EKONOMİ - 23 Eylül 2021 Perşembe 17:55

Bafra’da ÇKS’de yeni dönem muhtarlara anlatıldı

A
A
A
Bafra’da ÇKS’de yeni dönem muhtarlara anlatıldı

Samsun’un Bafra ilçesinde Çiftçi Kayıt Sistemi’nde(ÇKS) yaşanan sıkıntıların giderilmesi için muhtarlarla toplantı yapıldı.

Samsun’un Bafra ilçesinde Çiftçi Kayıt Sistemi’nde(ÇKS) yaşanan sıkıntıların giderilmesi için muhtarlarla toplantı yapıldı.


Toplantıda konuşan Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Samsun’un Bafra ilçesi hariç diğer ilçelerinde tarım ilçe ile anlaşılıp gün gün sırayla mahallelerin ÇKS işlemleri yapılıyor. Aynı günde ÇKS yapan üretici ziraat odasında ÇKS kaydını yapıyor. İmzaları muhtara teslim ediyor, herkes parsel bazında yazdırıyor tarım ilçeye dosyasını teslim ediyor. Ama Bafra’da bu gerçekleşmedi. Bunu bir türlü gündeme alıp yapamadık. Bununla ilgili tarım ilçeye teklif sunduk. Çiftçinin ve muhtarların mağdur olmaması, aynı günde ÇKS işlemlerinin hallolması için bu toplantıyı düzenledik" dedi.



“İşlenen 668 bin dekar gözüken tarımsal alanımızın 350 bin dekarlık alanı kayıt altında”


İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Muharrem Naz, “Devletimiz çiftçilerimize özellikle bitkisel üretime mazot, gübre, sertifikalı fide, fidan farklı desteklerini tamamen ÇKS yoluyla yapıyor. Şu anda 2021 yılında baktığımız zaman ÇKS’ye kayıtlı 6 bin 536 çiftçimiz var. İşlenen 668 bin dekar gözüken tarımsal alanımızın 350 bin dekarlık alanı kayıt altında. Kayıt altına alınamayan kısımlarla ilgili 2B, veraset kurumu ve çiftçilerimizin kendi aralarında anlaşamamazlıkları gibi sebeplerden yarıya kadar kısmını kayıt altına alamıyoruz. 1 Ekim itibarıyla 2022 sezonuna gireceğiz. Bizim İlçe Tarım Müdürlüğünde bu dosyaların teslimi, dosyalarla ilgili iş ve işlemlerle ilgili karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi parsel bazlı doğru bilgiler gelmiyor. Yani 100 dönüm yerim var bunlardan 25’ni buğday, 25’ini arpa, 25’ini pırasa yaz gitsini hala çeviremedik. Bizim için bunlar önemli. Birincisi istatistik bilgiler oluştururken önemli, diğeri sizlerin desteklerden sağlıklı bir şekilde yararlanabilmeniz için önemli” şeklinde konuştu.


Kaymakam Cevdet Ertürkmen de şunları söyledi:


“Bir planlama yapmak üzere burada toplandık. Bu büyüklükteki bir yer için bu şekilde bir planlama yapılmasının faydalı olur diye düşünüyorum. Oda başkanımızdan böyle bir talep geldi, bunun faydalı olabileceğini düşünüyorum. Yüksek, orta ve alçak yerlerdeki mahallelerimizle alakalı sıralama yapılacak, tarımsal faaliyetler göz önünde bulundurulacak, sizler odaya çağrılacaksınız. Vatandaşlarımız odaya gelmek suretiyle sizi burada hazır bulacaklar, evraklarını imzalatacaklar. Telefon açıp ‘muhtarım neredesin’ demeyecekler. Hem siz kendi işinizden olma noktasında hem de vatandaşın sizi bulma noktasında zahmete girmesin şeklinde bu planlamanın asıl amacı bu. Evraklar konusunda da biraz daha dikkatli olacağız. Bu çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana 6 Ocak Kurtuluş Meydanı tamamlanma aşamasına geldi Ceyhan’ın kalbinde yükselen modern olarak tasarlanan 6 Ocak Kurtuluş Meydanı tamamlanma aşamasına geldi. Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar’ın göreve gelir gelmez başlattığı proje, ilçe halkının sosyal yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Toplam 12 bin metrekarelik alana sahip 6 Ocak Kurtuluş Meydanı, farklı yaş gruplarına hitap eden üç ayrı oyun parkı, bin 300 metre uzunluğunda yürüyüş ve koşu yolu, çok amaçlı basketbol sahası, kütüphane ve oyuncak kreşi gibi donatılar yer alıyor. Ayrıca meydanda bulunan kafe, içerisinde kütüphane ve oyuncak kreşiyle aileler ve gençler için sosyal bir buluşma noktası olacak. Her yaş grubuna uygun donatılar Meydan içerisinde üç farklı yaş grubuna hitap eden oyun parkları, bin 300 metre yürüyüş ve koşu yolu, çok amaçlı basketbol sahası, kütüphane ve oyuncak kreşi gibi alanlar bulunuyor. Meydandaki kafe, içinde yer alacak kütüphane ve oyuncak kreşiyle ailelerin ve gençlerin buluşma noktası olacak. Vatandaşlar burada çaylarını içerken çocukları güvenle oyun oynayabilecek. “Ceyhan’a yakışan bir meydan oldu” Başkan Kadir Aydar, meydandaki son durumu inceleyerek açıklamalarda bulundu. Başkan Aydar, göreve başladığı ilk gün Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün bulunduğu alandaki çöp yığınlarını temizleyerek ilk kazmayı vurduğunu hatırlatarak, “Ceyhan’ın merkezinde kötü koku yayan, görüntü kirliliğine neden olan bir alan vardı. Bugün ise bu alan, ilçemize yakışan bir meydan haline geldi. Halkımız burada keyifle vakit geçirirken çocuklarımız güvenle oyun oynayacak, gençlerimiz spor yapacak ve ders çalışabilecek” dedi. Başkan Aydar ayrıca, 6 Ocak Kurtuluş Meydanı’nda kafenin de kısa süre içinde açılacağını belirterek şunları ekledi: “Bu meydan, sadece bir park değil, Ceyhan’ın sosyo-kültürel yaşamının kalbi olacak. Vatandaşlarımız çocukları oyun parkında eğlenirken, kütüphanede vakit geçirebilecek ya da arkadaşlarıyla oturup çayını içebilecek. Tüm donatılarıyla bu meydan, ilçemizin modern yüzünü yansıtacak.” Başkan Aydar, bu meydanın yanı sıra İsmet İnönü Koşu, Spor ve Gençlik Parkı gibi birçok projeyi hayata geçirerek Ceyhan’ın geleceğine yatırım yaptıklarını belirtti. Projenin son aşamalarına gelindiğini belirten Başkan Aydar, meydanın kısa süre içinde vatandaşların hizmetine açılacağını söyledi.