EKONOMİ - 24 Temmuz 2024 Çarşamba 09:01

Osmaniye’de domates ve biber hasadı

A
A
A
Osmaniye’de domates ve biber hasadı

Osmaniye’de, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde üreticilere daha önce dağıtılmış fidelerin hasadını Vali Erdinç Yılmaz yaptı.


Osmaniye’nin Bahçe ilçesi Arıklıkaş köyünde düzenlenen hasat programına katılan Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde üreticilere daha önce dağıtılmış olan domates ve biber fidelerinden elde edilen ürünlerin hasadını yaptı. Üreticilerden yetiştirilen ürünler hakkında bilgi alan Vali Yılmaz daha sonra patlıcan, domates ve biber hasadı yaptı.


Üreticilere bereketli bir hasat dönemi dileyen Vali Yılmaz, “Bugün Bahçe ilçemizin Arıklıkaş köyünde, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında, biber ve domates yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve üretimi artırma projesi kapsamında, 32 çiftçimize, yüzde 75 destekli olarak 100 bin adet domates ve 187 bin 500 adet biber fidesi olmak üzere toplamda 287 bin 500 adet domates ve biber fidesi dağıtılmıştır. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Kapsamında (TAKEP) uygulanan Domates ve Biber Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesinin, toplam proje bedeli 1 milyon 500 bin TL’dir. Bunun yüzde 25’lik kısmı olan 375 bin TL çiftçi katkısı, geriye kalan yüzde 75’lik kısmı olan 1 milyon 125 bin TL ise Bakanlığımızca hibe olarak karşılanmıştır. İlçemizde uygulanan domates ve biber yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve üretiminin arttırılması projesi çerçevesinde, 32 çiftçimize toplamda 1 milyon 125 bin TL hibe desteği sağlanmıştır. Proje kapsamında domates fidesinde çeşit olarak; Kuzey köy, Pembe köy ve Gülçin fide çeşidi, biber fidesinde ise Bayrak, Lale, Semerkant çeşidi kapya biber fidesi dağıtılmıştır. Bahçe ilçesinde toplam 2 bin 280 dekar alanda sebze üretimi yapılmaktadır. İlçemizde ekonomik olarak en fazla sebze yetiştiriciliği içinde bulunduğumuz Arıklıkaş köyü Buğdaycık Ovası’nda yapılmakta olup bu bölgede yapılan toplam sebze alanı 450 dekardır. Çiftçilerimize, üreticilerimize hayırlı bol kazançlar diliyoruz. Kadim, tarihi eskilere dayanan Bahçe ilçemizde her türlü sebze, meyve doğal ve çok kaliteli üretilmektedir. Bahçe ilçemizin çiftçilerine, böyle güzel üretimler yapıp ekonomimize katkı sağladıkları için çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.



