EĞİTİM - 19 Ekim 2024 Cumartesi 10:40

"Türkiye’de tek" olan bu lisenin mezunları işsiz kalmıyor

A
A
A
"Türkiye’de tek" olan bu lisenin mezunları işsiz kalmıyor

Türkiye’de tek olan "Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi", cerrahi alet sektörünün nitelikli eleman ihtiyacını karşılıyor. Okuldan mezun olan her öğrenci, cerrahi alet sektöründe iş bulabiliyor.


Samsun’da 2018 yılında cerrahi el aleti üreten firmaların talepleri doğrultusunda proje okulu olarak açılan Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, tek olma özelliğini halen sürdürüyor. Okul, tıbbi alet üretiminde dünyada üçüncü, Türkiye’de ise ilk sırada yer olan Samsun’da faaliyet gösteren firmalara nitelikli eleman yetiştiriyor. 300 mevcudu olan, yılda 70 mezun veren okulda öğrenciler CNC makineleri, bilgisayarlar ve ekipmanlarla eğitim görerek bir klinikte veya ameliyat ortamında kullanılacak cerrahi aletlerin üretimini öğreniyor. Okuldan mezun öğrenciler, cerrahi el aleti sektöründe kolayca iş bulabiliyor.



"Mezun öğrencilerimizin tamamına istihdam garantisi"


Okul Müdürü Fatih Aydın, Medikal Sanayi İnovasyon Derneği(MEDİKÜM) ile yapılan protokol çerçevesinde, mezun öğrencilerin tamamına istihdam garantisinin verilebildiğini söyledi. Okuldan mezun olan öğrencilerin Solidworks ve Autocad tarzı çizim programlarını öğrendiklerinden, projelendirme çalışması yapan her türlü firmada çalışma imkanına sahip olduğunu ifade eden Aydın, “Türkiye’de tek olan okulumuza olan ilgi her yıl artıyor. Okulumuzda önümüzdeki yıldan itibaren pansiyonumuz devreye girecek. Türkiye’nin her yerinden öğrencilerin buraya gelmesi sağlanarak, okulumuzun sayısal olarak kapasitesinin artacağını düşünüyoruz" dedi.



"Geleceğimiz için garanti iş"


Öğrenci Murat Köse, “Buradan mezun olduğumda işim garanti olduğu için bu okulu tercih ettim. Okulda tornalama, kalıp imalatı gibi dersleri görüyoruz. Tıbbi cihaz malzemelerini üretmeyi öğreniyoruz. Diğer öğrencilere buraya gelmelerini öneriyorum. İş garantimiz var” dedi.


Öğrenci Büşra Nur Kabalı, “İleride mesleğim olsun diye bu okulu tercih ettim. Okulumuzda hastanelerde kullanılan cihazların üretimini öğreniyoruz. Okul bitince sanayide birçok iş imkanım var. Bu okula geldiğim için çok şanslıyım” şeklinde konuştu.



Üniversiteye devam edenlere ek puan


Öğrenci Sümeyra Odabaş, “Bu okula LGS puanımla geldim. Bu okuldan sonra üniversiteye gidersek ek puan gelme oluyor. Makine mühendisliği, biyomedikal mühendisliği gibi bölümler seçilirse ek puanlar geliyor. O yüzden burayı seçtim” ifadelerini kullandı.


Öğrenci Hümeyra Kartal ise “Bu okul nitelikli bir okuldur. Üniversite imkanı var. İş garantisi imkanı var. İstersem şu anda üniversite okuyabilirim, istersem bu iş üzerinden de yürüyebilirim. Bu işin eğitimini aldım” açıklamasında bulundu.



"Türkiye’de tek" olan bu lisenin mezunları işsiz kalmıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’da sokak hayvanları için çağrı Diyarbakır Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Yılmaz Acu, sokak hayvanlarının karşılaştığı zorlukları gündeme getirerek önemli bir çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki yıl önce sokak hayvanları için barınak kurulması talimatı vermesine rağmen, birçok belediyenin bu talimata kayıtsız kaldığını belirten Acu, ‘Sokak hayvanlarına çözüm yoktur’ anlayışının yanlış olduğunu vurguladı. Acu, 23 yıldır diyabet hastası olduğunu KOAH ve tansiyon rahatsızlıklarına rağmen Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel’in kendisine tahsis ettiği araçla sabah erken saatlerde kelle paça atıklarını alıp sokak hayvanlarına dağıttığını söyledi. Diyarbakır’daki 17 ilçe belediyesinin sokak hayvanları için barınak açması gerektiğini ifade eden Acu, “Barınak olmazsa olmazdır. Sokak hayvanları aç kalınca saldırganlaşıyor, bu durum özellikle çocuklar ve kadınlar üzerinde korku oluşturuyor. Köpekler, sabah işe giderken ya da okula giden çocukların önüne çıkıyor ve saldırıyor. Bu duruma çözüm olarak barınakların açılması şart" dedi. Çocukların hayvanlara karşı olumsuz davranışlarının da bir sorun olduğunu belirten Acu, hayvan sevgisinin aşılanması için eğitim gerektiğini söyledi. Diyarbakır’daki hastanelerde tonlarca atık yemek bulunduğunu hatırlatan Acu, bu yemeklerin sokak hayvanlarına dağıtılabileceğini önerdi. Acu, “Diyarbakır’da bir mama fabrikası kurulması şart, çünkü hayvan mamalarının fiyatları oldukça yüksek ve birçok hayvansever bu durumdan şikayetçi" diye konuştu.
Edirne Edirne’de "Muhtarlar Günü" kutlandı Edirne Köy ve Mahalle Muhtarları Federasyonu Binası’nda bir araya gelen muhtarlar, günlerini kutlamak amacıyla bando eşliğinde yürüdü. Edirne Köy ve Mahalle Muhtarları Federasyonu Binası’nda bir araya gelen muhtarlar, Muhtarlar Günü’nü kutlamak amacıyla bando eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonunda Atatürk heykeli önünde düzenlenen tören, çelenk sunumu ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Edirne Köy ve Mahalle Muhtarları Federasyon Başkanı Fatih Kıyga, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Devletin vatandaşa dokunan en sıcak eli ve vatandaş nezdindeki ilk kapısı olan muhtarların gerek vatandaşları gerekse devleti temsil gibi önemli bir sorumluluğu yerine getirdiğini söyleyen Kıyga, "Altyapı çalışmalarından nüfus hizmetlerine, asayiş çalışmalarından eğitim hizmetlerine kadar vatandaşa hizmet yolunda muhtarlarımızın üstlendikleri bu misyon önemini ilk günkü gibi muhafaza etmektedir. Muhtarlarımız, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının ve beklentilerinin karşılanmasında, sorunlarının çözüme kavuşturulmasında kilit role sahip olup, köylerimizde ve mahallelerimizde devletimizin gören gözü, işiten kulağıdır. Demokrasimizin ilk halkasını oluşturan muhtarlarımız vatandaşlarımızla kamu arasında köprü vazifesi görüp, seçilmiş oldukları köy ve mahallelerindeki ihtiyaç ve talepleri tespit ederek yapılacak olan kamu hizmetlerinin gerek planlanması gerekse hayata geçirilmesi aşamalarında görüş ve önerileri ile her zaman vazgeçilmez olmuştur" ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından çekilen toplu fotoğraf sonrası tören sona erdi.