EĞİTİM - 11 Ekim 2024 Cuma 13:17

Ordu’da bir ilk: Öğrenciler bitki koleksiyonu oluşturdu

A
A
A
Ordu’da bir ilk: Öğrenciler bitki koleksiyonu oluşturdu

Ordu’nun Aybastı ilçesinde 22 öğrenci, öğretmenlerinin öncülüğünde gerçekleştirdikleri proje sayesinde bir ilgi gerçekleştirerek bitki koleksiyonu oluşturdu.


Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi 11’inci sınıf öğrencileri, “Coğrafya Biyoçeşitlilik” programı amacıyla bitkilerin çeşitliliğini araştırmaya başladı. Ordu genelinde yetişen bin 736 adet bitki çeşidini araştıran ekip, okullarında ise 127 adet endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Okulun Müdür Yardımcısı ve Coğrafya Öğretmeni Habil Boğmalık’ın öncülüğünde gerçekleştirilen proje sayesinde öğrenciler ilk kez kurutulmuş bitki örneklerinin saklandığı yer “Aybastı Herbaryumu” adı altında bitkileri bir araya getirerek incelemeye aldı.



“22 öğrencimizle 30 farklı bitki çeşidiyle ilk projemizi oluşturduk”


Öğrencilerinin araştırdığı 30 farklı bitki çeşidiyle ilk projenin oluştuğunu söyleyen Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı ve Coğrafya Öğretmeni Habil Boğmalık, “Öncelikle önemli özelliklerini kaybetmeksizin kurutulup karton üzerine tespit edilerek muhafaza edilen bitki ya da bitki kısımlarından oluşan koleksiyonlara herbaryum diyoruz. Burada mevsime bağlı kalmadan bitkileri görme ve inceleme imkanının sağlanması, bitki türlerinin morfolojik özelliklerinin ve gösterdikleri varyasyonların belirlenmesi, bitkilerin yetişme yerleri hakkında bilgi sahibi olunması, belirli bir bölge veya yörenin bitki türleri ve bitki toplulukları ortaya koyulmasını amaçlıyoruz. Aybastı Herbaryumu projemize coğrafya dersi biyoçeşitlilik konusu kapsamında 11. sınıf öğrencilerimiz katıldı. Yine döneme göre bu projemiz okulumuzun bütün öğrencilerini kapsayacak şekilde genişletilecektir. İlk olarak 22 öğrencimizin topladığı bitkilerle herbaryum oluşturulmaya başladık ve herbaryumumzda şu an 30 farklı bitki çeşidi bulunmaktadır. Yine amaçlarımızdan bir tanesi öğrencilerimizin bitkiyi tanıması, bitkinin varlığını kanıtlaması, bitkinin nerede ve ne zaman yetiştiğini öğrenmesi ve öğrencilerimiz için gelecek konularda bitkiye ulaşılmasının mümkün olmadığı zamanlarda elde hazır materyal bulunmasını sağlamaktır” dedi.



