SAĞLIK - 10 Ocak 2025 Cuma 12:00

’Verem, önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor’

A
A
A
’Verem, önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor’

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, halk arasında ‘verem’ olarak bilinen tüberküloz hastalığının hâlâ önemli ve dikkat gerektiren bir sağlık sorunu teşkil ettiğini söyledi.


Medicana International Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, halk arasında ’verem’ olarak bilinen ’tüberküloz’ hastalığının günümüzde hâlâ önemli bir sağlık sorunu teşkil ettiğini belirtti. Tüberkülozun, genellikle solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu ancak belirtilerinin çoğu zaman diğer solunum yolu hastalıkları ile karıştırılabileceğini, bu nedenle verem tanısının koyulmasının zor olabileceğini ifade eden Bilgin, verem mikrobunu taşıyan bir hastanın, öksürük yoluyla mikropları havaya salıp, çevresindekilere bulaştırabileceğini vurguladı.



“Tüberküloz tanısı zor, ancak tedavi edilebilir”


Modern yaşam şartlarının, kalabalık ortamlarda yaşamanın, göçün artmasının ve hijyen kurallarına uyulmamasının tüberküloz vakalarında artışa neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Salih Bilgin, “Hastalık, sinsi bir şekilde ilerleyebilir ve erken dönemde halsizlik, iştahsızlık ve kuru öksürük gibi belirtiler görülebilir. Bu tür belirtiler genellikle hasta tarafından önemsenmeyebilir, ancak hastalık ilerledikçe gece terlemesi, kilo kaybı ve balgamda kan görülmesi gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Tüberkülozun tanısı zor olabilir; bir akciğer filmi çoğu zaman yeterli olmayabilir. Bu nedenle bilgisayar tomografi olan kısmı tanı tüberküloz mikrobunu üretmekte konur bunun için ileri tetkikler yapılması gerekebilir. Tüberküloz, doğru tedaviyle tamamen iyileşebilen bir hastalıktır. Tedavi süreci genellikle hastaneye yatış gerektirmeden tamamlanır. Tüberküloz tedavisinde antibiyotik kullanımı temel bir yöntemdir ve tedavi süreci genellikle 4-6 ay sürer. Ancak bazı durumlarda bu süre 9-12 aya kadar uzayabilir. Türkiye’de, tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar, verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. Tedavi sürecindeki en önemli hata, hastaların tedaviyi erken kesmesidir. Bu durum, hastanın iyileşmemesine ve çevresindeki insanlara dirençli mikropların bulaşmasına yol açabilir” dedi.



“Tedavi sürecinde temiz hava ve sağlıklı beslenme şart”