Osmaniye’de domates ve biber hasadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yalova Yalova’da Dünya Yürüyüş Günü etkinliği Yalova İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Çiftlikköy ilçesinde Dünya Yürüyüş Günü etkinliği düzenlendi. Çiftlikköy ilçesi sahilinde gerçekleştirilen yürüyüş Mokamp Tesisleri önünden başladı. Eski Etinbank tesislerine kadar yürüyen grup ardından başlangıç noktasına geri döndü. Burada yürüyüşe katılanlara elma ve kuruyemiş ikramında bulunuldu. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Eyyüp Altınkıran, Dünya Yürüyüş Günü’nde nedeniyle böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi. Farkındalık yürüyüşünü Sağlık İl Müdürlüğü, kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşların katılımıyla gerçekleştirdiklerini ifade eden Altınkıran, “Sağlığımızı korumak adına yapığımız yürüyüşü farkındalık faaliyeti olarak gerçekleştirdik. Yürüyüş bizim sağlığımızı korumak için yapabileceğimiz en kolay eylemlerden birisi. Yürümek sağlığın en büyük dostu. Hem kronik hastalıkların önlenmesi, hem birey hem toplumun sağlığının korunması çerçevesinde hareket etmek önemli bir unsur. Bu hareketi de biz en temel olarak yürüyüşle sağlıyoruz. Tüm halkımızı bu vesileyle hareket etmeye davet ediyoruz” dedi. Altınkıran, “Meme Kanseri Farkındalık” ayı nedeniyle kurdukları stantla da bu konuta dikkati çekmek istediklerini sözlerine ekledi. Yürüyüşe Çiftlikköy Kaymakamı Ali Ada ve ilçe protokolü de katıldı.
Zonguldak BEUN Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulunda kano ve kürek eğitimleri açılışı gerçekleştirildi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulunda Kano ve Kürek Eğitimleri programı düzenlendi. Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu, 2024 yılı itibarıyla 100. yılını kutlayan üniversitenin çeşitli sosyo-kültürel ve sportif faaliyetlerine kano ve kürek eğitimleri ile yeni bir halka ekledi. Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı “Su Sporları ve Denizcilik Topluluğu”nun gerçekleştirdiği açılış etkinliğine; BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, Denizcilik ve Turizm Fakültesi dekanları, Kdz. Ereğli MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gülbay, İMEAK Deniz Ticaret Odası Kdz. Ereğli Şubesi yöneticileri, ilçe protokolü, sponsorlar, öğretim üyeleri ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Programın açılışında, Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Avni Yıldız, BEUN’un köklü tarihine ve üniversitenin misyonuna vurgu yaparak bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Yıldız, konuşmasının başında Zonguldak’ın deniz kültürü ile olan ilişkisine dikkat çekerek üniversitenin yeni logosunun sembolik değerlerinin altını çizdi. BEUN’un sadece teknoloji, mühendislik, fen ve eğitim alanlarında değil bünyesinde yer alan tüm kültürel ve sportif faaliyetlerle öğrencilerinin fiziksel ve ruhsal gelişimlerini sağlamayı da hedeflediğine değindi. Bu bakımdan özellikle Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in üniversiteye çizdiği vizyon ve bu vizyona uyum sağlama çabaları sayesinde ilerlediklerini belirterek, etkinliğin gerçekleşmesinde katkılarını esirgemeyen başta Rektör Özölçer olmak üzere bu etkinliğin mimarı olan Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü öğretim üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Protokol konuşmasını gerçekleştirmek için kürsüye gelen Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş, bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, her zaman gençlere destek olmaya devam edeceklerini dile getirdi. Demirtaş’ın ardından BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu ise Kdz. Ereğli Yüksekokulunun ve değerli iş birliklerinin katkılarıyla tertip edilen bu başarılı projede emeği geçenleri ayrı ayrı tebrik ettiğini ifade etti. Protokol konuşmalarının tamamlanmasının ardından program, açılış kurdelesi kesimiyle devam etti. Kurdele kesimi sonrasında ise öğrencilerle birlikte Gülüç Irmağı’ndan kano ve küreklerle geçiş seremonisi yapıldı. Seremoni sonrasında program, düzenlenen çeşitli aktivitelerle devam etti. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Gülüç Belediyesi ve Zonguldak Kdz. Ereğli Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen bu etkinliğin, öğrencilerin su sporları alanında yetkinleşmelerine ve gelecekte üniversitenin kano ve kürek takımlarının oluşturulmasına imkan tanıması hedefleniyor.
