KÜLTÜR SANAT - 08 Ağustos 2024 Perşembe 10:57

Niğde’nin Yerel Lezzeti ’Kelle Söğüş’ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı

A
A
A
Niğde’nin Yerel Lezzeti ’Kelle Söğüş’ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı

Niğde’nin önemli yerel lezzeti kelle söğüş; Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafi işaretle tescillendi.


Kentte; Niğde Tahinlisi, Niğde Kalsiti, Niğde Tavası, Bor Söğürmesi, Obruk Halısı ile Darboğaz Kirazı’nın ardından coğrafi işaretle tescillenen ürün sayısı 7’ye yükseldi. İlk olarak Niğde’nin Kiçağaç köyünde yapılmaya başlanan kelle söğüşün tescillenmesi ile bilgi veren Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcığolu; coğrafi işaret çalışmalarının uzun zaman aldığını belirtti. Bir ürünün tescillenmesinin kente gastronomi ve ekonomik değer anlamında katkı sağladığını belirten Katırcıoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi;


"Kelle söğüşle birlikte tescillenen ürün sayımız 7 oldu. Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz 4. ürünümüzü tescil ettirdik. Niğde Tahinlisi, Niğde Kalsiti, Niğde Tavasının daha önce tescilini yaptırdık. Bor Söğürmesi, Obruk Halısı ve Darboğaz Kirazı’nın önceden alınmış tescilleri vardı."


Niğde Sarım Burma ve Ayva Boranası ile Misket Elmanın tescil aşamasında olduğunu kaydeden Katırcıoğlu bir ürüne coğrafi işaret almanın uzun zaman aldığını belirtti. Katırcıoğlu; "Bir ürünün tescillenmesi için altyapısının, geçmişinin olması lazım. Bu süreç o yüzden biraz uzun zaman alıyor. Gastronomi anlamında bu ürünlerin tescillenmesinin Niğde turizmine büyük katkı vereceğini umuyorum. Coğrafi işaret alabilecek başka ürünlerimizle ilgili de araştırma yapıyoruz, bununla ilgili katkı verecek olanlar varsa müracaatlarını da bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.



