KÜLTÜR SANAT - 31 Ocak 2025 Cuma 17:58

Tekirdağ’da hamsi ve mıhlama festivali başladı

A
A
A
Tekirdağ’da hamsi ve mıhlama festivali başladı

Tekirdağ’da Karadeniz Mahallesi’nde bu yıl ilki düzenlenen hamsi ve mıhlama festivalinde 5 ton hamsi, yarım ton mıhlama dağıtılacak.


Tekirdağ Karadeniz İlleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği öncülüğünde düzenlenen festival, kış aylarında da şehrin canlılığını artırmayı hedefliyor. Festival boyunca 5 ton hamsi ve yarım ton mıhlama ikram edilecek. Ayrıca Karadeniz yöresine özgü müzikler, halk oyunları ve çeşitli etkinliklerle ziyaretçilere Karadeniz havası yaşatılıyor. Festivalde konserler, geleneksel oyunlar ve kültürel sergiler de yer alıyor.


Festival hakkında konuşan Dernek Başkanı Muharrem Akyüz, "Hamsi ve mıhlama festivalimiz başladı. Cuma, cumartesi ve pazar günleri sürecek. Bugün konserlerimiz var, yarın saat 13.00-15.00 arasında mıhlama ikramımız olacak. Pazar günü ise hamsi dağıtacağız" diyerek herkesi festivale davet etti.


Metin Tayyar ise festivalin gelenekselleşmesini amaçladıklarını belirterek, "Memleketi buraya taşımaya çalışıyoruz. Kültürümüzü burada yaşatmayı hedefliyoruz. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz hamsi festivalini, gelecek yıllarda daha da geliştirerek sürdüreceğiz" dedi.


İsmail Kandemir de festivalin Tekirdağ ile Karadenizliler arasında güçlü bir bağ oluşturduğunu vurgulayarak, "Buraya gelenler eğlence ve kültür bulacak. Tekirdağ Süleymanpaşa’da hizmet etmeye çalışıyoruz. Karadenizliler olarak Tekirdağlılarla neredeyse kardeş şehir olduk. Festivalimizde hamsi ve mıhlama var. Herkesin keyif almasını istiyoruz" şeklinde konuştu.


Festival, üç gün boyunca konserler ve çeşitli etkinliklerle devam edecek.



Tekirdağ’da hamsi ve mıhlama festivali başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’nin gastronomi turizmi geliştirilecek Sürdürülebilir Gastronomi Turizm ve Kalkınma Derneği; Niğde’nin gastronomi turizmini geliştirmek ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerine başladı. Gastro Nığde 2024 Derneği yönetim kurulu ve üyeleri düzenledikleri basın toplantısında derneğin amacını anlattı. Akademisyenler, turizmciler, işletmeler ve şeflerin yer aldığı dernek, yerel lezzetleri ve yöresel mutfağı ön plana çıkararak kentin gastronomi turizminde önde gelen bir destinasyon haline gelmesi için çaba gösterecek. Genel kurul sonrası başkan seçilen Rıdvan Toprak, Niğde’yi gastronomi alanında layık olduğu yere taşımak için faaliyetlerini gerçekleştireceklerini söyledi. Toprak; "Güneş Aladağlar’dan doğuyor, kadim lezzetler turizmle buluyor" sloganı ile yola çıktık. Niğde’de bu amaçla 2 kez dernek kuruldu yani çıraklık ve kalfalık denendi şimdi ustalık dönemindeyiz. Sizlerin de desteği ile Niğde’nin gastronomisini geliştirmek için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz" dedi. Derneğin 76 üyesi ile faaliyetlerine başladığını söyleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi İsa Serhan Cihangir, Niğde’nin değerlerini ortaya koymak için çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Cihangir; "Niğde 10 bin yıllık geçmişe, çok önemli turizm kapasitesine ve gastronomi değerlere sahip olmasına rağmen ancak biliyorsunuz ki, istenilen düzeyde hak ettiği yerde değil. Bu nedenle, yerel yönetimlerimizin ve siz basın mensuplarının da desteği ile Niğde’nin hem turizm, hem kültür, hem de gastronomi noktasında hak ettiği yere adım adım ilerleyebilmesi noktasında bizler bir araya geldik. 76 üyeyle, bir aile bütünlüğüyle bu yolda hem Türkiye’nin gastronomi değerini hem de bize Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan da günümüze kadar miras kalan kentin gastronomi değerlerini ortaya koymak için adımlar atacağız" diye konuştu. "Coğrafi işaretli ürünlerin sayısını arttıracağız" Niğde’nin 5 yerel lezzetinin coğrafi işaretle tescillendiğini söyleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi, Gastro Niğde Derneği Üyesi Şinasi Özmen ise kente özel ürünlerin coğrafi işaretle tescillenmesi için dernek olarak gerekli çalışmaları yapacaklarını aktardı. Niğde Turizm Otelcilik Lisesi Yiyecek İçecek ve Mutfak Bölümü Öğretmeni Mustafa Salman ise amaçlarının öğrencilerine temel eğitimleri verdikten sonra küçük yaştan itibaren staj çalışmaları ile sektöre hazırlamak ardından ise dernek bünyesinde kurulacak akademide daha kapsamlı eğitimler alması olduğunu ifade etti.