ÇEVRE - 07 Temmuz 2024 Pazar 04:10

Sağanak yağış Terme’yi yine korkuttu

A
A
A
Sağanak yağış Terme’yi yine korkuttu

Samsun’da gece saatlerinde etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Birçok ev ve işyeri su taşkınlarına maruz kaldı.


Meteorolojinin uyarıda bulunduğu Samsun’da sağanak yağış etkili oldu. Samsun’un Terme ilçesinde gece saatlerinde başlayan sağanak yağışta Samsun Ordu karayolu göle dönerken birçok ev ve işyeri su taşkınına maruz kaldı.


Aniden başlayan yağmur, kısa sürede ilçede kot farkı olan noktalarda su birikintilerine sebep oldu. Önceki yıllarda sel felaketiyle karşılaşan vatandaşlar şiddetli sağanak yağış sonrası tedirginlikle taşkın nöbeti tuttular.


Samsun- Ordu karayolunda su tahliye hattının tıkanması sonucu karayolu göle döndü. Su birikintisini fark etmeyen araç sürücüleri araçlarını suya kaptırarak zor anlar yaşadı. Aynı zamanda Terme Sanayi Sitesi’nde bulunan rögarların tıkanmasıyla oluşan su birikintileri SASKİ ve Terme Belediyesi ekipleri tarafından tahliye edildi.



Terme’de ekipler teyakkuzda


Meteorolojinin yaptığı sağanak yağış uyarısı sonrası Terme Belediyesi ekiplerinin çalışmalara başladığını ifade eden Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Sağanak yağış uyarısıyla beraber Terme Belediyesi olarak vatandaşlarımızın mağdur olmaması için hareket planımızı oluşturduk. Kot farkından dolayı su taşkınlığı yaşanabilecek noktaları tespit ettik ve ilk andan itibaren gerekli çalışmalarımızı tamamladık. Yaklaşık 1.5 saat süren ve aralıklı olarak devam eden yağış sürecinde Terme Belediyesi ve SASKİ ekiplerimizle sahada teyakkuzdayız” dedi.



