GÜNDEM - 27 Mart 2025 Perşembe 12:41

SUBÜ’nün 500 öğrencisi iftarda buluştu

A
A
A
SUBÜ’nün 500 öğrencisi iftarda buluştu

SUBÜ’de Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü öğrencileri, uluslararası öğrenciler ve öğrenci toplulukları temsilcilerine yönelik 500 kişilik iftar organizasyonu düzenlendi.


Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı koordinasyonunda; Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü öğrencileri, uluslararası öğrenciler ve öğrenci toplulukları temsilcilerine yönelik iftar organizasyonu düzenlendi. Spor Bilimleri Fakültesi’nde düzenlenen 500 kişilik organizasyona; SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Türkay, Genel Sekreter Doç. Dr. Gökhan Ergen, Dil Eğitim-Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SADEM) Müdürü Doç. Dr. Serhat Küçük, Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Doç. Dr. Ali Furkan Kamanlı, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Dr. Orhan Yılmaz ile akademisyenler katıldı.


Tek tek masaları dolaşarak öğrencilerle selamlaşan Rektör Sarıbıyık, her zaman olduğu gibi Ramazan ayında da öğrencileriyle bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını belirti. Sarıbıyık, Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü kurulduğundan bu yana Teknofest’te 25, Sağlıkfest’te 2 ve Sosyalfest’te 1 ödül aldıklarını hatırlatırken; 101 ülkeden 3963 uluslararası öğrenciyi kültür ve ticaret elçileri olarak yetiştirdiklerini vurguladı. Ayrıca aktif olarak faaliyet gösterdikleri ve gerçekleştirdikleri etkinliklerle üniversitenin kültürel ve sportif zenginliğine katkı sundukları için öğrenci topluluklarına teşekkür ederek, 69 olan öğrenci topluluğu sayısını öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda her geçen gün artıracakları bilgisini paylaştı.



