- 08 Aralık 2022 Perşembe 17:47

Samsun’da Dünya İnsan Hakları Günü konferansı

A
A
A
Samsun’da Dünya İnsan Hakları Günü konferansı

Samsun’da Dünya İnsan Hakları Günü’ne özel konferans düzenlendi.

Samsun’da Dünya İnsan Hakları Günü’ne özel konferans düzenlendi.



Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda Dünya İnsan Hakları Günü’ne özel konferans düzenlendi. Konferansta Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden öğretim görevlileri katılımcılara konferans verdi. Konferansta ilk olarak konuşmasını gerçekleştiren Samsun Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, “Tüm insanların doğuştan hür ve eşit olduğu ilkesinden hareketle oluşturulan insan hakları kavramı, din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, herkes için onurlu bir hayatı güvence altına alma misyonunu üstlenmektedir. Bu misyon gereği insanların her hal ve şartta sahip olması gereken asgari değerler, dokunulmaz, devredilmez ve evrensel bir niteliğe sahiptir. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen insan hakları evrensel beyannamesi tüm insanların doğuştan hür ve eşit olduğu gerçeği üzerine inşa edilmiştir. Bu beyanname temel hak ve yürürlüklerin anayasası olarak da nitelendirilebilir. Her alanda hukukun üstünlüğünün korunduğu ve insan uğruna yakışan bir hayatın tesis edildiği bir dünya temennisini dileyerek tekrardan Dünya İnsan Hakları Günü’nüzü kutlarım” dedi.



“İnsan hakları din, dil, ırk ve cinsiyet gözetmeksizin hak ve özgürlüklerin bütünüdür”


İnsan hakları tanımını insan olmaktan kaynaklanan haklar olarak nitelendiren OMÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Keçeligil, “Günümüz dünyasında daha çok gündeme gelen ve tartışılan değerlerin başında insan hakları gelir. İnsan haklarının korunmadığı ve güvence altına alınmadığı bir yerde kargaşa ve anarşi kaçınılmazdır. İnsan haklarının dünyada en yaygın tanımı insanın satı insan olmaktan kaynaklanan haklarıdır diyoruz. Kısa ve net bir tanımdır. İnsan hakları daha ayrıntılı söylersek ırk, din, dil, cinsiyet siyasal ya da herhangi bir görüş, ulusal sosyal köken, servet ve doğum ya da başka fertler gözetilmeksizin insan doğasının özünde bulunduğu kabul edilen hak ve özgürlüklerin bütünüdür. İnsan onuru ile alakalıdır. İnsan hakları düşüncesi bireyin temel ve doğal haklarının güvence altına alınması yoluyla devletin sınırlandırılması düşüncesine hizmet eder” diye konuştu.



Anayasa maddeleri üzerine insan hakları hakkında konuşan OMÜ Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Firdevs Yüzbaşı, “1982 Anayasası çerçevesinde Türkiye’de temel hak ve özgürlükler rejimi üzerine konuşacak olursak. İnsan haklarının pozitif hukuk tarafından tanınmış ve güvence altına alınmış kısmını ifade etmek üzerine kullanılan temel hak ve hürriyetler, başka bir değişle kamu hürriyetleri deyimi bir devletin anayasasında vatandaşlara tanımış olması, bir devletin demokratik olduğunun göstergelerinden biri olduğunu gösterir. Bu bağlamda 1982 anayasasında Türkiye Cumhuriyeti’nin insan haklarına saygılı bir devlet olduğu belirtilmiş, bir temel hak ve hürriyetler rejimi oluşturulmuştur. 1982 anayasası temel hak ve hürriyetleri bir sınıflandırmaya sabit tutmuştur. Kişinin hak ve ödevleri, sosyal ekonomik haklar ve ödevler, siyasi haklar ve ödevler şeklide 3’e ayırarak düzenlemiştir. Bu düzenlemedeki amaç hak ve hürriyetler arasında bir hiyerarşi yapmak, altlık üstlük ilişkisi kurmak değil tam tersine hak ve hürriyette anlama kolaylığı sağlamaktır” şeklinde konuştu.


