KÜLTÜR SANAT - 21 Temmuz 2024 Pazar 12:24

Dev kazanda pişen Uşak Tarhana Çorbası, Guinness Rekorlar Kitabına girdi

A
A
A
Dev kazanda pişen Uşak Tarhana Çorbası, Guinness Rekorlar Kitabına girdi

Uşak Belediyesi tarafından Yeşil Karaağaç Doğal Yaşam Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Uşak Tarhana Festivali ikinci gününde birbirinden çeşitli etkinliklere yer verirken; özel olarak üretilen 31 bin 800 tonluk kazanda pişen Uşak Tarhanası dünya rekoru kırarak Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi başardı.


Tarhana festivali, binlerce kişinin katılımıyla ikinci gününe coşkuyla başladı. Saatler 19.00’u gösterdiğinde nefesler tutularak Guinness Tarhana Pişirme Rekoru denemesi gerçekleşti. Her detayı titizlikle planlayan ve talimatlarıyla kusursuz bir süreç atlatılmasını sağlayan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım dev kazanın başında yaptığı konuşmada, tarihi ana imza atmayı hedeflediklerini ve bunun için gerekli tüm hazırlıklara çok önceden başlandığını belirtti. Tarhana çorbasının pişme işlemi tamamlandıktan sonra coşkulu kalabalığın eşlik ettiği rekor tasdik aşaması Guinness Türkiye Temsilcilerinin gözetiminde gerçekleşti. Dev kazanda kaynatılan Uşak Tarhanası, 31 bin 800 kiloluk ağırlığındaki kazanda 30 bin 292 litre ile Guinness dünya rekorlar kitabına girmeyi başardı. Böylece dünya rekoru kırarak dünyanın en büyük çorbası unvanıyla uluslararası düzeyde tescillendi.


Bu büyük gururu tüm vatandaşları ile paylaşan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım; “Uluslararası Uşak Tarhana Festivalimizin ikinci günündeyiz. Bugün bizler için en büyük ve en gururlu gün. Göreve geldiğimiz günden itibaren vurguladığım gibi bizim en büyük amacımız Uşak’ımızı ve Uşak’ımızın en önemli sembolü olan tarhanamızı tanıtmak. Bu akşam itibarıyla bunu başarmış bulunuyoruz. 31 bin 800 litrelik dev kazanımızda kaynatılan tarhana çorbası ile en büyük çorba rekorunu kırarak 30 bin 292 litre ile Guinness dünya rekorlar kitabına girmeyi başardık. İlkler şehri bunu çoktan haketmişti. Her alanda olduğumuz gibi bu başarıyı da Uşak’ımıza kazandırdık. Bunun gururu ve mutluluğu bizlere fazlasıyla yeter. Verdiğim sözleri tek tek gerçekleştirerek şehrimizi her anlamda hakettiği yere getireceğim. Bu mutluluğu yaşamımızı sağlayan tüm ekibimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Gurbetçi festivalinin dışında yerel ve yöremize özgü bir festival hazırladıklarının altını çizen Başkan Yalım; “Uşak’ımızı uluslararası düzeyde tanıtacağımızı belirtmiştim. Tüm çalışmalarımızı buna uygun gerçekleştirerek, böylesine önemli bir kitaba adımızı yazdırmayı başardık. Bende bu özel anı il dışından gelen çok kıymetli misafirlerimiz ve vatandaşlarım ile paylaşmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyorum. Tüm misafirlerimize bizleri yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyorum. Bu gurur hepimizin” diye konuştu.


Rekoru taçlandıran yarışma


Rekor heyecanın hemen ardından En Fazla Tarhana İçme Yarışması düzenlenerek vatandaşlar arasında kıyasıya rekabet yaşandı. Renkli anlara ev sahipliği yapan eğlenceli yarışmada en fazla tarhanayı içen kişiye ödülü takdim edildi.


Uluslararası Uşak Tarhana Festivali’nin ikinci gününde gecenin ilerleyen saatlerinde ise yerel sanatçılarımız Şevki Ünlü, Garip Ali, Mustafa Çobanoğlu ve Şaban Er sahne alarak dinleyicileriyle buluştu. Günün kapanışını renkli şarkı repertuarı ve eşsiz sahne performansı ile Türk halk Müziğinin usta sesi Onur Akın gerçekleştirdi. Binlerce kişinin adeta tek yürek olduğu ve hep bir ağızdan şarkılara eşlik ettiği gece ile Uşak halkı unutulmaz bir gün yaşadı.



Dev kazanda pişen Uşak Tarhana Çorbası, Guinness Rekorlar Kitabına girdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne polisinden ’Şok’ uygulama: Araçlar didik didik arandı Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi’nde 8 ekip, 20 personelin katılımıyla ’Şok Asayiş Uygulaması’ yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi koordinasyonunda gerçekleştirilen genel güvenlik ve asayiş uygulamasında araçlar tek tek durduruldu, Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yapılan şahıslar üst aramasından da geçirildi. Ayrıca sürücülere alkolmetre ile de ölçüm yapıldı. Genel güvenlik ve asayişin sağlanması, suça konu unsurların tespiti ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik kent genelinde gerçekleştirilen uygulamaya, emniyet müdürlüğünün tüm birimleri katılım sağladı. Uygulama noktalarını dolaşan İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun da ekiplerden bilgi aldı. Kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde uygulama yapan ekipler bölgede kuş uçurtmadı. Araçlardan indirilen sürücü ve yolcu olarak bulunan şahısların kimlik kontrolü yapıldı, bagajlar ve araçların içi de tek tek kontrol edildi. Geniş katılımlı gerçekleştirilen uygulamalarda pek çok noktada aynı anda denetim yapıldı. 236 şahıs sorgulandı,113 araç arandı Denetimlerde 236 şahıs sorgulandı. 113 araç kontrol edildi. Toplamda 7 araç ve sürücüsüne idari para cezası uygulandı. Uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılmadı ve normal olarak son verildi. Halkın huzur ve güven ortamının sağlanması için gerekli denetim ve uygulamaların sık sık yapılacağı belirtildi. "Kurallara uyuyoruz" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Başkanı İlhan Şengül, denetime denk geldiklerini ancak kurallara uydukları için herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını söyledi. Herkesin kask ve gerekli ekipmanları kullandığını belirten Şengül, kask takmayan ve sürücü belgeleri olmayan arkadaşlara da belgelerini tamamlamaları gerektiğini söylediklerini aktardı. Uygulamaların trafikte yapılan yanlışları düzeltmek adına çok gerekli olduğunu söyleyen Şengül, "Tüm ekiplere teşekkür ederiz. Herkesin iyiliği için çalışıyorlar" dedi. "Uygulamaları yerinde ve doğru buluyorum" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Üyesi Yaren Şenol, bilinçli ve kurallara uygun şekilde trafiğe çıkılması ve kask takmanın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından yapılan uygulamaları yerinde ve doğru bulduğunu belirten Şenol, diğer sürücülere seslenerek, "Lütfen kaskınızı takın, canınızı koruyun, hiç bir şey sizden daha değerli değildir" diyerek kurallara uyum çağrısında bulundu.