Niğde’nin Yerel Lezzeti ’Kelle Söğüş’ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Dikey tarım: Sürdürülebilir tarımda yeni adım Tekirdağ Çorlu’da dikey sera teknolojisi ile üretim yapan bir işletmede ilk hasat heyecanı yaşandı. Gelişmiş teknolojilerle donatılan tesis, sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Çorlu’da iki dekar alanda kurulu olan ve 600 metrekarelik steril ve kapalı hidroponik ortamıyla Türkiye’nin ilk dikey tarım tesislerinden biri olan işletmede, 40 farklı türde yenilebilir bitki yetiştiriliyor. Tesiste, yağmur kanallı mekanik aktarım ve açısal sulama sistemleri gibi ileri teknolojiler kullanılarak, fidelerin kök sulama havuzlarında doğal içerikli saf gübreyle beslenmesi sağlanıyor. Deneme üretim kapasitesinin aylık 2000 kıvırcık marul ile 1000 kombine kök ürün (roka ve kırmızı yapraklı salata çeşitleri) olduğu belirtildi. Sürdürülebilir tarımda yeni bir adım İşletmede sürdürülebilir tarım teknikleri ve Ar-Ge çalışmalarıyla üretim yapılırken, dikey tarımın avantajları ön plana çıkıyor. Bu yöntemle düşük su tüketimi, enerji verimliliği, zararlı ve hastalık bulaş riskinin azalması gibi avantajlar sağlanıyor. Ayrıca, kapalı ve steril alanlarda yapılan üretim sayesinde, yıl boyu kesintisiz hasat imkânı sunuluyor. Ancak dikey tarımın yüksek yatırım maliyetleri, bu üretim modelinin zorluklarından biri olarak gösteriliyor. İl Tarım Müdürlüğünden ziyaret İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, İl Müdür Yardımcısı ve Çorlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü ile teknik personelden oluşan bir heyet, tesisi ziyaret etti. İşletmedeki üretim tekniklerini yerinde inceleyen Öcal ve ekibi, üretim süreçleri hakkında bilgi aldı. Tesisin, modern tarımın ülkemizdeki yaygınlaşmasına katkı sağlaması hedefleniyor.
İstanbul Gaziosmanpaşa’da “Kadına Şiddete Karşı” mücadele çağrısı Gaziosmanpaşa Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde nedeniyle anlamlı bir farkındalık etkinliği düzenledi. Gaziosmanpaşa Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde nedeniyle anlamlı bir farkındalık etkinliği düzenledi. Belediye binası önünde gerçekleştirilen etkinliğe, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin eşi Gözde Bahçetepe, belediye başkan yardımcıları, müdürler ve çok sayıda kadın katıldı. Programda, kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden kadınların isimleri okunarak her biri gökyüzüne bir balon bırakıldı. Ardından kadınlar kol kola girerek, “şiddete karşı hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz” mesajı verdi. “Şiddetle mücadele eden tarafta olmaktan gurur duyuyorum” Etkinlikte konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin eşi Gözde Bahçetepe, “Bugün burada kadına şiddetle mücadele eden tarafta olmaktan gurur duyuyorum. Ne yazık ki kadına yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ediyor. Bu durum şiddetin bir kadın sorunu olduğunu değil toplum sorunu olduğunu da göstermekte. Çocuklarımızın, kadınlarımızın, gençlerimizin sokaklarda, işyerlerinde ve okullarda güvenli hissedebilecek noktaya geldiklerinde kendimizi rahat hissetmeye başlayacağız. Bu büyük mücadeleyi kadınlarımız için tek başına değil toplumun her ferdi olarak bir arada yürütmek zorundayız. Bu gücü hep birlikte kazanabiliriz. Dayanışma içerisinde tükenmeden bu mücadeleyi sonuna kadar yürütmek zorundayız” dedi.
Ankara Keçiören’de “Cumhuriyete Giden Yolda Bizim Kadınlarımız” tiyatro oyunu sahnelendi Keçiören Belediyesi, “Cumhuriyete Giden Yolda Bizim Kadınlarımız” adlı tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı. Keçiören Belediyesi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediyesi Dikmen Kadınlar Lokali tiyatro ekibinin “Cumhuriyete Giden Yolda Bizim Kadınlarımız” adlı tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı. Milli Mücadele yıllarında kadınların zafere giden yolda gösterdikleri mücadeleyi konu alan tek perdelik oyun, Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu`nda sahnelendi. Büyük beğeni toplayan ve duygusal anların yaşandığı oyunu Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’ın eşi Filiz Özarslan, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Gözde Nur Üçler, Keçiören Belediye Başkan Yardımcıları Emir Can Tunç ve Selçuk Karadağ vatandaşlarla beraber izledi. Kadının toplumdaki gücüne dair mesajlar verildi Anadolu’nun dört bir yanındaki Türk kadınının fedakarlık, umut ve bağımsızlık mücadelesinin sergilendiği, türkülerin yer aldığı müzikal tiyatro oyunu katılımcıları tarihi bir yolculuğa çıkardı. Yazarlığını ve yönetmenliğini Elif Özer’in yaptığı oyunda, cumhuriyete giden yolda kadınların karşılaştıkları zorluklar karşısında gösterdikleri büyük mücadele işlenerek, kadının toplumdaki gücüne dair önemli mesajlar verildi. Hep birlikte, şiddetten arınmış bir dünya inşa edeceğiz Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ın eşi Filiz Özarslan, kadına yönelik şiddete karşı mücadelede kararlılıklarını göstermek için bir araya geldiklerini belirterek, "Kadına yönelik şiddet, bireysel değil toplumsal bir sorundur. Bu sorunu çözmek için yasalar kadar; eğitim, farkındalık ve toplumsal dayanışma da önemlidir. Kadınlarımızın yaşam hakkını ve özgürlüğünü savunmak hepimizin görevidir. Çünkü güçlü bir toplum ancak eşit bireylerin varlığıyla mümkündür" ifadelerini kullandı.