KÜLTÜR SANAT - 24 Ekim 2024 Perşembe 12:14

Şanlıurfa’nın müzik kültürü dünyaya tanıtılıyor

A
A
A
Şanlıurfa’nın müzik kültürü dünyaya tanıtılıyor

Şehrin köklü müzik kültürünü ve zengin gastronomi mirasını dünya sahnesine taşımayı hedefleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa Lansmanı düzenledi.


UNESCO Müzik Şehri unvanıyla 2026 yılında düzenlenecek UNESCO Müzik Şehirleri toplantısına ev sahipliği yapmak için güçlü adaylar arasında yer alan Şanlıurfa, Türkiye’yi temsilen, Kansas City (ABD), Belfast (Kuzey İrlanda) ve Da Lat (Vietnam) gibi şehirlerle yarışacak. Zengin müzik mirasıyla şehri bu prestijli platformda en iyi şekilde temsil etmeyi hedefleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, bunun için UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa Lansmanı gerçekleştirdi.


Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen lansman programına, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın yanı sıra Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mansur Yavaş, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, belediye başkanları, büyükelçiler, sanatçılar, ulusal ve uluslararası temsilciler katıldı.



Ankara’daki hain saldırı sonrası konserler ve müzik etkinlikleri iptal edildi


"Geçmişten Günümüze Urfa’da Müzik" sergisinin de yer aldığı etkinlik, kentin müziğinin tarihi gelişimini gözler önüne serdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Ankara’nın Kahramankazan ilçesindeki TUSAŞ tesislerine düzenlenen terör saldırısı nedeniyle planlanan konser iptal edildi.



“Şanlıurfa, müzik şehri unvanını alarak kültürel mirasımıza bir değer daha katmış oldu”


Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, konuşmasını İngilizce yaparak, Ankara’daki hain terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyerek saldırıyı kınadı. Şanlıurfa’nın UNESCO’nun dünya çapında kabul ettiği müzik şehri unvanını alarak kültürel mirasa bir değer daha kattığını vurgulayan Gülpınar, “Bu önemli başarının mimarlarına ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Şanlıurfa, sadece medeniyetlerin buluşma noktası değil, aynı zamanda müziğin de binlerce yıllık tarihinin yazıldığı kadim bir şehir olmuştur. Göbeklitepe ve Karahantepe gibi eşsiz arkeolojik alanlarla insanlık tarihine ışık tutan bu topraklar, müziğin de evrensel dilini tarihin derinliklerinden günümüze taşımıştır” dedi.



“Şanlıurfa’da müzik genç yeteneklere ilham veren bir kültürel mirastır”


Arap, Kürt, Türk, Ermeni ve Süryani kültürleriyle yoğrulan Şanlıurfa’nın, bu çeşitliliği müziğine de yansıtarak dünyaya birçok ünlü sanatçıyı kazandırdığını aktaran Gülpınar, “Mükim Tahir’den, Hac Nuri Hafız’a, Tenekeci Mahmut’tan Halil Hafız Uzungöl’e, Ahmet Uzungöl’den Şükrü Hafız Çadırcı ve Abdullah Balak’a, Kazancı Bedih’ten İbrahim Tatlıses’e, Müslüm Gürses’ten Nuri Sesigüzel’e Şıvan Perver’den Mehmet Acet’e (Âşık Sefai) kadar birçok sanatçının müzik yolculuğu bu topraklarda başlamıştır. Urfa’nın müzik kültürünün simgelerinden biri olan Sıra Geceleri, UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmıştır. Bu gelenek, müziği ustadan çırağa aktaran ve genç yeteneklere ilham veren bir kültürel mirastır. Sıra geceleri, sadece yerel bir etkinlik değil, aynı zamanda Şanlıurfa’nın müzik turizmi açısından uluslararası platformda tanınmasına da katkı sağlayan bir değerdir” şeklinde konuştu.



“Şanlıurfa’yı müziğin merkezi haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz”


Gülpınar, büyükşehir belediyesi olarak, bu değerleri koruma ve geliştirme sorumluluğunun bilincinde olduklarını vurgulayarak, “Bu bilinçle de UNESCO Müzik Şehri olarak Şanlıurfa’mız 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri toplantısına ev sahipliği yapmak için aralarında Kansas City (ABD), Belfast (Kuzey İrlanda) ve Da Lat (Vietnam) şehirlerinin de yer aldığı adaylarla ile yarışacak ve zengin müzik mirasımızı bu prestijli platformlarda temsil edecektir. Tüm kurumlarımızla birlikte, Şanlıurfa’yı müziğin merkezi haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu anlamlı günün, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum” diye konuştu.


UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili Prof. Dr. Nizamettin Kazancı da, Şanlıurfa’nın UNESCO Müzik Şehri unvanına sahip olmasını dileyerek, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun bu konuda her türlü desteğe hazır olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kazancı, bu programı düzenleyen Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.



Gülpınar kültür elçisi seçildi


Öte yandan Diyarbakır’da gerçekleştirilen UCLG- MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısında alınan karar, program esnasında sunucu tarafından deklare edildi. Gerçekleştirilen oylamada Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar diğer adaylar arasından Kültür Elçisi olarak seçildi. Gülpınar, “Hayırlı olsun inşallah” dedi.



“Müzik şehri başvurusu hayırlı olsun”


Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, programda yaptığı konuşmada, Ankara’da gerçekleşen hain saldırıyı kınayarak, şehitlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi. Kadim Şehir olan Şanlıurfa’nın UNESCO Müzik Şehri unvanına sahip olma başvurusunu anlamlı bulduğunu belirten Vali Şıldak, Müzik Şehri başvurusunun hayırlı olmasını dileyerek, 2019 yılından bu yana bu konuda destek sağlayan kurumlara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.



“Destek olmaya çalışacağız”


Ankara’daki hain saldırıyı kınayarak sözlerine başlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mansur Yavaş da, Şanlıurfa’nın UNESCO Müzik Şehri unvanına sahip olma başvurusuna destek sağlamak için Tarihi Kentler Birliği Ekim ayı toplantısını Şanlıurfa’da düzenlediklerini söyledi.


Tarihi Kentler Birliği olarak yaptıkları çalışmalardan da bahseden Yavaş, “Bizler Tarihi Kentler Birliği olarak, Şanlıurfa’ya tarihi mekanların restorasyonu konusunda da destek olmaya çalışacağız. Türkülerimiz, şarkılarımız, geleneklerimiz atalarımızın mirasıdır. Bu gelenek, görenek ve müziğimizin gelecek kuşaklara aktarılması lazım. Bizler de bu konuda gereken çalışmayı yapacağı” diye konuştu.


Yavaş, lansman etkinliğinin düzenlenmesinden dolayı Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’a da teşekkür etti.



“Urfa ile gurur duyuyorum”


Konuşmaların ardından Şanlıurfa’nın müzik efsanesi İbrahim Tatlıses ve Urfalı sanatçılardan Mehmet Özlek, Münevver Özdemir, İbrahim Halil Altıngöz, Zekeriya Ünlü, Mehmet Bitmez, İbrahim Turgut, Ömer Türkmenoğlu, Musa Göçmen, Aşık Sefai, Dertli Divani, Mahmut Aydoğdu ve Esat Al’a ‘Müziğe Katkı Onur Ödülü’ takdim edildi. Ödülünü, Gülpınar’dan alan İbrahim Tatlıses, Şanlıurfa’dan hiçbir zaman kopmadığını ve Şanlıurfa ile gurur duyduğunu belirterek, Şanlıurfa’nın UNESCO Müzik Şehri unvanına sahip olması için gerçekleştirilen başvurunun hayırlı olmasını diledi.


Program, gösteri, yemek ikramı ve toplu çekilen hatıra fotoğrafları ile son buldu.



