GÜNDEM - 25 Eylül 2023 Pazartesi 11:37

Fransız gezgin 3 gündür maden sahasında mahsur kalmış

A
A
A

Tekirdağ Çorlu’da domuz avına çıkan avcıların fark ettiği, maden sahasında yaklaşık 3 gündür mahsur kalan Fransız gezgin, itfaiye tarafından bitkin vaziyette sağ kurtarıldı. Yaşadıklarını anlatan avcı Destegül, “Kedi sesi diye gittik, sonra birinin şişe salladığını görünce yardımına koştuk” dedi.

Yenice kırsalında domuz avına çıkan Hüseyin Destegül ve arkadaşı Erdi Toprak, maden sahasından sesler duydu. Kedi sesleri geldiğini zannettikleri yere doğru yaklaşan avcılar, çukurdan bir el uzatıldığını gördü. Maden sahası içinde bir vatandaşın mahsur kaldığını fark eden avcılar, jandarma, itfaiye ve sağlık birimini arayarak yardım talebinde bulundu.

Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yaklaşık 3 gündür düştüğü yerde mahsur kalan Fransız gezgin Marie Laure’yi yaklaşık yarım saatlik çalışma sonrası kurtardı. Bitkin durumdaki 61 yaşındaki Fransız kadın, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından tedavisi için Tekirdağ Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı.

Jandarmanın olayla ilgili soruşturması sürüyor.

Fransız gezgin 3 gündür maden sahasında mahsur kalmış

‘Kedi sesi gibi ince bir ses duyduk’

Öte yandan yaşadıklarını anlatan avcı Hüseyin Destegül, “Avlanmak için yer bakıyorduk. Arazide yürürken çukur bir yer gördük. Merak ettim, arkadaşa dedim gel bakalım ne var burada su mu var diye. Sanki bir kedi sesi duydum ama çok acayip ince bir sesti. Daha sonra oraya doğru bağırdık birinin pet şişe salladığını fark ettik. Durumu net görebilmek için uçurumun diğer ucuna geçince başında baret olan bir kişinin bitkin halde yerde yattığını gördük. Ardından hemen ekiplere haber verdik. Çok zor bir yerdeydi, bizim için de tesadüf oldu. Umarım sağlığına ve ailesine kavuşur” diye konuştu.

