ÇEVRE - 22 Ekim 2024 Salı 08:26

Osmaniye’de rezerv alan çalışmaları hızlandı

A
A
A
Osmaniye’de rezerv alan çalışmaları hızlandı

Deprem bölgesi Osmaniye’de, rezerv alanı ilan edilen mahallelerde kalıcı konut ve iş yerlerinin çalışmaları hız kesmeden devam ederken, Esenevler Mahallesi’nde de 45 kalıcı konut ve 83 iş yerinin yapımına başlandı.


Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerde ağır hasar alan kentlerden biri olan Osmaniye’de yıkılan konutların yeninden inşası için başlatılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Emlak Konut GYO tarafından rezerv alan ilan edilen Esenevler Mahallesi’nde 45 kalıcı konut ve 83 iş yeri yapımı için çalışmalar başladı.


"Bu konutları en kısa sürede bitirip hemşehrilerimize teslim etmek en büyük mutluluğumuz olacak" diyen Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, "Esenevler Mahallemizde yaklaşık 17 bin metrekare bu alanda, Salı Pazarı yolu hemen belediyemizin yanındaki bu yerde, 6 Şubat depreminden etkilenen Osmaniye’mizde yapılan çalışmaların önemli aşamalarından birisi de burası teşkil ediyor. Burada 83 dükkan ve 45 konut yapılacak, 6 kattan fazla olmayacak, yatay mimari uygulanacak. Osmaniye’mizin mimarisinden de yararlanılarak yapılacak bu çalışma, Osmaniye’mizin görüntüsüne, şehirciliğine çok önemli katkı sağlayacak bir proje. Bu projeyi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Emlak Konut vasıtasıyla yapacak ve bugün itibarıyla yoğun bir şekilde çalışma başlıyor, 1 yıl içinde tamamlayarak Osmaniyeli hemşehrilerimizin hizmetine sunacak. Böyle güzel bir projenin kazandırılması, böyle bir projenin uygulanması Osmaniye’miz adına gerçekten çok kıymetli. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mıza bu anlamda minnettarız, şükranlarımızı sunuyoruz. Osmaniye’mize bu tür projeleri kazandırmaya devam edeceğiz. Birlik, beraberlik, kardeşlik içinde en güzel hizmetleri şehitler diyarı yiğit Osmaniye’mize kazandırmak en büyük mutluluğumuz, en büyük sevincimiz olacaktır. Bu dükkan ve konutların bir an evvel bitip hemşehrilerimizin hizmetine sunulması da en büyük arzumuz. Osmaniye’mize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum" dedi.