Dr. Salih Bilgin, tüberküloz tedavisinde başarı için temiz hava ve sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bağışıklık sistemini güçlendiren, düzenli ve dengeli bir beslenme programı tedavi sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Sonuç olarak, tüberküloz ciddi bir hastalık olmakla birlikte, erken teşhis ve doğru tedavi ile tamamen iyileşebilir. Antibiyotik yerine anti tüberküloz ilaçların kullanımı temel yöntemdir. Belirtiler gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurulması, hastalığın önlenmesi açısından büyük önem taşır” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehirden soğuk kış günlerinde yakacak desteği Muğla Büyükşehir Belediyesi park, mezarlık gibi alanlarda gerçekleştirdiği budama, temizlik ve bakım çalışmalarından sonra ortaya çıkan ağaç dalları ile kurumuş odunları ihtiyaç sahiplerine yakacak olarak dağıtıyor. 17 Bin 400 çuval odun dağıtıldı Muğla Büyükşehir Belediyesi il genelinde sahip olduğu bin 435 adet mezarlık ve park alanlarında temizlik, bakım ve budama çalışmalarına devam ederken çalışmalar sonrasında ortaya çıkan ağaç dalları ve kurumuş odunlar, israf edilmeden değerlendiriliyor. Ekipler, ağaç dallarını ve odunları toplayarak yakacak haline getiriyor. Hazırlanan bu yakacaklar, belediyenin sosyal yardım değerlendirme kurulu tarafından tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılıyor. Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi ailelere soğuk kış aylarında ısınma desteği sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri bugüne kadar mezarlıklardan ve diğer alanlardan elde edilen odunları bin 740 ihtiyaç sahibi aileye 17 bin 400 çuval odun olarak teslim etti. Muğla Büyükşehir Belediyesi kesme ve budama sonrası elde ettiği odunları yalnızca ihtiyaç sahiplerine değil, şehit yakını ve gazilere de dağıttı. Ekipler 13 ilçede 202 şehit yakını ve gaziye yakacak yardımında bulundu. Başkan Aras; “Başımızın tacı şehit yakını ve gazilerimizin her zaman yanındayız” Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras sosyal hizmet projeleriyle birçok alanda vatandaşların yanında olmak için çalıştıklarını söyledi. Başkan Aras; “Büyükşehir Belediyesi olarak 13 ilçemizde kırsaldan kıyıya tüm hemşehrilerimizin yanında olmak için çalışıyoruz. Sağlıktan tarıma, ulaşımdan altyapıya yatırım yaparken sosyal desteklerle de hemşehrilerimizin yüzünü güldürmek istiyoruz. Soğuk kış günlerinde yakacak yardımı ile de hemşehrilerimizin yanında olmak istedik. Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki mezarlık, park gibi alanlardan elde ettiğimiz ve değerlendirdiğimiz ağaç dalları, kurumuş odunları yakacak haline getirerek hemşehrilerimize dağıtıyoruz. Ülkemizin birliği, vatanımızın savunması için canını hiçe saymış şehitlerimizin bizlere emaneti aileleri ve yaşayan kahramanlarımız gazilerimizin de yanında olmak, ihtiyaçlarını karşılamak en temel görevlerimizden biridir. Birçok hizmetle onların yanında olurken soğuk kış günlerinde de yakacak desteği vererek onların bir nebze olsun yanında olmak, yakacak ihtiyaçlarını gidermek istedik. Bizlerin başının tacı olan şehit yakını ve gazilerimize saygılarımı gönderiyor, hep yanlarında olduğumuzu da bilmelerini istiyorum” dedi.
İstanbul Sultangazi Belediyesi Yayla Mahallesi Gençlik, Spor ve Sağlık Merkezi’nin yapımı sürüyor Sultangazi Belediyesi, Yayla Mahallesi Gençlik Spor ve Sağlık Merkezi’nin yapımına hızla devam ediyor. Yüzme havuzu ile dikkatleri üzerine çekecek olan tesisin yaz aylarında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Sultangazi Belediyesi; ilçe sakinlerinin hem keyifli zaman geçirdiği hem de kendilerini geliştirme fırsatı buldukları merkezlere her geçen gün yenisini eklemeye devam ediyor. Aile Sağlık Merkezinden sanat atölyelerine birçok ihtiyaca cevap verecek Yayla Mahallesi Gençlik Spor