Ordu’da bir ilk: Öğrenciler bitki koleksiyonu oluşturdu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleşti Adana Valiliği himayesinde Adana Büyükşehir Belediyesi, dört merkez ilçe belediyesi ve oda başkanlarının katkılarıyla düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin içeriği Feriye’de gerçekleşen basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıya Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ünlü şefler Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya katıldı. Bu yılın festival teması ‘’Kökleriyle Adana’’ olarak belirlendi. Adana Valiliğin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla, festival yürütme kurulunun koordinasyonuyla gerçekleşen festivalde paneller, workshoplar, gastro şovlar, genç şeflerin yarışması ve tüm sahne programı içeriklerini oluşturan Gökmen Sözen’de toplantıda bir sunum yaparak bizleri festivalde nelerin beklediği konusunda bilgilendirdi. Sözen, “Adana Lezzet Festivali Türkiye’nin en önemli gastronomi etkinliklerinden biridir. Her yıl farklı temasıyla Türkiye ekonomisine özellikle Çukurova’ya ve Akdeniz’e büyük katkılarda bulunur” dedi. Düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, basın mensuplarını ve misafirleri selamlayarak konuşmasına başladı. Vali Köşger, ‘’Adana, yalnızca eşsiz yemekleriyle değil, aynı zamanda mutfak kültürünün ardındaki hikayelerle de tanınan bir şehirdir. Yüzyıllardır bu topraklarda şekillenen yemek kültürümüz, Adana halkının hoşgörüsünü, çalışkanlığını ve yaşam enerjisini yansıtır. Misafirperverliğimiz, sofralarımızda buluşan lezzetlerle hayat bulur. Bulunduğu coğrafi konum, 10 bin yıl öncesine dayanan geçmişi ile kadim bir kültürün varisi olan Adana’mız, kendine has lezzet sentezini bugün de zenginleştirmeye devam ederek geçmiş ile bugünü bünyesinde harmanlamayı başarabilmiştir. İşte bizler de tam bu yüzden Adana’mızın derin, tarihi ve köklü mutfağını tüm dünyaya tanıtmak ve “geçmişin birikimiyle bugünümüzü inşa ederken, geleceğe doğru sağlam adımlarla ilerleme” gayemizi bir kez daha vurgulamak amacıyla bu yıl sekizincisini düzenleyeceğimiz Lezzet Festivali’mizin temasını “Kökleriyle Adana” olarak belirledik’’ diyerek konuşmasına devam etti. “Her yıl sesimiz daha da yükseliyor” Vali Köşger, misafirlerin bir taraftan Adana mutfağının sahip olduğu, kökleri Çukurova’nın verimli topraklarına dayanan eşsiz lezzetleri tadarken diğer taraftan yerli ve yabancı birçok ünlü şefin gastro şovlarıyla unutulmaz anlara şahitlik edeceklerini ifade etti. Festivalin her yıl bir önceki yıldan çok daha fazla ses getirmesi için gayret gösterdiklerini söyleyen Vali Köşger, Adana mutfağının tanıtımının yanı sıra bu leziz mutfağı gelecek nesillere taşımayı ve Adana’nın gastronomi turizminin vazgeçilmez duraklarından biri olmasını amaçladıklarını belirtti. Vali Köşger, festival hakkında bilgi vermeye şöyle devam etti: ‘’Geçen yıl 923 bin ziyaretçiyi ağırladığımız Uluslararası Adana Lezzet Festivalimizde 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı bekliyor ve bunun heyecanını yaşıyoruz. Festivalimizin 4 gün gibi kısa bir süre içerisinde ilimiz ekonomisine yaklaşık 3 milyar TL’lik katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Festivalimizin önemli bir başka amacı da Adana mutfağını sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde tanıtmak ve yaygınlaştırmaktır. Bu noktada; Adana’nın yerel ürünleri, doğal tarım yöntemleri ve geleneksel tariflerini, çevre dostu bir anlayışla geleceğe aktarmayı aynı zamanda doğaya saygıyı ve sürdürülebilir yaşamı teşvik etmeyi planlıyoruz. Tüm bunlara ek olarak dünyada yaşanan iklim değişikliğine, su ve enerji kaynaklarındaki daralmaya, tarım, toprak