Osmaniye’de rezerv alan çalışmaları hızlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Yeni mahsul kırma-çizme zeytin satışa çıktı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, zeytin hasadıyla birlikte sofraların vazgeçilmezi olan yeşil zeytin satışa çıktı. Yeni mahsul zeytin 60-70 TL’den satışa sunuldu. Bandırma’da evleri ve işletmelerde sofraların vazgeçilmez lezzeti olan kırma zeytin mesaisi başladı. 1985 yılından beri Bandırma’da esnaflık yapan Ali Baltalı, bu sezon zeytin satışıyla ilgili önemli bir yenilik sundu. Kendi işletmesinde satışa sunduğu yeşil zeytinleri, müşterilerin talebine göre kırma veya çizme olarak hazırlıyor, böylece vatandaşları zahmetten kurtarıyor. Özellikle yeni aldığı makine ile satışlarını iki kat artıran Baltalı, zeytin işlemede hız ve kolaylık sağlıyor. Baltalı, "Bu yıl zeytin hasadında olumlu bir tablo var. Geçen yıl yaşanan kuraklık, Güney Marmara Bölgesi’nde kalite ve rekolte kaybına yol açarken, bu sezon hava şartlarının zeytin ağaçlarının çiçeklenme dönemine uygun gitmesi çiftçiyi umutlandırdı. Rekolte artışıyla birlikte bahçelerden toplanan yeşil zeytinler, işletmelerde kırma ve çizme işlemlerine tabi tutuluyor. Şu an yeşil zeytinin kilosu 60-70 TL arasında değişiyor" dedi. Ali Baltalı, satışa sunduğu zeytinlerin Güney Marmara ve Ege Bölgesi’nden özenle seçildiğini belirterek, "1985’ten beri bu işi yapıyorum. Bu yıl zeytin çok verimli. Geçen yıl kuraklık yüzünden kalite düşmüştü ama bu sene durum farklı. Zeytinin kilosunu 60-70 TL’den veriyoruz, bu fiyat tarladan toplasan zarara gidecek kadar uygun. Ayrıca, bizden zeytin alan müşterilerimizin zeytinlerini ücretsiz olarak kırma ve çizme işlemiyle hazırlıyoruz" diye konuştu. İlk mahsullerini Manisa’nın Akhisar ilçesinden getirdiğini belirten Baltalı, ilerleyen zamanlarda Güney Marmara’dan da zeytin satışına başlayacaklarını ekledi. Yeşil zeytinin lezzetini artırmanın püf noktasını da paylaşan Baltalı, "Kırma ve çizme işlemi yapılan zeytinler, 10 gün içinde doğal olarak olgunlaşır. Bu süreçte bidonlardaki suyu 2-3 kez değiştirmek, üzerine limon tuzu, tuz ve limon eklemek, zeytine hafif acımsı ve lezzetli bir tat kazandırır" dedi.
Karabük KBÜ’de "Danışma Kurulu ve Paydaş” toplantısı Karabük Üniversitesi (KBÜ) İş Güvenliği ve Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından paydaşlarında katılımı ile “Danışma Kurulu ve Paydaş” toplantısı düzenledi. “İş sağlığı ve güvenliği bir medeniyet inşası projesidir, insanlıktır ve insan hakkıdır” mottosuyla gerçekleştirilen toplantıya KBÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun, İş Güvenliği ve Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Bilge Demir, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Mehmet Nuri Yıldırım ve Dr. Öğretim Üyesi Hasan Eker’in yanı sıra, Karabük’teki iş güvenliği alanında faaliyet gösteren Beyaz Baret ve Hayat OSGB temsilcileri, Karabük İŞKUR yetkilileri ve teknoloji transfer ofisinden yüksek mühendis Yılmaz Olcay katıldı. Toplantıda kısa, orta ve uzun vadeli hedefler değerlendirildi. İş hayatının iş sağlığı ve güvenliği açısından problemlerini sanayi ve üniversiteler ile belirleyip, ortak projeler geliştirerek bu sorunları ortadan kaldırma adına yapılabilecek çalışmalar ve atılacak adımların görüşüldüğü toplantıda ulusal ve uluslararası proje hedefleri üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantı sonunda, KBÜ İş Güvenliği ve Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bir ulusal ve bir uluslararası proje hedefi belirlendi. Merkezin internet sayfasının, kurumsal yapı ve AR-GE laboratuvarlarını içeren planlanan konseptle kurulması konusunda mutabakata varıldı. Karabük ilindeki ilk ve ortaokullara yönelik projeler geliştirileceği ve sektöre yönelik kapsamlı çalışmalar yapılacağı belirtildi. Karabük Üniversitesi ve ildeki İSG profesyonellerinden proje ekipleri oluşturulması kararlaştırıldı. Toplantıya katılanlar, oluşturulan sinerjinin başarı için önemli bir başlangıç olacağını ifade etti. Bir ay sonra yapılacak ikinci toplantıda, ulusal bir proje ve bir Erasmus projesi hedefi belirlenerek Proje Danışmanı Yılmaz Olcay’ın sektöre yönelik proje hazırlama eğitimi vermesi planlandı. Ayrıca, ilerleyen süreçlerde Karabük ili kamu ve özel sektör temsilcileri ile daha geniş katılımlı toplantılarının düzenlenmesi planlandı.