ÇEVRE - 28 Ocak 2025 Salı 11:57

Havyarı 2 milyon liraya satılıyor: Tunceli’de 42 kiloluk Sibirya Mersin balığı ağlara takıldı

A
A
A
00:00
00:00
HD

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde baraj gölünde bir balıkçının ağına, havyarı 2 milyon lira olan 42 kiloluk Sibirya Mersin balığı takıldı.

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine bağlı Uzungöl köyünde balıkçılık yapan İlyas Çelikel, balık ağını çekerken 42 kiloluk Sibirya Mersin balığı tuttu. Havyarının 2 milyon lira civarında olduğu öğrenilen 42 kilo ağırlığındaki balığı ağında gören Çelikel, hayvanı daha sonra doğal yaşamına saldı.

O anlar, cep telefonu kamerası ile kaydedildi.

Sezai Akın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis Kilis’te horoz karası üzümünde budama mesaisi başladı Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Aşağıbademli Köyü’nde Horoz Karası üzüm bağlarında budama çalışmaları başladı. Çiftçilerin budama mesaisine Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir de katıldı. Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Aşağıbademli Köyü’nde bölgenin en önemli tarım ürünlerinden biri olan horoz karası üzüm bağlarında budama çalışmalarına başlandı. Çiftçilerin katılımıyla gerçekleşen budama mesaisine Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir de katılarak bağcılara destek verdi. Verimliliği artırmak ve hastalıklardan korunmak amacıyla yapılan budamayla birlikte, tarladan sofraya yaklaşık sekiz ay sürecek üzüm yolculuğu başlamış oldu. 8 ay süren tarladan sofraya üzüm yolculuğu budamayla başlıyor Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, Kilis’teki üzüm üretim alanının yaklaşık 160 bin dekara ulaştığını ve bunun büyük bölümünü horoz karası üzüm bağlarının oluşturduğunu söyledi. Özdemir, Musabeyli ilçesinde üzüm yetiştiriciliğinin en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu vurgulayarak, "Kilis’te yaklaşık 8 ay süren tarladan sofraya üzüm yolculuğu budamayla başlıyor. Üzümün her aşaması insanlara fayda sağlıyor. Budama sonrası çıkan çubuklar yakacak olarak kullanılıyor. Yapraklanma döneminde sarma yapılıyor. Koruk döneminde turşu ve koruk suyu üretiliyor. Olgunlaşan üzümler ise pekmez, sofralık üzüm ve kurutmalık olarak değerlendiriliyor" dedi. Budama hastalık ve zararlılardan korunma ile verim açısından önemli Geçen yıl yaşanan rekolte düşüklüğüne dikkat çeken Özdemir, çiftçilerin mağduriyet yaşadığını belirterek, bu yıl yağışların iyi olması temennisinde bulundu. Özdemir, budamanın hastalık ve zararlılardan korunma ile verim açısından önem taşıdığına da dikkat çekerek çiftçilere bilgilendirmelerde bulunduklarını söyledi. Çiftçiler yağış bekliyor Çiftçi Mehmet Yener ise Şubat ayında bağlarda budama çalışmalarına başladıklarını belirterek, yağışların az olmasından dolayı budama sürecinin erkene çekildiğini söyledi. Yener, "Geçen yıl verim çok düşüktü. İnşallah önümüzdeki hafta yağış olur. Yağışlar bol olursa verim de kalite de yüksek olur. Çiftçi de sevinir. İnşallah bu yıl hayırlısıyla iyi bir sezon geçiririz" diye konuştu.
İstanbul Beyoğlu’nda öğrenciler yarıyıl tatilinin tadını buz pistinde kayarak çıkardı Beyoğlu’nda öğrenciler yarıyıl tatilinin keyfini buz pistinde kayarak çıkardı. Beyoğlu Belediyesi’nce hazırlanan karne neşesi etkinlikleri ile öğrenciler yarıyıl tatilini dolu dolu geçirdi. Buz pateninden turnuvalara, sinemadan tiyatroya, kültür gezilerinden atölye çalışmalarına kadar onlarca alanda düzenlenen ücretsiz etkinliklere katılan öğrenciler gönlünce eğlenme ve öğrenme imkanı buldu. En çok ilgi gören etkinliklerden birisi ise buz pateni oldu. Hasköy Sahilde çocuklar için özel olarak açılan buz pisti, yarıyıl tatilinin en eğlenceli etkinliklerinden oldu. 18 Ocak-2 Şubat tarihlerinde her gün 10.00-20.00 saatleri arasında hizmet veren pist yüzlerce öğrenciyi buz pateni ile buluşturdu. Pist alanında uzman eğitmenler eşliğinde paten eğitimi verilen çocuklar daha sonra kendilerine ücretsiz olarak temin edilen ekipmanlarla pistte kaymanın keyfini çıkardı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de öğrencilerin buz pateni keyfine ortak oldu. Buz pateni yapmanın çok güzel ve eğlenceli olduğunu belirten bir öğrenci, "Çok keyifliydi. İlk denemem olsa da gayet güzeldi. Patenden alışkın olduğum için böyle olduğunu düşünüyorum. Birkaç kere düşsek de yine de güzel geçti" dedi. Bir diğer öğrenci ise, "Karnelerimizi aldık. Biraz rahatlamak için güzel bir aktivite oldu bence. Kaymak çok güzel. Her yerde yapılmayan bir spor olduğu için ve Hasköy’e geldiği için mutluyum" ifadelerini kullandı.
