EKONOMİ - 25 Eylül 2024 Çarşamba 11:43

Karadeniz Masası su ürünleri sektörüne proje fikirleri ile katkı sağlayacak

A
A
A
Karadeniz Masası su ürünleri sektörüne proje fikirleri ile katkı sağlayacak

Karadeniz Masası’nda bir araya gelen kalkınma ajansları, su ürünleri sektörüne yönelik düzenlenen çalıştay sonrası yerel ve bölgesel bazda uygulanması muhtemel proje fikirlerini masaya yatırdı.


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü öncülüğünde, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ev sahipliğinde, kalkınma ajanslarının katılımı ile Sinop’ta düzenlenen 2 günlük Karadeniz Masası Su Ürünleri Değerlendirme Çalıştayı sona erdi. Üç farklı oturumda, “Su Ürünleri Avcılık ve İşleme”, “Su Ürünleri Yetiştiriciliği” ve “Su Ürünleri İşleme ve Değerlendirme” konularının ele alındığı çalıştayın ikinci günü kalkınma ajansları, akademisyenler ve su ürünleri sektörü paydaşlarının oluşturduğu masalarda “Proje Geliştirme ve Su Ürünleri Sektör Değerlendirme” çalışmaları ile tamamlandı.



Su Ürünleri Avcılığı, Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri İşleme konu başlıklarda oluşturulan çalışma masalarında muhtemel proje fikirleri masaya yatırıldı. Her bir masada kendi konusuna göre yerel ve bölgesel bazda ortaya konulan sorunlar ve onlara yönelik çözüm önerileri masa üyeleri tarafından ele alınarak proje fikrine dönüştürüldü. Üç tur şeklinde tüm masalarda değerlendirilen fikirler, daha sonra değerlendirme toplantısında ajansların ayrı ayrı veya ortaklaşa uygulayabilecekleri proje fikirlerinin seçimi yapıldı. Seçilen proje fikirleri avcılık, yetiştiricilik ve işleme başlıkları altında düzenlenerek daha sonra ajanslar tarafından değerlendirilmek üzere liste haline dönüştürüldü.



’Hedef, su ürünleri sektörünün sorunlarına işbirliği içinde çözümler üretmek’


Öğlen sonrasına kadar devam eden çalışmalara ilişkin toplantı sonunda değerlendirmelerde bulunan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Toplantının temel amacı Kalkınma Ajansları arasında ortak bir çalışma grubu oluşturarak, su ürünleri sektörüne yönelik ajansların bakış açısıyla işbirliği içinde sorunların çözümünde ajandamızı oluşturmaktır” dedi.


Su ürünleri sektöründeki sorunları yakından takip edeceklerini de aktaran Genel Sekreter Genç, “Çalışma masalarında birçok konu başlıklar halinde ele alındı. Bizler de kalkınma ajansları olarak bunları kendi bakış açımız ile değerlendireceğiz. Önümüzdeki dönemde ortak bir çaba ile ekosisteme paydaşlarımızla birlikte ortak çalışmalar yürüteceğiz. Ortak projeler ve faaliyetler gerçekleştireceğiz. Panellerde hap şeklinde verilen bilgilerin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bizim sektörü daha yakından tanımıza imkan sağladı. Bu ortak çalışmanın sonunda güzel bir çıktı olarak çalıştay raporu elde edilecek. Rapordan elde ettiğimiz bu sonuçları kalkınma ajansları olarak takip edeceğiz. Sektörün bu sorunlarını çözmeye yönelik adımlar atacağız” diye konuştu.



‘Çalıştay yatırıma dönüşebilecek fikirleri ortaya çıkardı’


Karadeniz su ürünleri ile ilgili paydaşlarla birlikte iki günlük verimli ve değerli bir istişare süreci yaşadıklarını vurgulayan Batı Kareniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Mehmet Çetinkaya da “Su ürünleriyle ilgili avcılık, yetiştiricilik ve işlemecilik konularında önemli başlıkları görüştük. Ajanslara ve diğer aktörlere düşen roller paylaşıldı. Çalıştaydan çok önemli sonuçlar elde ettik. Bundan sonra çalışabileceğimiz konular hakkında ipuçları yakaladık. Karadeniz’e kıyısı olan ajanslarla birlikte, bu konularda çalışmaya devam edeceğiz. Diğer işbirliği alanları konularında da ayrıca istişarelerde bulunduk. Ajanslar olarak işbirliği içinde Karadeniz’in sahip olduğu çeşitli sektörlerdeki potansiyelini ulusal ve uluslararası ölçekte değerlendirmek adına önemli bir fırsat yakaladığımızı düşünüyorum. Çalıştay önemli işbirliği potansiyellerini ortaya çıkardı. Ölçeklenebilir yatırım fikirlerini görüştük. Bu anlamda yapılacak araştırmalar ve fizibiliteler sonrasında ajansların işbirliğinde ve ayrı olarak kendilerinin fonlayabileceği yatırım fikirleri ortaya çıkmış oldu. Her bölge kendi içinde görüşüp değerlendirebileceği farklı yatırımlara dönüştürülebilecek konuları görüşmüş olduk” şeklinde konuştu.



