EKONOMİ - 09 Kasım 2024 Cumartesi 10:15

Palamut ve hamsi arasındaki ihracat rakamları şaşırttı

A
A
A
Palamut ve hamsi arasındaki ihracat rakamları şaşırttı

Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu ile son yılların en bereketli palamut avı olurken, bu bolluk ihracat rakamlarına pek fazla yansımadı. Ülkemizden bu sezon Eylül-Ekim aylarında iki ülkeye yapılan palamut ihracatından sadece 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlanırken, aynı dönemde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından ise 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi sağlandı.



En fazla hamsi ihracatı 4 milyon 502 bin 792 dolar ile Fransa ilk sırayı alırken, Belçika 3 milyon 736 bin 313 dolar ile ikinci, Birleşik Devletler ise bir milyon 191 bin 935 dolar ile üçüncü sırayı aldı. Ülkemizden, Fransa, Belçika, Birleşik Devletler, Almanya, Birleşik Krallık, Ukrayna, İspanya, Hollanda, KKTC, İtalya, Romanya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Azerbaycan, İsviçre, Yunanistan, Irak, Dubai, Kenya’ya yapılan hamsi ihracatından toplam 2 milyon 288 bin 154 kilogram karşılığı 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi sağlandı. Geçen yılın aynı döneminde ise 25 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon bin 862 kilogram karşılığı 11 milyon 168 bin 499 dolar döviz elde girdisi sağlanmıştı.


Bu yılın Eylül- Ekim aylarında ülkemizden iki ülkeye yapılan palamut ihracatından ise 15 bin 556 dolar döviz sağlanırken geçen yılın aynı döneminde yine iki ülkeye yapılan palamut ihracatından 2 bin 730 dolar döviz girdisi sağlanmıştı.


2024 yılı Eylül-Ekim aylarında KKTC’ye 6 bin 418 kilogram, Türkmenistan’a bin 490 kilogram, toplamda 7 bin 908 kilogram palamut karşılığı 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlandı.


Hamsi daha çok tercih ediliyor


Balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış, yurt dışında genellikle hamsinin daha çok tercih edildiğini kaydederek, “Yıllık 10 milyon doların üzerinde hamsi ticareti mevcut. Palamut yurt içinde daha çok talep gördüğü için dış ülkelere pek gitmiyor. İhracata genelde hamsi daha çok tercih ediliyor. Hamsi dünyanın her tarafında sevilen bir balık. Karadeniz deyince akla ilk gelen hamsi, dolayısıyla vatandaş hamsiyi benimsemiş. Onun için hamsi ihracatı daha çok oluyor. Her yıl 10-15 milyon doların üzerinde döviz girdisi oluyor. Avrupa’ya dahi hamsi buradan gidiyor” dedi.


Dünya hamsiyi daha çak tanıyor


Balıkçı esnafların Emin Avcı ise yurt dışında palamudun pek tanınmadığını ifade ederek, “Bildiğim kadarıyla yılda hamsiden 10 milyon doların üzerinde döviz girdisi var. Palamutu yurt dışında pek tanımıyorlar ama hamsiyi daha çok tanıdıkları için ihracatı daha fazla. Bütün ülkeler bizim hamsiyi tanıyor dolayısıyla ihracatı fazla oluyor. Palamutta oluyor ama hamsi kadar olmuyor. Yerli hamsimiz de yavaş yavaş çıkmaya başladı ancak biraz fiyatlı. İnşallah bu sezonda hamsi olacak gibi” diye konuştu.


Balıkçı esnaflarından Çetin Kavzoğlu, hamsinin dünyanın her tarafında rağbet gördüğünü belirterek “Palamut, hamsi göçmen bir balık. Dünyada hamsiye daha çok rağbet vardır. Palamutu dünyada sadece iki ülke yer. Birisi Türkiye diğeri ise Yunanistan. Hamsiye rağbet dünyanın her tarafında var. Hamsinin dünyaya tanıtımı daha fazla olduğundan ihracatı da fazla” dedi.