Konferans konuşmaların ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli İki asırlık ağacın dalı rüzgarın etkisiyle aracın üzerine devrildi Denizli’nin Pamukkale ilçesinde, dün gece kuvvetli rüzgarın etkisiyle bir asırlık ağacın dalı park halindeki bir aracın üzerine devrildi. Olay, sürücüsü ve ailesinin son anda araçtan inmesi sayesinde büyük bir faciaya dönüşmeden atlatıldı. Denizli’nin Pamukkale ilçesi Topraklık Mahallesi Kayalık Caddesi üzerinde bulunan iki asırlık ağaç dün gece kuvvetli rüzgarın etkisiyle dalı park halindeki aracın üstüne devrildi. Park halindeki aracın üzerine devrilirken, sürücü ve aile son anda kurtuldu. Aracın sahibi annelerine ziyarete geldiklerini ve 5 dakika daha aracın içinde dursalardı ağacın altında kalacaklarını belirtti. Son anda facianın önünden dönülürken araçta maddi hasar meydana geldi. Asırlık ağaç ise Osmanlı Devleti döneminde dikilen çınar ağacına aradan geçen 220 yıl içerisinde hiç dokunulmamıştı. Çevresinde onlarca imar planlamasına yapılmasına rağmen çınar ağacı şu zamana kadar her zaman bu planların dışında tutularak korunuyordu. Mahallenin adeta simgesi olan bu asırlık ağaç kuvvetli rüzgar etkisiyle dalı devrildi. “5 dakika daha dursak dalın altında kalacaktık” Annelerine ziyarete geldiklerini ve araçlarına park ettikten sonra eve geçtikleri sırada asırlık ağacın dalı arabaların üzerine devrildikleri gören ve son anda faciadan döndüklerini belirten Şerife Durmaz, “Annemlere ziyarete gelmiştik. Arabadan indikten 5 dakika sonra ağaç düştü. 5 dakika öncesi olmuş olsa arabanın içinde bizde olmuş olacaktık. Rüzgardan mı oldu bilemiyorum ama arabanın üzerine ağaç düştü. Yine de şükür can kaybımız yok. Sadece maddi hasar var. Son dakikayla kurtulduk. Allah’ım daha kötü yapmasın diyorum” dedi.
Samsun Son zamanların estetik trendi: ’Tilki göz’ ameliyatları Kaşın, göz kenarının ve elmacık kemiği bölgesinin yukarıya doğru kaldırılmasıyla bakışları daha çekici hale getiren ’tilki göz’ (Fox eyes) estetik ameliyatları son dönemlerde popüler hale gelmeye başladı. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emre Kıymık, "Bu tarz ameliyatları çok sık sayıda yapmaya başladık. Genellikle cerrahi olarak tatmin eden ameliyatlar oluyor" dedi. Sosyal medya fenomenlerinin ve bazı ünlü isimlerin yaptırdığı "tilki göz" ameliyatları son günlerde popüler oldu. Samsun’da görev yapan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emre Kıymık, ameliyat hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yapılan işlem hakkında bilgi veren Opr. Dr. Emre Kıymık, "Bu ameliyatlarda saçlı deri içerisinden 3 santimlik kesi açıyoruz. Bu açtığımız kesiden aşağıya doğru, göz kenarına ve orta yüz dediğimiz elmacık kemiği üzerine doğru bir planda ilerliyoruz. Kaş, göz kenarı ve elmacık kemiği bölgesi olan 3 alanı yukarıya taşıyoruz. Bu ameliyatta şunlara dikkat etmek gerekiyor; günlük hayatımızda çok fazla inanılmaz çekilmiş, gerilmiş bir görüntüde cerrahi sonuçlar görmekteyiz. Bunun en büyük sebebi; bu ameliyattan sonra ortalama yüzde 50’ye yakın bir gerilme sonrası düşme gözlemliyoruz. Biz bu ameliyatları yaparken olduğundan daha fazla gererek, düştükten sonra ideal konuma gelmesini beklemiş oluyoruz. Bu gördüğünüz aşırı gerilmiş veya çok fazla kalkmış alanlar cerrahi sonuçların erken dönemleridir. Bu cerrahilerin oturması için belli bir süreç vardır. Birinci aya gelirken ameliyat şişliğinin yüzde 70’i geriler. Gözle görülür daha iyi bir sonuç ortaya çıkmaya başlar. İdeal sonuçlar genellikle ilk 6 ayın arkasından gelmektedir. Bu tarz ameliyatların nihai şeklini alması 8 ile 12 ay sürmektedir. Cerrahi süresinin kalıcılığı ise kişinin vücuttaki yaşlanma dengesi ve kendine bakım ile birebir ilişkilidir. Vücut dengesine dikkat eden insanlarda bu tip cerrahiler daha uzun ömürlü olmaktayken, deri kalitesi daha düşük, çok ciddi manada ağır yüz dediğimiz ciddi sarkmaları olan kişilerde bu cerrahilerin ömürleri daha kısa olmaktadır" diye konuştu. "Yorgun bakışa sahip olan kişilerde bakış canlılığı kazandırmak açısından çok değerli işlem" Emre Kıymık ameliyat hakkında şunları söyledi: "Bu tip ameliyatlar son zamanlar çok popüler olan ameliyatlar oldu. Çok sık sayıda yapmaya başladık. Genellikle cerrahi olarak tatmin eden ameliyatlar oluyor. Uzun dönem sonuçlarında belli bir miktar düşme olabiliyor. Hastalarımıza rutin olarak bunları anlatıyoruz. Özellikle yorgun bakışa sahip olan kişilerde bakış canlılığı kazandırmak açısından çok değerli oluyor. Yorgun bakış dediğimiz kişilerde de en önemli olay; göz kenarları göz içine göre daha düşük olan kişilerde, kaşları daha düşük olan kişilerde ve gözaltları daha boş olan kişilerde uygulamak doğru hasta seçimi oluyor. Daha genç yaşlarda yapıldığı zaman daha iyi sonuçlar elde edebiliyoruz."