YEREL HABERLER - 21 Nisan 2012 Cumartesi 16:01

``˜23 NİSAN AMACINA UYGUN KUTLANMIYOR`

A
A
A
``˜23 NİSAN AMACINA UYGUN KUTLANMIYOR`

Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, 23 Nisan Milli Egemenlik Bayramı`nı amacına uygun bir şekilde kutlanmadığını ileri sürdü.
Türk Ocakları Samsun Şubesi 100. yıl faaliyetleri kapsamında şube binasında düzenledikleri toplantıda konuşan Türk Ocakları Samsun Şubesi Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı`nın amacına uygun bir şekilde kutlanmadığını iddia ederek, ``23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanıyor. Ancak Türk Ocakları olarak Milli Egemenlik Bayramı`nı amacına uygun bir şekilde kutlanmadığı kanaatini taşıyoruz. Milli egemenlik aslında 20. asrın başında yeni stratejiler üreten Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan`da açılan meclisimiz bu coğrafyada Türkün varlığı konusunda bir stratejiyi hayata sokmaya ilk adımını atmıştır. Yani 23 Nisan 1920 tarihi, Anadolu coğrafyası ve çevresindeki Türklüğün ümit ışığı ve genç Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşu adına yeni stratejiyi Türk`ün yazdığı senaryonun uygulanmaya başladığı tarihtir. Bu çerçevede 23 Nisan 1920 tarihini biz pek çok açıdan önemsiyoruz. 23 Nisan bu topraklarda Türkün varlığını ispat ettiği günüdür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin kuruluşunun başlangıç günüdür. Türk devleti kavramı anayasal kimlik halinin geldiği sürecin başlangıç günüdür. Yeni anayasa tartışmaların yaşandığı bugünlerde 23 Nisan`ı bugün ile dikkate alınması ve Atatürk anayasaları ile tanımlayacağımız 1920 ve 1924 anayasaları da Türklüğün temel kimlik olarak anayasa yerleştiği günün başlangıcı olarak da 23 Nisan`ı değerlendirebiliriz. 23 Nisan 20. yüzyılın yeni stratejilerin Türkün yazdığı senaryonun uygulamaya sokulduğu günün adıdır. 21. yüzyılın başındayız ve bu yüzyılda Türk`ün yazdığı senaryonun mu hayata geçtiği yoksa Amerikalıların, İngilizlerin ya da Rusların yazdığı senaryoların mı hayata geçeceği yüzyıl olup olmadığını göreceğiz. Ama ben inanıyorum ki Türk Ocakları ve tüm kurum ve kuruluşlar bu çağın Türk`ün çağı olması için elinden geleni yapacaktır`` dedi.
Daha sonra Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, ``Yeni Çağın Eşiğinden Avrasya`nın Kalbine Bakmak`` konulu sunum yaptı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Sur Belediyesi, tasarruf tedbirlerine aykırı olarak lüks araç kiraladı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM’li) Diyarbakır’ın Sur ilçe belediye başkanı ve eşbaşkan olarak adlandırılan belediye meclis üyesi için mevzuata uygun olmayan 2 adet lüks araç kiralandığı ortaya çıktı. Borçlar nedeniyle işçi maaşlarını ödemekte zorluk yaşayan Sur Belediyesi mevzuata uygun olmadığı halde Skoda Süper B marka 2 makam aracı kiralarken, kiralamanın da yine yasal olmadığı için belediye bütçesinden değil, farklı bir yolla araç kiralama firmasına yapıldığı ileri sürüldü. 31 Mart 2024 mahalli idareler seçimlerinin ardından Sur İlçe Belediyesi DEM Partili yönetime geçti. Belediye başkanı Adnan Örhan ve meclis üyesi olan Fatma Önkol seçimin ardından son model makam araçları kiraladı. 