ÇEVRE - 13 Ocak 2025 Pazartesi 12:41

Dolu olmayan barajın suyunu paylaşmak istemeyen mahalleli DSİ’yi protesto etti

A
A
A
Dolu olmayan barajın suyunu paylaşmak istemeyen mahalleli DSİ’yi protesto etti

Sakarya’nın Pamukova ilçesinde DSİ himayesinde olan Çilekli Barajı’ndan başka bir mahalleye su verilmesi için boru hattı döşendiğini belirten mahalle sakinleri, baraj suyunun kendilerine zor yettiğini öne sürerek eylem yaptı. Barajın eski seviyelerinde olmadığını belirten Çilekli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Umut Köse, "Biz buradan su alınmasına karşı değiliz. Bizim sulama için kullandığımız ana borudan başka mahalleye su verilmesine karşıyız. Bu baraj, kuraklık sebebiyle eski seviyelerinde değil" dedi.


Pamukova ilçesi Çilekli Mahallesi’nde 2015 yılında yapımına başlanan ve yaklaşık 970 bin metre küp su biriktirme hacmi ile 2017 yılında tarımsal sulama için hizmete giren Çilekli Barajı’ndan başka bir mahalleye su verilmesini yaşlısından gencine herkes protesto etti. Mahalle meydanında toplanan vatandaşlar, DSİ’nin başka bir mahalleye su verilmesi için boru hattı döşendiğini iddia etti. Barajın yapımı için kendi arsalarından vazgeçtiklerini ve baraj suyunun kendi tarım alanlarına yetecek kadar dolu olmadığını aktaran mahalle sakinleri, kurak geçen dönemin ardından susuz kalacaklarını söyledi.



"Çilekli Mahallesi halkı bu konuda mağdurdur"


Çilekli Mahalle Muhtarı Mehmet Kahvecioğlu, yazın kurak geçmesinden dolayı tarımsal sulamada sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, "Bundan 5 ay önce toplantıya çağırıldım. Toplantıda mahallelerin talep ve istekleri değerlendirilecekti. Bende sulanamayan tarım arazilerimizin sulanabilmesi için su hattı talebinde bulundum. Ancak toplantıda Çilekli Barajı’ndan Hüseyinli Mahallesi’ne sulama için bir boru hattı çekileceğinden haberdar oldum. Tüm mücadelemize rağmen en son borular geldi ve Çilekli Barajı’ndan Hüseyinli Mahallesi’ne sulama boruları döşendi. Ne mahalle muhtarı olarak bana ne de mahalle halkımıza haber verilmedi, sorulmadı. Çilekli Mahallesi halkı bu konuda mağdurdur" dedi.



"Baraj sadece mahallemizin ihtiyacına karşılık verebiliyor”


Katırözü Çilekli Köyü Birlik Derneği Başkanı Lütfiye Önder de, "Biz burada yapılan yanlışlıklara izin vermeyeceğimizi belirtmek için ve biz bize yeteriz diyerek toplandık. Bizim barajımız yokken Hüseyinli Göleti yıllar önce yapıldı. Yıllardır zaten bir sıkıntımız olmadı. Bizim barajımızdan Hüseyinli Mahallesi arazilerine zaten su veriliyordu. Su sıkıntıları yokken bu problemi karşımıza niye çıkarttılar? Anlamak mümkün değil. Zaten Hüseyinli Mahallesi’nin arazilerinin bir kısmı bizim barajımızdan sulanıyordu. Kış suyu alacağız diyerek mahallemizi ve Pamukova’da oturan mahallelilerimizi yanlış yönlendirdiler ve bizleri suçlu ilan ettiler. Biz ’Komşu köyümüzün halkı suçludur’ demiyoruz. Bu yanlışa ’Evet’ diyenlere ’Dur’ diyoruz. Her şey ortaya çıktı. Kış suyu adı altında, sulama alanlarını artıracaklar, Hüseyinli Göletini dolduracaklar, bizim barajımızdaki su da yaz ortasında bitecek. Bunu bütün mahallemiz öngörüyor. Çilekli Mahallesi mağduriyet yaşayacak. Telafisi olmayan husumetler ortaya çıkacak. Biz bunların önüne geçmeye çalışıyoruz. Su can damarımız, önceliğimiz tamam ama iki köy arasında akrabalık bağlarımız var. Kız alıp kız verdik. Bunları göz ardı edemeyiz. Mevsimsel değişiklikler nedeniyle eskisi kadar dolmayan barajımız, üretimin artmasıyla ancak mahallemizin ihtiyacına karşılık verebiliyor. Mahalle halkı olarak sesimizi duyuramadık" diye konuştu.



