KÜLTÜR SANAT - 11 Haziran 2024 Salı 13:57

Tarihi surlardaki fayans kirliliği İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme geldi

A
A
A
Tarihi surlardaki fayans kirliliği İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme geldi

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon Kültür Yolu Festivali öncesinde Trabzon Kalesi’nin tarihi surlarındaki ’Fayans’ kirliliğinin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Başkan Kaya, “Tarihi surlarda seramikler, fayanslar, boyalı badanalı duvarlar var. Bunlar çok kötü bir görüntüye neden oluyor. Şehrimize yakışmıyor” dedi.


Pazarkapı Mahallesi’nde Kadınlar Pazarı’nın yapımı sırasında esnafın mağdur olmaması için Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yapılan geçici prefabrik yapılar, pazarın hizmete alınması ile yıkıldı. Geçici yapıların yıkılması ile ortaya çıkan alan Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yeşil alana çevrilirken, surlardaki çirkin görüntüye ise müdahale edilemedi. Surlara yaptığı eklentiler nedeniyle oluşan çirkin görüntünün temizlenmesi için Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yapmak istediği çalışma Anıtlar Kuruluna takıldı. Anıtlar Kurulu’nun ileride burada restorasyon çalışması yapılacağını ifade ederek Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin müdahalesine şimdilik izin vermediği kaydedildi.


Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım başkanlığında Valilik binasında düzenlenen Trabzon Kültür Yolu Festivali Koordinasyon Kurulu toplantısında kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkılan binalardan kalan tarihi surlardaki fayans kalıntılarını gündeme getirdi.


Toplantıda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutan Aytaç Bayırlı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erdem Şen, Trabzon İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Trabzon Sanatevi Başkanı Adnan Taç ile Trabzon’daki bazı kurum ve kuruluşların müdürleri de yer aldı.


Toplantıda, Trabzon’da 22-30 Haziran tarihleri arasında 2’ncisi gerçekleştirilecek olan Trabzon Kültür Yolu Festivali’nin kapsamı, alınacak güvenlik tedbirleri ve festival programı hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Ortahisar Belediyesi Tarih Müzesi, Basın Tarihi Müzesi’nin festival kapsamında, gezilecek noktalar arasında tanıtılacağı bilgisine yer verildi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Tarihi Hasan Paşa Asker Hamamı Müzesi’nin de bu noktalara eklenmesi talebinde bulundu.


Trabzon Kültür Yolu Festivali Koordinasyon Kurulu toplantısında söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Ortahisar Belediyesi binasının da bulunduğu Kahramanmaraş Caddesi kısmına denk gelen tarihi surların üzerindeki seramiklerin kötü bir görüntüye neden olduğunu belirtti.


Festival öncesinde buradaki kötü görüntünün ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Kaya, “Trabzon’umuzu, Ortahisar Belediyemizin ve Kadınlar Pazarımızın karşısındaki o tarihi surlardaki kötü görüntüden bir an önce kurtarmamız gerektiğine inanıyorum. Tarihi surlarda seramikler, fayanslar, boyalı badanalı duvarlar var bunlar çok kötü bir görüntüye neden oluyor. Misafirlerimiz gelecek şehrimize yakışmıyor. İnisiyatif alıp o görüntüyü ortadan kaldırmak istiyorum fakat tarihi olması hasebiyle kuralları var. Bu konuda hızlı bir çözüm üretmemiz lazım diye düşünüyorum. Bundan hızlıca nasıl kurtulabileceğimizi konuşalım istiyorum” diye konuştu.


Başkan Kaya’nın değerlendirmesine cevap veren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise gerekli kurumlarla görüşmeleri tamamlayarak söz konusu görüntüye sebep olan seramiklerin söküleceğini, kötü görüntünün ortadan kaldırılması için çalışacaklarını belirtti.



Tarihi surlardaki fayans kirliliği İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme geldi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 58 ilde tefecilere operasyon: 160 gözaltı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 58 ilde tefecilere ve dolandırıcılara yönelik mali suç örgütlerine düzenlenen "Kuyu-28" operasyonlarında 160 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 58 ilde tefecilere ve dolandırıcılara yönelik mali suç örgütlerine düzenlenen "Kuyu-28" operasyonlarında 160 şüphelinin yakalandığını belirterek, "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; organize suç örgütleri ve çeteler gibi tefecilere de göz açtırmayacağız" ifadesini kullandı. Bakan Yerlikaya operasyonlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde, İl Emniyet Müdürlükleri KOM ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Nevşehir, Ordu, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Zonguldak, Aksaray, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis ve Osmaniye olmak üzere toplam 58 ilde düzenlenen ’Kuyu-28’ operasyonlarında şüphelilerin; tefecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına yönelik nitelikli dolandırıcılık, kişilere karşı nitelikli dolandırıcılık, edimin ifasına fesat karıştırma, resmi belgede sahtecilik ve vergi usul kanununa muhalefet suçlarını işledikleri tespit edildi. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Mersin Mut Zeytin ve Zeytinyağı Festivali 27 Eylül’de başlıyor "Sağlık Zeytinden Zeytin Mut’tan" sloganıyla Mersin’in Mut ilçesinde Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nin 1.’si bu yıl 27-29 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Festivalle ilgili bilgi veren Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, “Bu yıl 1.’sini kutlayacağımız Mut Zeytin ve Zeytinyağı Festivalimiz, 27-29 Eylül tarihleri arasında olacak. İlçemiz gerçekten Akdeniz bölgesinde bir tarım cenneti. Mikro klima özelliğine sahip. Ekonomimizin yüzde 95’ini tarım sektörü karşılamakta. Dolaysıyla tarım sektöründe alın teri döken emek çeken üreticilerimizin kazançlarının son derece kutsal olduğuna yürekten inanıyorum. ’Sağlık Zeytinden Zeytin Mut’tan’ sloganıyla çıkmış olduğumuz bu yolda festivalimizin bu yıl 1.’sini düzenleyeceğiz” dedi. 27 Eylül Cuma günü saat 12.00’de Yapıntı Mahallesinde zeytin hasadıyla, Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkında festivalin açılışının yapılacağı bilgisini veren Orhan, “Her yıl olduğu gibi halk oyunlarıyla açılışını yapacağız. Açılıştan sonra protokol konuşmaları olacak” diye konuştu. Festivalde konserlerin de yer alacağını kaydeden Orhan, “İlçe şehir stadımızda konserlerimiz olacak. Festivalde birinci günü akşamı ilçe stadında, İhsan Eş, Mustafa Taş ve Melek Mosso konser verecek. Festivalin ikinci günü gündüz ise zeytinyağı yemek yarışması, zeytin ve Mut yemekleri paneli, Silifke Belediyesi Halkoyunları Topluluğu gösterisi, Çukurbağ Şalvarlı Kadın Korosu konseri düzenlenecek. Akşam bölümünde ise Mut Şehir Stadında, Ali Rıza Yılmaz, Siyam ve Ebru Yaşar konserimiz olacak. Üçüncü günü gündüz ise Trap atışları yarışması, çocuk karnavalı ve dereceye girenlere ödülleri verilecek. Daha önceki festivallerden farklı olarak şehir stadında tamamen çocuklarımıza yönelik bir çocuk şenliği yapılacak. Palyaço gösterisi yapılacak” ifadelerini kullandı. Orhan, festivale herkesi davet etti.