ve Sağlık Merkezi’nin inşaatı tüm hızla devam ediyor. İçerisinde kapalı yüzme havuzu da bulunacak olan tesis, özellikleriyle şimdiden dikkat çekiyor. Yüzme havuzu Merkezin içerisinde, ziyaretçilerin dört mevsim doyasıya yüzebileceği kapalı yüzme havuzu bulunacak. Yüzme bilmeyenler yüzme öğrenirken, profesyonel yüzücüler de burada yetişecek. Sanat ve meslek atölyeleri Merkezde yer alacak farklı branşlar ve atölyeler sayesinde vatandaşlar ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirebilecek. Meslek atölyeleri, hobilerini mesleğe dönüştürmek isteyenlere de farklı dünyaların kapılarını aralayacak. Kadınlara özel spor merkezi Merkezde kadınlara özel spor alanı da bulunacak. Kadınlar, alanında uzman eğitmenler eşliğinde fitnessdan aerobiğe kendilerine ayrılmış alanda rahatça spor yapma imkanı bulacak. SEDA şubesi İlçe sakinlerine ücretsiz dershane hizmeti veren Sultangazi Eğitime Destek Akademisi (SEDA) şubesi de merkezde yer alacak. SEDA eğitmenleri burada, kişiye özel başarı programıyla öğrencileri en iyi şekilde lise ve üniversite sınavlarına hazırlamaya devam edecek. Çok fonksiyonlu merkez Merkezde vatandaşlara sağlık hizmeti veren Aile Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Servisi de yer alacak. Aynı zamanda kütüphane, çok amaçlı salon, muhtarlık ve taziye evi de bulunacak. “Sosyal yaşam alanlarının kalitesini artırıyoruz” Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “İlçemize kazandırdığımız Kültür Merkezlerimiz ile sosyal yaşam alanlarımızın kalitesini yükseltmeye devam ediyoruz. Yayla Mahallemize yüzme havuzundan sanat meslek atölyelerine, spor salonundan sağlık merkezine birçok ihtiyacı karşılayacak devasa bir kültür merkezi kazandırıyoruz. Yaz aylarında tamamlayarak vatandaşımızın hizmete açacağız. Yayla Mahallesi Gençlik, Spor ve Sağlık Merkezi şimdiden komşularımıza hayırlı olsun” diye konuştu.
Niğde NÖHÜ İletişim Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencileri Poster Sunumu Gerçekleştirdi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Bilimleri yüksek lisans öğrencileri Bilimsel Araştırmalar ve Yayın Etiği dersi kapsamında poster sunumu yaptı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri alanında yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler Dr. Öğretim Üyesi Baybars Sağlamtimur tarafından verilen Bilimsel Araştırmalar ve Yayın Etiği dersi kapsamında dönem boyunca edindikleri bilgiler ışığında fakülte girişinde poster sunumu gerçekleştirdiler. Poster sunumu ile yüksek lisans öğrencilerinin bilimsel çalışma ile ilgili pratik yaptıklarına değinen Dr. Öğretim Üyesi Baybars Sağlamtimur öğrencilerin ders kapsamında birçok farklı sunum teknikleri öğrendiklerini ifade etti. Sağlamtimur; “Bilimsel Araştırmalar ve Yayın Etiği dersi yüksek lisans öğrencilerimizi bilim hayatına atılmadan önce yayın yapma, makale, poster bildiri oluşturma, tez yazma gibi konular hakkında bilgi veren bir ders. İşin hem teorik hem teknik yönlerini anlatıyoruz hem de öğrencilerimize pratik yaptırıyoruz. Oldukça kapsamlı ve lisans mezunlarına sunduğumuz bir ders. Bu ders kapsamında da final ödevi olarak yüksek lisans öğrencilerimiz poster sunumu yaptılar ve hepsi çok büyük özen gösterdiler. Bu sayede hem öğrencilerimiz bilimsel çalışma bir çalışma hakkında fikir edinmiş ve farklı bir sunum tekniği öğrenmiş olacaklar. Her öğrencimizin kendi çalışmayı düşündüğü özgün bir alan var. Üç ayrı bölümün mezunu olan öğrencilere sunuyoruz bu dersi. Ders dönemi boyunca anlattığım bilimsel araştırma ve yürütme konusunda dikkat edilmesi gereken temel bilgilere göre hazırlanan poster sunumlarla teoriğin yanı sıra pratiğin olması öğrenciler için hem motivasyon kaynağı oluyor hem de bilgiyi daha çok araştırma ve ulaşma konusunda onlara itici güç oluyor bu anlamda da bu çıktılardan memnunuz.” ifadelerine yer verdi.