ÇEVRE - 21 Ekim 2024 Pazartesi 17:18

Şanlıurfalı girişimciden ücretsiz budama hizmeti

A
A
A
Şanlıurfalı girişimciden ücretsiz budama hizmeti

Türkiye’nin fıstık üretiminde ilk sırada yer alan Şanlıurfa’da, Harran Üniversitesi Teknokent Girişimcisi Kerim Aydın, ziraat mühendisleri ile gönüllü olarak sahada çiftçilere budama zamanı ve ilaçlama konularında bilgilendirmede bulunuyor.


Harran Üniversitesi Teknokent Girişimcisi Kerim Aydın ve beraberindeki ekip, tarımda üretimin artırılması amacıyla çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Her gün farklı kırsal bir mahallede çiftçilerle bir araya gelen Aydın ve ekibi, tarım ilcaları, gübreleme ve budama gibi konularda çiftçileri bilgilendiriyor. Tamamen ücretsiz bir şekilde danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Aydın ve ziraat mühendislerinden oluşan ekip, tek amaçlarının ülkenin ve Şanlıurfa’nın tarımsal üretimini yükseltmek olduğunu belirtti.


Türkiye’nin fıstık üretiminde ilk sırada yer alan Şanlıurfa’da kırsal Kırkpınar Mahallesindeki fıstık tarlasında çiftçilerle bir araya gelen ekip, hasat sonrası yapılması gerekenler ile budama konularında çiftçileri bilgilendirdi. Tarlada, fıstık ağacını inceleyen ekip, budamanın yaprak dökümü sonrası Kasım ayı içinde ve sonrasında yapılması gerektiğine dikkat çekti.


Harran Üniversitesi Teknokent Girişimcisi Kerim Aydın, “Yaklaşık 18 yıldır yapmış olduğumuz projelerimiz var. Genelde bütün ağaç grupları üzerine, Urfa’da fıstığa yönelik olduğu için çoğunlukla fıstık üzerinde duruyoruz. İnsanların doğru bilip yanlış yaptığı uygulamalarla ilgili çalışmalarımız var, bilimsel çalışmalarımız var. Özellikle budama konusunda, ulaşabildiğimiz kadar insanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Diyoruz ki ağaç tam uyku moduna girmeden budama yapmayın. Bu da 11’inci ayın 15’inden sonraya tekabül ediyor. Şubat’a kadar bu yapılabilir. Diyoruz ki ağaç bir insandır yani bir insanı siz ameliyata almadan önce narkozu vermezseniz kan kaybından ölür. Ağaçta bir insan gibidir, bir canlı olarak görüyoruz. Ağaçlarınıza bakın, ağaçlarınızın yaprakları döküldüğü zaman, kuruma meydana geldiği zaman, siz ağaçlarınızdaki budamaya o zaman başlayın. Çiftçi o zaman diyor ki ağaç dalları kuruyor, biz hangisini keseceğimizi bulamıyoruz. İşin içinden çıkamıyoruz, dedikleri zaman biz buna da bir alternatif yol getirdik. Diyoruz ki sadece bir gününüzü verin bize, gidin budama yapacağınız ağacı, belirlediğiniz noktalarda onu bir sprey boyayla dallarını işaretleyin. Dallarınız kurudu, yapraklarınız dökülmeye başladı, ağaç bütün bütün elementleri, vitaneminleri kök bölgesine verip dinlenme moduna girdiği zaman, işaretlediğiniz yerlerden budama yaparsanız. Bir sonraki sene ağacınızda alacağınız meyvenin tonaj olarak fazla almasını sağlar. Verimin yüzde 20, yüzde 30 düşmesinin en büyük sebebi, yanlış zamanda budama yapmaktır. Biz, bizimle birlikte olan ziraatçı arkadaşlarımızla birlikte, çiftçi sevdalıları, vatan sevdalıları olarak ücretsiz bir şekilde hizmet veriyoruz. Devlete ne kadar faydamız olabilir, çiftçiye ne kadar faydamız olur, karınca misali de olsa elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.


Çiftçiler, yaklaşık 5 yıldır ücretsiz bir şekilde danışmanlık hizmeti aldıklarını belirterek, girişimci Aydın ve gönüllü ziraat mühendislerine teşekkür etti.