SUBÜ’nün 500 öğrencisi iftarda buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Sazan sarmalı artık gayrimenkule de sıçradı Her gün televizyonlardan veya mesaj olarak uyarılar yapılsa da, insanlar dolandırıcıların ağından kurtulamıyor. Uzmanlar, dolandırıcıların her seferinde farklı taktikler kullandığını veya sektör değiştirmesine dikkat çekti. Sazan sarmalı dolandırıcılığı, genellikle internetten veya sosyal medya üzerinden yayılan araç satış ilanları aracılığıyla gerçekleştirilen bir dolandırıcılık yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların yıllardır biriktirdiği paraya göz diken dolandırıcılar, sazan sarmalı taktiğini gayrimenkulde de kullanmaya başladı. İnsanların attıkları her adıma artık dikkat etmesi gerektiğini belirten Gayrimenkul Uzmanı Özkan Aydemir, "Vatandaşlarımız emlak sitelerinde bir gayrimenkulünü satışa koyuyor. Misal 8 milyon fiyat biçiyor. Herkes gibi bu mülk sahibini de arayan dolandırıcılar, en son rakamın ne olduğunu, ona göre de ilanları pasife almasını istiyor. Siteyi veya muhiti bildiğini, daireyi görmeye gerek olmadığını satıcıya söyleyerek ilanı kaldırtıyor. Daha sonra karısına da bir göstermek istediğini, ilanda olmadığı için de fotoğrafları özelden istiyor. Fotoğraflar dolandırıcıların eline ulaştığında ise, bilgileri en hızlı bir şekilde ya ilana koyuyorlar veya bir emlak işletmesine atıp bu dairenin kendisine ait olduğunu ve sıkışık olduğu için 8 milyonluk daireyi 5 milyona satacağını söylüyor. Tabi ki piyasa şartlarına göre de sektördeki meslektaşımız fiyatın yüzde 40 civarında olduğunu görünce, alıcı veya yatırımcı müşterisini arayıp 5 milyona çok güzel bir dairenin olduğunu söyleyip fotoğrafları gösteriyor" dedi. "Mülk sahibi kime sattığını bile görmeden tapu işlemine başlıyor" İnsanları telefon ile kandırmaktan hiç utanmayan dolandırıcıların kısa sürede hırsızlıkla para edinmeye çalıştığını belirten Özkan Aydemir, "Kelepir ev bulduk diye işlemler için nüfus bilgilerini ve kimliğini dolandırıcılara atan alıcı, dolandırıldığını ancak tapu da öğreniyor. Çünkü dolandırıcı aldığı kimlik bilgilerini gerçek ev sahibine veriyor. Ev sahibi de tapu işlemlerine başlıyor. Gelen mesajları da dolandırıcıya atıyor. Dolandırıcı da ucuza sattığı kişiye bilgileri veriyor. Tabi ki bu işlemler dakikalar içerisinde olduğu için hem satıcı hem alıcı hem de meslektaşımız işin içinde bir oyun olduğunu fark edemiyor. Harçlar yatırıldıktan sonra alıcı ve satıcı tapuda yüz yüze gelmeden önce dolandırıcı, mülk sahibinden aldığı hesap numarası ile birlikte kendi hesap numarasını emlakçı veya alıcıya atıyor. Parayı iki hesaba da istiyor. Tapu dairesinde ise gerçek ortaya çıkıyor. Çünkü mülk sahibi, ’bana paranın bu kadarı geldi’ diyor. Alan kişi ise iki farklı hesaba para gönderdiğini söylüyor. Tapuda gerçek ortaya çıktığında telefonla aradıkları dolandırıcıya ulaşamıyorlar" diye konuştu. Alıcının, satıcının ve sektör temsilcisinin evi görmeden hiçbir işleme başlamaması gerektiğini belirten Aydemir, "Çünkü, ’kelepir buldum kaçırmayayım’ derken cebinizdeki paradan olabilirsiniz. Bu sazan sarmalı dolandırıcılık yöntemi, tapuda imza aşamasına gelene kadar da ortaya çıkma ihtimali biraz zor. Son zamanlarda sadece Bursa değil, İstanbul’da, Elazığ’da, Erzurum’da, Balıkesir’de böyle dolandırıcılıkların arttığını duyuyoruz. Gayrimenkul alımında acele etmemeleri, işinde uzman güvenilir emlak işletmeleri ile süreç yönetilmeli. Ön ödeme gibi talepler karşısında araştırma yapmadan hareket edilmemeli" şeklinde konuştu.
Erzurum Cağ kebap Ramazan Ayı’nda da lezzet durağı oldu Erzurum’a özgü önemli lezzetlerden birisi olan ve odun ateşinde pişirilen cağ kebap, Ramazan Ayında da iftar sofralarının vazgeçilmezi oldu. Erzurum’da odun ateşinde pişirilen meşhur çağ kebabı iftar sofralarına eksik olmadı. Türkiye’nin birçok yerinde tüketilen cağ kebap Ramazan ayında Erzurum’da iftar sofralarında ilk tercih edilen ürünlerden birisi oldu. Erzurum’da cağ kebap salonu işleten Fırat Nezih, cağ kebabının dünya mutfakları ve yemekleri içinde bulunduğunu hatırlatarak, "Ramazan günlerinde de menülerimiz içinde en çok ilgi gören yine cağ kebabıydı. Erzurum’u bu günlerde ziyaret eden insanlarımızı cağ kebabımızı tatmasını ve tanımasını tavsiye ediyoruz" dedi. Koyun etinden yapılıyor Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilen ve en az bir yaşındaki koyunlardan elde edilen et sinir, damar ve zarlardan ayıklanır. Etin yağ oranı fazla ise alınır. Et parçalarının belirli bir ölçüsü olmamakla birlikte şişin boyu ve kalınlığı ile orantılı olacak şekilde et parçalara ayrılmalıdır. Et tuzlanarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen et, çok ince kıyılmış kuru soğanın karabiber ile yoğrulup macun haline getirilmesi ile elde edilen özel harç ile iyice yoğrulup hazır hale getirilir. Hazırlanan şiş, meyve veya meşe ağacı odunu kullanılarak yakılan ocakta pişirilir. Ocağın taş ya da tuğladan yapılması Oltu cağ kebabının kendine has lezzeti için önemlidir. Şiş durgun ateşe tabladan 15 santim yükseklikte ve ateşin durumuna göre uygun bir mesafede özel düzeneğe yatay olarak konulur ve piştikçe şiş çevrilir. Etin renginin kırmızıdan kahverengine dönme seviyesi uygun pişme durumudur. Pişen Oltu cağ kebabı geleneksel olarak cağ adı verilen küçük şişle ya da talebe göre cağsız kesilerek tabakta servis edilir. Oltu mu? Tortum mu? Cağ kebabın lezzeti dünyada konuşulurken adı ile alakalı da devam eden bir tartışma bulunuyor. Özellikle Erzurum’un Oltu ve Tortum ilçeleri cağ kebabın kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Ancak tescil aşamasında, Erzurum’un Oltu ilçesindeki ustalara has üretim şekli ve usulü ile hazırlandığı için tüm Türkiye’de Oltu cağ kebabı şeklinde tanındığına karar verildi. Oltu ilçesine ait üretim tekniği zaman içerisinde devlet ve kamuoyu tarafından kabul edilmiş ve ilgili kebap üretim şekli ile 1. baskısı 1945 yılında Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan sözlükte "Oltu kebabı" şeklinde tanımlandı.
Erzurum Jandarma ve polisten bayram teyakuzu Erzurum kent merkezi girişlerine konuşlandırılan ekipler, Jandarma ve Polis Kontrol Noktaları’nda 24 saat kontrol ve denetim yapıyor. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Ramazan Bayramı nedeniyle vatandaşların güvenliği için sahada görev yapan Jandarma ve Polis Kontrol Noktaları’nı ziyaret etti. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar ve Jandarma Komutan Vekili Albay Rıza Gündoğdu ile birlikte Dumlu Jandarma Komutanlığı Uygulama Noktası ve Çat-Bingöl Karayolu Polis Noktası’nda denetimlere katıldı. Dumlu Jandarma Karakolu’nda görevli ekiplerden, Trafik Kazası Araştırma ve Kaza Canlandırma Timi (JANDARMA KARACA Timi) yol kontrol noktalarında denetimlerini sürdürüyor. Trafik ihtisaslı görevlilerin de yer aldığı Trafik Kazası Araştırma ve Kaza Canlandırma (JANDARMA KARACA) Timi araçlarında; lazer mesafe ölçer, topografik ölçü aleti, dijital lastik diş ölçme aleti, lastik basınçölçer ve drone gibi teknolojik sistemler kullanılıyor. Ayrıca, Uyuşturucu Madde Arama Köpeği Saz, Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Şube Müdürlüğü Personeli de görev başında. Erzurum Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Trafik kazalarını önlemek, can kaybını sıfıra indirmek için sahadayız. Yolun sonu bayram olsun. Kazaları önlemek ve bayram sevincimize hüzün karışmasını engellemek için trafik kurallarına uyalım, güvenli sürüşe özen gösterelim" denildi.