"Suyumuzu vermeyeceğiz"


Mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Ömriye Çam, tarlasına su gelmediğini ifade ederek, "Benim tarlama su gelmiyor, motorla sulamaya çalışıyoruz. Neden para veriyoruz o zaman bu kadar sulamaya? Bir de başka köye su vereceklermiş. Niye bize sormadan yapıyorlar? Ben 75 yaşındayım. Buraya çocuğumun rızkı için geldim. Ben bu köyde doğdum, bu köyde büyüdüm. Ben neden bu haklara sahip olamıyorum? Neden bu haklardan yararlanamıyorum" şeklinde konuştu.


86 yaşındaki Mükerrem Cinci ise "Hüseyinli Mahallesi’nde kaç senedir gölet var. Bizim barajımız yokken mahsullerimiz yandı. Biz onlardan bir yudum su istemedik. Baraj olduktan sonra millet tarlasını ekti ve ürün aldı. Şimdi suyumuzu alıyorlar. Biz suyumuzu vermeyeceğiz. Ben fasulye sulayacağım diye gece tarlalarda yattım" ifadelerini kullandı.



"Ana borudan başka mahalleye su verilmesine karşıyız"


Mahalle sakinlerinden Vildan Polat, "Yeter ki köyümüze su gelsin diye verimli arazilerimizi verdik. O dönemde köylüye, ’Bu su başka köye verilecektir’ deselerdi elbette ki o araziler verilmezdi" dedi.


Çilekli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Umut Köse de, "Barajımız dolar taşar ve tahliyeden fazla su akar. Buradan su alınmasına karşı değiliz. Bizim sulama için kullandığımız ana borudan başka mahalleye su verilmesine karşıyız. Bu baraj kuraklık sebebiyle eski seviyelerinde değil. Yazın çoğu araziye su basılamıyor. Hal böyleyken ana borudan başka mahalleye su verilmesine karşıyız. Yetkililerin bu soruna çare bulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.