Şanlıurfalı girişimciden ücretsiz budama hizmeti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Sedef kakma ustası 40 yıldır meleğini aşkla yapıyor Gaziantep’te yaşayan Nazım Şengil, köklü bir süsleme sanatı olan sedef kakma sanatını yaklaşık 40 yıldır severek yapıyor. Şengil, mesleğinin unutulmaması ve yeni nesillere ulaştırılması için de Halk Eğitim Merkezlerinde de eğitimler veriyor. Osmanlı Dönemi’nde Fatih Sultan Mehmet ve II. Abdülhamid Han başta olmak üzere birçok padişahın uğraş verdiği sedef kakma sanatı, günümüzde sadece Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Kahramanmaraş, Batman, Hatay ve Mardin’de yaşatılmaya çalışılıyor. Gaziantep’te yaşayan Nazım Şengil, Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet ve II. Abdülhamid Han başta olmak üzere birçok padişahın ilgi gösterdiği köklü bir süsleme sanatı olan sedef kakma sanatını yaklaşık 40 yıldır severek yapıyor. 12 yaşında iken ustasından öğrendiği sedef kakma sanatını Gaziantep’te halen sürdürmeye çalışan 50 yaşındaki Nazım Şengil, bastondan rahleye, takı kutularından sehpa ve abajur gövdelerine kadar çok sayıda ürünü alıcısıyla buluşturuyor. Türkiye’de sayılı kişilerin icra ettiği ve padişah mesleği olarak da bilinen sedef kakma sanatını yıllardır tarihi Yeni Han içerisindeki 500 yıllık Kaleoğlu Mağarası’nda bulunan atölyesinde severek sürdüren Şengil, sanatı yeni nesillere ulaştırmayı hedefleyerek, Halk Eğitim Merkezlerinde de eğitimler veriyor. Atölyesinde uzun saatler çalışan Şengil, bin bir emek ve zahmetle gün boyu sedef parçalarını ahşap üzerine açılan çukur veya oymalara yerleştiriyor. Sedef kakma sanatı ustası Şengil, atölyesinde rahle, çeyiz sandığı, aynalık, zigon sehpa ve takı mücevher kutularından sehpa ve abajur gövdelerine kadar çok sayıda ürünü alıcısıyla buluşturuyor. “Mesleğimi çok seviyorum” Çocukluğundan beri sedef kakma sanatına ilgi duyduğunu söyleyen Şengil, yaklaşık 40 yıldır sedefkar olduğunu dile getirdi. Sedef kakma sanatını yıllarca yanında çalıştığı ustalarından öğrendiğini belirten Şengil, “Sedef kakma sanatını, sağ olsunlar ustalarım sayesinde öğrendim. Mesleğimi çok seviyorum. Herkese hitap ediyoruz ama daha çok bayanlara hitap ediyoruz. Ürünlerimizi dekor olarak kullananlarda var. Baston başta olmak üzere sandıklarımız, çerçevelerimiz, aynalarımız, takı kutularımız ve kalpli kutularımız var. Ceviz ağacı üzerine ne olursa yapıyorum” dedi. “Mesleğimiz çok büyük bir ilgi görüyor” Sedef kakma sanatının unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer aldığını belirten Şengil, “Ben sanatımın devam etmesi için çabalıyorum. Merveşehir Halk Eğitim Merkezinde usta öğreticilik yapıyorum. Merkezde kurs veriyorum. Mesleğimi yeni kişilere aktarmaya çalışıyorum. Bundan dolayı da çok mutluyum. Mesleğimi seviyorum. Mesleğimiz çok büyük bir ilgi görüyor” diye konuştu. “Tüm müşterilerimize hitap etmeye çalışıyoruz” Yaptığı ürünleri İstanbul ve İzmir’deki müşterilerinin yanı sıra Türkiye’nin birçok ilinde müşterilerine gönderdiğini belirten Şengil, “Dükkanımda da ürünlerimi satmaya çalışıyorum. Mağaramız tarihi bir mağara olduğu için müşteri potansiyelimiz de çok. Bölgemiz de turistik bölge olduğu için ürünlerimi de daha çok burada satmaya çalışıyorum. Müşterilerimiz de ürünlerime çok büyük ilgi gösteriyorlar. Ürünlerimizin 14-15 versiyonu var. Bunlar sırasıyla yapıldığı için biraz uzun sürüyor. Tabii hafif işçilik, orta işçilik ve çok ağır işçilikler var. Bu müşterinin isteğine göre değişiyor. Tüm müşterilerimize hitap etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
