EKONOMİ - 24 Ekim 2024 Perşembe 16:40

ÇTB Başkanı Yılmaz: “Kahverengi kokarca ile mücadele yöntemleri sertleşmeli”

A
A
A
ÇTB Başkanı Yılmaz: “Kahverengi kokarca ile mücadele yöntemleri sertleşmeli”

Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, kahverengi kokarcayla mücadele yöntemlerinin sertleşmesi hususunda adımlar beklediklerini söyledi.


Çarşamba Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz ve Çarşamba Ticaret Borsası Meclisine iadeiziyarette bulundu. Kaymakam Kamil Sağlam, Çarşamba’nın tarımsal ürünlerinde ciddi zarara yol açan kahverengi kokarca zararlısına ilişkin bilgi aldı. Sağlam ile Çarşamba’nın tarımsal üretimi ve fındık ticareti konularına ilişkin istişare eden Yılmaz, kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele yöntemlerinden kesin sonuçlar alınmazsa önümüzdeki yıllarda Çarşamba için zararın daha da büyüyeceğine dikkat çekerek, “Borsa olarak, ilçemizin, hemşehrilerimizin ve üyelerimizin en büyük gelir kaynaklarından olan başta fındık olmak üzere tüm tarım ürünlerinin karşı karşıya kaldığı kokarca zararlısı ile mücadelede bilgilendirme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mücadelede kullanılan ilaçların faydası görüldüğü gibi Karadeniz Bölgesi’nde ve Çarşambamızda aşağı kesimlerde ilaçlamaların yetersiz kaldığı da bir gerçektir. Yetkililer tarafından mücadele yöntemlerinin sertleşmesi hususunda adımlar bekliyor, bu konuda istişareye ve desteğe hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bizler için önemli olan Çarşamba’nın geçmişi ve geleceği olan tarım ürünlerini korumaktır. Bunun için çalışmalarımıza her yıl devam edeceğiz” dedi.


Ziyarette ÇTB Meclis Başkanı Hacı Toraman, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Servet Zeren ve Selim Yılmaz, Genel Sekreter Sercan Yaşar, Meclis Üyeleri Hüseyin Işık, Onur Bahattin Yılmaz ve Kurucu Meclis Başkanı Nurettin Öztekin hazır bulundu.


