GÜNDEM - 02 Temmuz 2024 Salı 10:24

Madımak olayında hayatını kaybedenler anıldı

A
A
A
Madımak olayında hayatını kaybedenler anıldı

Sivas’ta Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleşen olayda hayatını kaybedenler için olayların 31. yıl dönümünde anma töreni düzenlendi.


2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında yaşanan olaylarda Madımak Oteli içerisinde 33 şair, yazar, ozan, 2 otel personeli ve otel dışında 2 kişi olmak üzere 37 kişi hayatını kaybetmişti. Madımak olaylarında hayatını kaybedenler için olayların 31. yıl dönümünde anma etkinlikleri düzenlendi. İlk olarak Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ve il protokolü bugün Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanılan Madımak Oteli’ne giderek, olaylarda hayatını kaybedenler için oluşturulan köşeye karanfil bıraktı ve dua etti. Vali Şimşek duanın ardından konuşma yaptı.



“Aramıza nifak tohumları ekmek isteyen şer odaklarına fırsat vermeyelim”


Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanılan Madımak Otelinde konuşma yapan Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, “31 yıl önce bu mekânda meydana gelen acı olayın yıl dönümü. Bizde bu vesileyle buraya geldik. Burada hayatını kaybeden canlar, vatandaşlar ve sanatçılar için karanfil bırakıp onlar için dua ettik. Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. Tabi bu acı sadece burada hayatını kaybedenlerin yakınlarının acısı değil, hepimizin acısıdır. Tüm Sivas’ın acısı, tüm Türkiye’nin ülkemizin acısıdır. Temennimiz bu tür üzücü olayların, acı olayların bir daha olmamasıdır. Bu anlamda da hepimize düşen önemli görevler var. Birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Birbirimize daha da yakınlaşmamız gerekiyor. Sevgi ve kardeşlik tohumlarını tekrar yeşertmemiz gerekiyor ki, aramıza nifak tohumları ekmek isteyen şer odaklarına fırsat vermeyelim. Biz biliyoruz ki bu topraklarda yüzyıllardır hangi inançtan ve mezhepten olursa olsun, herkes barış içerisinde yan yana kardeşçe yaşamışlardır. İnşallah bundan sonrada yaşayacaklardır. Yine bu toprakların yetiştirmiş olduğu Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Ruhsatı gibi ozanlarımızda bizlere hep kardeşliği, sevgiyi, barışı öğütlemişlerdir. Türkülerinde ve şiirlerinde bize bunları mesaj olarak vermişlerdir. Bizlerde onların mesajlarını doğru algılayıp, o yönde adımlar atıyoruz. Birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Sivas’ta sevgi ve barış iklimini her zaman diri tutmak istiyoruz. İnşallah bu çaba ve çalışmalarımız sonucunda bizden sonraki nesillere daha sevgi dolu, barış dolu ve kardeşlik dolu bir dünya bırakabilelim" dedi.



Madımak olayında hayatını kaybedenler anıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Başkan Özlü’den Suriye sıkıntısına çözüm önerisi Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü; “Suriye sorunu dört maddelik bir uzlaşma metni imzalanarak çözülebilir” dedi. Savunma Sanayi Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcılığı, TBMM Savunma Sanayi Komisyon Başkanlığı görevlerinde bulunmuş ve Dışişleri konularına hakim bir isim olan 65’nci Hükümet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü Suriye sıkıntısıyla ilgili çözüm önerisinde bulundu. Başkan Özlü bu konuyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımında, “Suriye sorunu dört maddelik bir uzlaşma metni imzalanarak çözülebilir” dedi. “4 hususu içeren bir mutabakat muhtırası metni hazırlanmalı” Rusya Devlet Başkanı öncülüğünde Türkiye ve Suriye Dışişleri Bakanları’nca Mutabakat Muhtırası metni imzalanması gerektiğine dikkat çeken Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, "Suriye sorunu dört maddelik bir uzlaşma metni imzalanarak çözülebilir. Rusya Devlet Başkanının başkanlığında Türkiye ve Suriye Dışişleri Bakanlarınca imzalanacak bu Mutabakat Muhtırası metni aşağıdaki 4 hususu içermelidir: Suriye Yönetiminin kapsamlı bir genel af ilan etmesi. Türkiye’de yaşayan bütün Suriye vatandaşlarını ön şartsız ülkesine kabul etmesi. Türkiye ve Suriye’nin birbirlerinin toprak bütünlüğüne saygı göstermesi, muhalif ve bölücü terör örgütlerine kendi ülkelerinde müsaade etmemeleri. İç savaş nedeniyle Suriye’de tahrip olan bütün altyapı ve üst yapıların Türk firmalarınca yeniden inşa edilmesi. Bu maksatla, Türkiye tarafından Suriye’ye Eximbank kredisi açılması. Bu mutabakatın gerçekleşmesi her iki ülke için, bölgemiz için ve tüm dünya için en doğrusu” ifadelerini kullandı.
Malatya Kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat ‘Güneşin altın yumurtası’ olarak bilinen Malatya kayısısında hasat devam ediyor. Bin bir emekle dalından toplanan kayısılar, meşakkatli sürecin ardından tüm dünyanın damağını tatlandırmak için ihracata hazırlanıyor. Dünya kuru kayısı üretiminde liderliği elinde bulunduran Malatya’da geçtiğimiz hafta başlayan hasat dönemi, bunaltıcı sıcak havaya rağmen sürüyor. AB coğrafi işaret belgesi ile kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat serüveni ile üreticiler yıl boyunca baktıkları ağaçlardaki meyveleri gerek teknolojinin nimetlerini kullanarak gerekse insan gücü ile topluyor. Mevsimlik işçilerin çalıştığı bahçelerde toplanan kayısılar, ilk olarak kükürtlü islim damına konulduktan sonra sergene çıkarılarak güneşte kurumaya alınıyor. Bir bölümü natürel, bir bölümü ise işlenmiş olarak hazır hale getirilen kayısılar daha sonra pazarda satışa çıkıyor. Bu sezon kuru kayısıda rekolte 107 bin 517 bin ton olarak tahmin edilirken Malatya, Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62, yaş kayısı üretiminin yüzde 38, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90, dünya kuru kayısı üretiminin ise yaklaşık yüzde 55’ini karşılıyor. Kentte yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlarken kayısıdan ortalama olarak yıllık 450-500 milyon dolar üzerinde gelir sağlanıyor. Türkiye ve dünyada bir marka olan Malatya kayısısının ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısısı olduğu biliniyor.