GÜNDEM - 24 Kasım 2024 Pazar 10:49

Eşi, Türkiye’nin ilk şehit öğretmenini ve yaşananları anlattı

A
A
A
Eşi, Türkiye’nin ilk şehit öğretmenini ve yaşananları anlattı

21 Mayıs 1987 tarihinde Diyarbakır’da görev yaparken PKK’lı teröristlerce kurşuna dizilerek şehit edilen Türkiye’nin ilk öğretmen şehidi Asım Özdem’in eşi Mukaddes Özdem, 37 yıl sonra eşini ve yaşananları anlattı.


1954 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinde dünyaya gelen Asım Özdem, ilk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Kırşehir Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldu. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bağlı Yolçatı köyünde göreve başlayan Asım Özdem, eşi ve çocuklarıyla birlikte okulun lojmanında kaldı. Öğretmenlik sevdası ile PKK’lı teröristlerin hedefine giren şehit öğretmen Asım Özdem, bölücü terör örgütü üyelerinin hain pususu sonucu kurşuna dizilerek şehit edildi. Olay günü yaşananları İhlas Haber Ajansı’na anlatan Asım Özdem’in eşi Mukaddes Özdem, “Benim eşim devletinin, milletinin ve öğrencilerinindi uğruna canından oldu” dedi.


“Dağ gibi serilmişti eşim”


Olay günü yaşananları ilk günkü gibi hatırladığını ifade eden Mukaddes Özdem, “Ramazan ayını 27. günüydü, o gün iftara köyden de misafirlerimiz vardı. Oğlum daha 3 aylıktı, küçük olduğu için ben onunla ilgilenirken kapı çaldı. İlk önce irkildim, korktum. Hemen eşimi uyandırmak için yatağın başına koştum. Eşim hemen fırladı yataktan kapıya koştu. Kapıdaki teröristler de bütün lojmanın, okul bahçesinin her tarafını sarmışlar. Köyden de çok samimi olduğumuz bir delikanlıyı kapımıza getirmişler çıkartırsan ancak hocayı sen dışarı çıkartırsın diye. Kapıyı açtı, daha kapıdan çıkmadan her taraftan sardılar eşimin etrafını. Bana ‘Yenge Hanım hiç bağırma biz hocayı götürüp bir konuşma yapıp geri göndereceğiz’ dediler. Ben eşimin kıyafetlerini getirdim, eşim kapını önünde üzerini giydi. Bana da ‘Hiç korkma içeri gir çocukların yanında bekle” dedi. Eşimin ardından baktım en az 50 kişi vardı. Hepsinin ellerinde silahlar ve mermiler vardı. Çocukları evde bırakıp bende köyün yolunu tuttum. Köyün içerisine girer girmez baktım ki kıyametler kopuyor. Kadını bir tanesi boynuma sarıldı ve kürtçe bağırmaya, ağlamaya başladı. Bende ‘Eyvah ne oldu yani de böyle ağlıyor?’ dedim. Sadece orada şunu söyledim. ‘Benim eşimin size yaptıklarına karşılık mükâfatı bu mu oldu’ dedim. Yarım saat sonra dağın başından sesler gelmeye başladı. Dağa kaçırılan diğer adam da cami imamıydı. ‘Bulduk iki hocanın da cesedini bulduk vurmuşlar ikisinde’ diye bağrışmaya başladılar. Ben onlarla beraber oraya kadar çıktım. Çıktığımda da dağ gibi serilmişti eşim.” ifadelerine yer verdi.


“Her zaman baba eksikliğini yaşadım”


Şehit öğretmen Asım Özdem’in oğlu Mehmet Hakan Özdem, “Her zaman baba eksikliğini, ‘baba’ kelimesini söyleyememenin eksikliğini yüreğimde yaşadım. Benim ablamda öğretmen ben her zaman ablama da, Öğretmen arkadaşlarım da var onlara da söylüyorum, her zaman vatanına, milletine, devletine hayırlı evlatlar yetiştirmelerini diliyorum.” dedi.


“Asım Özdem’ler unutulduğu gün bu memleket farklı bir noktaya gelir”


24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle Özdem ailesini ziyaret eden Sivas Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Fatih Deveci ise, “24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle gururumuz, ilimizin tek öğretmen şehidi Asım Özdem’in ailesini ziyaret ettik. 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne girerken unutmamamız gerekiyor. Asım Özdem’ler unutulduğu gün bu memleket farklı bir noktaya gelir. Bizde bugün Asım ağabeyimizin emaneti olan ailemiz ziyarette geldik. Babası şehit düştüğü zaman daha 3 aylık olan oğlu Mehmet Hakanı ve annemizi ziyaret ettik.” şeklinde konuştu.


