GÜNDEM - 29 Aralık 2024 Pazar 18:25

SAK ekipleri, afetlere karşı eğitimlerini sürdürüyor

A
A
A
SAK ekipleri, afetlere karşı eğitimlerini sürdürüyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Arama ve Kurtarma (SAK) ekibi, afet durumlarına karşı etkin müdahale yeteneğine sahip olabilmek için eğitimlerini sürdürüyor.


Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, muhtemel doğal afet ve diğer acil durumlara karşı etkin bir şekilde müdahale edebilmek amacıyla gönüllü personelden oluşturduğu SAK ekip, eğitim çalışmaları ile sahadaki afet yeteneklerini geliştiriyor. Belediyenin gönüllü personellerinden oluşan, afet ve acil durumların öncesinde ve sonrasında gerçekleştirilecek çalışmalarda yer alabilecek kapasiteye ulaşması hedeflenen ekip, doğada arama ve kurtarma eğitimleri gerçekleştirdi. Bu tür eğitimler SAK ekibinin, afet ve acil durumlarda karşılaşabilecekleri her türlü engeli aşabilme yeteneğini geliştirmeyi amaçlıyor.


Alaçam ilçesi Kızlan Mahallesi’nde gerçekleştirilen ve zorlu doğa şartlarına karşı yapılan eğitimlerin ardından SAK ekibi, muhtemel afetlere karşı gerekli müdahale yeteneğine sahip olacak.



SAK ekipleri, afetlere karşı eğitimlerini sürdürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli 102 yaşındaki makinesiyle 57 yıldır eski ayakkabıları yeniliyor Denizli Buldan’ın 70 yaşındaki ayakkabı tamircisi, 4 metrekarelik alanda 57 yıldır vatandaşlara hizmet veriyor. 13 yaşında girdiği mesleğini gençlerin ayakkabı tamirciliğine yönelmemesi yüzünden 70 yaşında yaşatmaya devam eden emektar usta, 102 yıllık el gücüyle çalışan makinesiyle eski ayakkabıları yeniliyor. Denizli’nin Buldan ilçesindeki 70 yaşındaki ayakkabı tamircisi, ilkokulu bitirdikten sonra çırak olarak başladığı mesleğini sürdürüyor. Ayakkabı tamircisi Hasan Büyükdere, ilkokulu bitirdikten sonra 13 yaşında bir dükkanda ayakkabıcılık yapan ve askerliğe kadar çıraklık yaptığını belirtti. Ardından askerliği bittikten sonra köyüne dönen ve kendi dükkanına tutan Büyükdere o dönemden bu yana vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. Buldan ilçesinin Dörteylül Mahallesi’nde dört metrekare dükkanında müşterilerine hizmet veren 70 yaşındaki ayakkabı tamircisi Hasan Büyükdere, 102 yıllık el gücüyle çalışan makinayla mesleğini sürdürüyor. Mesleğine aşık olduğunu ifade ederek, gençlerin ayakkabıcılık dahil hiçbir mesleğe yönelmediğini dile getirdi. “13 yaşımdan beri ayakkabı tamirciliği yapıyorum” 13 yaşında başladığını ve askerden dönünce kendi dükkanında ayakkabı tamirciliği yaptığını belirten Hasan Büyükdere, “13 yaşında bu mesleğe girdim. Askere gidinceye kadar çalıştığım yerde çıraklık yaptım. Sonrasında askerden geldim ve dükkan açtım. O zamandan beri kendi işimi yapıyorum. Ayakkabı tamirinin yanı sıra az sayıda olsa da özel ısmarlama ayakkabı diktirmek isteyen müşterilerime hizmet veriyorum. Önceleri ısmarlama ayakkabı yaptıran çoktu. Hakiki deri ve tahta çiviler kullanarak ayakkabı imal ediyorum” dedi. “Çıraklar yetişmediği için kendim yapmaya çalışıyorum” 70 yaşında olmasına rağmen mesleğini sürdürdüğünü ve bu dönemlerde bu meslekte çırak yetişmediğini için kendisinin devam ettiğini ve yapmaya çalıştığını belirten Hasan Büyükdere, “Halbuki ayakkabıcılık oturduğun yerden yapılan temiz bir iştir. Sıcak görmezsin, soğuk görmezsin. Ben Buldan’da ustamız Mehmet Gökçedağ’ın yanında ilkokulu bitirince çırak olarak başladığım bu mesleği yetmiş yaşında olmama rağmen sürdürüyorum. Bu dönemlerde bu meslekte çıraklar yetişmiyor. Çıraklar yetişmediği için kendim yapmaya çalışıyorum” diye konuştu. “Makinam benden büyük, tam 102 yaşında ve makinamı çok iyi bakıyorum” 102 yaşındaki makinası kendisinden büyük olduğunu, makinasını çok iyi baktığını ve mesleğini sürdürmeye kararlı olduğunu dile getiren Büyükdere, “Müşterilerimiz sıraya girerdi. Ismarlama ayakkabı artık pahalı geliyor. Benim makinam elektrikli değil. El gücüyle çalışıyor. Makinam benden yaşlı. Tam 102 yaşında ama ona çok iyi bakıyorum. Allah sağlık verdiği müddetçe mesleğimi sürdürmeye kararlıyım” ifadelerini kullandı.
Kocaeli 2024 yılında 48 bin kişiye Hasta Nakil Ambulans hizmeti Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında yatalak ve yürüyemeyecek haldeki 48 bin 701 hastaya ambulans nakil hizmeti sundu. Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü tarafından sunulan “Hasta Nakil Ambulans” hizmeti hasta nakilde kentin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. 2024 yılında da devam eden anlamlı hizmet için vatandaşların 24 saat önceden 153 Büyükşehir Çağrı Merkezi’ni araması yeterli oluyor. Komuta merkezindeki hemşireler tarafından değerlendirilen çağrılar ile yönlendirilen mavi ambulanslar, en kısa sürede adrese ulaşıyor. 2024 yılında yatalak ve yürüyemeyecek haldeki 48 bin 701 hastaya ambulans nakil hizmeti sunuldu. 30 mavi ambulansın hizmet verdiği çalışmada, hasta vatandaşların evlerinden alınıp sağlık kuruluşlarına, tedavileri bitince yine evlerine ulaştırılması sağlandı. Hasta vatandaşların ve yakınlarının büyük memnuniyetini kazanan örnek çalışma Kocaeli’nin genelinde yürütüldü. İl içi ve il dışı olmak üzere ambulans hizmeti sunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, il sınırları içerisinde sunulan tüm hizmetleri ücretsiz sunuyor. İl dışlarında ise büyükşehir meclis kararı ile belirtilen fiyat tarifesi uygulanıyor. Bu doğrultuda yine 2024 yılında bin 60 kişiye il dışı hasta nakil hizmeti verildi. Büyükşehirin ambulansları, Kocaeli il sınırları içerisinde tüm etkinliklerde de görev alıyor. Buna göre 2024 yılında spor müsabakalarında, çeşitli tatbikatlarda ve yaz döneminde Kandıra sahillerinde 2 bin 364 ek görev hizmeti yapıldı. 7 gün 24 saat hizmet veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Hasta Nakil Ambulans Birimi’nden faydalanmak isteyen vatandaşlar, hastane randevularını gidiş ve dönüş olmak üzere en az 24 saat önceden büyükşehir 153 hattına bildirerek hizmetten yararlanabiliyor.