22 Mart Dünya Su Günü Kutlama Töreni Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve SASKİ Genel Müdürlüğü`nün ortaklaşa düzenlediği programla AKM`de gerçekleştirildi.
Kutlama Törenine Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, Sağlık İl Müdürü Hasan Bektaş, SASKİ yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda bir konuşma yapan Rüstem Keleş, su konusunda sadece ilgili kurumların çalışmasının yeterli olmayacağını belirtti.
Su konusunun ortak hareket ve işbirliğini gerektirdiğini söyleyen Rüstem Keleş, ``Dünyada bulunan su kaynaklarının sadece yüzde iki buçuğu tatlı su kaynağıdır. Bunun da ancak yüzde 1`i kullanılabilmektedir. Su kaynaklarını değerlendirirken, uzun vadeli çözümler üretmek gerekmektedir. Dünya`da bir buçuk milyar insan suya ulaşamazken, 2,5 milyar insan ise içilebilir içme suyu bulmakta sıkıntı yaşamaktadır. 15 saniyede bir çocuk sudan kaynaklanan hastalıklardan dolayı yaşamını yitirmektedir. Tıp dünyası 80 civarında hastalığın suya bağlı hastalıklar olduğunu tespit etmiştir. Bu bilimsel veriler su konusunda ne kadar hassas davranmamız gerektiğini açık bir şekilde gösteriyor`` dedi.
Türkiye`nin su kaynakları bakımından fakir bir ülke olduğunun altını çizen Rüstem Keleş, ``Ülkemiz 20-30 yıl sonra su sıkıntısına maruz kalacak ülkeler arasında gösteriliyor. Her geçen gün talep artmasına rağmen artan bir arz olmayışı su yönetimini zorlaştırıyor. SASKİ olarak varlık nedenlerimizden biri de şehrimizin temel içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü`nü korumaktır. Bu konuda büyük yatırımlar yapıyor, önemli mücadeleler veriyoruz. Sapanca Gölü`nü gelecek kuşaklara en sağlıklı şekilde bırakabilmek için çalışmalarımız devam ederken, Gölü ancak hep birlikte koruyabileceğimizin de tekrar altını çizmek istiyorum`` diye konuştu.
Sakarya`nın 50-100 yıllık geleceğine yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Rüstem Keleş, ``SASKİ olarak bir yandan Sapanca Gölü`nü kirlilikten korumak için çalışmalarımız sürerken diğer yandan çeşmelerimizden sağlıklı su akması için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Hızırilyas Tepesi`ne son teknoloji bir arıtma tesisi inşa ediyoruz. Tamamen insansız çalışacak ve dünya standartlarının üzerinde arıtma sağlayacak bu tesisimizi Haziran ayı gibi inşallah hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Hızırilyas dışında ayrıca 5 noktaya daha arıtma tesisleri de inşa ediyoruz. Bu beş arıtma tesisiyle ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızın da uzun yıllar sağlıklı, temiz içme suyu çeşmelerinden akacak. Ayrıca atık su arıtma tesislerimizle Türkiye ortalamasının üzerinde atık suyu arıtarak atık suların doğaya zarar vermeden yeniden kazanımını sağlıyoruz`` şeklinde konuştu.
Kurum olarak yaptıkları yatırımlara rağmen bireylere de önemli görevler düştüğünü ifade eden Rüstem Keleş, ``Birey olarak başta su kaynaklarını kirletmemeli, kirletenleri uyarmalı veya derhal ilgili kuruma bildirmemiz gerekiyor. Bunun dışında da suyun tasarruflu ve yerinde kullanılmasına dikkat etmeliyiz`` dedi.
Rüstem Keleş`in konuşmasının ardından Doğa Koleji Öğrenci Meclisi Başkanı Melisa Bülbül ``˜Tarihi Çeşmeler` adlı bir sunum gerçekleştirdi. Bülbül, ``Doğa Koleji olarak SASKİ`nin desteğiyle Cumhuriyet Mahallesi Bahçivan Sokak`taki çeşmenin restorasyonunu gerçekleştiriyoruz`` dedi. Tarihi Çeşmeler sunumun ardından Doğa Koleji ve İsmet İnönü İlköğretim Okulu öğrencilerinin hazırladığı kısa film gösterimi, müzikal şovlar, tiyatro oyunları ve gösteriler gerçekleştirildi.
Gösteriler sonunda Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu okulların düzenlediği yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ve onların öğretmenlerine plaket takdim etti. Programın sonunda ise öğrenciler su bilincinin oluşması ve yaygınlaşması için taşıdıkları çeşitli döviz ve pankartlarla AKM önünden Çark Caddesi sonuna yürüyüş gerçekleştirdiler.