GÜNDEM - 17 Mayıs 2024 Cuma 10:02

Emekli oldu, kendi imkanlarıyla sera kurdu, üretime başladı ama çalıştıracak eleman bulamıyor

A
A
A
Emekli oldu, kendi imkanlarıyla sera kurdu, üretime başladı ama çalıştıracak eleman bulamıyor

Amasya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde emekli olan 58 yaşındaki Recep Yıldırım, memleketi Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine yerleşerek, kamu desteği almadan sera kurarak sebze üretimine başladı. Üretime devam eden Yıldırım, serada çalıştıracak işçi bulamıyor.


Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde marketler, sebze ihtiyacını 65 kilometre uzaklıktaki Elazığ’dan toptancılar vasıtasıyla sağlanıyor. Amasya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde emekli olan 58 yaşındaki Recep Yıldırım, memleketi Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine yerleşerek, kamu desteği almadan sera kurarak sebze üretimine başladı. Yurdun farklı illerinden tedarik ettiği fideleri kendi emeğiyle oluşturduğu serasında yetiştirmeye başlayan Yıldırım, profesyonel bir sistemle kurduğu serasında çalıştıracak eleman problemi yaşıyor. İyi tarım uygulamaları standardına uygun, ilaç kalıntısı olmadan, insanlara daha sağlıklı ve taze ürün tüketme imkanı sağlamak isteyen Yıldırım, üretim yapmak isteyenlere de gönüllü danışmanlık yapmak istiyor. Üretimin ülke ekonomisine katkısını düşünerek, hem vatandaşlara daha ucuz sebze yetiştirebilmek hem de üretimi özendirici yapmak amacıyla başlattığı çalışmayla, büyük bir emekle diktiği fideler ilk meyvelerini vermeye başladı.


’’Örnek olsun diye üretime başladım’’


Çemişgezek ilçe merkezinde sera kuran 3 çocuk babası Recep Yıldırım, çalışacak işçi bulamamasına rağmen, kendi imkanlarıyla meşakkatli çalışmalarını sürdürüyor. Kendi emekleriyle oluşturduğu serada, ürettikleri ürünlerle ilçe ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceklerini aktaran Recep Yıldırım, "58 yaşındayım. Amasya Sosyal Hizmetleri Aile Politikalar Müdürlüğünde emekli oldum. Emekli olduktan sonra memleketim olan Çemişgezek’e gelerek buraya yerleştim. Çevreme üretimle ilgili örnek olsun diye sera işine başladım. Demir ustalığı, işçiliği de dahil olmak üzere, tamamıyla kendi imkanlarımla yapmış olduğum bir sera kurdum. Türkiye’nin farklı vilayetlerinden Antalya, Amasya, Tokat’tan domates ve salatalık fideleri getirerek diktim. Üretimimiz devam ediyor. Salatalıklarımızı toplamaya başladık. Kısmet olursa domateslerimiz de 40 - 45 gün içinde kızarmaya başlayıp yetişecek. Bu işe başlamamın bir sebebi de yöre halkımızın domates ve sebze teminini Elazığ’dan temin etmesidir. Üretimin burada olabileceğini de göstermek istedim. Üretimin tamamen yerli imkanlarla ve organik şartlarda yapılabileceğini de göstermek istedim. Bundan dolayı bir eğitimim var. İnşallah insanlarımız bir şeyleri görür, bir şeyleri öğrenir. Bir şeyleri yetiştirme peşine düşer diye düşündüm. İnşallah insanımız emekli olduktan sonra evinde koltuk üstünde oturmaz, kahve köşelerinde gezmez’’ dedi.


’’İşçi sıkıntımız var’’


Memlekette işçi sıkıntısı olduğunu kaydeden Yıldırım, ’’Yani işçi bulamıyoruz. Üç çocuğum var, eşim de dahil. Ailemdeki beş kişi, hepimiz üniversite mezunuyuz. Kendim endüstriyel elektronik ve kamu yönetimi mezunuyum. Ankara Ulus Makine 1984 Makine Teknik Lisesi mezunuyum. Ailemde herkes kendi işinde. Ama işsiz insanların da bir işler yapması, bir kazanç sağlaması için bu işe giriştik. Vatandaş gelsin üretileni yerinden alsın. Yani bizden on liraya alınan mal, yirmi, yirmi beş liraya piyasalarda satılıyor. Gelsin vatandaş on liraya buradan alsın. En azından halka bir hizmetimiz olsun. Yani ucuz fiyata, ucuz mahsul, organik mahsul tüketsinler. Bu işe gönül vermek isteyen, bu işten, üretimden para kazanmak isteyenlere de gönüllü danışmanlık da yapabilirim. Çünkü ekonomimizin düzelmesi, halkın kendi üretimini kendi yapması, kendi ihtiyaçlarını ucuza karşılamasından geçer. İnsanlar üretime destek olsun. Bizim işimiz inşallah insanlara iyi örnek olur’’ diye konuştu.


