ÇEVRE - 29 Ağustos 2024 Perşembe 11:53

60 yıl önce kapatılan petrol kuyusunda arama çalışması başlatıldı, köyü petrol heyecanı sardı

A
A
A
60 yıl önce kapatılan petrol kuyusunda arama çalışması başlatıldı, köyü petrol heyecanı sardı

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde 1960’lı yıllarda Amerikalı bir şirket tarafından yapılan petrol araması neticesinde kapatılan petrol kuyularında , Türk şirketi tarafından yeniden arama çalışması başlatıldı. Çalışmalar üzerine köylüleri petrol heyecanı sardı.



Kadirli ilçesi Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde 1962-1965 yılları arasında Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde Amerikalı bir şirket tarafından petrol arama çalışması yapıldı. Yapılan arama çalışması neticesinde köyün farklı noktalarında petrol kuyuları açıldı. İddiaya göre kuyularda petrol bulunmasına rağmen , şirket tarafından " Burada petrol yok ve yetersiz" şeklinde değerlendirilerek kapatıldı. Aynı yıllarda aynı Amerikalı şirket tarafından yine petrol yok denilerek kapatılan Adana’nın Ceyhan ilçesindeki kuyularda yapılan çalışmada Çukurova-1 ve Çukurova-2 kuyularında Rezerv değeri 1 Milyar Dolar olan petrol bulunmasının ardından , Kadirli ilçesinde de kapatılan petrol kuyuları ve çevresinde arama çalışması başlatıldı. Köylüler ise köylerinden petrol çıkmasını umutla bekliyor.


Çınar köyünde yaşayan ve Amerikalıların 1960’lı yıllarda köylerinde petrol aradığına şahit olan Yusuf Kenan Oflaz " Amerikalılar köyümüzde sondaj yaptılar. Çok da uğraştılar. Dev gibi kepçeler getirdiler. Dev makineler getirdiler. Aradılar aradılar burada su var dediler. 400 metre yer altına inmişler. Bulamadık dediler ve kuyuyu kapattılar. Lakin kuyu hala da kokuyor. Şimdi Türk şirketleri arama başlatmış İnşallah petrol bulunur" dedi.