‘Mavi ekonomi, mavi dönüşüm konularında projelere çalışacağız’


Karadeniz Masası Su Ürünleri Değerlendirme Çalıştayı’nda Karadeniz’e kıyısı bulunan kalkınma ajanslarının su ürünleri konusunda birlikte çok değerli çalışmalar yaptığını ifade eden Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mehlika Dicle ise kalkınma ajansları olarak mevcut durumun yanında, geleceğe yönelik mavi ekonomi ve mavi dönüşüm alanında nelerin yapabileceği konusunda değer zincirinde yer alan tüm aktörlere istişarelerde bulunduklarını söyledi. Genel Sekreter Dicle, “Bu çalıştaydan elde ettiğimiz veriler ışığında kendi bölgemizde özellikle Samsun’da su ürünleri alanında avcılık, yetiştiricilik ve işleme alanlarında mavi dönüşümü esas alan çok daha farklı yeni proje konularına çalışacağız. Önümüzdeki dönemde orta çıkarılan bu proje fikirlerini kendi içimizde konuşarak farklı projeleri geliştirme fırsatımız olacak. Bize bu fırsatı sağladığı için KUZKA’ya ev sahipliği için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.



Çalıştay rapor olarak yayımlanacak


Karadeniz Masası kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde düzenlenen iki günlük çalıştay, “Su Ürünleri Avcılık ve İşleme”, “Su Ürünleri Yetiştiriciliği” ve “Su Ürünleri İşleme ve Değerlendirme” konularında gerçekleştirilen paneller sonrasında, kalkınma ajanslarının “Proje Geliştirme ve Su Ürünleri Sektör Değerlendirme” ortak masa çalışmalarıyla tamamlanmış oldu. Karadeniz su ürünleri sektörünün tüm yönleriyle ele alındığı çalıştayda konuşulan tüm konular daha sonra hazırlanacak çalıştay raporu olarak yayımlanarak ilgili kurum ve kuruluşların çalışmalarında referans olarak kullanılması sağlanacak.



7 kalkınma ajansı işbirliğinde düzenlendi


Karadeniz Masası Su Ürünleri Değerlendirme Çalıştayı, Karadeniz’e kıyısı bulunan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, İstanbul Kalkınma Ajansı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın işbirliğinde Sinop’ta gerçekleştirildi. Çalıştaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Fırat Kalkınma Ajansı, Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Sinop Üniversitesi de çalışmalarıyla katkı sağladı.



