EKONOMİ - 22 Temmuz 2024 Pazartesi 11:57

Tarımın görünmeyen kahramanı Samsun

A
A
A
Tarımın görünmeyen kahramanı Samsun

Samsun, birçok sebze ve meyve üretiminde Türkiye’de ilk 3’te bulunuyor. Kenevir, lahana, karnabahar, fındık gibi ürünlerin büyük bir kısmı Samsun’da üretilerek Türkiye’nin farklı yerlerine gönderiliyor.


Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ovalarıyla tarımda zirveyi zorlayan Samsun, Türkiye’nin sebze ve meyve ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Samsun’da 63 bin 438 dekar alanda lahana üretimi sürüyor. Samsun’da Türkiye genelinde 416 bin 100 tonluk lahana üretimi ile birinci sırada yer alıyor. Karnabahar üretiminde ise 17 bin 545 dekar alanda 70 bin 98 ton üretiliyor. Türkiye genelinde karnabahar üretiminde yüzde 27,87 üretimi olan Samsun bu konuda da birinci sırada yer alıyor. Diğer sebze ürünlerine bakıldığında brokolide 6 bin 200 dekar alanda 15 bin 500 ton ile ikinci sırada, 6 bin 465 dekar alanda 6 bin 661 tonluk üretim ile barbunya fasulyede Türkiye’de üçüncü sırada, 5 bin 496 dekar alanda 19 bin 441 tonluk pırasa üretimi ile Türkiye’de üçüncü sırada, bin 943 dekar alanda 6 bin 568 tonluk turp üretimi ile Türkiye’de üçüncü sırada, biber üretiminde 49 bin 784 alanda 181 bin 932 tonluk üretim ile 6. sırada yer alıyor.


Tarla bitkileri üretiminde ise kenevirde Türkiye’de 1’inci, çeltik üretiminde 2’nci, soya fasulyesinde 5’inci, tütün üretiminde 5’inci sırada, ayçiçeğinde ise 9’uncu sırada yer alıyor.


Samsun’un meyve üretimine bakıldığında ise 1 milyon 210 bin dekar alanda 112 bin 536 ton fındık üretimi ile Türkiye’de 2’inci sırada, 2 dekar alanda bin 125 ton kızılcık üretimi ile 2’nci sırada, 5 bin 315 dekar alanda 11 bin 759 ton kivi üretimi ile Türkiye’de 4’üncü sırada, 11 dekar alanda 440 ton muşmula üretimi ile Türkiye’de 4’üncü sırada, 4 dekar alanda, bin 987 ton dut üretim ile Türkiye’de 8’inci sırada, 755 dekar alanda 6 bin 159 ton armut üretimi ile Türkiye’de 12’nci sırada, 9 dekar alanda 19 ton böğürtlen üretimi ile Türkiye’de 12’nci sırada, 4 bin 78 dekar alanda 6 bin 819 ton şeftali üretimi ile Türkiye’de 15’inci sırada, 74 dekar alanda, bin 320 ton ayva üretimiyle 18’inci sırada, elma 2 bin 487 dekar alanda 14 bin 338 ton elma üretimle Türkiye’de 30’uncu sırada bulunuyor.



