EKONOMİ - 13 Kasım 2024 Çarşamba 12:44

Sinop’ta çeltik hasadı sona erdi

A
A
A
Sinop’ta çeltik hasadı sona erdi

Sinop’ta çeltik hasadı sona erdi. Bu yılki çeltik hasadı tamamlanırken, üreticiler zorlu hava şartları ve piyasa durumu hakkında değerlendirme yaptı.


Mertoğlu Köyü Muhtarı Mustafa Ünal, bu yılki hasadın başarılı geçtiğini belirterek, "Köyümüzde çeltik hasadı çok güzel geçti. Havalar da uygun gitti, biraz yağmur yağdı ama piyasa düşük. Düşük olmasının sebebi randımanına göre tüccarların elinde olan bir şey ama tarla ve hasat güzel geçti. Genel olarak güzeldi" dedi.


Mertoğlu köyünde çiftçilik yapan Erdoğan Ünal, zor bir sezon geçirdiklerini ifade ederek, “Hava muhalefeti nedeniyle çeltiğimiz yüzde 10 oranında kayıp verdi. Başa baş bir sezon geçirdik, karımız zarara gitti. Yağmurlardan önce biçenler daha iyi bir şekilde bitirdi sezonu" ifadelerine yer verdi.


Çeltik üreticisi Seyhan Ünal ise “Bu yıl, yağışların etkisiyle beklediğimiz verimi alamadık, verim oldukça düştü. Önceki yıllara göre daha fazla ürün bekliyorduk ancak sonuçlar beklentilerimizi karşılamadı. Pirincin her zaman alıcısı olsa da, fiyatlar bu yıl biraz daha düşük. Yağışlardan dolayı çeltiklerde randıman sıkıntıları yaşandı ve bu durum üreticiyi olumsuz etkiledi. Yağmurlar tam çeltiğin suyunu kestiğimiz dönemde başladı. Bu da üretim maliyetlerini artırdı ve kâr oranımızı azalttı. Çeltik üreticisi bu yıl yağışlar nedeniyle zarar etti diyebiliriz” diye konuştu.


Sinop’ta çeltik üretimi, bölge ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam ederken, üreticiler bu yıl da çeltiklerini fabrikalara göndermek üzere yüklemeye başladı.



Sinop’ta çeltik hasadı sona erdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Diş Hekimleri Günü Samsun-Sinop-Amasya Dişhekimleri Odası Başkanı Övgü Tunçdemir Eyüboğlu, “Diş hekimlerinin kamuda daha fazla ve yaygın şekilde istihdam edilmesi sağlanmalı ve diş hekimlerinin çalışma yerleri fazlalaştırılmalıdır” dedi. “22 Kasım Diş Hekimleri Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Tören, Veteriner Hekimler Odası, Eczacı Odası, Tabip Odası, OMÜ Dişhekimliği Fakültesi ve Dişhekimleri Odası’nın çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra konuşan Başkan Övgü Tunçdemir Eyüboğlu, diş hekimlerinin talep ve önerilerini ifade etti. Mesleklerinin tehlike altında olduğuna değinen Başkan Eyüboğlu, “Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunları acil çözüm beklemektedir. Öncelikle diş hekimliği fakültelerinin hızla artması mezun olan meslektaşlarımızı daha zor bir durumun içine sokmaktadır. Bu nedenle akademik kadrosu yetersiz olan yeni açılmış fakültelerde eğitim başlamamalı. Yeni diş hekimliği fakülteleri açılmamalı. Diş hekimliği fakültelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadrolar tahsis edilmeli. Hızlı bir şekilde diş hekimliği fakültelerinin kontenjanları düşürülmeli, başarı sıralaması 50 bine çıkarılmalıdır. Meslek dışı kişilerin ağız ve diş sağlığı kuruluşlarına ortak olması engellenmelidir. Herhangi bir tıbbi eğitimi olmayan ve mesleğin etik değerlerinden habersiz kişilerin sağlık hizmeti sunumundaki tek beklentisi, koydukları sermayenin kârının yüksek olmasıdır. Sağlık hizmetlerinde bu şekilde bir yaklaşımın yeri yoktur. SSK ve Bağ-Kur emeklisi olan meslektaşlarımızın emekli sandığı emeklisine sağlanan ek ödemeden faydalanmasıdır. Kamuda çalışan ve emekli olan meslektaşlarımızın yararlandığı ödeme ile SSK ve Bağ-Kur emeklisi meslektaşlarımız arasındaki eşitsizlik giderilmelidir. Diş hekiminin yanında başka bir diş hekimi çalışabilmelidir. Ülkemizde ağız ve diş sağlığı sunan 22 bin 245 özel sağlık kuruluşundan 15 bin 270’i muayenehanedir. Bu muayenehanelerin üçte birinde bir diş hekimi çalışmaya başlasa, 5 binden fazla diş hekiminin istihdam edilmesi sağlanacaktır. Diş hekimlerinin kamuda daha fazla ve yaygın şekilde istihdam edilmesi sağlanmalıdır ve diş hekimlerinin çalışma yerleri fazlalaştırılmalıdır” diye konuştu.