SAĞLIK - 03 Eylül 2024 Salı 10:44

Tunceli Sağlık Müdürü Dr. Duran: ’’Aşının gücüne inan, aşılan’’

A
A
A
Tunceli Sağlık Müdürü Dr. Duran: ’’Aşının gücüne inan, aşılan’’

Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Duran, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, aşılanmanın önemine vurgu yaptı.


Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Duran, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamasında aşılamanın önemine değinen Dr. Muhammed Duran, ’’Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık günümüzde aşılamanın bir zaferi ve aşının gücü olarak artık görülmemektedir. Örneğin çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edilmiş, hastalık etkeninin yok edilmesi üzerine 1987 yılında çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmadığından aşılama tüm dünyada durdurulmuştur” dedi.



Türkiye’de bu anlamda yapılan çalışmalardan bahseden Dr. Duran, “Ülkemizde, bağışıklama çalışmaları ’Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ adı altında sürdürülmekte ve şu anda Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takviminde 13 hastalığa (boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıklar) karşı aşı yer almaktadır. Aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk, difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümlerden korunmaktadır. Ülkemizde uygulanmakta olan bebeklik ve çocukluk dönemi aşı takvimi, Bağışıklama Bilimsel Danışma Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda ve dünyadaki bilimsel gelişmeler takip edilerek oluşturulmaktadır’’ diye konuştu.



Son yıllarda tüm dünyada erişkin bağışıklamasının en az çocukların aşılanması kadar önemsendiğini belirten Dr. Duran, “Erişkinlerde mortalite ve morbidite ile sonuçlanabilecek birçok hastalık aşı ile önlenebilmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda yer alan erişkinler sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinebilir ve aşılanabilir. Ulaştığımız yüksek aşılama oranları ile birlikte aşılama programımızda yer alan tüm aşı ile önlenebilir hastalıklarda önemli düşüşler sağlanmıştır. Örneğin ülkemizde, 2002 yılından bu yana yürütülmekte olan kızamık eliminasyon programı kapsamında gerçekleştirilen yoğun aşılama çalışmaları kızamık vaka sayılarında önemli bir azalma kaydedilmiş olmasına rağmen halen dünyada ve ülkemizde kızamık virüsü dolaşımı devam etmektedir. Virüs dolaşımının devamlılığında rol oynayabilecek olan aşısız veya eksik aşılı tüm çocukların kızamık içeren aşı ile aşılanmaları son derece önemlidir.



Ülkemizde uygulanan aşılar, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylanan iyi üretim prosedürleri kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır. Ayrıca, aşılar teslim alınıp kullanıma sunulmadan önce Ulusal Referans Laboratuvarlarımızda da test edilerek uygunluğu kanıtlanmaktadır. Aşılama çalışmalarının başarısında, üretim aşamasından başlayıp uygulanacak kişiye ulaştırılana kadar aşıları muhafaza etmenin etkisi de şüphesiz büyüktür. Aşılar ülkemizde tüm aşamalarda elektronik takip sistemi ile takip edilmekte, uygun ısı aralığında korunmaktadır. Aşı buzdolapları ve soğuk hava depolarının ısıları da elektronik ortamda anlık olarak takip edilmekte ve soğuk zincir kırılmaları engellenmektedir. Aşılama her çocuk ve birey için hayatîdir, herkesin sağlıklı yaşama hakkı vardır” şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Demirci çırağı şed kuşatma töreni ile ustalığa adım attı Karabük Ticaret İl Müdürlüğü ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından kentte ilk defa düzenlenen Ahilik Haftası etkinliklerinde demirci çırağı ustalığa adım attı. Kemal Güneş Caddesi’nde düzenlenen programda, demirci çırağına şed kuşatılarak ustalık yemini yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, kentte ilk defa Ahilik Haftası’nın kapsamlı şekilde kutlandığını ifade ederek, Ahiliğin sadece ticaretin ve ekonominin değil, aynı zamanda sosyal hayatın, adaletin, yardımlaşmanın temel taşlarından birisi olduğunu vurguladı. Ahilik kültürünün esnaf ve zanaatkarların dürüstlük, kardeşlik ve dayanışma ilkeleri çerçevesinde bir araya geldiği, toplumsal huzuru ve güveni tesis eden köklü bir gelenek olduğunu anlatan Çetinkaya, "Bugün bizlere düşen, Ahilik geleneğini yaşatarak birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek, bu değerleri yeni nesillere kıymetli şekilde aktarmaktır. Karabük Belediyesi olarak bizler de esnaf ve zanaatkarlarımızın yanında olmaya, onlara her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz" dedi. Karabük Valisi Mustafa Yavuz ise, Anadolu’nun yüreğinde filizlenen, toprağın bereketi ve insanın emeğiyle yoğrulan, asırlara meydan okuyan ahlak ocağı Ahiliğin ticarette adaletin, sosyal hayatta da dayanışmanın simgesi olduğunu söyledi. Ahiliğin nesiller boyu insana ticaretin bir ibadet olduğunu, kazancın yalnızca maddi değerlerle değil, manevi erdemlerle de ölçüldüğünü anlattığını belirten Yavuz, "El, harama uzanmamalı. Dil, yalanla kirletilmemeli. Gönül ise hep temiz kalmalıdır bu anlayışa göre. Ahilik ocağında pişen her birey yalnızca kendi kazancını değil, toplumu da gözetmelidir. ’Elini, kapını, sofranı açık tut’ diyen bu kadim öğreti, cömertliği, paylaşmayı ve dayanışmayı yüceltmiştir her gün. Nesiller boyu Ahi kendi zenginliğini başkasının fakirliğinde görmemiş, bilakis her kazancı bir paylaşma, her lokmasını bir kardeşliğe dönüştürmüştür" dedi. Konuşmaların ardından mehteran takımı ve halk oyunu ekibi gösteri sundu. Osmanlı kültür ve geleneğine göre şed kuşatma töreni yapıldıktan sonra yılın Ahisi, kalfası ve çırağına plaket takdimi yapılan programda, Vali Yavuz ve Belediye Başkanı Çetinkaya tarafından Ahilik pilavı ikramı yapıldı. Programda ayrıca Karabük Valisi Mustafa Yavuz demir döverek, Safranbolu lokumu üretimi için kazanda kürek çevirdi. Törene Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İsmail Gökcek, AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt, MHP İl Başkanı Cenk Gedikoğlu, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.