Şanlıurfa’nın müzik kültürü dünyaya tanıtılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da Otoyol Jandarma Komutanlığı göreve başladı Aydın-İzmir ve Aydın-Denizli otoyolu güzergahı, Otoyol Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından hem trafik hem de asayiş yönünden denetlenecek. Daha önce Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik ekipleri tarafından denetlenen otoyolların denetimi 15 Ekim itibarıyla Aydın İl Jandarma Komutanlığına geçti. Bu çerçevede Aydın İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde oluşturulan Otoyol Jandarma Komutanlığı ise artık 144 kilometrelik Aydın-İzmir ve Aydın-Denizli otoyolunu trafik ve asayiş yönünden denetleyecek. Aydın’da otoyol karargahı, Hamidiye Otoyol Karakol Komutanlığı ve Hıdırbeyli Karakol Komutanlığında bulunan ekipler ve 20 binek araç, 2 hizmet aracı, 1 mobil asayiş aracı, 6 motosiklet ile Aydın-İzmir ve Aydın-Denizli otoyolunun kontrollerini sağlayacak. Aydın’da görevlerine başlayan Otoyol Komutanlığı ekipleri bu kapsamda Aydın-İzmir otoyolu Germencik gişelerinde uygulama gerçekleştirdi. Cayrokopter ile havadan da destek verilen denetimlerde jandarma ekipleri, sürücüleri ve yolcuları hem trafik hem de asayiş yönünden kontrol etti. “Sık sık denetim olması faydalı olacaktır” Denetimlerden duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlardan Gürcan Şahin, “Denetimlerin yapılması her yönden iyi tabii ki. Toplum güvenliği açısından sık sık yapılması faydalı olacaktır. Hele ki şu ortamda, güvenlik güçlerinin sürekli denetimlerde olması bence gayet iyi” dedi. Trafik kurallarına toplumun uyması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlardan Cemal Özenci, “Valla herkesin trafik kurallarına uyması gerekiyor. Hiç kimse için ayrım yok. Herkesin uyması lazım. Toplumun uyması lazım. Denetimleri, insanların güvenliği açısından, kontrol açısından iyi buluyorum. Kontrol güzel bir şey” şeklinde konuştu. “Denetimler gayet iyi” Kapadokya’dan Aydın’a kadar yolculuk yaptıklarını ve denetimlerden memnun olduklarını ifade eden vatandaşlardan Abdullah Öz, “Jandarmamızın kontrolleri tabii ki iyidir. Şimdiye kadar da çoğu yerde çeviriyorlar. Bir sıkıntı yaşamıyoruz. Kapadokya’dan bu yana yoldayız. 2-3 defa kontrollere girdik. Kimlik kontrollerimizi yaptılar ve gönderdiler. Memnunuz. Hepsi de çok nazikti. Hepsine teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Denetimlerin sıklaştırılmasının daha da iyi olacağını belirten Yakup İmaş ise, "Denetimler gayet iyi. Olması lazım her zaman güvenliğimiz için. Daha sık olursa güzel olur” dedi. Denetimlerin artırılması gerektiğini belirten vatandaşlardan Onur Avcı, "Denetimleri sadece burada gördüm. Yeterli mi bilemiyorum ama denetimler artırılmalı tabii ki. Hız sınırlarına da dikkat etmemiz lazım. Işıklandırmalar da olmalı. Bazı bölgelerde ışıklandırmalar gerçekten az oluyor geceleri” ifadelerini kullandı.
Ankara Keçiören’de kadınlar, meme kanserine karşı bilinçlendi Keçiören Belediyesi ile Eğitim Hayallerine İnananlar Rotary Kulübü iş birliğinde “Meme Kanseri Farkındalık Semineri” düzenlendi Ankara’nın Keçiören Belediyesi ile Eğitim Hayallerine İnananlar Rotary Kulübü iş birliğinde “Meme Kanseri Farkındalık Semineri” düzenlendi. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde meme kanserinde tanı ve erken teşhisin önemi katılımcılara aktarıldı. Kadınların yoğun katılım gösterdiği seminere Keçiören Belediyesi Başkan Yardımcısı Emir Can Tunç, CHP Kadın Kolları Genel Sekreteri Armağan Akyüz, CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Figen Gündoğdu, CHP Ankara İl Başkan Yardımcısı Meryem Bozkurt, CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayça Çağlar, Eğitim Hayallerine İnananlar Rotary Kulubü Kurucu Başkanı Av. Funda Ünlü, mahalle muhtarları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. “Her zaman yanındayız” Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Keçiören Belediyesi Başkan Yardımcısı Emir Can Tunç, “Meme kanseri ne yazık ki yaygın bir hastalık. Kimi zaman olumsuz neticelerle de sonuçlanabiliyor. Bu anlamda bilinçlenmek çok önemli. Ben de Keçiören Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mesut Özarslan adına konuşan bir başkan yardımcısı olarak sizlere her zaman destek olacağımızı