Çemişgezek ilçe merkezinde dalından satışa sunulmayı bekleyen ürünler, vatandaşların da ilgisini çekiyor.


(YRT

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da bir gecede yaklaşık 2 bin kilometre yol ulaşıma açıldı Ordu’nun yüksek kesimli ilçelerinde kar yağışı etkili olurken, Büyükşehir Belediyesi tarafından bir gecede yaklaşık 2 bin kilometre uzunluğunda yol ulaşıma açıldı. Yoğun kar yağışı Ordu’nun yüksek kesimli ilçelerini etkisi altına aldı. Bazı ilçelerde kar kalınlığı 1,5 metreye kadar ulaştı. Yoğun kar yağışının olumsuz etkilerini en aza indirmek isteyen Ordu Büyükşehir Belediyesi 259 iş makinesi ve 615 personel ile gece-gündüz mesaisini sürdürüyor. Dün öğle saatlerinde bu yana çalışan ekipler yaklaşık 2 bin kilometre yol ağını ulaşıma açtı. 42 hasta ve 9 cenazenin bulunduğu yola müdahale edildi Karla mücadele çalışmaları kapsamında Akkuş’ta 5 hasta ve 2 cenaze, Çamaş’ta 1 cenaze, Çatalpınar’da 3 hasta, Çaybaşı’nda 5 hasta, Fatsa’da 2 hasta, Gölköy’de 7 hasta, Gürgentepe’de 2 hasta, İkizce’de 4 hasta ve 1 cenaze, Kabadüz’de 1 cenaze, Kabataş’ta 2 hasta ve 1 cenaze, Korgan’da 4 hasta ve 2 cenaze, Kumru’da 3 hasta ve 1 cenaze, Ulubey’de 2 hasta ve Ünye’de 3 hastanın bulunduğu mahalle ve grup yollarına müdahale edildi. 65 içme suyu arızası giderildi Öte yandan yoğun kar ve beraberinde meydana gelen aşırı soğuk nedeniyle içme suyunda yaşanan 65 arızaya 208 personel ve 200 iş makinesi ile müdahale edilerek vatandaşların mağdur olmalarının önüne geçildi. "Bizim işimiz bu, işimizin en iyisiyiz" Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, sosyal medya hesaplarından çalışmalara ilişkin görüntüleri paylaşarak, “Kar yağar kar üstüne, yol açarız yol üstüne. Bizim işimiz bu, işimizin en iyisiyiz” notunu düştü. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, vatandaşların kar lastiği ve zincir olmadan trafiğe çıkmamaları gerektiği istenirken, karla mücadele talepleri için çağrı merkezleri aracılığıyla belediyeye ulaşabileceklerine dikkat çekildi.
Ordu Ordu Valiliği: “Kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi Ordu Valiliği, Akkuş ilçesinin yüksek kesimlerinde kar kalınlığının 1,5 metreye kadar ulaştığını, ildeki ortalama kar kalınlığının 82 santimetre olduğunu, bazı noktalarda hayatın olumsuz etkilendiğini duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, 23 Kasım Cumartesi günü gece saatlerinden itibaren başlayan ve yurdun büyük bölümünde etkili olan kar yağışının, Ordu’da de bazı olumsuzluklara neden olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, il genelinde etkili olan kar yağışı ve fırtına nedeniyle, 26 Kasım Salı günü Altınordu, Gülyalı ve Perşembe ilçeleri hariç, 14 ilçenin tamamında, Fatsa ve Ünye ilçesinde ise kısmen eğitim öğretime ara verildiği belirtildi. Elektrik ve haberleşme hizmetlerinde de kesintilere neden olan olumsuz hava şartları sebebiyle enerji sağlanamayan mahalle sayısının 154, haberleşmenin sağlanamadığı mahalle sayısının ise 49 olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Devam eden kar yağışı nedeniyle Akkuş ilçemizde kar kalınlığı 150 santimetreye ulaştı. Ortalama kar kalınlığının 82 santimetreye ulaştığı ilimizde kar nedeniyle kapanan 220 mahalle yolunun 182’si 26 Kasım Salı günü saat 10.00 itibariyle ulaşıma açıldı. Kar yağışından dolayı kapalı durumda olan 38 mahalle yolunu açma çalışmaları ise, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri tarafından sürdürülüyor” denildi.