ÇEVRE - 04 Nisan 2024 Perşembe 14:33

Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesi açıklarında somon kafesleri yırtıldı, oltasını alan sahile koştu

A
A
A
Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesi açıklarında somon kafesleri yırtıldı, oltasını alan sahile koştu

Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesi açıklarında bulunan somon kafeslerinin yırtıldığını duyan vatandaşlar oltasını alarak sahile akın etti.


Trabzon’da bu sabah saatlerinde Çarşıbaşı ilçesi açıklarında kültür balığı yetiştiren çiftlikteki kafesler henüz bilinmeyen nedenle yırtıldı. Kentte su ürünleri ihracatı yapan şirket tarafından üretimi yapılan binlerce somon yırtılan kafes ağlarından çıkarak Karadeniz’e dağıldı. Dün yaşanan fırtınadan dolayı yırtıldığı ihtimali üzerinde durulan kafeslerden çıkan somonları duyan vatandaş ve balıkçılar sahile akın etti.


Beşikdüzü’nden oltasını alarak Çarşıbaşı’na gelen Tamer Kayış, kafesin yırtıldığını duyunca oltasını alarak somon tutmaya geldiğini belirterek, “Bu bizim için vazgeçilmez bir hobi. Hayatımızdaki bütün stresleri burada atıyoruz. Hele de yakalarsak bambaşka oluyor. Çevremizdeki avcı arkadaşlar var onlar söyledi kafesin patladığını. Bizde duyunca oltamıza alarak geldik. Daha önce Arsin’de kafes patlamıştı. Oraya da gitmiştik ama fazla alamamıştık. O balıklar daha sonra Beşikdüzü’ne geldi. Bizde burada bol miktarda aldık. Ramazan’da iftar soframızı süslediler. Bugün haberi alan herkes buraya geldi. Böyle durumlarda sadece Trabzon’dan geldi Ordu’dan Samsun’dan bile gelenler oluyor” dedi.



45 km uzaklıktan geldi


45 kilometre uzaklıktan somon tutmak için Çarşıbaşı’na geldiğini vurgulayan Hakan Terzi ise “Nasibimiz varsa alacağız. Kafesi patladığını duyunca 45 kilometre uzaklıktan Çarşıbaşı’na geldim. İlla tutacağız diye bir şey yok. 1 saattir buradayım henüz oltaya vurmadı. Haberi duyan geliyor. Daha da çok kişi gelecek. Kürtün’e bile balık tutmaya gidiyoruz. Bu ayrı bir hastalık. Stres atmak için birebir. Tuttuğun zaman ayrı bir zevkli oluyor” şeklinde konuştu.



“Bunları tutuyoruz helal etsinler”


Denize dağılan somonlardan bir tanesini tutarak rızkını aldığını dile getiren Hasan Köse de, “Somon kafesleri patladığı diye Trabzon merkezden geldik. Geldiğim gibi rızkımı aldım. Allah rızkımızı veriyor. Kafesleri patlayan arkadaşlara geçmiş olsun. Bunları tutuyoruz helal etsinler. Duyan geliyor. 3 kişiydik şimdi herkes geldi. Allah herkese rızkını versin” ifadelerini kullandı.



Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesi açıklarında somon kafesleri yırtıldı, oltasını alan sahile koştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Çobanların en güvendiği dostları: Çoban köpekleri Erzincan’ın Başpınar köyünde çobanlık yapan Celal Gül, çoban köpeklerinin hayvanlarını koruma ve güvenliğini sağlama konusundaki önemini vurguladı. Çoban köpeklerinin zorlu arazilerde gösterdiği başarıları ve köpeklerin koyun sürüleri için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Başpınar köyünde çobanlık yapan Celal Gül (37) isimli üretici, yıllardır sürülerini koruyan çoban köpeklerinin kendileri için vazgeçilmez birer dost ve güvenlik aracı olduğunu kaydetti. Gül, "Köpeklerimiz hayvanlarımızın can güvenliğini sağlıyor. Onlar olmazsa, sürülerimizi kurtlara karşı korumamız imkânsız" diyerek köpeklerinin, zorlu arazi şartlarında bile sürülerini nasıl başarıyla koruduklarına dikkat çekti. "Köpeklerimiz olmadan hayvanlarımızı kurtlara karşı koruyamayız" Çobanlık yapan Celal Gül, 25 yılı aşkın bir süredir sürülerinin güvenliğini çoban köpeklerine emanet ettiğini belirtti. Gül, köpeklerin sürülerini korumadaki rolüne şu sözlerle değindi: “Eğer köpeklerimiz olmasaydı, hayvanlarımızın yarısı kurtların avı olurdu. Yaylada ve merada en büyük güvencemiz köpeklerimiz. Onlar bize her türlü tehlikeye karşı koruma sağlıyor.” Çoban köpeklerinin sadece sürüleri korumakla kalmadığını, aynı zamanda çobanların da dinlenebilmesi için bir güvenlik sağladığını belirten Gül, "Yaylada çok yoruluyoruz ve köpeklerimize güvenerek biraz dinlenebiliyoruz. Onlar olmasa, koyunları koruyabilmemiz mümkün olmaz" dedi. Çoban köpekleri ve kangal köpekleri arasındaki fark Celal Gül, çoban köpeklerinin kangal köpeklerinden daha üstün olduğunu belirterek, "Kangal köpekleri büyük ve güçlü olsa da, taşlık arazilerde kurdun peşinden koşamayabilirler. Çoban köpeklerimiz ise zorlu arazilerde çok hızlıdır ve bu yüzden sürüyü korumada çok etkilidirler" şeklinde konuştu. Zorlu arazilerde tehlike Çoban köpekleri, sadece koyunları korumakla kalmıyor, aynı zamanda kurtlarla mücadele sırasında hayati risklerle de karşılaşıyor. Gül, köpeklerinin boğazlarına kurt tüylerinin kaçtığını ve bu yüzden hastalanabildiklerini söyledi. Celal Gül, köpeklerin sürülerinin güvenliğini sağlamak ve çobanlık yapmak için en önemli yardımcıları olduğunu belirterek, "Köpeksiz çoban, çobansız da köpek olmaz. Köpeklerimiz bizim gözümüz, kulağımız ve en önemli güvenliğimizdir" diyerek çoban köpeklerinin hayvanlar için ne kadar kritik bir rol oynadığını vurguladı. 12 yaşındaki Berat Topal ise, ara tatilde babasına yardım etmek amacıyla köpeğiyle birlikte koyunları otlatmaya geldiklerini söyledi. "Köpeğim benim için çok önemli. Onu ben büyüttüm, hastalandığında iyileştirdim. Köpeğimiz olmazsa koyunlarımız büyük tehlike altında kalır" diyen Berat Topal, köpeğiyle olan özel bağını da vurguladı. Başpınar köyünde hayvancılıkla uğraşan çobanlar, sürülerini korumanın zorluklarıyla başa çıkarken, en büyük destekçileri olarak gördükleri çoban köpeklerine olan minnettarlıklarını her fırsatta belirtiyorlar.