KÜLTÜR SANAT - 25 Eylül 2024 Çarşamba 13:45

Osmaniye’de Ahilik Haftası kutlamaları

A
A
A
Osmaniye’de Ahilik Haftası kutlamaları

Osmaniye’de Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin anısına düzenlenen Ahilik Haftası, Cumhuriyet Meydanı’nda çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Osmaniye Cumhuriyet Meydanı’nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda Osmaniye Belediyesi Mehter takımı konser verdi. Yılın Ahisi, 40 yıldır annesinden öğrendiği şalgamcılık mesleğini Osmaniye’de yaşatan Sami Kalı’ya Osmaniye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Murat Yalçın tarafından kaftan giydirildi. Vali Erdinç Yılmaz tarafından ise plaket ve ödülü takdim edildi. Yılın kalfası Eda Nur Bülbül ve çırak Mahmut Akbulut’a da ödülleri verildi.


Ahilik Haftası’nın bu yıl 37.’sinin kutlandığını söyleyen Osmaniye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Murat Yalçın, “Ahilik kültürü ve felsefesi toplumsal yaşamın paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük ve güvenirlik iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas almıştır. Ahi Evran-ı Veli Ahilik kültürünün Anadolu topraklarında gelişip yaygınlaşmasında birinci derecede rol almış değerli bir Türk büyüğüdür. Ahi her şeyde her ortamda ve her çağda denge ve düzen sağlayandır. Dağıtan değil toparlayan, yıkan değil inşa edendir. Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran Ahilik, bütünleştiren ve millet olmanın bilincini tüm topluma yayan bir sistemdir. Milli kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olan esnaf ve sanatkârımızın birliğini, kardeşliğini eli açıklığını ve dayanışmasını bu günümüzdeki esnaf ve sanatkârımızda görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Esnaf, sanatkâr Ahi kültürüyle yoğrulmuş çekirdek kadrodur. Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın talimatlarıyla mülki amirlerimizle, belediye başkanlarımızla, kooperatif başkanlarımızla el ele gönülden bayramımızı kutluyoruz” diye konuştu.


Ahiliğin ruhunda dürüstlük, üretmek, paylaşmanın olduğunu söyleyen Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, “Ahilik teşkilatına baktığımızda bütün üstün meziyetlerin, ulvi değerlerin var olduğunu görüyoruz. Dürüstlük var, üretmek var, paylaşmak var, yüksek ahlak var, kardeşlik var, eli açıklık var, liyakat var, ehliyet var. Arayabildiğimizin bütün özelliklerin var olduğunu ve bu değerlerin yaşatıldığını görüyoruz. Bu değerlerin yaşatılmasının toplumun huzurunda, zenginleşmesinde sosyal olarak, ekonomik olarak güçlü olmasında ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. O zaman hepimize düşen, ecdadımızdan aldığımız bu değerleri hep birlikte yaşatmak, daha yükseklere taşımaktır. Yükseklere taşımak için de samimiyetle bu ilkeleri anlamak, yorumlamak ve bu ilkeler doğrultusunda hareket edebilmektir” dedi.


Ahilik temalı fotoğraf sergisinin gezilmesinin ardından program, geleneksel Ahi pilavının ikram edilmesiyle son buldu.



Osmaniye’de Ahilik Haftası kutlamaları

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Emisyonun olmadığı bir şehir mümkün Avrupa Birliği Yatırım Fonu’ndan alınan hibe desteği ile uygulaması devam eden Düzce Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP) çerçevesinde çalışmalar sürüyor. Son çalıştayda şehirlerde hava kirliliğini önlemek ve alternatif ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi fikrinin temelleri ile uygulanacak politikaların münazarası amacıyla SKUP Takım Lideri Bas Govers tarafından kurum temsilcilerine sunum yapıldı. Düzce Belediyesi, nihai faydalanıcısı olduğu SKUP toplantılarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Kendi ölçeğindeki iller arasında tek olan Düzce’de kentsel hareketlilik planlarının sürdürülebilir olması, emisyon salınım oranlarının Avrupa Birliği şartlarına uyması konusunda yasal düzenlemelere uygun hale getirilmesi konusunda önerileri kapsayan proje uygulaması kapsamında bir çalıştay daha düzenlendi. Düzce Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, AFAD, Emniyet Müdürlüğü gibi kurumlardan temsilciler ile moto-kurye firma, STK temsilcileri de toplantıda hazır bulundu. Avrupa Birliği Yatırım Fonu, IPA Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı çatısı altında uygulanmaya başlanan projenin son toplantısında SKUP Takım Lideri Bas Govers, Düzce’deki tüm kurumlardan gelen katılımcılara küresel ısınma, neden ve sonuçları ile Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar hazırladığı eylem planını içeren teknik bilgilerle destekli bir sunum yaptı. SKUP Takım Lideri Bas Govers, sunumunda iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçlarına, Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar hazırladığı eylem planına dair teknik bilgiler sundu. Düzce özelinde emisyon salımının iklim değişikliğiyle bağlantısını ele alan Govers, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yapılacak çalışmaların önemine dikkat çekti. Özellikle toplu ulaşımın teşvik edilmesi, yaya ve bisiklet odaklı altyapıların geliştirilmesinin şehirlerin karbon ayak izini azaltmada önemli rol oynadığını vurguladı. Sunumun ardından çalıştaya katılanlar arasında yuvarlak masa toplantısı düzenlenerek planlanan, yürütülen projeler ile farklı öneriler konuşuldu.
Sakarya Karasu sahilinde kıyı erozyonu tehdidi: Karadeniz Karasu’yu parça parça yutuyor Sakarya’nın Karadeniz’e kıyısı olan Karasu ilçesinin sahil kesiminde devam eden kıyı erozyonu etkisini artırdı. Karadeniz’in dalgaları, yaklaşık 50 metre kadar içeriye girerek Sahil Park önünde 3 metrelik falezler oluşturdu. Erozyon, 200 metrelik sahil hattında etkili olmaya başladı. Bölge havadan dron ile de görüntülendi. Karasu sahili, bu yıl da kıyı erozyonunun tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Doğu Karadeniz Caddesi üzerinde bulunan Sahil Park önünde etkili olmaya başlayan erozyon, yaklaşık 200 metrelik alanı olumsuz etkiledi. Karadeniz’in dalgaları, sahilde 50 metre kadar içeriye girerek Sahil Park önünde 3 metrelik falezlerin oluşmasına sebep oldu. İnsan boyunu aşan kıyı erozyonunun yaşandığı bölge havadan da görüntülendi. “Neredeyse kumsalımız kalmadı” Kıyı erozyonunu gören vatandaşlar da sahilde önlem alınmasını istedi. Eda Damar, “Eski zamanlarda çok fazla kumsalımız vardı. Metrelerce, ayaklarımız yanardı, yürüyemezdik. Maalesef liman olduktan sonra çok üzücü erozyon yaşıyoruz. Neredeyse kumsalımız kalmadı. Kumsalımız dillere destan, birçok yerde bulunmayan kuma sahibiz. Son yıllarda kumsal kalmadı” dedi. “Önceki halinden eser yok” Kübra Özoğlu ise, “Ben, sahilin 17 sene önceki halini biliyorum. Tesis ve denizin üzerinde lokanta vardı. Ne tesis kaldı ne kum kaldı. Önceki halinden bir tanesi yok. Her sene kum dolduruyorlar, her sene bu kum boşalıyor. Kumun üzerinde ağaçlar vardı, gittiler. Karasu kalmadı” diye konuştu.