SAĞLIK - 21 Eylül 2024 Cumartesi 13:48

Öğretmen sağlığı eğitim kalitesini etkiliyor

A
A
A
Öğretmen sağlığı eğitim kalitesini etkiliyor

2024-2025 eğitim yılının başlamasıyla birlikte Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Selim Mamiş, öğretmenlere yönelik sağlık tavsiyelerinde bulunurken, öğretmen sağlığının eğitim kalitesini etkilediği söyledi.


Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Selim Mamiş, yeni dönemin öğretmenlere ve öğrencilere başarı ve sağlık getirmesini dilerken, sağlıklı bir öğretmenin, öğrencilerine daha verimli eğitim sunabileceğine vurgu yaptı. Mamiş, özellikle öğretmenlerin sağlığının, eğitimin kalitesini doğrudan etkilediğini belirtti. Üst solunum yolu enfeksiyonları gibi sık karşılaşılan sağlık sorunlarına dikkat çeken Mamiş, okulların açılmasıyla kalabalık ortamlarda virüslerin hızla yayılabileceğini belirterek, sınıfların düzenli havalandırılması ve klimaların aşırı kullanımından kaçınılması gerektiğini söyledi.


Öğretmenlerin ses sağlığına özen göstermeleri gerektiğine de değinen Mamiş, "2024-2025 eğitim öğretim yılının değerli öğretmenlerimize hayırlı olmasını, gençlerimize, çocuklarımıza ve minik yavrularımıza da başarılı olmasını temenni ediyorum. Tabii her şeyin başı sağlıktır. Öğretmenlerimizin gerek mesleki olarak ayakta uzun süreli kalmak ya da oturması gerektiği durumda da uzun süreli oturması sakıncalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonları açısından kalabalık ortama yeni öğrencilerin girmesi, farklı mikrobik ajanların aynı ortama girmesi gerek gençlerin gerek çocukların gerek diğer üniversite ortamındaki çalışanlar açısından büyük risk taşıyor. Haliyle sınıfların sıkça havalandırılması, çok sıcak tutulmaması ve çok ta serin olması için klimaların uzun süre açık kalmaması, oturacakları yerlerin klimanın tam karşısında olmamasına dikkat etmeleri, öğretmenlerimizin ders aralarında mümkün mertebe ılık suyu yudum yudum en az bir su bardağı içmelerini tavsiye ederiz. Ders anlatmak zorunda olan öğretmenlerimizin konuşmaya bağlı olarak ses tellerinde ödem dediğimiz şişkinliğin gelişmesi, ses tellerinde nodüllerin gelişmesi, benzer şekilde üst solunum yolu enfeksiyonları halsizlik, kırgınlık, eklem ağrıları, burun akıntısı ve hapşırık yapabilir. Öğretmenlerimiz uzun süreli ayakta da kalmasın, uzun sürelide oturmasınlar. Sürekli konuşmak yerine ders aralarında veya ders ortasında da zaman zaman öğrencilere hak vererek interaktif eğitim şeklinde o zamanın kendi lehine suskunluğa konulması sağlanmalıdır. Kahvaltılarını yapmalarına dikkat etmeleri, bel fıtığı olan öğretmenlerimizin ayakta uzun süre kalmaması gerektiği, ayakta uzun süre kalanlarda varis riskinin de arttığı varisleri olanlarında ayakta kalma süresi arttıkça varislerin daha da belirginleşip ilaçla değil, belki ameliyatla bile düzenlemeyecek düzeylere gelebileceğini unutmamak lazım’’ dedi.