Tarımın görünmeyen kahramanı Samsun

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Montella: “Maçı kazanmayı hak ettik” SAMSUN (İHA) – A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Karadağ maçında hak ettikleri bir galibiyet aldıklarını söyledi. UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup üçüncü maçında Türkiye, Karadağ’ı 1-0 mağlup etti. Maç sonu basın toplantısında konuşan Teknik Direktör Vincenzo Montella, hak ettikleri bir galibiyetle grup lideri oldukları için mutlu olduklarını ifade etti. “Maçı kazanmayı hak ettik” Grupta çok önemli bir galibiyet aldıklarına değinen Vincenzo Montella, “Futbolcularımı tebrik ederim. Çok zorlu bir maç bekliyorduk. Güzel bir galibiyet aldık. Rakip iyi defans yapan ve kapanan bir ekip. Ona rağmen 29 şut attık. Maçı kazanmayı hak ettik, maçı domine ettik. 70’inci dakikada golü bulduk. Daha önce de bulabilirdik. O dakikadan sonra da maçı domine etmeye devam ettik, pozisyonlar ürettik. Kazandığımız için mutluyuz. Ortalarımızda kalite arttırılabilir. Pozisyon almayı da daha iyi alabilirdik. Kadro kalitemiz gün geçtikçe yükseliyor. İlk 11’i yaparken çok zorlandım. Kalitemiz böyle yükseldikçe, her maç kadro yaparken zorlanacağım” dedi. Samsun’daki atmosfer ve 9 numara eksikliği sorularını da cevaplandıran Montella, “Samsun’da harikulade bir atmosfer vardı. Maç öncesi ve sonrası hiç susmadılar. Herkesin desteğini hissettik. Taraftarımıza teşekkür ederiz. Onlar için bu galibiyeti aldık. 1 senedir santrafor konusunda konuşuyoruz. Her futbolcu takımımızda gole gidebiliyor. Bugün de kanat oyuncumuz İrfan Can golü buldu. İlla ki bir 9 numara gol atacak diye bir durum yok. Herkesin gol atmasını tercih ederim” diye konuştu.
Bursa Bursa’da ambulans şoförüne yumruk atan şahıs tutuklandı Bursa’da hasta taşıyan 112 ambulans şoförü trafikte yol verme meselesi yüzünden tartıştığı sürücünün oğlu tarafından darp edildi. O anlar kameraya yansırken, taraflar birbirinden şikayetçi oldu. Ambulans şoförüne yumruk atan şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Gemlik Devlet Hastanesi’nden 80 yaşındaki hastayı Bursa Şehir Hastanesi’ne götüren ambulans, trafiğe takılmamak adına emniyet şeridinde seyretmeye başladı. Dinlenme tesislerinden ana yola çıkan S.Y. yönetimindeki 16 YK plakalı otomobil ise ambulansın arkasına takıldı. Yolda ambulans sürücüsü Muhammet Ali K. (26) ile lüks otomobilin sürücüsü ile tartışma yaşandı. İddiaya göre ambulans sürücüsü hakarete varan sözler sarf edince S.Y. aracıyla ambulansın önünde durup çocuklarıyla araçtan indi. Ambulans şoförünün üzerine yürüdüler, darp ettiler İddiaya göre, şahıslar ambulans şoförü ve görevliler ile tartıştı. S.Y.’nin 22 yaşındaki oğlu M.Y. tartışma esnasında kendisini ittiği gerekçesiyle şoföre iki yumruk attı. Babası ise kendisini uzaklaştırmaya çalıştı. Dudağı patlayan Muhammet Ali K.’nın yardımına arkadaşları koştu. Yaralanan Muhammet Ali K.’nın ilk müdahalesi kendi sürdüğü ambulansta yapıldı. Hastaneye giden genç adamın dudağına 12 dikiş atıldı. Hastaneden çıktıktan sonra karakola giden ambulans sürücüsü şahıslardan şikayetçi oldu. Karşı taraftaki şahıslar da kendilerine hakaret edildiğini öne sürüp, şikayetçi oldular. Sürücüye yumruk atan şahıs tutuklandı Olay sonrası mahkemeye çıkan S.Y. serbest bırakılırken, oğlu M.Y. ise tutuklandı.
Samsun Prosinecki: “Grubun favorisi Türkiye” 0 kaybettikleri Türkiye maçı sonrası yaptığı açıklamada, grubun favorisine kaybettiklerini söyledi. UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup üçüncü maçında Karadağ, deplasmanda Türkiye’ye 1-0 mağlup oldu. Maç sonu basın toplantısında konuşan Karadağ Teknik Direktörü Robert Prosinecki, Türkiye’nin maç boyunca üstün taraf olduğunu belirterek, kaybettikleri için üzgün olduklarını ifade etti. “Grubun favorisi Türkiye” Karadağ’ın teknik direktörü, “Çok iyi bir takıma karşı oynadık. Kaliteli bir takıma karşı oynadık. Maç boyu bize üstünlük sağladılar. 2 kez kontrataktan öne geçme şansı yakaladık. Bu şansları değerlendiremedik. Maç çok iyi oldu. Seyir zevki çok güzel bir maç izlettik. Kendi oyuncularımı da mücadelelerinden dolayı tebrik ederim. Türkiye grubun favorisi. Biz maalesef 3 mağlubiyetle başladık. Önümüzdeki Galler maçına konsantre olmamız lazım. İlk maçta Galler’e karşı iyi oynamıştık. İkinci maçta da Galler’e karşı daha iyi oynamaya çalışacağız. O maçtan puanlar çıkarmaya çalışacağız. Türkiye’nin baskılı oynayacağını biliyorduk. Bu baskıyı kırmak için çalıştık ama sahada sergileyemedik. Bazen 1 gol atarsınız ve maç o şekilde sona erer. Bugün ise bu isteklerimizi gerçekleştiremedik ve maçtan puansız ayrıldık. Galler maçında sakat ve cezalılar olacağı için taktiği oyuncuların son durumuna göre belirleyeceğiz” dedi.