Öte yandan Trabzon’dan Eylül-Ekim döneminde hamsi ihracatından 185 bin 617 dolar döviz girdisi sağlanırken geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 287 bin 427 dolar olarak gerçekleştirilmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Haber Spikeri Nihan Günay, HKÜ öğrencileriyle bir araya geldi Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde (HKÜ) düzenlenen "Medyada Kadın Olmak" adlı programında ATV ana haber spikeri Nihan Günay öğrencilerle bir araya geldi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HKÜ-SEM) ve Genç Finansçılar Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen "Medyada Kadın Olmak" adlı programda ATV Ana Haber Spikeri Nihan Günay, medya sektöründe kadın olmanın dinamiklerini öğrencilerle paylaştı. Hukuk Amfi’de gerçekleşen, moderatörlüğünü HKÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fatih Eminoğlu’nun yaptığı programa, HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, HKÜ-SEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sema Mercanoğlu Erin, Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Özgüner, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Gazetecilik mesleğine adım attığı ilk günden itibaren karşılaştığı zorlukları ve bu süreçte edindiği tecrübeleri anlatan ATV Ana Haber Spikeri Nihan Günay, ana haber sunuculuğuna uzanan kariyer yolculuğunu, sektörde karşılaştığı ön yargıları ve kadın gazetecilerin medya içerisindeki yerini anlattı ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Program sonunda, HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, ATV Ana Haber Spikeri Nihan Günay’a teşekkür belgesi takdim etti.
Muş Muş’ta 40 dönüm arazi üzerine hayvan barınağı yapılıyor İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, Muş’ta 40 dönüm arazi üzerine inşaatına başlanan "Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı"nda incelemelerde bulundu. Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Muş’a gelen İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, Muş Valiliğini ziyaret ederek şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Avni Çakır’dan Muratgören köyü mevkiinde 40 dönüm arazi üzerine inşaatına başlanan "Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı" hakkında bilgi aldı. Daha sonra inşaat alanında incelemelerde bulunan Sağlam, sokak hayvanlarının vatandaşlara eziyet etmesini önlemekte kararlı olduklarını ve bu amaçla Türkiye genelinde çalışmalara hızlı bir şekilde devam ettiklerini ifade etti. Muş’ta da hummalı bir çalışma yapıldığını ifade eden Sağlam, "Bir ayda hayvan barınağımız tamamlanmış olacak. Böylelikle biz hayvanların vatandaşlarımıza eziyet etmesini önlemeye çalıştığımız gibi hayvanların da güvenli, sağlıklı ve doğal bir ortamda yaşamlarına devam etmelerini sağlamak istiyoruz. Bu amaçla da bu çalışmalarımızı yapıyoruz. Kentimizde belediyenin bir barınağı var. Ancak bunun da faaliyete geçmesiyle bu amacımızı gerçekleştirmiş olacağız. Bu işi valimin ciddiye aldığını gördüm. Valime ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. En kısa zamanda barınağımızı faaliyete geçireceğiz. Alanda sağlık ünitelerimiz olacak, kısırlaştırma çalışmalarımız olacak. Hayvanların beslenmesiyle ilgili herhangi bir sorunumuz olmayacak. Mama üretim merkezini oluşturacağız. Mamamızı kendimiz üreteceğiz. Hayvanlar dışarıda kaldı, aç kaldı vesaire gibi dedikodulara da artık vatandaşlarımız itibar etmeyecek, etmesinler. Bütün önlemleri almış bulunuyoruz. Valime de çalışması için teşekkür ediyorum" dedi. Sağlam’a Muş Valisi Avni Çakır, Muş Vali Yardımcısı Tahir Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmetşah Şentürk de eşlik etti.
Mersin Seçer: "Tarımsal destek miktarında yüzde 80’ne varan artış sağladık" Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, tarımsal destek miktarında yüzde 80’ne varan bir artış sağlayarak, 215 milyon TL’ye çıkardıklarını söyledi. Seçer, ‘14 Büyükşehir Belediyesi Tarımsal/Kırsal Hizmetler Daire Başkanları Toplantısı’na katıldı. Mersin’de düzenlenen toplantıda konuşan Seçer, böyle bir toplantının düzenlenmesinden dolayı oldukça mutlu olduğunu belirterek, Mersin’in hem iklimi hem de coğrafi konumu itibari ile tarıma oldukça elverişli bir kent olduğunu söyledi. Seçer, "Nasıl ki Türkiye bir tarım ülkesi olarak anılıyorsa, Mersin’de bir tarım kenti" diye konuştu. Kendisinin ziraat mühendisi olduğunu ve siyaset hayatına atılmadan önce uzun yıllar tarımla uğraştığını hatırlatan Seçer, "Bir belediye başkanının düşüncesi, öncelikleri, tercihleri şehre çok yansıyor. Ben bugüne kadar tarımın hep içinde olduğum ve çocukluğumdan beri yaşadığım, bildiğim için buna yönelik politikalarda daha farklı bir bakış açısı ortaya koydum ve farklı da bir tablo ortaya çıktı" ifadelerini kullandı. "Tarımsal destek miktarında yüzde 80’e varan bir artış sağladık" Seçer, yerel yönetimler olarak tarım alanında destek sağladıkları üreticilerin küçük işletmeler olduğunun altını çizerek, tarıma destek vermenin yerelde bir zorunluluk değil tercih meselesi olduğunu vurguladı. Mersin Büyükşehir olarak tarıma destek vermeyi tercih ettiklerini söyleyen ve bütçelerini bu doğrultuda ayarladıklarına dikkat çekti. Seçer, geçmiş dönemlere göre ihtiyacın artmasından kaynaklı tarıma destek verebilmek için bütçeyi genişlettiklerini kaydederek, "Örneğin 2024 yılında biz 115 milyon TL tarımsal destek bütçesi yapmıştık. Baktık ki bu yıl çok daha fazla ihtiyaç olacak, total bütçemizde yüzde 40 ile yüzde 50 arası bir artış olmasına rağmen tarımsal destek miktarında yüzde 80’ne varan bir artış sağladık. 119 milyon TL’den 215 milyon TL’ye tarımsal destek kalemini çıkardık" şeklinde konuştu. Başta kadın üreticiler olmak üzere, aile işletmeleri ve küçük çiftçileri desteklediklerini vurgulayan Seçer, "Bunun geri dönüşünü çok alıyoruz. Bizim ortaya koyduğumuz projeksiyonlar, sonuç alıcı ve sürdürülebilir olmalıdır" ifadelerine yer verdi. Seçer, tarıma verilen desteklerin sonuç alıcı olmadıktan sonra kaynak israfına dönüştüğünü belirtti. Mersin Büyükşehir Belediyesinin ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinin üzerinde durulması gerektiğinin altını çizen Seçer, projenin 6. yılına girdiklerini kaydetti.