EKONOMİ - 22 Temmuz 2024 Pazartesi 16:49

Sinop karpuzu hasat için geri sayımda

A
A
A
Sinop karpuzu hasat için geri sayımda

Sinop’un Türkeli ilçesinde, karpuz yetiştiriciliği için önemli bir adım atıldı.


İlçe esnaflarından Muhammed Yıldırım, Esad Dincel, Emre Dursun ve Fikret Yılmaz bir araya gelerek ilçenin Gemiyanı Mahallesi’nde 2 dönümlük arazide organik Sinop karpuzu yetiştirme projesini başlattı. Bu proje kapsamında, bin dip organik Sinop karpuzu dikildi ve ilk hasatları 15 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Girişimciler, bu yılki ilk hasatta 10 ton karpuz elde etmeyi hedefliyorlar ve ürünlerini tarladan doğrudan satışa sunacaklar.


Gemiyanı Mahallesi’ndeki araziye ziyaret gerçekleştiren Türkeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Karahan, karpuz yetiştiriciliği yapan girişimcilerle istişarelerde bulundu. Karahan, “Kendilerini bu özverili çalışmaları ve yenilikçi girişimleri nedeniyle tebrik ediyor, Türkeli’nin tarımsal potansiyeline katkıda bulunmalarından dolayı takdir ediyoruz. Bu gibi projeleri desteklemek ve esnaflarımıza gereken manevi desteği sağlamak, ilçemizin geleceği için önemli bir adımdır” dedi.