21 AFH 829 ve 21 AFH 825 plakalı 2024 trafiğe çıkışlı, 2023 model araçların yakıtlarının ise belediye tarafından farklı plakalar üzerinden karşılandığı ileri sürüldü. Mevzuata uygun olmadığı için kiralanan araçların ödemesinin nereden yapıldığı ise merak konusu oldu. Resmi olarak belediye bütçesinden yapılmadığı belirtilen bu kiralama, halk arasında "Belediye ödemeleri yapamazken lüks harcamalar nasıl finanse ediliyor" sorusunu gündeme getirdi. Belediye maaşları ödeyemiyor Sur Belediyesi DEM Parti tarafından görevi devraldıktan sonra işçi maaşlarını ödemekte zorlanıyor. Seçim sonrasında ilk iki ayda maaşlar gecikmeli ödenirken, daha sonra maaşların yalnızca yüzde 80’i yatırılabildi. İşçilere ikramiye ödemeleri yapılmazken, belediye esnaf borçlarını da kapatamıyor. Bu mali zorluklara rağmen başkan ve meclis üyesine lüks araç kiralama kararı, halk arasında tepkiye neden oldu.
Ankara TSE, Yeşil OSB ve Su Verimliliği Yönetim Sistemi süreçlerini başarıyla tamamlayan OSB’leri belgelendirdi Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Yeşil OSB ve Su Verimliliği Yönetim Sistemi süreçlerini başarıyla tamamlayan OSB’leri belgelendirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), toprak kirliliği kontrolü ve su verimliliği alanlarında önemli bir adım atıyor. Adana’da düzenlenen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Akdeniz toplantısında, TSE tarafından Yeşil OSB ve Su Verimliliği Yönetim Sistemi süreçlerini başarıyla tamamlayan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) belgelendirildi. Toplantıya Adana Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Organize Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın ve diğer yetkililer katıldı. Denetimlerini başarıyla tamamlayan Adana Hacı Sabancı OSB, Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), Gaziantep OSB ve Mersin Anamur OSB’ye Yeşil OSB Belgeleri takdim edildi. Ayrıca, Adana Hacı Sabancı OSB, TS ISO 46001 Su Verimliliği Yönetim Sistemi Belgesini alarak, bu belgeyi alan Türkiye’deki üçüncü OSB oldu. OSB’lere belgelerini TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin takdim etti. Böylece Enstitü, Türkiye’de toplam 14 OSB’yi Yeşil OSB belgesi ile, 3 OSB’yi ise Su Verimliliği Yönetim Sistemi belgesi ile belgelendirdi. TSE, Yeşil OSB Belgelendirmesi ile sanayicilere destek oluyor TSE, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında sunduğu somut planlarla, işletmelere çeşitli hizmetler sunuyor. Bunlar arasında Sürdürülebilir Dönüşüm Programı, Yeşil OSB Sertifikasyonu, Çevre Etiketi ve Atık Yönetimi yer alıyor. TSE, OSB’lerin çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetim performanslarının iyileştirilmesi için önemli katkılar sağlıyor ve yeşil rekabetçiliği artırmayı hedefliyor. Yeşil OSB Belgelendirme Programı, Türkiye’deki sanayi bölgelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda gelişmesini sağlamak için uluslararası standartlara ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Sürdürülebilir su kullanımının teşvik edilmesi planlanıyor TSE, 2023 yılında başlattığı "Su Verimliliği Yönetim Sistemi Belgelendirilmesi" hizmeti ile önemli bir projeyi hayata geçirdi. Bu sistem, sanayi kuruluşlarının suyu daha verimli kullanmasını, geri dönüşüm yapmasını ve israfı önlemesini hedefliyor. Belgelendirme ile atık su kayıplarının önlenmesi, su tüketiminin optimize edilmesi ve sürdürülebilir su kullanımı teşvik edilmesi planlanıyor. Bu sayede işletme maliyetlerinin düşürülmesi ve su verimliliğinin artırılması sağlanacak. TSE, daha önce Ankara Sanayi Odası 2. ve 3. OSB, Konya OSB, Makine İhtisas OSB, Gebze Güzeller OSB, Demirtaş OSB, Başkent OSB ve Nilüfer OSB Yeşil OSB Belgesi ile belgelendirmiştir. Ayrıca, Konya Büyükşehir Belediyesi Koski Genel Müdürlüğü ve Antalya OSB, TS ISO 46001 Su Verimliliği Yönetim Sistemi belgesi ile belgelendirmişti.