Sağanak yağış Terme’yi yine korkuttu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Avcılar’da trafikte dehşeti yaşatan ve 1 kişinin ölümüne neden olan ABD’li hırsız tutuklandı İstanbul Avcılar’da dün yaşanan olayda bir galeriden çaldığı cip ile çok sayıda araca çarpıp kaçan ve polis ekipleri tarafından yakalanan Fas uyruklu ABD vatandaşı Nassim D., emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Küçükçekmece Adliyesine getirildi. Tutuklama talebiyle Küçükçekmece Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Nassim D., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, E-5 kara yolu Avcılar yan yolda saat 15.15 sıralarında meydana gelmişti. Fas uyruklu üzerinden Amerikan pasaportu çıkan Nassim D. isimli şahıs, yol boyu birçok araca çarparak kaçmaya başlamış, vatandaşların önünü kapattığı şahıs araçtan darp edilerek indirilmek istenmişti. N.D. yakalanacağını anlayınca toplam 14 araca çarparak kaçmıştı. 4 kişinin de yaralanmasına neden olan şahıs Yenibosna E-5 kara yolunda polis tarafından yakalanarak gözaltına alınmıştı. Yaralılar olay yerine gelen ambulans ile hastaneye kaldırılmıştı. Ağır yaralı olarak hastanede tedavisi devam eden Yıldıray Erol, burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Dehşeti yaşatan ABD’li hırsız tutuklandı Avcılar’da dün meydana gelen olayda dehşeti yaşatan Fas uyruklu ABD vatandaşı Nassim D., hırsız polis ekipleri tarafından gözaltına alınan ve emniyete götürülen şahıs, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Küçükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi. Tutuklama talebiyle Küçükçekmece Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Fas uyruklu ABD vatandaşı Nassim D., ‘Kasten Öldürmeye Teşebbüs, Kasten Öldürme ve Hırsızlık’ suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Antalya Çandır Şenliği öz yurdunda gerçekleşti Antalya’nın Konyaaltı Belediyesi, bu yıl ilk kez Çandır Yaylası’nda şenlik düzenledi. Hasat zamanı merkezde gerçekleşen Çandır Fasulyesi Şenliğiyle beraber bu yıl Çandır’ın değerlerini tanıtmak için merkez ve yayla olmak üzere iki büyük etkinlik gerçekleştirilmiş olacak. Seçim öncesinde bu şenliği yerinde yapma sözü verdiğini hatırlatan Başkan Kotan, ‘‘Bugün bir sözümüzü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Üreticimize ve yerel ürünlerimize desteğimiz devam edecek’’ dedi. Konyaaltı Belediyesi, bu hafta da 300 yıllık maziye sahip olan ve Antalya piyazının da aranan malzemesi Çandır fasulyesinin tanıtımı için Yarbaşçandır’da şenlik düzenledi. Ülkenin dört bir yanında bilinirliğe sahip olan Çandır fasulyesi için düzenlenen şenlik vatandaşların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. “Şenlik yerinde daha anlamlı” Çandır fasulyesinin üretimini ve bilinirliğini artırmak için belediye olarak ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Yarbaşçandır mahallesinde önceki yıllarda olduğu gibi 5 dönümlük arazimizde fasulye üretimine devam ettiklerini söyledi. Yerel seçim öncesinde, Çandır Şenliğini öz yurdu Yarbaş Çandır’da yapacağı sözünü yıllarda verdiğini hatırlatan Kotan, ‘’Bugün bir sözümü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Hasat zamanı merkezde yapmanın yanında, burada fasulyenin anavatanında da bir şenlik yapılmasının, hem üreticimiz, hem de bölgede yaşayan vatandaşımız için anlamlı olduğunu düşünüyorum’’ dedi. “Üreticimizi desteklemeye devam edeceğiz” Çandır fasulyesiyle ilgili coğrafi işaret sürecinin de devam ettiğini aktaran Kotan, ‘’Konyaaltı sınırları içerisinde yer alan bütün değerlerimizi geleceğe taşımaya kararlıyız. Üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu. Kotan, şenliğe katılan vatandaşlara kuru fasulye ikramında da bulundu. Konyaaltı Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu’nun gösterisi büyük beğeni toplarken, yöresel sanatçı Arzu Gök’ün seslendirdiği şarkılarla da vatandaşlar yöresel oyunlar oynayarak unutulmaz bir şenlik akşamı yaşadı. Olumsuz hava şartları nedeniyle bir hafta gecikmeli olarak düzenlenen şenliğe Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan’ın yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Cumhuriyet Halk Partisi Konyaaltı İlçe Başkanı Demet Gündüz, Konyaaltı İlçe Jandarma Komutanı Coşan Evci, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, yöneticileri ve bölgede yaşayan vatandaşlar katıldı.
Gümüşhane Gümüşhane’nin yöresel lezzetleri jürinin karşısında kıyasıya yarıştı Gümüşhane’de ev hanımlarının ve üreticilerin özenle hazırladı kentin kendine has yöresel lezzetleri jüri karşısında kıyasıya yarıştı. Gümüşhane’de Uluslararası Kültür, Sanat ve Turizm Festivali kapsamında ‘Yöresel Lezzetler Yarışması’ düzenlendi. Gümüş Otel’in bahçesinde gerçekleştirilen yarışma kapsamında kente has yöresel lezzetleri pestil, dut pekmezi, kuşburnu marmelatı, kuru fasulye, un helvası ve Gendime çorbası jüri tarafından değerlendirildi. Toplam 6 jüri üyesi tarafından ev hanımları ve üreticiler tarafından özenle hazırlanan lezzetler en ince kriterlere kadar değerlendirilip puanlandırıldı. Puanlama sonunda kazananlara altın ve plaket ödülü takdim edildi. “Kendime özel tarifimle yarıştım” Gümüşhane’nin yöresel lezzetlerinin unutturulmaması gerektiğini ifade eden kuru fasulye yemeği kategorisinde birinci olan Ayşe Çildoğan, “Ben yarışmaya kuru fasulye ile katıldım, tabi ki jüri olunca biraz daha dikkat etmemiz gerekiyordu. Bu nedenle özenle yaptım. Ben kendime özel tarifimle hazırladım yemeği. Ben çok heyecanlı birisi değilim ama kazanmak mutluluk veriyor. Bu tür yarışmaların Gümüşhane’de olması çok güzel mutlu oluyoruz, arkadaşlarımız kazanınca da mutlu oluyoruz” dedi. “Gümüşhane’nin tatları çok sade ve çok lezzetli” Yöresel ürünlerin çok detaylı bir inceleme sonunda puanlandırıldığının altını çizen yarışma jürisi Mehmet Dede, “Yemeklerin görselliği, tadı ve kokusu gibi kriterlere bakıyoruz. Geçmişten gelen de bir lezzet arşivimiz var bunu kullanarak puan veriyoruz. Fasulyeler gerçekten çok güzeldi ama tat farkları vardı. Un helvaları da öyleydi biraz zorlandık, numaralara göre değerlendirme yaptığımız için biz de yarışmacılar kadar heyecanlandık acaba kim kazandı diye. Bu tür etkinliklerin daha geniş kapsamlı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Gümüşhane’nin tatları çok sade ve çok lezzetli. Siron dediğimiz yiyecek un, yağ ve yoğurt yada çökelekten meydana geliyor. Kuru fasulye de aynı şekilde etle lezzetlendirmeye gerek yok, kendinden gelen orijinal bir lezzeti var. Gümüşhane’nin lezzetlerinin gerçekten duyurulmaya ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. “Emek gerektiren ürünlerle katıldık” Yarışmaya kuşburnu marmelatıyla katılan Serpil Ulutaş da, “Pekmez çok zorlu bir süreçle yapılıyor. Dutlar sallanıyor, toplanıyor, pişiriliyor, süzülüyor ve pekmez haline gelene kadar uğraşılıyor. Gümüşhane’nin yöresel ürünlerinin tanıtımı için böyle etkinliklerin düzenlenmesi çok önemli. Bütün vatandaşlarımızın katılması gerekiyor. Ben de yarışmaya kuşburnu marmelatıyla katıldım onun sonucunu bekliyorum. 2 sene birinci olmuştum, bu sene de birinci olmak istiyorum inşallah kazanacağım” diye konuştu.