ve sağlıklı gıda erişimine dikkat çekmek amacıyla Social Gastronomy Movement (Sosyal Gastronomi Hareketi) ve Ebru Baybara Demir iş birliği ile dünyanın farklı ülkelerinden Adana’ya gelecek uzmanların katılacağı, bir zirve düzenliyoruz. Uluslararası Tarım Zirvesi’nde, Çukurova- ‘’Toprağın Lezzeti’’ ana temasıyla düzenlenecek panellerde çiftçilerimize, gastronomi profesyonellerine ve girişimcilerine yol gösterecek paylaşımlarda bulunulacağını memnuniyetle ifade etmek isterim. Sosyal Gastronomi Hareketi ile yapılacak iş birliği ile festivalimiz aynı zamanda “Universal Plate” etkinliğinin de bir parçası olacaktır. Ayrıca Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) açlığın son bulması ve herkesin kaliteli gıdaya erişerek sağlıklı beslenmenin sağlanmasına dikkat çekmek amacıyla belirlediği 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında gerçekleştirilecek “Universal Plate” etkinliğinde, şeflerimiz ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için yemekler pişirip bunların dağıtımını gerçekleştireceklerdir. Kökleriyle geçmişe bağlı olduğu kadar, geleceğe dönük vizyonuyla da büyüyen Adana’mızda sizlerin de katkılarıyla daha geniş kitlelere ulaşan bir Lezzet Festivali düzenleyeceğimize yürekten inanıyorum. Bu vesileyle, emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza ve sponsorlarımıza teşekkürlerimi sunuyor, tüm katılımcıları ve gastronomi tutkunlarını 17-18-19-20 Ekim günlerinde Adana’nın lezzet dolu dünyasını keşfetmeye davet ediyorum’’ diyerek konuşmasını tamamladı. “Adana’ya gelin ciğerimizi yiyin” Validen sonra söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar konuşmasına, Adana’da, Çukurova Üniversitesi ile birlikte bir Tarım Akademisi kuracaklarını müjdeleyerek başladı. Başkan Zeydan Karalar şöyle devam etti: “Bu yıl festivalimizin teması Kökleriyle Adana. Adana’mız dünyanın en eski yerleşimlerinden biri. Eşsiz güzelliklere sahip; denizi, içinden geçen iki nehri, tarihi, doğası, iklimi endemik bitkileri, kültürü, tarımsal bereketi ve oluşturucu insan kaynağı ile dünyanın en önemli şehirlerinden biri olmalı. O nedenle ‘’Kökleriyle Adana’’ teması Adana’yı çok iyi ifade ediyor. Bizim de Adana’mızın özelliklerini, güzelliklerini tanıtmaya yönelik yaptığımız her çalışma kentimizi dünya markası yapma çabasından kaynaklanıyor. Adana’mızın geçmişten bu yana kendine has özelliklerinin hepsini, özünden koparmadan, yerelden evrensele taşımaya kararlıyız. Sayın Valimizin öncülüğünde yaptığımız Lezzet Festivali başta olmak üzere, Altın Koza Film Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı ve diğer festivaller Adana kent kültürünün bir parçası oldu. Hemen yakın zamanda yapılan Teknofest kentimize bir başka zenginlik kattı. Bu çalışmalar Adana’mızı; sanayi, ticaret ve tarım kenti olmasının yanında bir turizm kenti haline getirme çabamızdır. Tarihte 16 kavmin yaşadığı kentimiz, tarihini lezzete evirmiş, nefis lezzetler diyarıdır. Elbette ülkemizin her köşesi çok önemli ve farklı güzel lezzetlere sahip ama Adana başka. Verimli ovası ile besinlerin sağlıklı ve taze biçimde tarladan mutfağa taşınması çok önemli. Adana mutfağı denince ilk akla gelen baskın lezzet Adana Kebabı olsa da Adana kebaptan ibaret değil. 400’ü aşkın önemli lezzetin diyarıdır Adana. Enfes lezzetler sizleri bekliyor. Adana’ya gelin, katıksız lezzetler diyarında enfes lezzetleri tadın. ‘Adana’ya gelin ciğerimi yiyin’ diyoruz ’’ diye konuştu. 17-18-19-20 Ekim tarihlerinde sürecek festival Adana Merkez Park’ta yapılacak.