(RM-GF-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın ADÜ Teknokent’te bu defa yılan balıklarının stratejik özellikleri araştırıldı Meksika Sargasso Körfezi’nde üredikten sonra yaşamlarını sürdürebilmek için larva halinde okyanusu aşarak 3 yıl süren 7 bin kilometrelik yolcuğun ardından Aydın ve Muğla iline sınırları olan Bafa Gölü’ne gelen yılan balıkları bilimsel araştırma konusu oldu. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te çalışmalarını sürdüren ve çalışmalarına 18 ayrı patent alan Karya Farma HBX Ar-Ge, bu canlıların hayatta kalma stratejileri ve biyolojik yapılarını incelemeye aldı. Karya Farma HBX Ar-Ge Kurucusu Hakan Başlık ve bilim kurulu üyesi Kimyager Aslı Aktaş’ın öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarda, yılan balıklarının mukus salgısından esnek vücut yapısına kadar birçok özelliğin hem tıbbi hem de askeri alanlarda kullanılabileceği belirtildi. “Hayatta kalma ustalığı ve kendilerini koruma sistemleri dikkat çekici” Yılan balıklarının hayatta kalma ustalıkları ve 7 bin kilometrelik göçlerinde kendilerini koruma sistemlerini oldukça dikkat çekici bulduklarını kaydeden Hakan Başlık, “Günümüzde en gelişmiş radar ve navigasyon sistem rağmen oldukça zorlu bir yolculuğu içgüdüsel olarak tamamlayabilen bu balıkların yapısı da oldukça dikkat çekiciydi. Yılan balıklarının, avcılardan korunmak için salgıladığı kaygan mukus tabakası, bakterilere ve parazitlere karşı etkili bir kalkan oluşturuyor. Ayrıca uzun ve esnek vücut yapıları, dar alanlardan hızla kaçmalarına olanak sağlıyor. Bu özellikler, Karya Farma ekibinin yeni biyolojik kaplama malzemeleri ve sualtı operasyonlarına uygun teknoloji geliştirme konusundaki çalışmalarına esin kaynağı oldu” dedi. Yaptıkları çalışma ve araştırmalar neticesi yılan balıklarından elde edilen biyolojik yapıların çok yönlü kullanılabileceğini gördüklerini ifade eden Başlık, “Yılan balıklarındaki antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip mukus tabakası, uzun süre operasyonda olan ve zor şartlar altında doğada yaşamak zorunda olanların yaşam koşullarından kaynaklı enfeksiyon riskini azaltacak özelliklere sahip. Esnek vücut yapılarından esinlenerek, sualtı robotları ve operasyonel giysiler tasarlanıyor. Bunun yanında NASA için astronotların uzun süreli görevlerde minimum gıda ile maksimum enerji elde etmelerini sağlayacak diyet formları üzerine de çalışmalar yapılıyor. Yılan balıklarının metabolik adaptasyon mekanizmaları bu konuda kritik bilgiler sunuyor” dedi. Karya Farma HBX Ar-Ge, yılan balıklarının kurutularak toz haline getirilmesinin yara iyileştirici ajan olarak kullanılabileceğini de kaydeden HBX Ar-Ge araştırma ekibinden Kimyager Aslı Aktaş, yılan balıklarından elde edilen proteinlerin doku yenilenmesini hızlandırdığını ve enfeksiyonu önlediğini belirtti. Özellikle kollajen yapıların zengin olduğu tespit edilen yılan balıklarından elde edilecek bu tozun yara kremleri ve biyomedikal malzemelerde hammadde olarak kullanılabileceğini kaydetti.
Eskişehir Çiçekçilerde Öğretmenler Günü mesaisi yoğun geçiyor Eskişehir’de 24 Kasım Öğretmenler Günü çerçevesinde çiçekçilerde hareketlilik artarken, en çok rağbeti karanfil gördü. 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle öğretmenlerine hediye almak isteyen birçok kişi çiçekçilere akın etti. Oluşan yoğunluk, esnafın yüzünü güldürdü. Geleneksel bir tercih olan karanfil, her yıl olduğu gibi bu yıl da müşterilerin favorisi oldu. "Toplu siparişlerimi yetiştirmeye çalışıyorum" Özellikle okullardan gelen toplu siparişlere yetişmeye çalıştığını belirten çiçekçi esnafı Ahmet Köylü, “Bu sene öğretmenler günü Pazar gününe denk geldi. Bu sebepten dolayı; cuma, cumartesi, pazar ve pazartesi olmak üzere 4 gün kutlanacak diyebilirim. Satışlarım oldukça hareketli, toplu siparişlerimi yetiştirmeye çalışıyorum. Kurumsal yerler ve okullar toplu sipariş veriyorlar. Vatandaşlar hediyelerle öğretmenlerimizi mutlu etmek istiyorlar” dedi. “Karanfil bu yıl da gözde oldu” Esnaf Köylü, insanların duygularını çiçeklerle ifade etmesini çok güzel bir durum olduğunu vurgulayarak “Karanfil çiçeği bu yıl da gözde oldu. Atatürk çiçeği ve gül de en çok satılan çiçeklerden. Eşi, kardeşi, akrabası öğretmen olan müşteriler ise kalıcı çiçekleri tercih ediyorlar. Orkide de hediye amaçlı tercih edilen bitkiler arasında. Böyle özel günlerde insanların duygularını çiçekle ifade etmesi çok güzel bir durum. Fiyatlarım tekli çiçeklerde uygun. Tek karanfil 60 lira iken gül ise 100 lira. Buket fiyatları ise 400 ila 2 bin arasında değişiyor. Öğretmenlere verilen değeri görmek beni çok mutlu ediyor, işlerimiz de yoğun geçiyor” diye konuştu.