Başkan Yılmaz, Sağlam’a nazik ziyaretinden ötürü teşekkür etti. Ziyaret fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Türk mutfak kültürüne büyük katkı Düzce’nin zengin yemek kültürünü tanıtmak amacıyla hazırlanan ‘Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları’ kitabının ikinci baskısı tamamlandı. Yerel lezzetlerin ve geleneksel tariflerin bir araya getirilerek Düzce’nin gastronomik zenginliğinin ön plana çıkarıldığı kitapta, yeni reçetelerle birlikte 321 yöresel lezzet yer aldı. Türk mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahip olan Düzce mutfak ve yemek kültürünün ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılması amacıyla Düzce Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları’ kitabının ikinci baskısı tamamlandı. “Geleneklerimizle geleceğe” sloganı ile hazırlanan ve Düzce’nin gastronomik zenginliğini yansıtması açısından adeta bir rehber niteliği taşıyan kitapta, yerel malzemelerle hazırlanan ve nesilden nesile aktarılan geleneksel tarifler yer alıyor. İlk baskısı 2021 yılında yayınlanan ve Düzce mutfağına ait birbirinden lezzetli ve özgün 285 tarifi barındıran kitap, ikinci baskısında 81 yeni tarifin eklenmesiyle daha da zenginleştirildi. İlin yemek kültürünü yaşatmak ve geleceğe aktarmak amacıyla hazırlanan kitapta, bölgenin doğal ve taze ürünleri kullanılarak hazırlanan 38 çorba, 61 salata, meze ve zeytinyağlı, 60 ana yemek, 32 hamur işi, 14 mantı ve makarna, 10 pilav, 44 tatlı, 9 ekmek, 10 içecek, 29 kahvaltılık, reçel ve çeşitli ürün tarifleri yer aldı. Yeni baskıda, Düzce’nin 14 coğrafi işaretli ürününe de yer verildi. Başkan Özlü “Tüm zenginliğimizi daha kapsamlı bir şekilde ulaştırmayı hedefledik” Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Konuralp Gazi diyarı Düzce’nin kendine özgü ürünlerinin harmanıyla oluşmuş lezzet sırlarını içeren ‘Düzce Yemekleri’ kitabının büyük bir emek, özen ve titizlik ile bundan yaklaşık 3 yıl kadar önce hazırlandığını hatırlatarak, “Düzce’mizin her ilçesi, her bir köyü karış karış gezilerek, nesilden nesile aktarılan mutfak kültürümüz en aslına uygun haliyle kaleme alınarak gastronomi uzmanlarının ve lezzet avcılarının beğenisine sunuldu. İlk baskısında 285 yemeğin yer aldığı kitabımıza ikinci baskısında 81 yeni tarifin de eklenmesiyle, tüm zenginliğimizi daha kapsamlı bir şekilde gelecek nesillere ulaştırmayı hedefledik. Düzce mutfak kültürünü tek bir cümle ile özetlemek gerekirse ‘Her bir heybeden aldığımız ürünlerin tek bir tencerede pişmesiyle ortaya çıkan, birliği ve beraberliği simgeleyen, kimi zaman hüzünlendiren kimi zaman ise gülümseten hikayeleriyle gelenekten geleceğe uzanan Düzce Mutfağı’ ifadesini kullanabiliriz” dedi. Düzce Belediyesi, 321 kadim reçete ve asırlık yemek tariflerinden oluşan ‘Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları’ kitabı ile şehrin kültürel mirasının korunmasına da katkı sundu.
Düzce Kahverengi Kokarca ile topyekun mücadele Düzce Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğiyle, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü organizasyonunda “Tarım Paneli” düzenlendi. Panelde, tarım alanlarını tehdit eden kahverengi kokarca zararlısı ve bu zararlı ile mücadele yöntemlerine ilişkin detaylı bilgiler aktarılırken, topyekün mücadelenin önemi vurgulandı. Düzce’nin tarımsal kalkınmasına güç katmak üzere bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Düzce Hasat Şenliği etkinliği kapsamında tarım paneli düzenlendi. Panelde Karadeniz bölgesinde tarım alanlarına yayılarak, fındık başta olmak üzere ürün ve bitkilere büyük zarar veren, Düzce’de de popülasyonunda artış gözlenen kahverengi kokarca zararlısı ele alındı. Vali Yardımcısı Ömer Sağlam, kahverengi kokarca ile il genelinde mücadele yürütmek üzere eylem planı hazırlandığını söyledi. Düzce Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Kent Konseyi Başkanı Cihan Ünal ise, “Düzce Belediyesi ve Kent Konseyi olarak, Düzce’nin tarımsal kalkınmasına katkıda bulunmak, üreticilerimizi desteklemek ve halkımızı tarım konusunda bilinçlendirmek için büyük bir sorumlulukla çalışıyoruz. Tarımsal üretimin öneminin farkındayız. Bu üretimi daha da artırmak için bütün imkânlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz” dedi. Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun da, kahverengi kokarca zararlısının kentteki artış hızını haftalık olarak takip ettiklerini belirtirken, üreticileri bilgilendirmek ve zararlı ile mücadele etmek üzere yaptıkları çalışmalardan söz etti. Topyekun mücadelenin önemini vurgulayan İl Müdürü Uzun, “Bu zararlının ilimize vereceği zararı minimuma indirmeye kararlıyız” şeklinde konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gülden Ak yönetiminde gerçekleştirilen panelde, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Pınar Hephızlı Göksel ‘Kahverengi Kokarca Zararlısı ve Biyolojisi’, Ziraat Yüksek Mühendisi Burhan Şahin ‘Düzce İlinde Kahverengi Kokarca Yayılışı ve Mücadelede Yürütülen Çalışmalar’, Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmet Yıldırım ve Prof. Dr. Emine Demir Özden ise ‘Kahverengi Kokarca Zararlısına Alternatif Mücadele Metotları ve Dünyada Yapılan Çalışmalar’ hakkında bilgiler aktardılar. Soru-cevap bölümü ile devam eden panel sonunda davetli konuşmacılara ve panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür belgesi takdim edildi.