ÇEVRE - 30 Eylül 2024 Pazartesi 15:17

Sinop’ta su içen sincap kameralara yakalandı

A
A
A
Sinop’ta su içen sincap kameralara yakalandı

Sinop’ta ağaç gövdesine yerleştirilen su kabından su içen sincap, kameralar tarafından kaydedildi.


Sinop Akliman mevkisinde ormanlık alanda bulunan bir ağacın gövdesine yerleştirilen su kabından su için sincap objektiflere takıldı. Ormanda gezintiye çıkan bir aile karşılaştığı manzarayı kayıt altına aldı. Çekilen görüntülerde ürkek bakışlarla suyunu içen sevimli sincap daha sonra ağacın yüksek noktalarına çıkarak gözden kayboldu.



Sinop’ta su içen sincap kameralara yakalandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’nın kozasından Yeşilçam’ın artistleri çıktı Bursa’da sanatçı Belgin Ersavaş’ın “Nostalji” isimli sergisi Tayyare Kültür Merkezi’nde ziyarete açıldı. Bursa’da Yeşilçam aktör ve aktrislerinin hafızalardan silinmeyecek fotoğrafları, Bursa’nın incisi koza ile birleşti. Sanatçı Belgin Ersavaş’ın ipek böceği kozası kullanarak ünlü isimlerin fotoğraflarını süslediği eserleri gören sanatseverler hayranlıkla izledi. Tayyare Kültür Merkezi’nde 5 Ekim’e kadar sürecek sergi ziyaretçilerini ağırlayacak. “Hayalimi gerçekleştirdim” Sergiyi açmanın en büyük hayallerinden olduğunu ifade eden Belgin Ersavaş, “Çok mutluyum, hayalim olan bir şeyi gerçekleştirmiş oldum. Bursa’nın incisi olan ipek böceği kozasını farklı bir bakış açısıyla anlatmak istedim. Aynı zamanda cumhuriyet kadını olarak kadınların neler yapabileceğini göstermek istedim. İpek böceğini farklı bir şekilde Yeşilçam ile bütünleştirerek kadın başlıklar adı altında sunmaya çalıştım” şeklinde konuştu. “Eserleri gördüğümde anlamlı buldum” Eserleri gördüğü ilk andan bu yana hayranlığını gizleyemediğini kaydeden Mestanlı ve Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mestaniye Efe, “Belgin’i çocukluğundan beri tanırım. Bir süre ayrılığımız oldu. Bir gün karşılaştığımızda ‘yaptıklarımı görmeni istiyorum abla’ dedi. Gördüğümde çok beğendim ve çok anlamlı buldum. Yeşilçam sanatçılarını gündeme getirmek ve bunu yaparken Bursa’nın incisi kozayı işlemesi çok hoşuma gitti. Ben de en az Belgin kadar heyecanlı ve mutluyum” dedi.
Erzurum Hastanın kalp zarından kalp kapakçığı yapıldı Erzurum Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Kliniği’nden heyecanlandıran ve umut veren bir operasyona imza atılarak hastanın kalp zarından kalp kapakçığı yapıldı. Erzurum Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Kliniği doktorlarında Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygın ve ekibi "OZAKİ" diye adlandırılan, kişinin kendi kalp zarından kalp kapakçığı yaparak başarılı bir ilke imza attı. “OZAKİ yöntemiyle hasta sağlığına kavuştu” Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygın, 24 yaşındaki Meral Taşçı’nın kendilerine nefes darlığı şikayetiyle geldiğini belirterek, “Yapılan tetkikler sonucunda hem aort kapağında hem de mitral kapağında patoloji tespit edildi. Hastamızın genç hasta olması nedeniyle ne yapabiliriz diye düşünürken, konseyde OZAKİ yöntemi kararı verildi. OZAKİ yöntemi nedir? Hastanın kendi kalp zarında ağız kapağına yeni bir kapak dikilmesiyle bu patoloji düzeltiliyor. Eğer mekanik kapak kullanmış olsaydık hastamız ileriki dönemde kan sulandırıcı ilaç kullanacaktı. Bu da yine ileriki dönemde evlendiğinde çocuk sahibi olmasını zorlaştırıyordu. Belki de çocuk sahibi olamayacaktı. Şimdi hastamızın kendi kalp zarında yaptığımız kalp kapağıyla bundan sonra herhangi bir kan sulandırıcı kullanmayacak ve eğer ki evlendiğinde de çocuk sahibi olmak isterse de hiçbir patoloji olmadan çocuk sahibi olabilecek” dedi. “Sık sık hastaneye gelmek zorunda olacaktı” Küçük kesi ile yapıldı. Bu dünyada yeni yeni gelişen bir yöntem. Bizde Erzurumumuzda ameliyat yaparak hastalarımıza şifa dağıtmaya devam ediyoruz. 4 saat bir operasyondan sonra hem aort kapağını hem de mitral kapağını tamir ettik. Hastamız şu anda taburcu aşamasına geldi. Bu uygulamanın on beş yıllık bir geçmişi var buradaki ameliyatın. Takiplerinde de çok iyiye gidiyor. Eğer ki hastayı mekanik bir kapak takmış olsaydı bahsettiğim şekilde bu kan sulandırıcı dediğimiz ilaç kullanmak zorunda olacak, hem bazı yiyecek ve meyveleri yiyemeyecekti. Ve sık sık da hastaneye gelip kan tahlili yapmak zorunda kalacaktı. Artık Meral’in bundan sonra böyle bir sıkıntısı olmayacak. Uygun hastalara ve genç hastalara, aort çapı yirmi beş milimden küçük olan hastalara yapılabiliyor. Tabii ki her hastaya uygulanmıyor. Özellikle genç hastaları tercih ediliyor.” “Nefes darlığı çekiyordum, yürüme zorluğum vardı” Yeni yaşına Erzurum Şehir Hastanesi’nde girdiğini söyleyen Meral Taşçı, “ Nefes darlığı çok çekiyordum. Yürümekte zorlanıyordum. Sonra hastaneye aşamasına girdim. Geldiğimde kardiyolojiyi polikliğine müracat ettim. Oradan da beni Mehmet Ali hocama yönlendirdiler. Tabii Mehmet Ali hocama ulaşmak epeydir zordu. Çok yoğun şekilde çalışan birisi. Sonuçlarıma baktı. Her şey kontrol etti. İlk başta çok korkuyordum. İlk defa böyle bir ameliyat olacaktım. Hocam beni çok rahatlattı. Burada yeni yaşıma girdim” şeklinde konuştu.