kullandığı iş elbiselerinin üretimi için bir tekstil atölyesi kuracaklarını belirterek bu alanda 300’e yakın istihdam oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Ortahisar Mahallesinde çeşitli ziyaretlerde bulundu. Hat, tezhip, minyatür, ebru, çini ve yağlıboya eserler üreten sanatçıların bulunduğu Mahi sanat evine giden Başkan Kaya, daha sonra Yıldıray Yıldırım ve Filiz Yıldırım’ın resim ve el işi atölyesini ve son olarak da üç kadın tarafından işletilen bir tekstil atölyesini ziyaret etti. Kadınların iş dünyasında olması ve üretim yapmasının kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Başkan Kaya, Ortahisar Belediyesi olarak belediye personelinin iş kıyafetlerinin dikileceği bir tekstil atölyesi kurmayı planladıklarını söyledi. "Parayı Trabzon’da tutmalıyız" Atölyede 300’e yakın istihdamın sağlanmasının hedeflendiğini belirten Başkan Kaya, “Belediye olarak yıllık yaklaşık 8 milyon lira ödeyerek iş elbisesi alıyoruz. Temizlik işleri, park bahçeler ve diğer personellerimiz için yazlık ve kışlık olmak üzere iş kıyafeti alımı için yıllık 8 milyon lira gibi bir rakam harcıyoruz. ’Bu parayı nasıl Trabzon’da tutabiliriz?’ sorusuna cevap aradım. Bunun sonucunda da ‘bir tekstil atölyesi kuralım, kızlarımız, kadınlarımız gelsinler orada üretim yapsınlar. O 8 milyon lira da bizim bünyemizde kalsın. Böylece kendi kıyafetlerimizi kendimiz dikmiş olalım’ dedik. Bu şekilde başlamayı planlıyoruz. Zamanla bunu geliştirip, büyütüp 300-500 kadınımıza nasıl istihdam sağlayabiliriz diye çalışacağız. Sonrasında, diğer belediyelere de kıyafet dikelim diye bir düşüncemiz var” dedi. Tekstil atölyesiyle ilgili ilk adımın atıldığını da kaydeden Başkan Kaya, malzeme ve makinelerin temini konusunda görüşmeler yaptıklarını ve yakında start vereceklerini sözlerine ekledi.