EKONOMİ - 03 Nisan 2025 Perşembe 10:28

Amasya’nın unundan, Samsun’un suyundan: ’Samsun simidi’

A
A
A
Amasya’nın unundan, Samsun’un suyundan: ’Samsun simidi’

Samsun’un coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden biri olan "Samsun simidi", sıcak kazan tekniğiyle hazırlanması ve özel üretim süreciyle hem göze hem de damaklara hitap ediyor. Amasya’nın unundan, Samsun’un suyundan yapılan Samsun simidi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.


Mayalanma süresi kısa tutulan ve az maya kullanılan Samsun simidi, yarı sert hamurunun sıcak dut pekmezi kazanında haşlanmasıyla öne çıkıyor. Bol susam ile kaplanan simitler, odun ateşinde pişirilerek kendine has lezzetini kazanıyor. Şehir dışından ve yurt dışından gelen ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören Samsun simidi, dönüş yolculuğunda hediyelik olarak da tercih ediliyor.


Samsun’da yıllardır simit ustalığı yapan Hasan Şen, Samsun simidinin farkını kullanılan malzemelerin belirlediğini ifade ederek, “Unu özel çekimdir, ekmek unlarından farklıdır. Hamur, sıcak pekmez kazanında haşlandıktan sonra bolca susamlanarak fırına verilir. Samsun’un suyu ve özel çekim unu, bu simidi diğerlerinden ayıran en önemli etkenlerdir” dedi.


"Vatandaşlar bayram dönüş yoluna simit alarak memleketlerine götürüyorlar"


Bayram tatili için Samsun’da bulunan vatandaşların dönüş yoluna çıkmadan önce simit alarak memleketlerine götürdüklerini ifade eden fırın işletmecisi Muhammet Çevrim, "Simit Samsun’un en meşhur yiyeceklerinden biridir. Yapımında un, maya, pekmez ve susam kullanılır. Odun ateşinde daha iyi olan simit, 4-5 dakikada pişer. Her şehrin simidinin kendine has özellikleri var. Sıcak kazanı olan Samsun simidine Amasya’nın unundan, Samsun’un suyundan yapılır. Simit, 1-2 gün bayatlamadan dayanabilir. Özellikle şehir dışından gelenler meşhur Samsun simidini alarak memleketlerine götürüyor. İstanbul, Edirne, Malatya, Şanlıurfa’ya giden birçok kişi buradan 400-500 simit alarak şehirlerine götürüyorlar. Şu anda bayram yoğunluğu var. Şehirlerine dönecek vatandaşlar simitlerini alıp, şehirlerine öyle gidiyorlar. Biz günde 8 bin ile 10 bin adet simit üretiyoruz" diye konuştu.


‘Susamlı İskender’ olarak da adlandırılan Samsun simidinin yaklaşık 1,5 milyon olan Samsun nüfusunun 10’da 1’ine denk gelecek şekilde her gün üretildiği ifade edildi.


(ED-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Servet Çetin: "İçeri girerken maalesef bir personelimizin burnu kırıldı" Amed Sportif Faaliyetler Teknik Direktörü Servet Çetin, Şanlıurfaspor maçının ardından yaptığı açıklamada, "İçeri girerken bir personelimizin maalesef burnu kırıldı. Maalesef bir de saldırıya uğradık. Biz komşu takımız. Onlar bizim oraya geldiklerinde gayet güzel ağırladık, öyle de gönderdik" dedi. Trendyol 1. Lig’in 34. haftasında Amed Sportif Faaliyetler, deplasmanda Şanlıurfaspor’u 1-0 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Teknik Direktör Servet Çetin açıklamalarda bulundu. Çetin, "Beceri anlamında sıkıntımız var, maalesef golleri atamıyoruz. Sezon sonuna kadar da böyle gidecek. Hiçbir zaman rahat bir maç izleyemedik. Normalde maçı başından kopartıp çok farklı bir şekilde ilk yarıda içeri girebilirdik. Oyuncu arkadaşlarımı da tebrik ediyorum. İstediğim her şeyi yaptılar. Özellikle rakibi analiz ettik. Rakip ikinci bölgede karşılayacak, geçiş kovalayacak ve bize karşı duran toplardan etkili olacaktı. Bu savunma anlayışlarını özellikle altı bağlantılarımızla, sabırla pas yaparak ufak da olsa kıra kıra ceza sahalarına geldik ve etkili olduk. Oyuncu arkadaşlarım çalıştığımız her şeyi yaptılar. Bir tek eksik bıraktık, onun dışında oyun anlamında, topa sahip olma anlamında üstün taraf bizdik ve şunu da söyleyeyim, deplasmanda oynuyoruz, taraftar yasağımız geldi, taraftarımız içeri alınmadı. İçeri girerken bir personelimizin maalesef burnu kırıldı. Maalesef bir de saldırıya uğradık. Biz komşu takımız. Onlar bizim oraya geldiklerinde gayet güzel ağırladık, öyle de gönderdik. Stadımıza hasar da verdiler ama ona rağmen biz hiçbir tepkide bulunmadık ama bu gün maalesef karşılaştığımız olay bizi çok üzdü. Sonuçta komşu şehirleriz, bunlara hiç gerek yok. Urfa takımına bundan sonra başarılar diliyorum ama dediğim gibi zor bir maç olmasına rağmen çok güzel bir maç oynadık. Bunu da kimse göz ardı etmesin, özellikle bizim kötülüğümüzü isteyen içimizdeki hainler" diye konuştu.