Uşak Üniversitesi Türkçe Eğitim Kulübü, İstiklal Marşı’nın kabulünün 91. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle ‘İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’ adlı konferans düzenledi.
Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleştirilen konferansa Pamukkale Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çetişli konuşmacı olarak katıldı. İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemdeki siyasi ve sosyal olaylara vurgu yapan Çetişli, İstiklal Marşı’nın ancak bu dönemde yazılabileceğini ifade etti. Bu şiirin Mehmet Akif tarafından bile bir daha yazılamayacağına dikkat çeken Çetişli konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Devir- şahsiyet ve eser ilişkisinin ortaklaşa meydana getirdiği bu şiir Türk milletinin kolektif ruhunun yansımasıdır. Bu şiir bu milletin dayandığı temel değerlerin de özeti gibidir. Vatan, istiklal, din bu unsurların en önemlisidir. Mehmet Akif şiirini bu temel unsurlar üzerine inşa etmiştir”
Prof. Dr. İsmail Çetişli, İstiklal Marşı’nın aynı değeri bugün de muhafaza ettiğini belirterek, yeni bir marş yazılması gibi düşüncelerin beyhude olduğunu, Akif’in mısralarının o gün olduğu gibi bugün de bizi ve bize ait değerleri temsil ettiğini belirtti. İstiklal Marşı’nın alelade duyguları dile getiren herhangi bir şiir olmadığına dikkat çeken Çetişli “ İstiklal Marşı milli bir destandır” dedi.
Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, konuşmasından dolayı Prof. Dr. İsmail Çetişli’ye teşekkür ederek plaket verdi.