Kayseri Melikgazi Belediyesi ’sağlıkta öncü’ yatırımlara imza atıyor Türkiye’ye örnek olacak, inovatif projelerle Melikgazi’nin yaşam standardını yükseltmeyi başaran Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, sağlık alanında hayata geçirdiği projeleriyle takdir topluyor. Melikgazi’ye 5 buçuk yıl gibi kısa bir sürede rekor yatırımlar yapan Başkan Palancıoğlu, ilçeye kazandırdığı 15 adet aile sağlığı merkezinin sayısını hızla artırıyor. ’Önce sağlık’ temasıyla vatandaşların yüzünü güldüren Başkan Palancıoğlu; "Melikgazi’ye 5 yılda içerisinde 21 okul, 15 kütüphane, 15 aile sağlığı merkezi, 15 sosyal tesis, 18 cami, 9 Kur’an Kursu ve daha birçok rekor hizmeti kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın kendi mahallelerinde sağlık hizmeti almaları büyük kolaylık. “Önce insan”, “önce sağlık” diyoruz ve insana değer veren hizmetlerimizle vatandaşlarımızı memnun ediyoruz. Mahallelerimizde hayata geçirdiğimiz butik sağlık ocaklarımız sayesinde vatandaşlarımız ulaşımda sorun yaşamadan, yürüyüş mesafesinde, kendi aile hekimlerinden hızlı ve kolay bir şekilde sağlık hizmeti alabiliyorlar. Aile sağlığı merkezlerimizin sayısını artırıyoruz. Sağlık alanında yeni fikir ve yatırımlarımız da söz konusu. Özellikle Melikgazi’yi sağlık turizmi açısından bir merkez haline getirmeyi hedeflediğimiz projemiz “Sağlık Turizmi Kampüsü” çok ses getirecek. Bilindiği üzere vatandaşlarımızın sağlık hizmeti almak için farklı şehirlere veya ülkelere tedavi amacıyla yaptığı seyahatler sağlık turizmini geliştirdi. Sağlık Turizmi Kampüsümüz ile diş, göz, saç ekimi, estetik, genel cerrahi, diyet gibi 12 farklı alanda poliklinikler olacak ve Kayseri’ye sağlık turizmini kazandırmış olacağız inşallah. Sağlık alanında yenilikçi bakış açımızla, vatandaşlarımıza verdiğimiz değerle yatırımlarımız çığ gibi büyüyecek. Bu noktada bizlere destek olan hayırseverlerimize ve emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gerçekten büyük bir özveri ile projelerimiz hızlı bir şekilde hayata geçiyor maşallah. Melikgazi’mizde her yaştan vatandaşımızın ihtiyacına yönelik hizmetlerimizi kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.
Gaziantep GAÜN’de yeni dönem için öğrencilere kapsamlı tanıtım ve bilgilendirme Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için kayıt yaptıran öğrencilere yönelik olarak hazırlanan GAÜN Uyum 2024 programı Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Programın açılışında konuşan GAÜN Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Nuh Okumuş Gaziantep Üniversitesi’ne yeni başlayan öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, başarılı bir eğitim-öğretim yılı geçirmeleri temennisinde bulundu. Öğrencilerin GAÜN’e geldikleri için şanslı olduklarını belirten Okumuş, “Üniversitemiz 3 dilde eğitim veren köklü ve iyi bir üniversite, sizlere sadece akademik başarıyı değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel gelişimi de destekleyen bir ortam sunacak. Burada edineceğiniz deneyimler, kariyer hayatınızda fark oluşturacak” dedi. Öğrencilerin kaliteli bir eğitim-öğretim süreci geçirmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan ve üç oturumda gerçekleştirilen GAÜN Uyum programı kapsamında tanıtım sunumları ve üniversitenin yapısı, bölümleri ve sunduğu akademik imkanlar hakkında kapsamlı bilgilendirme yapıldı. Öğrenciler atölyeler, stüdyolar, kütüphane ve teknik ekipmanlar gibi eğitim sürecinde yararlanabilecekleri imkanlar hakkında da detaylı bilgi edindiler. Programda kampüs imkanları, kayıt işlemleri, ders seçimi, danışmanlık sistemi, sınavlar, disiplin kuralları ve yurt dışı eğitim fırsatları gibi konularda da öğrenciler bilgilendirildi. Bunun yanı sıra Erasmus öğrenci değişimi programı hakkında öğrencilere bilgi aktarılarak, öğrencilerin uluslararası fırsatlara erişiminin artırılmasına imkan sağlandı.