Sinop karpuzu hasat için geri sayımda

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Uzmanlardan riskli gebeliği olan anne adaylarına uyarı Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Mehmet Obut, riskli gebeliği olan anne adaylarını uyararak, perinatoloji hastalığı hakkında alınabilecek önlemleri açıkladı. Memorial Diyarbakır Hastanesinde görevli Doç. Dr. Obut, perinatolojinin, doğum ve doğum sonrası ilk dört ayda anne ve bebek sağlığıyla ilgilenen bir bilim dalı olduğunu söyledi. Perinatologların standart kadın doğum eğitimi üzerine, üç yıl daha özellikle anne ve bebek sağlığını önceleyen dalda üst ihtisas almış doktorlar olduğunu ifade eden Obuz, gebelik sürecinde anne ve bebek sağlığı için nelere dikkat edilmesi gerektiğini, riskli gebeliği olan anne adaylarının hangi riski teşkil etmesine göre değerlendirme yapıldığını ve ona göre tavsiyede bulunmak gerektiğini, standart bir önerinin tüm gebeler için geçerli olmadığını, her rahatsızlığın kendi içerisinde farklı yöntemler barındırdığını dile getirdi. Tüm gebelerin en az bir defa perinatolog tarafından değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Obut, "35 yaş üstü ya da 18 yaş altı gebeler, daha önce ki gebeliğinde kötü bir deneyim yaşamış gebelikler, akraba evlilikleri, yine gebelikte bebekte tespit edilmiş anormallik gibi risk teşkil eden her durumun perinatolog tarafından değerlendirilmesi ve kontrol edilmesini öneriyorum. Tabi ki bunlar gebelik aşamasında bebeğin ve annenin sağlığı için önemli ve dikkat edilmesi gereken durumlardır" dedi.
Kocaeli Darıca Kısa Film Yarışması 3. kez sinemaseverlerle buluşuyor, toplam ödül 200 bin TL Geleneksel Darıca Kısa Film Yarışması 3. Kez sinemaseverlerle buluşuyor. Bu yıl "Şehir Komşuluğu" temasıyla düzenlenen Darıca Birol Güven Kısa Film Yarışmasında birinciye 100 bin TL ödül verilecek. Darıca Kaymakamlığı koordinesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Darıca Belediyesi işbirliğiyle yürütülen Darıca Birol Güven Kısa Film Yarışmasının bu yıl üçüncüsü düzenleniyor. Büyük ödülün 100 bin TL olduğu yarışma, ikinciye 50 bin, üçüncüye 30 bin, mansiyon ödülü ise 20 bin TL olarak belirlendi. Filmler, senarist Birol Güven başkanlığındaki jüri tarafından değerlendirilecek. Ayrıca bu yıl "Şehir Komşuluğu" temasıyla filmler düzenlendi. 30 Ekim tarihinde biten başvuru tarihi ile yarışmanın lansmanı düzenlendi. Lansman; Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Kocaeli İl Kültür Müdürü Fatih Taşdelen’in de katılımı ile gerçekleşti. "İlçemizin sanat, kültür ve benzeri etkinliklerle anılmasını arzu ediyoruz" 3. kez yarışmayı düzenlediklerini söyleyen Darıca Kaymakamı Yüksek Kara, "Ülkemizdeki her insanın etkin şekilde yarışmamıza katılmasını arzu ediyoruz. İlçemizin sanat, kültür ve benzeri etkinliklerle anılmasını arzu ediyoruz. Bu kısa film bu düşüncemize hizmet edecek. Uluslararası katılımlar da olmaya başladı. Geçen sene ödülü Kayseri’den bir arkadaşımız aldı. Kısa film üzerinden bakacak olursak hem gençlerimize, vatandaşlarımıza alan açtık, kendilerini ifade edebilecekleri platform oluşturduk hem de ilçemizde sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin sayısını arttırdık" dedi. Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık ise "Türkiye genelinde bir organizasyona imza atıyoruz. Katılımlar ve ilgi oldukça yoğun. Artık bu film festivalini gelecekte uluslararası film festivaline dönüştürmeye arzu ediyoruz. Hayallerimiz ve hedeflerimiz bu doğrultuda" diye konuştu.
Afyon Afyonkarahisar’da Gelenekten Geleceğe, Sağlıklı Nesillere projesi Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde başlatılan “Gelenekten Geleceğe, Sağlıklı Nesillere” projesi çerçevesinde Salar ve Büyükkalecik beldelerinde 10 okulda toplam bin 350 öğrenciye patatesli köy ekmeği eşliğinde tarhana çorbası dağıtımı düzenlendi. Düzenlenen dağıtımın törenine Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Vali Yardımcısı Ali Uysal, İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, Müdür Yardımcısı Musa Dinçgez, okul idarecileri, öğrenciler ve çok sayıda misafir katıldı. Dağıtım töreninde konuşan İl Müdürü Miraç Sünnetci; “Hedefimiz ilk etapta merkeze bağlı belde ve köylerde toplamda 10 bin 500 öğrenciye dağıtımını sağlamak. Daha sonra bu projemizin tüm Afyonkarahisar’a uygulamasını sağlamaktır. Tarhana yapımında bulunacak okul personelimiz ve okullarımızda hijyen en önemli konumuz. Personellerimize gerekli tüm hijyen eğitimlerimizi veriyoruz. Ayrıca bu projede hazırlanan tarhanalarımız kadın kooperatiflerinin de üretilmekte tarım ve halk sağlığı müdürlüğünce denetlenmektedir. Kullanılan karton bardaklar tekrar geri dönüşüm kutularına atılacak ve toplanıp geri dönüşüme girmesi sağlanacaktır. Kullandığımız çorba kazanları tamamen çelikten olup sağlık açısından hiç bir problem teşkil etmemektedir. Hedefimiz inşallah bu projemizin örnek teşkil etmesi ve tüm ülkemizde öğrencilerimizin hem geleneksel tatlarımızı öğrenmesi hem de bu kış aylarında sağlıklı kalmalarının sağlanmasıdır” dedi. Törende Vali Yiğitbaşı, öğrencilerle tek tek ilgilenerek, onlarla sohbet etti. Program dağıtılan tarhana çorbası ve patatesli köy ekmeklerinin afiyetle yenilmesiyle son buldu.