EĞİTİM - 26 Şubat 2024 Pazartesi 11:56

Ergenlikte en sık rastlanılan psikolojik problemleri ve çözümlerini anlattı

A
A
A
Ergenlikte en sık rastlanılan psikolojik problemleri ve çözümlerini anlattı

Avrasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Uzman Psikolog Burak Bayrak, özel bir kolejde düzenlenen “Çocuklar ve Gençlerde Yaşanan Psikolojik Dinamikler” konulu seminerde öğretmen ve öğrencilerle buluştu.


Bayrak, ergenlikte görülen psikolojik problemlerle nasıl başa çıkılabileceği ile ilgili olarak ergenlikte en sık görülen psikolojik problemlere vurgu yaptı. Uzman Psikolog Burak Bayrak “Depresyon, davranış bozuklukları, karşı ya da karşıt gelme bozukluğu, yeme bozuklukları, şiddet ve saldırganlık, obsesif kompulsif bozukluk, intihar, alkol, madde kullanımı ve bağımlılık ergenlikte en sık görülen psikolojik problemlerdir. Ergenin içe kapanma dönemleri çok uzun, duygu dalgalanmaları sık ve şiddetli ise huy değişikliği aniden tam zıt şekilde olmuşsa, çok neşeli ve hayat dolu bir genç birden tamamen içine kapanmışsa, ders başarısı beklenmedik şekilde çok düşmüşse, eve geliş saatlerindeki gecikme artmış ve açıklamaları yetersizse, çok öfkeliyse ve sürekli ağlıyorsa uzmandan yardım almakta fayda vardır” dedi.


“Hiçbir şey yapmamaktansa, başarısızlığı göze almanın daha iyi olduğu inancını kendinizde geliştirin” diyen Bayrak “Başarı ve başarısızlık olasılıklarınızı gerçekçi bir değerlendirmeye dayandırmayı öğrenmelisiniz. Nasıl yaptığınıza değil, ne yaptığınıza odaklanın. Herkesin süreci ve başarı odağı farklıdır. Aksi takdirde, başarısızlık korkunuz pekişecek ve hiç başlamama ya da yarım bırakma olasılığınız artacaktır” ifadelerini kullandı.



Ergenlikte en sık rastlanılan psikolojik problemleri ve çözümlerini anlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Saraköy Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Tarım Bölgesinde 7 sera parselinde üretim başladı Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Türkiye’nin ilk jeotermal kaynaklı bölgesi olarak planlanan Sera Organize Tarım Bölgesi’nde yatırımlar devam ederken üretim de artıyor. 12 sera parseli ile 2 sanayi parselinin yer aldığı bölgede 7 serada domates üretiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yüksek teknolojinin kullanılacağı, kesintisiz üretim ve yüksek verimin hedeflendiği organize tarım bölgeleri kurmayı sürdürüyor. Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nde sebze-meyve üretimi artarak devam ediyor. Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi Denizli Valiliği, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası ortaklığında kuruldu. Tarım ve Orman Bakanlığının günümüz fiyatlarıyla 200 milyon TL’lik kredi desteğiyle alt yapı inşaatları tamamlanan bölge 729 dekar alan üzerine kuruldu. Toplam 12 sera parseli ve 2 sanayi parseli bulunan Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nde 7 sera parselinde domates üretimine başlandı. Diğer parsellerin tamamı ise yatırımcılara tahsis edildi. Bu alanlarda sera kurulum çalışmaları sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, jeotermal enerji ile yüksek teknolojinin kullanılacağı, kesintisiz üretim ve yüksek verimin hedeflendiği, çevreye uyumlu, yeterli büyüklükte ve güçlü altyapısı olan Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nin sıfır atık ilkesine dayalı üretim yapacağını belirtti. OTB’nin aynı zamanda sanayi bölümündeki tesislerde tarım ürünlerine değer kazandırarak ülke tarımına büyük katkı sağlayacağına dikkati çeken Yumaklı, bölgenin kurulduğunda Türkiye’nin ilk jeotermal ısıtmalı OTB’si olduğunu hatırlattı. Yumaklı, yılda 15 bin ton sebze-meyve üretimi yapılması planlanan OTB’de yüzde 75’i kadın olmak üzere bin kişiye istihdam sağlanacağı bilgisini verdi. OTB ‘nin tamamen faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yılda 1 milyar TL katkı sağlayacağının altını çizen Bakan Yumaklı, şunları kaydetti: “Güncel fiyatlarla 200 milyon TL’lik altyapı desteğiyle faaliyete geçen Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi, modern tarımsal üretim yöntemlerinin uygulandığı ve jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda, yüksek kalite ve verimlilikte yaş meyve sebze üreten bir tarım üssü olarak hizmet veriyor. Bu bölge, hem Denizli’nin hem de çevre illerin yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılamayı hedefleyerek, tarımsal arz güvenliğini güçlendirmekte ve yerel ekonomiye de önemli katkılar sağlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ‘üretimin ve üreticinin yüzyılında’ şehirlerimizin ve ülkemizin kalkınmasında öncü rol oynayacak Organize Tarım Bölgelerine yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Güçlü ülkenin güçlü tarımdan geçtiği bilinciyle üreticilerimizin daima yanlarında olacağız. Bölgemiz başta Denizli olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olsun.”