Karadeniz Masası su ürünleri sektörüne proje fikirleri ile katkı sağlayacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim, Karaman’a veda etti Son çıkan kararname ile Mülkiye Başmüfettişliğine atanan Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim için veda töreni düzenlendi. Sarıibrahim, kendisine bu görevi layık gördüğü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Anadolu insanı ve coğrafyasına hizmet etmenin kendisi için büyük bir gurur olduğunu belirten Sarıibrahim," Anadolu’nun insanlarına, hiçbir dil, ırk, inanç, siyasal parti ayrımı gözetmeden bu değerli insanların dünyaya, medeniyeti, ahlakı, inancı, eşitliği, refahı ve adaleti getireceği inancımızla çalıştık. Hocalarımız bu toprağa hizmet etmenin kutsal bir görev olduğunu hep anlattılar. Bu ülkeye hizmet etmenin insanın hayatında yaşayabileceği en büyük gurur, mutluluk ve şeref olduğunu düşünüyorum" dedi. Karaman’daki görevinin hayatında önemli yeri olduğunu anlatan Sarıibrahim, "Karaman’ın benim gönlümde her ilçesiyle ayrı bir yeri ve değeri var. Anadolu’nun beşiği gerçekten burası. 1990 yıllarda kazandığı ekonomik ivmeyle beraber gerçekten başka bir yere dönüşmüş. Bugün Karaman’ın Orta Anadolu’da ufku en açık illerden olduğunu düşünüyorum. Burada gerçekten üreten insanlar var. Üreten bir kabiliyet ve yetenek var" diye konuştu. Konuşmanın ardından Sarıibrahim, kendisini uğurlamaya gelenlerle valilik konutu bahçesinde vedalaştı, hatıra fotoğrafı çektirdi.
Antalya Yanlışlıkla çöpe atılan 2 cep telefonu, çöp toplama merkezinde didik didik aranarak bulundu Antalya’nın Serik ilçesinde Hatice Karaca’nın yanlışlıkla çöp konteynerine attığı ve yaklaşık 100 bin lira değerinde olan 2 cep telefonu, belediye çalışanları tarafından bulunarak teslim edildi. Boğazkent Mahallesi’nde yaşayan Hatice Karaca (60), sabah saatlerinde evindeki çöpleri konteynere atmak için dışarı çıktı. Geri döndüğünde 2 cep telefonunun olmadığını fark eden Karaca, telefonları yanlışlıkla çöpe atmış olabileceğini düşünerek önce komşularından, daha sonra Serik Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünden yardım istedi. Bunun üzerine Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, tahliye merkezinde toplanan çöplerin içerisinde kayıp telefonların bulunması için çalışma başlattı. 2 cep telefonunu da sağlam bir şekilde bulan ekipler, telefon sahibi Hatice Karaca’ya arayarak haber verdi. Telefonlarını teslim alan Karaca büyük bir sevinç yaşarken, ekiplere teşekkür etti. Telefonlarını kaybedince çok üzüldüğünü belirten Hatice Karaca, "Sabahleyin elimde malzemeleri çöpe atmak için evden çıktım. Döndükten sonra bir baktım telefonlarım evde yok. Sonra telefonları kartonların içine koyduğumu ve yanlışlıkla çöpe attığımı hatırladım. Komşularımın ve belediye çalışanlarının yardımıyla telefonlarım bulundu ve teslim edildi. Yalnız yaşadığım için telefona çok ihtiyacım oluyor. Yurt dışındaki çocuklarımla, Ankara’daki yakınlarımla görüşüyorum. Çok üzülmüştüm ama şimdi çok sevinçliyim. Herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Temizlik İşleri Müdürlüğü Boğazkent Mahallesi sorumlusu Yusuf Kurt ise, "Cep telefonlarını yanlışlıkla çöp konteynerine attığını söyledi. Biz de çöpleri topladığımız için anca kamyonu boşalttığımız zaman bakabileceğimizi söyledim. Daha sonra akşamüzeri kamyondaki çöpleri boşalttık ve bulduk kendisine teslim ettik" diye konuştu.
Muğla AK Parti’nin “Türkiye Buluşmaları” programı Muğla’da gerçekleştirildi Muğla’da AK Parti tarafından düzenlenen “Türkiye Buluşmaları” programı, partinin MKYK üyeleri ve milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Program öncesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşma yapan AK Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça “Genel Merkez Teşkilat Başkanlığımızca organize edilen Türkiye Buluşmaları kapsamında, bugün Muğla’da kıymetli Genel Başkan Yardımcımız, MKYK üyelerimiz ve milletvekillerimizle birlikteyiz. Bu vesileyle, ülkemizin farklı şehirlerinden ilimize gelen değerli misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. AK Parti, milletimizin kurduğu ve her zaman milletimizin yanında olan bir partidir, bundan sonra da milletle beraber olmaya devam edecektir” Başkan Akça, programın Muğla’nın her köşesine ulaşacak şekilde planlandığını belirterek, “Şehrimizin her bir noktasını ilçe ilçe, cadde cadde, sokak sokak gezeceğiz. Hemşerilerimizle buluşarak, taleplerini dinleyecek ve sorunlarına ortak olacağız. Şehit yakınlarını, gazilerimizi ziyaret edeceğiz, iş insanları ve STK temsilcileriyle şehrimizin geleceğini konuşacağız. Gençlerimizle bir araya gelip onların düşüncelerini alacağız” dedi. Ayrıca, AK Parti’nin bir vefa hareketi olduğuna vurgu yapan Akça, partinin geçmişte görev yapmış isimleri ziyaret ederek, geçmişin tecrübelerini paylaşacaklarını ifade edip, “23 yıldır milletimizin ve dünya mazlumlarının umudu olan partimiz, idealizmini ve saflığını koruyarak büyük eserler kazandırdı. Bu program, partimizin dinamizmini ve milletimizle olan güçlü bağını yeniden pekiştirmek için bir fırsattır” şeklinde konuştu. Program kapsamında şehrin dört bir yanındaki vatandaşlarla bir araya gelen AK Parti heyeti, çeşitli temaslarda bulunarak Muğlalıların taleplerini dinledi.