Öğretmen sağlığı eğitim kalitesini etkiliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Dünya Temizlik Günü Üsküdar’da kutlandı Dünya Temizlik Günü çerçevesinde Üsküdar Belediyesi tarafından Üsküdar sahilinde etkinlik yapıldı. Temizlik etkinliğine, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, öğrenciler ve Üsküdarlılar katıldı. Üsküdar Belediyesi tarafından 21 Eylül Dünya Temizlik Günü dolayısıyla çevre bilincini artırmak için çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu kapsamda Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, birçok spor kulübü öğrencileri ve vatandaşlarla bir araya gelerek, Üsküdar Sahili’nde gerçekleştirilen etkinliğe katıldı. Alandaki çocuklar ve vatandaşlar tarafından Başkan Sinem Dedetaş sloganlarla karşılandı. Başkan Dedetaş öğrencilerin kendi elleriyle çizdiği ’Hayalimdeki Üsküdar’ temalı resimleri inceledi. Bir süre çocuklarla konuşan Başkan Sinem Dedetaş kendisiyle fotoğraf çekinmek isteyen çocukları kırmadı. Dünya temizlik günü anlayışına uygun olarak çocuklara yönelik eğlenceli ve bilgilendirici atölyelerle ve gün boyunca süren etkinliklerle tüm Üsküdarlılar keyifli anlar yaşadı. Dernek gönüllüsü Zülfü Hayat Çınar, "İklim konusunda farkındalık oluşturmak için çocuklarla çalışmak çok önemli. Bugün Üsküdar’da da bu çalışmayı yaptığımız için Sosyal İklim Derneği olarak çok mutluyuz. Hayallerindeki atıklarla mücadele eden kişi bir atık dedektifi olsaydı nasıl olurdu? Bunu resimlemelerini istiyoruz. Çok güzel çizimler geldi. Ardından da hayallerindeki Üsküdar’ı çizmelerini isteyeceğiz" dedi. Etkinliğe katılan çocuklardan Yücel Alışkan, "Kulübümüzle buraya davet edildiğimiz için çok mutluyum. Tüm Üsküdar takımları burada. Burada çizimler yapıyoruz. Eğleniyoruz. 21 Eylül Dünya Temizlik Günü o yüzden temizlik üzerine yapıyoruz resimleri" dedi.
Mersin Mersin’de trafiği rahatlatacak alternatif güzergah Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mezitli’deki Fatih Sultan Mehmet Caddesi’nde yol genişletme ve asfaltlama çalışması yapıyor. Etap bitiminde yapılacak yeni yol açma çalışmasıyla Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ve 2. Çevre Yolu’na alternatif güzergah oluşturulacak. Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından bir süre önce başlatılan çalışmalar kapsamında; Mezitli ilçesi 75. Yıl Mahallesi’nde bulunan 800 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğindeki Fatih Sultan Mehmet Caddesi’nde hem genişletme, hem de asfaltlama yapılıyor. Çalışmalarda, şu ana kadar 2 bin ton asfalt serimi yapıldı. İş bitiminde toplam 6 bin ton asfaltın kullanılacağı yol güzergahında, ayrıca bin 600 metre orta refüj ve bordür imalatı da yapıldı. Fatih Sultan Mehmet Caddesi’nde yapılan genişletme ve asfaltlama çalışmalarının bitmesinin ardından örtü kamulaştırılmasının tamamlanmasıyla, 2. etapta 600 metrelik yol açma çalışması yapılacak. Bu çalışma neticesinde de Kazım Karabekir Caddesi’nden Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na (GMK) bağlantı sağlanacak. Avrupa standartlarında ve son derece konforlu bir ulaşım sağlayacak yol tamamlandığında, GMK Bulvarı ve 2. Çevre Yolu’nun yoğun trafiği bu caddeye kayacak. Erdemli ve diğer batı ilçelere gitmek isteyen vatandaşlar, bu sayede zaman kaybetmeyecek. "2. Çevre Yolu ve GMK Bulvarı’na alternatif güzergah olacak" Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi’nde inşaat mühendisi olarak görev yapan Süleyman Tufan Genç, söz konusu yolun Zafer Caddesi’ni Erciyes Caddesi’ne bağlayan bir güzergah olduğunu belirterek, "Bu güzergah kapsamında 800 metrelik yol açma, yol genişletme ve asfalt çalışmalarımız mevcut. Toplamda 6 bin ton sıcak asfalt çalışması yapılacak. Şu ana kadar 2 bin ton sıcak asfalt çalışmamızı tamamladık. Ayrıca bin 600 metre refüj bordür imalatını da bitirdik. Toplam 31 iş makinesi ve kamyonlarla, kalan çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Yolu en kısa zamanda vatandaşlarımızın hizmetine açacağız" dedi. Yolun önemine de değinen Genç, "Fatih Sultan Mehmet Caddesi, 2. Çevre Yolu ve GMK Bulvarı’na alternatif güzergah olacak. Vatandaşlarımız; GMK Bulvarı trafiğine girmeden, rahat ve güvenli bir şekilde ulaşımlarını sağlayacak" diye konuştu. "Silifke tarafına giden vatandaşlarımızın seyahatleri daha da kolaylaşacak" 75. Yıl Mahalle Muhtarı Yakup Aytekin de çalışmaların sürdüğü yol sayesinde GMK Bulvarı’nın trafiğinin azalacağını ifade ederek, "Fatih Sultan Mehmet Caddesi’nin açılmasıyla, yolumuz daha da rahatlayacak. Böylece Silifke tarafına giden vatandaşlarımızın seyahatleri daha da kolaylaşacak" dedi. Yapılan çalışmadan vatandaşların da memnun olduğunu sözlerine ekleyen Aytekin, "Davultepe tarafından gelen bir vatandaşımız, trafiğe ve ışıklara takılmadan Fatih Sultan Mehmet Caddesi, Yaşar Doğu Caddesi ve 2. Çevre Yolu’na çıkacaklar. Bu, sürücüler için çok büyük bir kolaylık. Çünkü, ışıklara ve trafiğe takılmadan direkt seyahat edebilecekler" diye konuştu.