Amerikalıların köyde petrol araması yaptığı yıllarda, kendisinin 20’li yaşlarda olduğunu ve Amerikalıların küçük erkek kardeşini çok sevdiklerini belirten Cennet Oflaz ise " Benim kardeşim Mehmet o zaman küçüktü onlarla çok gezdi. Amerikalılar "Mehmet mazot yok su çok" derlerdi. Kucaklarında gezdirirlerdi. Sonra çekip gittiler. Şimdi köyümüzde petrol aranıyor inşallah bulunur" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Selçuk İnan: "Maç gitti geldi ama son anda beraberliği yakaladık" Gaziantep Futbol Kulübü Teknik Direktörü Selçuk İnan, 1-1 berabere kaldıkları Beşiktaş maçının ardından, "Maç gitti geldi ama son anda beraberliği yakaladık" dedi. Gaziantep Futbol Kulübü, Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında sahasında Beşiktaş’ı konuk etti. Gaziantep ekibi, zorlu maçı son dakikada attığı golle 1-1 berabere bitirdi. Bu sonuçla Beşiktaş puanını 17’ye yükseltirken, Gaziantep FK ise puanını 5 yaptı. Maçın ardından konuşan Gaziantep Futbol Kulübü Teknik Direktörü Selçuk İnan, son dakika golüyle mağlubiyetin önüne geçtikleri için mutlu olduklarını söyledi. "Maç gitti geldi ama son anda beraberliği yakaladık" Maç sonu düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Futbol Kulübü Teknik Direktörü Selçuk İnan, "Maça düşündüğümüz gibi başladık. Beşiktaş’ın artı ve eksilerini bildiğimiz için doğru pozisyonlar bulduk ama değerlendirmedik. Maç gitti geldi ama son anda beraberliği yakaladık. Takımımız çok iyi mücadele etti. Bugün oyuncularımızı maçı istediklerini belli etti. Oyuncularımızı tebrik ediyorum. Biz yeni bir takımız. Daha iyi olacağız. Bugün belki son anda beraberliği aldık ama bundan sonraki maçlarda daha iyi olacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı. "Açıkçası ben penaltı olmadığını düşünüyorum" Maçta verilen penaltı kararının ağır olduğunu da ifade eden Selçuk İnan, "Bu tip penaltılar beni endişelendiriyor. Hakemlerimiz genç, yeni hakemler kazanmaya çalışılıyor ama fazla baskının da hakemleri geriye götüreceğini düşünüyorum. Ama bu tip hakemlerin takdir hakları rakipten yana oluyor. Bugün de aynısı oldu. Genç bir hakem vardı ama bugün kartları ve faulleri bizi oyundan düşürdü. Penaltı kararı çok ağırdı, açıkçası ben penaltı olmadığını düşünüyorum" şeklinde konuştu. "Daha ofansif daha hücum oynayan bir takım olmak istiyoruz" Takımda yeni ve ofansif bir oyun sistemi oturtmaya çalıştıklarını belirten ve milli takım aralarının oyunlarının tam oturma sürecini uzattığını ifade eden Selçuk İnan, "Ritim yakalamaya çalışırken yine milli takım arası geldi. Yeni bir takımımız çok şeyi hemen değiştirmek kolay değil. Daha ofansif daha hücum oynayan bir takım olmak istiyoruz. Bunu adım adım sahaya yansıtmak istiyoruz. Ama bu gibi yeni takımların oyundan çabuk düşmesi muhtemel. Oyunumuzu maçın geneline yayarsak daha iyi bir takım olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.
Gaziantep Bronckhorst: "Savaştık, mücadele ettik ama son dakika golüyle berabere kaldık" Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronckhorst, 1-1 berabere kaldıkları Gaziantep FK maçının ardından, "Savaştık, mücadele ettik ama son dakika golüyle berabere kaldık" dedi. Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında deplasmanda Gaziantep FK ile karşılaştı. Siyah-beyazlılar, son dakikada yediği golle maçı 1-1 berabere bitirdi. Bu sonuçla Beşiktaş puanını 17’ye yükseltirken, Gaziantep FK ise puanını 5 yaptı. Maçın ardından konuşan Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronckhorst, son dakika golüyle galibiyeti kaçırdıkları için üzgün olduklarını söyledi. "Savaştık, mücadele ettik ama son dakika golüyle berabere kaldık" Maç sonu düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni Van Bronckhorst, "Zor bir maç oynadık. Haftada 2 maç oynamak çok zor. Bugün de mental olarak zorluk yaşadık. Son anlarda, son paslarda doğru karar vermede sorunlar yaşadık. Bu da işimizi zorlaştırdı. Fiziksel olarak da zorluluklar yaşıyoruz. Ajax, Frankfurt, Kayseri gibi zor maçlar oynadık. Bu maçların ardından bugün de çok zor bir maçtı. Savaştık, mücadele ettik ama son dakika golüyle berabere kaldık. Daha iyi olmak için mücadele edeceğiz. Galip olduktan sonra rakiplerin bizi analiz etmesi anlamında işler daha da zorlaşıyor. Kayseri maçında da iyi oynadık ama bugünkü maç daha zordu. Defans arkasına atılan toplar ve ikinci toplarda maç fiziksele döndü. Bu maçlardan öğreneceğimiz şeyler var. Rakipler oyuncularımızın nasıl oynadığını çözüyor. Daha zor maçlarımız olacak ama daha yenilmedik. İki hafta dinlenme sürecimiz var. Daha iyi olacağız. Kendimiz geliştirmemiz lazım. Daha iyi olmak istiyoruz. Önümüzdeki 2 haftada bu sorunlarımızı çözüp daha iyi olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. "Semih sonraki maçlarda daha çok şans bulacaktır" Semih Kılıçsoy’un oynamaması ile ilgili soruya da cevap veren Van Bronckhorst, "Semih bizim için önemli bir oyuncu. Oynamaması ile ilgili sorunları anlayabiliyorum. Genç ve gelişim gösterebilen bir oyuncu. Ben kendisine inanıyorum. Bugün şans bulamadı ama milli takıma gidiyor. Daha çok şey öğrenecek. Öğrenmesi konusunda biz de ona yardımcı olacağız. Sonraki maçlarda daha çok şans bulacaktır" diye konuştu.
Malatya Malatya’da Filistin’e destek gösterisi Malatya’da Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Malatya kent merkezinde oluşturulan araç konvoyu ile Akçadağ ilçesine hareket eden yüzlerce vatandaş, burada İsrail’i protesto ederek lanetledi. Kudüs Kardeşlik Platformu adına basın açıklaması yapan Ömer Derin, “Bugün dünyada eşine az rastlanır bir ittifakla toprakları gasp, halkı yok edilen Filistinli kardeşlerimize destek olmak, yaşanan soykırıma isyan etmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu soylu eylem ve yapılan insanlık yoklamasında ’ben de varım’ diyerek kardeşlerine, insanlığa ve tarihe karşı sorumluluğunu yerine getiren her birinize duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. İsrail’in Gazze’de 365 gündür soykırım yaptığını ifade eden Derin, ”Dünya kör, dünya sağır, dünya suskun. Dünyanın bu suskunluğu çoğu çocuk ve kadın 42 binden fazla insanı katleden, hastaneleri, okulları, ibadethaneleri dahi bombalayan soykırımcıyı, kandan beslenen katil sürüsünü cesaretlendiriyor. Tarihin hiçbir döneminde ve dünyanın başka hiçbir yerinde katilin, soykırımcının bu kadar desteklendiği başka örnek yoktur" dedi. “Hedef bütün bölge” İsrail’in uzun bir süredir Filistin topraklarında katliam yapan bir terör devleti olduğunu söyleyen Derin, ”Yerleşimci adlı terör ve gasp şebekesi eliyle tedrici olarak sürdürdüğü işgal yeni bir aşamaya geldi. 7 Ekim 2023’ten bu yana yaşananlar siyonist işgalin yeni bir evresini göstermektedir. Emperyalizmin sınırsız desteği, siyonist şirketlerin sponsorluğu ile Gazze’de Müslüman kıyımı yapan ırkçı rejimin hedefinde bütün bölgemiz var. Onun için terör rejiminin propaganda aygıtlarının yaydığı bilgilere rağmen çekinmeden diyoruz ki, Gazze’deki direniş insanlığın ve bizim onurumuzdur. Gazze’de evleri, toprakları, özgürlükleri, inançları için direnenlere selam olsun. İnsanlığın sancağı yere düşmesin, haysiyeti çiğnenmesin, umutlar sönmesin diye zulme karşı göğsünü siper edenlere, korkunç soykırıma rağmen siyonizme ve onlarca emperyalist devlete kahramanca direnenlere selam olsun. Birinci yılına giren soykırımı lanetliyor, Gazze’de direnen yiğitleri ve şehitlerimizi selamlıyoruz" diye konuştu.