buradan belirtmek isterim. Kendinizi asla yalnız hissetmeyin. Tüm kadınlarımıza sağlıklı mutlu bir yaşam diliyorum” dedi. Merak edilenler yanıt buldu Doç. Dr. Erkan Öztürk ve Doç. Dr. İsmail Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde, erken teşhisin ve tedavi sürecinin önemi vurgulandı. Seminerde, meme kanseri risk faktörleri, meme taraması, meme kanserinin evreleri gibi birçok konu ele alındı. Meme kanseri taramasının yaş gruplarına göre hangi sıklıkla yapılması gerektiğinin altı çizilen seminerde estetik ameliyat konusunda plastik cerrahiye ilişkin merak edilen konular da anlatıldı. Seminerin sonunda düzenlenen soru cevap kısmında kadınlar merak ettikleri soruların yanıtlarını öğrenme fırsatı buldu.
Sinop Sinop’ta Uluslararası Karadeniz Eğitim Araştırmaları Kongresi Türkiye’de, eğitiminin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Uluslararası Karadeniz Eğitim Araştırmaları Kongresi”, alanında uzman 117 akademisyen ve eğitimcinin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Kongre, eğitimdeki yenilikleri değerlendirmek ve yeni metodolojiler geliştirmeyi hedefliyor. Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde düzenlenen kongrenin açış konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ali Yılmaz kongre hakkında bilgiler vererek, kongrenin başarılı geçmesi temennisinde bulundu. Selamlama konuşması yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, kongreye katılan tüm akademisyenlere ve eğitimcilere başarılar diledi. Protokol konuşmalarının ardından açılış konferansında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Akyol, "Öğretim Programları ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Programın ardından "Sinop’un Renkleri" ve "Hayat Kısa Sanat Uzun" sergilerinin açılışı yapıldı ve katılımcılar sergi alanını gezdi. 25 Ekim tarihinde sona erecek olan Kongrede, yüz yüze ve çevrimiçi sunumlar gerçekleştirilecek. Ayrıca kongre programı arasında 2 poster sunumu ve 1 çalıştay da yer alıyor. Eğitim alanındaki güncel gelişmeleri ele almayı amaçlayan kongre, akademik iş birliğini artırmayı ve katılımcılara farklı bakış açıları kazandırmayı hedefliyor. Açılış programına ayrıca Sinop Vali Yardımcısı Abdullah Yüksel, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, akademik-idari personel, eğitimciler, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Samsun Atakum’daki okullarda meyve ağaçları yetiştirilecek Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan okulların bahçelerinde meyve ağaçları yetiştirilecek. Atakum Belediyesi ve Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde Atakum sınırları içerisinde eğitim veren anaokulu, ilk ve orta dereceli okulların bahçelerinde meyve ağacı yetiştirme projesi başlatıldı. Atakum Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, proje kapsamında meyve fidanlarını ilk olarak, yeni hizmete açılan Atakum Özel Eğitim Anaokulu bahçesinde toprakla buluşturdu. Belediye ekipleri daha önce peyzaj çalışması gerçekleştirdikleri okul bahçesinde, bu kez farklı türde meyve fidanları dikti. Çocuklara doğa bilinci oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yıldız, Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Aydın, Atakum Özel Eğitim Anaokulu Müdürü Mustafa Köksal ve Atakum Belediyesi ekipleri katıldı. Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullardan gelen talep doğrultusunda oluşturduğu liste kapsamında, ilk etapta 38 okulda meyve fidanı dikimi gerçekleştirilecek. “Özel ve anlamlı bir proje” Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, proje hakkında yaptığı açıklamada, “Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle beraber Atakum sınırları içerisinde bulunan okullarımızın bahçelerine meyve ağaçları yetiştirme çalışması başlattık. Ekiplerimiz, proje kapsamında Atakum Özel Eğitim Anaokulu bahçesinde farklı türlerde meyve ağacı fidanları dikti. Son derece özel ve anlamlı bir proje. Atakum Belediyesi olarak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirlediği okullara fidan desteğimiz sürecek. Çocuklarımız, fidanların büyüme aşamalarını ve meyve ağacına dönüşmesini yaşayarak öğrenecekler. Meyve ağaçları arasında, doğayla kopmadan eğitim görecekler. Çalışmalarımızı, daha çok okulu kapsayacak şekilde devam ettireceğiz” dedi.