Dolu olmayan barajın suyunu paylaşmak istemeyen mahalleli DSİ’yi protesto etti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Gaziosmanpaşa Gençlik Merkezi öğrencisi Belinay, İngiltere’deki bir kolejden tam burs kazandı Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne bağlı Gençlik Merkezi’nde eğitim gören 11’inci sınıf öğrencisi Belinay Eğer, İngiltere’deki bir koleji tam burslu olarak kazandı. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin eğitime katkı amacıyla faaliyete geçirdiği gençlik hizmetleri gençleri hayallerine kavuşturmaya devam ediyor. Belediyeye ait Gençlik Merkezi 11’inci sınıf öğrencilerinden Belinay Eğer, Marlborough Koleji’nin sadece İngiltere’de ikamet eden öğrencilere verdiği "Sixth Form Bursary" isimli bursu kazanan iki Türk öğrenciden biri oldu. Belinay Eğer, lisedeki son iki yıllık eğitimini İngiltere’de sürdürecek. “Başarılarımın temelini Gaziosmanpaşa’da attım” Duygularını anlatan Belinay Eğer, “Gerek dil eğitimi gerek spor ve sanat dalındaki eğitimlerimin temelini Gaziosmanpaşa’da attım. Gençlik Merkezi ve kendi okulumda aldığım eğitim benim için paha biçilemez, çok faydasını gördüm. Aslında çocukluktan beri akademi odaklı bir öğrenci olmadım. İlkokuldan beri birden fazla alanda eğitim aldım. Müzik ve sporla başladım, karate ve gitarla devam ettim. Bunun yanında bilgisayar, akıl oyunları gibi eğitimler de aldım. Kendi okulumda roket takımı kurdum. Robot yarışması odaklı bir takımın kurucu kaptanıyım” diye konuştu. “İngiltere’de eğitim alacağımı öğrendiğim zaman tarifsiz bir heyecan ve mutluluk yaşadım” Eğitim hayatına İngiltere’de devam edeceği için heyecanlı ve mutlu olduğunu söyleyen Eğer, “İngiltere’nin köklü bir kurumundan eğitim alacağımı öğrendiğim zaman tarifsiz bir heyecan ve mutluluk yaşadım. Gelecek senelerde göreceğim eğitimin kalitesi beni gerçekten çok heyecanlandırdı. Tek kazanmayı beklerken, bunu bir arkadaşımla paylaşmak benim için daha değerli. Beraber orada olmak bizim için çok daha faydalı olacak. Aldığım eğitimlerin karşılığını geri verdiğimi düşünüyorum” dedi. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, İngiltere’de tam burslu okul kazanan Belinay Eğer ve ailesini makamında ağırlayarak, öğrenciyi başarısından dolayı tebrik etti.
Kırıkkale Siren ve çakar kullananlar dikkat: 43 ilin geçiş noktasında denetimler sıklaştırıldı Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, 43 ilin geçiş noktasında siren ve çakarlı araç kullanımına yönelik denetimlerin sıkılaştırıldığını belirtti. Vali Makas ayrıca, vatandaşların kanunlara uyumunun ve duyarlılığının şehrin huzur ve güven ortamının korunmasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen programda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Şehrin genel durumu, güvenlik tedbirleri ve planlanan projeler hakkında açıklamalarda bulunan Vali Makas, İçişleri Bakanlığı’nın mala ve şahsa karşı işlenen suç oranlarının düşürülmesi hedefinde Kırıkkale’nin başarı gösterdiğini vurguladı. Vali Makas, emniyet ve jandarma ekiplerinin özverili çalışmalarını tebrik ederek, "Evden ve iş yerinden hırsızlık gibi olaylarda aydınlatma oranları artarken, suç oranlarında düşüş kaydediyoruz. Bu başarı sadece kurumlarımızın değil, Kırıkkale halkının duyarlılığının da bir sonucudur" ifadelerini kullandı. Silah kullanımıyla ilgili ağırlaştırılmış yasaların yürürlüğe girdiğini belirten Makas, ruhsatsız silahlarla ilgili denetimlerin titizlikle sürdüğünü söyledi. Ayrıca siren ve çakarlı araç kullanımıyla ilgili cezaların artırıldığını hatırlatan Makas, Kırıkkale’nin 43 ilin geçiş noktası olması nedeniyle trafik denetimlerine ayrı bir önem verdiklerini aktardı. Vali Makas, Elektronik Denetleme Sistemleri’nde (EDS) hız sınırının bazı bölgelerde 82’ye çıkarıldığını ve bunun sürücüler açısından bir kolaylık sağladığını aktardı. Şehrin ev sahipliği yapacağı büyük etkinlikler hakkında bilgi veren Vali Makas, 24-25 Mayıs tarihlerinde Türkiye İş Yurtları Fuarı’nın düzenleneceğini açıkladı. Makas, cezaevlerinde üretilen yüzde 100 organik ürünlerin sergileneceği bu etkinliğin Kırıkkale’ye hareketlilik kazandıracağını belirtti. Ayrıca fuardan bir süre sonra da Kalefest’in yapılacağını duyuran Makas, festivalin tasarruf tedbirleri kapsamında sponsor destekleriyle planlandığını ifade etti. Vali Makas, Kaletepe bölgesinde inşa edilecek Kırıkkale Kalesi projesinden de bahsederek, projenin çay bahçeleri ve dinlenme alanlarını içerdiğini belirtti. Programa katılan İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ ve İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Acar da 2024 verilerine ilişkin paylaşımda bulundu.