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Türk akademisyen COST hareketliliğine dâhil oldu Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Miraç Burak Gönültaş, etkili adli görüşme üzerine Avrupa bünyesinde yer alan ülkelerden akademisyenler ve pratisyenlerden oluşturulan COST hareketliliğine üye olarak seçildi. Kriminoloji ve Penoloji, sosyoloji, sosyal bilimler interdisipliner, sosyal hizmetler, davranış bilimleri, güvenlik bilimleri ve suç araştırmaları alanlarında bilimsel çalışmalar yürüten Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Miraç Burak Gönültaş, etkili adli görüşme üzerine Avrupa bünyesinde yer alan ülkelerden akademisyenler ve pratisyenlerden oluşturulan COST hareketliliğine (Establishing Networks to Implement the Principles on Effective Interviewing for Investigations (IMPLEMENDEZ) üye olarak seçildi. Prof. Dr. Gönültaş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu hareketliliğin amacı; suça karışan şüpheliler, suç mağdurları ve tanıkların bilim, hukuk ve etik standartlara uygun olarak soruşturulması ve bilgi toplanması için etkili görüşmelerin temelini oluşturan Mendez ilkelerinin tam olarak uygulanmasına yönelik gelişmeleri desteklemek, mümkün kılmak ve ilerletmektir. Biz de hem akademik hem de geçmiş soruşturmacı tecrübelerimizi bu hareketlilik çerçevesinde paylaşmaya çalışacağız” ifadelerine yer verdi. COST, Avrupa Bilim ve Teknoloji İş Birliği (European Cooperation in Science and Technology) organizasyonu olarak tanınmaktadır. Bu kuruluş, dört yıllık süreyle kabul edilen aksiyonlar kapsamında Ar-Ge çalışmaları yürüten araştırmacılara; toplantılar, seyahatler ve uluslararası ağ oluşturma gibi alanlarda, proje niteliğine uygun şekilde Avrupa Birliği fonlarıyla uluslararası destek sağlamaktadır.
Konya Başkan Pekyatırmacı: “Tek amacımız hemşehrilerimizin memnuniyetini en üst seviyede tutmak” Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Halk Günü Buluşmaları” çerçevesinde ilçe sakinlerini misafir etti. Selçuklu’da geleneksel hale gelen “Halk Günü Buluşmaları” belediye hizmetlerinin vatandaşlara daha etkin ve hızlı bir şekilde ulaştırılması açısından önemli bir köprü görevi görüyor. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, bu çerçevede belediye hizmet binasında vatandaşları misafir etti, onlardan gelen talepleri dinledi. “Halk Günü Buluşmaları bizim için önemli ve değerli” Selçuklu’da sosyal hayattan eğitime, kültürden spora kadar her alanda ilçenin standartlarını daha da modern ve konforlu bir hale getirmek için gayret gösterdiklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Bu hizmetleri üretirken gönül belediyeciliği ilkesi ve çözüm odaklı hizmet anlayışı ile hareket ediyoruz. Şehrimize hizmet ederken sık sık hemşehrilerimizin görüşlerine başvurmaya ve istişarelerde bulunmaya devam ediyoruz. Tek amacımız var o da Selçuklu’muzu bir adım daha ileriye taşımak ve ilçe sakinlerimizin memnuniyetini en üst seviyede tutmak. Bu noktada da hemşehrilerimizle gönül birliği içerisindeyiz ve sahada bir arada olduğumuz vatandaşlarımızı fırsat buldukça hizmet binamızda da misafir ediyoruz. Halk Günü Buluşmaları da bu açıdan bizim için önemli ve değerli. Vatandaşlarımızın istek ve taleplerini birinci ağızdan ilettikleri bu buluşmalar hizmet kalitemizin artmasına katkı sağlıyor. Sohbetleri, önerileri ve güzel temennileriyle yanımızda olan kıymetli hemşehrilerime teşekkür ediyorum” dedi.
Edirne Selimiye’nin 150 yıllık minber örtüsü yenileniyor Edirne’de Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından sim sırma tekniği kullanılarak ’Selimiye Camii’nin Minber Örtüsü aslına uygun şekilde yeniden üretiliyor. Edirne Olgulaşma Enstitüsü’nde ’Selimiye Camii’nden yansımalar’ teması çerçevesinde sim sırma tekniği kullanılarak caminin minber örtüsünü aslına uygun şekilde yenileniyor. UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alan Selimiye Camii her yönüyle yenileniyor. Büyük ölçüde tamamlanan restorasyon çalışmalarında ince ayrıntılara geçildi. Mimar Sinan’ın ustalık eserim olarak adlandırdığı Selimiye’nin minber kapı örtüsü de yenilenenler arasında yer alıyor. Devam eden restorasyon sadece beden duvarlarında ya da işlemelerde gerçekleşmiyor. Bunun yanında caminin tüm tarihi değerleri yenileniyor. Onlardan bir tanesi olan 150 yıllık minber örtüsü. Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri Selimiye Cami’nin minber örtüsü üzerinde 4 aydır çalışıyor. Her nakış 4 kat iplikle tek tek elle işleniyor. Örtü üzerinde Rumi motifler ve Kelime-i Tevhid yer alıyor. Nakış atölyesinde Selimiye Camii’nden yansımalar teması çerçevesinde Selimiye Camii’nin minber örtüsünün üretiminin yapıldığını söyleyen Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Vekili Elif Cevher, "İşlemeler sim sırma tekniği kullanılarak yapılmaktadır. Selimiye Camii’nin restorasyon çalışmaları bittikten sonra açılışına yetiştirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Usta Öğreticilerinden Şerife Koç, "Osmanlı dönemine başkentlik yapmış sultanlar şehri Edirne’ye Yavuz Sultan Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Selimiye Camii’nin 19’uncu yüzyıl minber kapı örtüsünü işliyoruz. Birebir orijinaline sadık kalınarak hiçbir değişiklik yapmadan hazırlıyoruz. Selimiye Camii’nin restorasyonu sonrası açılışına yetiştirmek amacıyla gururla ve heyecanla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Minber kapı örtüsü caminin görkemine uygun bir şekilde hazırlanmaktadır" ifadelerine yer verdi. Selimiye Camii Minber Örtüsünü yeşil kadife kumaş üzerine sim sırma ile yarma tekniklerini kullanarak işlediklerini söyleyen Usta Öğretici Nermin Bayrak, "Çok mutluyum gurur verici. Rabbim böyle bir çalışmayı bize nasip ettiği için şükürler olsun" dedi. Kadife kumaş üzerine sim sırma tekniği ile ilmek ilmek işlenen Selimiye Camii’nin minber örtüsünün restorasyon bitimine yetiştirilerek açılışta takılması hedefleniyor.