Ankara Milli Görüş Hareketi’nin liderlerinden Recai Kutan hayatını kaybetti Millî Görüş Hareketi’nin ileri gelenlerinden Türk siyasetçi Mehmet Recai Kutan, 94 yaşında Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Siyasi hayatına Millî Selamet Partisi’nde (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı göreviyle başlayan ve çeşitli dönemlerde bakanlık görevlerini yürüten Millî Görüş Hareketi’nin ileri gelenlerinden Türk siyasetçi Mehmet Recai Kutan, 94 yaşında tedavi gördüğü Güven Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Mehmet Recai Kutan kimdir 1930 yılında Malatya’da doğan ve ilk, orta ve lise eğitimini Malatya’da tamamlayan Kutan, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden 1952 yılında mezun oldu. 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri’nde (DSİ) çeşitli görevlerde bulunan Kutan, Malatya DSİ 92. Şube Başmühendisi, Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürü ve DSİ Genel Müdür Muavini olarak çalıştı. 1969’da TÜMAŞ Türk Mühendislik Müşavirlik A.Ş.’yi Genel Müdür olarak organize etti. Siyasi hayatı Siyasi hayatına 1974-1980 yılları arasında Millî Selamet Partisi’nde (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı göreviyle başlayan Kutan, 1977 seçimlerinde MSP’den Malatya Milletvekili oldu ve aynı yıl kurulan koalisyon hükümetinde İmar ve İskân Bakanı olarak görev yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından diğer MSP yöneticileriyle birlikte 9,5 ay hapis yatan Kutan, sonrasında beraat etti. 1983’te kurulan Refah Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Kutan, 20. Dönem Malatya Milletvekili olarak Meclis’e girdi. 1996-1997 yılları arasında 54. Hükümet’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı. Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından Fazilet Partisi’nin genel başkanlığına seçilen Kutan, partinin kapatılmasından sonra 2001 yılında Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı ve kurucu genel başkanlık görevini üstlendi. 26 Ekim 2008’deki olağan kongrede genel başkanlık görevini Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a devretti. Son zamanlarında Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanlığı görevlerini yürüten Kutan iyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca bilmekteydi. Kutan evli ve 3 çocuk babasıydı.
Zonguldak BEUN Teknoloji Takımlarından B-Dispate, TEKNOFEST 2024 - Adana’dan üçüncülük ödülü ile dönüyor Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Teknoloji Takımlarından B-Dispate, 9. Türksat Model Uydu Yarışması’nda 152 takım arasında üstün bir başarı göstererek üçüncü olmaya hak kazandı. BEUN teknoloji takımlarından B-Dispate, ülke çapında yakından bilinen havacılık ve uzay alanındaki başarılarına bir yenisini daha ekleyerek; Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın en büyük havacılık ve uzay teknolojisi festivali olan TEKNOFEST’te üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı. TEKNOFEST bünyesinde Türksat tarafından düzenlenen 9. Türksat Model Uydu Yarışması’nda, 152 takım arasından ilk üçte yer almaya hak kazanan B-Dispate, büyük bir çaba ve titizlikle çalışmalarını sürdürerek bu başarıyı elde etti. Daha önce 2021 yılında düzenlenen Türksat Model Uydu Yarışması’nda 110 takım arasında finale kalarak Türkiye birincisi olan B-Dispate, 2022’de de adını finale yazdırdı. B-Dispate takımı, bu yıl da gösterdiği azimle 9. Türksat Model Uydu Yarışması’nda yine ilk üçte yer alarak, kendine olan güveni bir kez daha pekiştirdi. İlk üç takımın yerlerinin kesinleştiği yer olan 2-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST’in beşinci ve son gününde, B-Dispate üçüncülük derecesini tescil ettirerek istikrarlı başarısını sürdürmeye devam etti. Bu önemli başarı aynı zamanda, hem teknoloji takımının hem de BEUN’un havacılık ve uzay teknolojilerindeki özgün ve nitelikli çalışmalar ortaya koyduğunu tekrardan gözler önüne serdi. B-Dispate takımının elde ettiği üçüncülük sonrası BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, B-Dispate takımını tebrik ederek, “Gençlerimizin bu alandaki başarısı, üniversitemizin ülkemizin millî teknoloji hamlesindeki adımlarına değer katmasıyla beraber BEUN hedeflerinin de yenilikçi araştırmalar ve üretimler konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Daha önce de kazandığı başarılarla üniversitemizi ve şehrimizi gururlandıran B-Dispate’in gösterdiği azim ve gayret, gelecekteki projelerde de daha büyük başarılara imza atacaklarının bir göstergesidir. Bu düşüncelerle başta teknoloji takımımızın kaptanı Özcan Gülcan, yazılım ekibinden Kaan Gökdoğan ve Hasan Gürbüz, elektronik ekibinden Ali Eren Akcasu, mekanik ekibinden Özcan Gülcan ve Esra Metin, sosyal medya ve sponsorluk ekibinden Zeynep Yaşar ve Halil İbrahim Yazıcı olmak üzere Takım Danışmanı Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Aydın, Teknoloji Takımları Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Haşim Duru ile emeği geçen herkesi canıgönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi. BEUN Teknoloji Takımlarından B-Dispate’in bu başarısı, üniversitenin uzay, havacılık ve teknoloji alanındaki gelişiminde önemli bir adım olarak kaydedilirken, gelecekteki yarışmalara da ilham olmaya devam edeceği öngörülüyor.