İstanbul Arnavutköy’de Kahramanmaraş rüzgarı esti Arnavutköy Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen Kahramanmaraş Tanıtım Günleri, yöresel lezzetler ve coşkulu konserlerle vatandaşlara unutulmaz anlar yaşattı. Arnavutköy Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen Memleket Günleri etkinlikleri, Kahramanmaraş buluşmasıyla devam etti. Kahramanmaraş’ın kültürel zenginliklerini, eşsiz lezzetlerini ve tarihi mirasını tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlik, vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Arnavutköy Şehir Parkı’nda gerçekleşen programa, Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, Kaymakam Mahmut Ersanlıoğlu, AK Parti Arnavutköy İlçe Başkanı Gökhan Gürek ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kadim kültüre yolculuk Programda konuşma yapan Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin kültürel mozaiğindeki eşsiz yerine vurgu yaptı. Candaroğlu, “Bugün Kahramanmaraş’ın eşsiz gastronomisi, zengin kültürü ve sıcakkanlı insanlarıyla kadim kültürümüze bir yolculuk yapıyoruz. Anadolu’nun tam kalbinde, İstiklal Mücadelesi’ne öncülük eden ve bu mücadelenin sonunda kadim değerlerimizi bugüne taşıyan Kahramanmaraşlı hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. İstiklal Madalyası ile onurlandırılan ilk şehir olarak bu değerli mirası yaşatmaya devam ediyorsunuz” ifadelerini kullandı. Kahrmanmaraş’a özgü ürünler tanıtıldı Etkinlik alanında Kahramanmaraş’ın birbirinden değerli yöresel ürünleri sergilendi. Bakır işçiliğiyle ünlü mutfak gereçleri ve süs eşyaları büyük ilgi gördü. Ayrıca, bölgenin dünyaca tanınan baharat çeşitleri, özellikle pul biber ve tarhana gibi ürünler ziyaretçilere tanıtıldı. Maraş işi oyalar, el emeği göz nuru dokumalar ve ahşap işlemeler de etkinlikte yer alan dikkat çekici ürünler arasındaydı. Vatandaşlar, bu zengin kültürel mirası yakından tanıma fırsatı bulurken, stantlarda hem sergilenen ürünleri inceledi hem de yöresel lezzetleri tatma imkanı buldu. Kahramanmaraş’a özgü ekşili köfte ise etkinliğin yıldızı oldu. Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu’nun kendi elleriyle ikram ettiği bu yöresel lezzet, katılımcılardan tam not aldı. “Memleketimizi burada görmek çok güzel” Etkinliğe katılan Kahramanmaraşlı Mehpare Hanım, “Ben Kahramanmaraşlıyım. 20 yıldır İstanbul’da yaşıyorum ama memleketimi çok seviyorum. Bugün burada memleketimizin birçok değerini görmek beni çok mutlu etti. Bakır işçiliği, yöresel baharatlarımız ve birçok kültürel ürünümüz burada sergilenmiş. Ayrıca hemşehrilerimle bir araya gelmek, onları görmek çok güzel bir duygu. Bu etkinlikler biz gurbetçiler için gerçekten çok kıymetli. Arnavutköy Belediye Başkanımıza böyle imkanlar sunduğu için teşekkür ediyorum. Memleketimizi tanımak ve tanıtmak için herkesin bu güzel etkinliklere katılmasını bekliyorum.” dedi. Hakkı Bulut’tan unutulmaz konser Programda sahne alan ünlü sanatçı Hakkı Bulut, sevilen şarkılarıyla katılımcılara unutulmaz bir akşam yaşattı. Bulut’un performansı sırasında vatandaşlar hep bir ağızdan şarkılara eşlik etti.