GENEL - 05 Haziran 2018 Salı 12:09

Yılda bir defa açıyor, yağı dededen kalma yöntemlerle çıkartıyorlar

A
A
A
Yılda bir defa açıyor, yağı dededen kalma yöntemlerle çıkartıyorlar

Tokat’ta, yılda bir defa açan Akzambağın yağı dededen kalma yöntemlerle çıkartılıyor.

Tokat’ta, yılda bir defa açan Akzambağın yağı dededen kalma yöntemlerle çıkartılıyor.


Tokat’ta, Akzambak yağının çıkartılması dededen kalma imbik denilen damıtma sistemi ile yapılıyor. Su dolu kazan içerisinde zambak yaprakları doldurularak üzerine imbik konuluyor. Ateşin üzerine konulan kazanla imbik arasına hava almaması için hamurla kapatılıyor. Kaynayan kazandan buhar çıkmaya başladığında imbik üzerindeki bölmeye soğuk su dökülüyor. Suyun etkisi ile kazanda kaynayan zambağın buharı ile elde edilen yağ imbikten süzülmeye başlıyor. Yaklaşık 50 kilogram zambaktan 100 gram yağ elde edilebiliyor.



Akzambak yağını dededen kalma yöntemlerle çıkartıyorlar


Akdeğirmen Mahallesi’ndeki bahçesinde Akzambak yetiştiren Fikret Aydemir, dededen kalma yöntemlerle oldukça zahmetli olan imbikle zambak yağı çıkarttıklarını söyledi. Zambak yağı ile sabun üretimi yapmayı planladıklarını ifade eden Aydemir, "150 yıllık dededen kalma imbiğimizle o zamanlar gül yağı yapıyorlardı, bizlerde zambak yağı çıkartıyoruz. Zambaklarımızın aroması yüksek, yağı çok kaliteli. Akzambağın çiçeğinin kilosunun 120 TL, yağının 5 bin avrodan satılıyor" dedi.



Zambak yağından sabun yapacaklar


Kursa giderek girişimcilik belgesi alan ev hanımı Kadriye Aydemir, zambak yağı ile sabun üretimi yaparak mahallesindeki ev hanımlarına da iş imkanı oluşturmayı hedefliyor. Asırlara dayanan yöntemler zambaklardan yağ elde ettiklerini ifade eden Aydemir, "Bahçemizde ürettiğimiz zambağın çiçeklerini satıyorduk. Eşimle zambak yağını çıkartarak sabununu yapmaya karar verdik. Zambak yağı kozmetik olarak kullanılıyor. Ayrıca vücuda sürüldüğünde ağrı kesici özelliği de var" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizlili kuraşçılar Avrupa’yı fethetti Gürcistan’ın Batum kentinde düzenlenen Avrupa Kuraş Şampiyonasında Denizlili Milli sporcular rakiplerine minderi dar etti. 32 ülkeden 734 sporcunun mücadele ettiği şampiyonada ayyıldızlı formayı giyen kuraşçılar, farklı sıkletlerde toplam 4 altın, 2 bronz madalya kazandı. Avrupa Kuraş Şampiyonası(, 12-13 Nisan 2025 tarihlerinde Gürcistan’da düzenlendi. 32 ülkeden 734 sporcunun katılımıyla gerçekleşen şampiyonada ayyıldızlı forma ile mindere çıkan Denizlili kuraşçılar, rakiplerini birer birer mağlup etmeyi başararak 4 altın, 2 bronz madalya elde etti. Antalya, Burdur ve Mersin’de düzenlenen Türkiye Şampiyonalarında elde ettikleri başarıların ardından Gürcistan’da mindere çıkan sporculardan; Şirin Yolcu Ümit Kadınlar 40 Kg.’da, Arife Aydınoğlu Ümit Kadınlar 48 Kg.’da, Şükran Yolcu Genç Kadınlar 40 Kg.’da, Reyhan Oğuz 57 Kg.’da Avrupa Şampiyonu olurken, Samet Üstündağ Gençler 90 Kg.’da, Mehmet Ali Akıncı Büyükler +100 Kg.’da Avrupa Üçüncülüğü elde etti. Denizlili sporculardan Reyhan Oğuz ve Mehmet Ali Akıncı; bu başarıları ile 06-15 Ağustos tarihleri arasında Suudi Arabistan’da düzenlenecek İslami Dayanışma Oyunları’nda ve 12-14 Eylül tarihleri arasında ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleşecek Kuraş Dünya Şampiyonası’nda ayyıldızlı forma ile mindere çıkma hakkı elde etti. Gürcistan’da yapılan yarışmalarda Milli Sporcuların Denizli’yi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğini söyleyen Gençlik ve Spor İl Müdürü Süleyman Erdoğan, genç kuraşçılar ile antrenörleri Dilek Çiğdem Erk ve Gökhan Yörük’ü kutladı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Kulübü Kuraş branşı sporcularının elde ettiği başarının gurur verici olduğunu ifade eden Erdoğan, gelişmekte olan branşlarda desteklerinin süreceğini söyleyerek Milli Sporculara önümüzdeki aylarda gerçekleşecek uluslararası şampiyonalarda başarılar diledi.
Van Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali lansman toplantısı yapıldı Van’da bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali’nin lansman toplantısı yapıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odasında (Van TSO) düzenlenen lasnman toplantısına Van Vali Yardımcısı İbrahim Gültekin, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdurrahman Şahin, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, paydaş kurum yöneticileri ve turizmciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı İbrahim Gültekin, festivallerin şehirler için önemli etkinlikler olduğuna dikkat çekti. Gültekin, "Birincisi festivaller; şehirdeki insanları hem birbiriyle hem bölge illeriyle veya ülkenin diğer illeriyle hatta uluslararası festivallerde, diğer ülke vatandaşlarıyla bir araya getiren, kaynaşmalarını sağlayan, ekonomik ve kültürel geçişkenliklerin olduğu etkinliklerdir. İkincisi, festivaller turizmi ciddi anlamda besler ve dolayısıyla kentin ekonomisine ciddi katkı sağlar. Üçüncüsü, festivaller şehrin doğal güzelliklerini, tarihi, sanatsal ve kültürel zenginliklerini hem yansıtır hem de bu öğeleri besler. Ben festivalin bu boyutunu çok önemsiyorum. Diğer boyutlarda çok önemli ama önemli olan bir şehrin doğal güzelliklerini, tarihi, kültürel ve sanatsal zenginliklerini doğru şekilde festivaller aracılığıyla hem kendi insanına hem de bölge insanına yansıtabilmektir" dedi. Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdurrahman Şahin’in slayt gösterisi eşliğindeki sunumunun ardından konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise Anadolu’da ilk açan bademlerin olduğu coğrafyada yaşadıklarını aktararak, "1750 rakımda erken badem çiçeğinin açılmasının mitolojik bir karşılığı var. Dünyaca ünlü bir adamız var ve o adada badem çiçekleri kısa da olsa belli bir dönemde dünyaya bir görsel şölen oluşturuyor. Bizlerde Van Valiliği öncülüğünde, diğer paydaşlarımızla birlikte bunu dünyaya tanıtmaya ve farkındalığı üst düzeye taşımanın gayreti içerisinde olacağız. Bu yıl 19-20 Nisan’da gerçekleşecek olan Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali’ne ev sahipliği yapmaktan ve lansman toplantısının odamızda gerçekleştiriliyor olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun" ifadelerini kullandı. Toplantı soru ve cevap bölümü ile sona erdi.