İstanbul Beyoğlu’nda öğrenciler yarıyıl tatilinin tadını buz pistinde kayarak çıkarttı Beyoğlu Belediyesi tarafından yarıyıl tatiline giren öğrenciler için açılan Buz Pisti yoğun ilgi gördü. Alanında uzman eğitmenlerden paten eğitimi alan çocuklar daha sonra kendileri için temin edilen ekipmanlarla buz pistine çıkarak patenle kaymanın keyfini çıkarttı. Beyoğlu’nda öğrenciler 15 günlük yarıyıl tatilini Beyoğlu Belediyesi tarafından hazırlanan karne neşesi etkinlikleri ile dolu dolu geçirdi. Buz pateninden turnuvalara, sinemadan tiyatroya, kültür gezilerinden atölye çalışmalarına kadar onlarca alanda düzenlenen ücretsiz etkinliklere katılan öğrenciler gönlünce eğlenme ve öğrenme imkanı buldu. En çok ilgi gören etkinliklerden birisi ise Buz Pateni oldu. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı pisti ziyaret eden Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de öğrencilerin Buz Pateni keyfine ortak oldu. Yarıyıl tatilinin en eğlenceli etkinliklerinden birisi oldu Karne Neşesi etkinlikleri kapsamında Hasköy Sahilde çocuklar için özel olarak açılan Buz Pisti, yarıyıl tatilinin en eğlenceli etkinliklerinden birisi oldu. 18 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında her gün 10.00-20.00 saatleri arasında hizmet veren pist yüzlerce öğrenciyi Buz Pateni ile buluşturdu. Pist alanında uzman eğitmenler eşliğinde paten eğitimi verilen çocuklar daha sonra kendilerine ücretsiz olarak temin edilen ekipmanlarla buz pistine çıkarak patenle kaymanın keyfini çıkarttı. "Buz pateni Hasköy’e geldiği için mutluyum" Buz Pistinin açılması öğrenciler tarafından da büyük sevinçle karşılandı. Buz pateni yapmanın çok güzel ve eğlenceli olduğunu belirten öğrencilerden biri, "Çok keyifliydi. İlk denemem olsa da gayet güzeldi. Patenden alışkın olduğum için böyle olduğunu düşünüyorum. Birkaç kere düşsek de yine de güzel geçti" dedi. "Kaymak çok güzel" Bir diğer öğrenci ise, "Karnelerimizi aldık. Biraz rahatlamak için güzel bir aktivite oldu bence. Kaymak çok güzel. Her yerde yapılmayan bir spor olduğu için ve Hasköy’e geldiği için mutluyum" ifadelerini kullandı.
Adana Büyükşehir’den 4 Şubat Salı günü Deprem Çalıştayı Adana Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat depremlerinin yıldönümü nedeniyle "Deprem Çalıştayı" düzenleyecek. 6 Şubat Sonrası Neredeyiz? Durum Değerlendirme ve Planlama Çalıştayı ile Sonuç Raporu ve Deprem Değerlendirme Forumu 4 Şubat Salı günü gerçekleştirilecek. 6 Şubat 2023 depremlerinin ikinci yıl dönümünde, deprem sonrası yapılan çalışmaları değerlendirmek ve geleceğe yönelik planlamaları güncellemek amacıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı koordinesinde, "06 Şubat Sonrası Neredeyiz? Durum Değerlendirme ve Planlama Çalıştayı" düzenlenecek. Çalıştay kapsamında, Adana’nın dirençli kentler hedefleri doğrultusunda yapı üretim süreçleri, idari ve teknik düzenlemeler ile ruhsatlandırma süreçleri ele alınacak. Özellikle Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce hazırlanan "Deprem Bildirgesi" doğrultusunda elde edilen sonuç raporları değerlendirilerek, yeni yapıların ruhsatlandırma, denetim ve yapı güvenliği süreçleri ayrıntılı şekilde tartışılacak. Çalıştayda ele alınacak başlıca konular şunlar: "Yapıların deprem yönetmeliklerine uygunluğu, zemin ve temel etüt süreçleri ve karşılaşılan zorluklar, yapı denetim süreçleri ve yaşanan sorunlar, yapım aşamasında teknik kontroller ve karşılaşılan eksiklikler, ruhsatlandırma süreçlerinde teknik denetimlerin artırılması, il risk azaltma planlarının kent ölçeğinde uygulanabilirliği, mevcut yapı stokunun deprem dayanıklılığı açısından değerlendirilmesi, riskli yapıların belirlenmesine yönelik teknik yöntemler, yapısal iyileştirme ve bina performans analizleri." Çalıştayda ayrıca, yerel yönetimler ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları arasındaki koordinasyonun artırılması ve teknik kapasitenin geliştirilmesine yönelik öneriler de ele alınacak. Çalıştayda; yapı güvenliği ve kent planlaması konularında somut ve uygulanabilir çıktılar elde edilmesi amaçlanıyor. Çalıştayın moderasyonu, 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında Adana’da teknik incelemelerde bulunan akademisyenler tarafından, aynı gün saat 17.30’da Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek.