EKONOMİ - 13 Nisan 2025 Pazar 09:49

Amik Ovası’nda bereketli soğan hasadı

A
A
A
00:00
00:00
HD

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bereketli Amik Ovası’nda yılın ilk soğan hasadı başladı. İhracat yoluyla Rusya başta olmak üzere Balkan ülkelerine ihraç edilen soğan, tarladan 15 TL ile 20 TL arasında alıcı buluyor.

Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan ve birçok ürünün yetiştiği Hatay’ın Amik Ovası’nda baharın gelmesiyle ürünler hasat edilmeye başlandı. Reyhanlı ilçesi Bükülmez Mahallesi’nde 45 dönümlük tarlada ekimi yapılan soğanda da hasat başladı. Kuraklığa rağmen rekoltenin yüksek olduğu soğan, tarladan 15 TL ile 20 TL’yi bulan fiyatlarla alıcı buluyor. Hasat edilen soğanların ihracat yoluyla Rusya gibi Balkan ülkelerine gönderildiğini ifade eden üretici Reşit Kaya, Eylül ayına kadar soğan hasadının devam edeceğini söyledi.

Amik Ovası’nda bereketli soğan hasadı

"Tarlada soğanın fiyatı 15 TL ile 20 TL iken marketlerde 25 TL ile 30 TL arasında değişiyor"

Amik Ovası’nda yılın ilk soğan hasadının başladığını ifade eden Reşit Kaya, "Burası Reyhanlı ilçesi Amik Ovası’ndayız. Amik Ovası ve Çukurova bölgesinde soğan hasadına başladık. Soğan hasatları daha tam başlamadan fiyatlarda değişiklikler başladı. Yetkililerden ihracat yollarını açık tutmalarını rica ediyoruz. Soğan hasadı Eylül ayına kadar devam edecek. Soğan hasadında tonajlarımız ve rekolte bu yıl iyi gidiyor. Bazı çeşitlerimizi de don vurdu ama genel olarak rekolte yüksek. Tarlada soğanın fiyatı 15 TL ile 20 TL iken marketlerde 25 TL ile 30 TL arasında değişiyor. Hasat çoğaldıkça fiyatlarda azalmalar görülebilir. Rusya pazarına soğanları gönderiyoruz. Rusya’ya soğan giderse ve fiyatı 10 TL’nin aşağısına düşmezse üretici üretime devam eder. 10 TL’nin aşağısına düşerse üretim yapacak kazanç elde edemez. Bütün çiftçilerimizin en büyük sorunu kuraklıktır. Her yıl Amik Ovası’na ortalama 700 kilogram yağmur yağarken bu yıl ise 100 kilogram yağdı. Bu durum da kuraklığa sebep oldu. Üreticimiz gece gündüz durmadan üretimi yaptı. Ülkemizin hizmetine soğanları sunuyoruz" dedi.

Amik Ovası’nda bereketli soğan hasadı

"45 dönümlük tarlada soğan hasadı yapıyoruz ve bu yıl rekoltemiz bayağı yüksek"

Zor şartlarda 45 dönümlük tarlada soğan hasadı yaptıklarını söyleyen tarım işçisi Hüseyin Elmaslı, "Burada 45 dönümlük tarlada soğan hasadı yapıyoruz. Hasat çok iyi gidiyor ve bu yıl rekoltemiz bayağı yüksek. Sabahları erken kalkmak bizleri zorluyor. Soğanlar toplanıp boyutlarına göre üçe ayrılıyor" ifadelerini kullandı.

Amik Ovası’nda bereketli soğan hasadı

Ramazan İlın - Ahmet Arslan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Tekirdağ’da sahte analiz raporlarıyla GDO’lu mısır ithalatı davası sürüyor Tekirdağ’da sahte belgelerle GDO’lu mısır ithal ettikleri öne sürülen 17 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına, aralarında kamu görevlisi, gümrük müşaviri ve iş insanlarının da bulunduğu 7 tutuksuz sanık ile taraf avukatları katıldı. Bir sanık, bulunduğu şehirden SEGBİS ile ifade verdi. Diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Tanık olarak dinlenen İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde Şube Müdürü P.A., geçen yıl mayıs ayında kendi şubelerinde çalışmayan bir kişinin sistem üzerinden işlem yaptığının belirlenmesi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, bakanlık müfettişi görevlendirildiğini ve bazı işlemlerin kendi şubesinde görevli personelce yapılmış göründüğünü aktardı. Tanıklardan H.Z., 2018’de görev yaptığı şubeden ayrıldığını ve kendisi adına sistemden işlem yapılmasının mümkün olmadığını savundu. "Sistemim bir şekilde aktif hale getirilerek izinsiz işlem yapılmış" dedi. Kurumun sistem sorumlusu tanık O.S. ise sistemden işlem yapabilmek için yetkilerin aktif olması gerektiğini, şubeden ayrılanların sistem erişiminin iptal edildiğini kaydetti. Tanık C.K. da bilgisi dışında ithalat işlemleri yapılmış gibi gösterildiğini belirtti. Sanıklardan Tarım ve Orman Bakanlığı görevlisi F.C., tanıkların kendisini tanıdığı halde farklı beyanlarda bulunduğunu söyleyerek suçlamaları reddetti. Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 5 Eylül’e erteledi. Sanıklar hakkında "Resmi belgede sahtecilik", "Biyogüvenlik Kanunu’na muhalefet", "İthali yasak olan ürünleri ülkeye sokmak" ve "Kişilerin sağlığını tehlikeye sokacak gıda üretmek" suçlarından 5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Olayla ilgili soruşturma, geçen yıl mayıs ayında Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılmış, sahte belgelerle Rusya ve Ukrayna’dan GDO’lu ürün ithal ettikleri ileri sürülen 17 şüpheli adli kontrolle serbest bırakılmıştı.