EĞİTİM - 25 Mart 2024 Pazartesi 11:53

Niğde’den Portekiz’e uzanan eğitim köprüsü

A
A
A
Niğde’den Portekiz’e uzanan eğitim köprüsü

Eğitimde uluslararası iş birliği ve kültürel değişimi teşvik etmeyi hedefleyen proje ile Yeşilgölcük Şehit Osman Turgut Orta Okulu Erasmus+ akreditasyon okulu olarak seçildi.


Erasmus+ akreditasyon okulu olarak seçilen Yeşilgölcük Şehit Osman Turgut Orta Okulu öğrencileri, Portekiz’de bulunan Agrupamento De Escolas De Sancho II okuluna giderek yurtdışında eğitim öğretim deneyimi kazanıyor. Avrupa’nın farklı eğitim sistemleri hakkında bilgi sahibi olma, yeni diller öğrenme ve farklı kültürleri deneyimleme fırsatı bulan öğrenciler, proje çerçevesinde Portekizli eşitleriyle etkileşim kuracak, ortak eğitim projeleri üzerinde çalışacak ve eğitimde yenilikçilik konusunda bilgi alışverişinde bulunacaklar. Konu hakkında Yeşilgölcük Şehit Osman Turgut Orta Okulu tarafından yapılan açıklamada; "2022-2023 eğitim öğretim yılında okulumuz adına yapılan başvuru sonucunda okulumuz İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından Erasmus+ akreditasyon okulu olarak seçilmiştir. Bu seçkin fırsatı elde eden okulumuz, eğitimde uluslararası iş birliği ve kültürel değişimi teşvik etmeyi hedeflememekte. Bu yıl Portekiz’de bulunan Agrupamento De Escolas De Sancho II okuluna öğrencilerimiz Ravza Özden, Elif Ünlüer ve Hasan Caniş ile İngilizce Öğretmenimiz Oktay Uzun misafir olarak katıldılar. Bu özel program, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin yurtdışında eğitim öğretim ve öğrenim deneyimleri kazanmalarını sağlayarak, onları global vatandaşlıkla tanıştırmıştır. Bu deneyimi onların kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkıda bulunarak, gelecekteki eğitim faaliyetlerine yeni bir perspektif getirecektir. Okulumuz Erasmus+ programının bir parçası olarak bu tür uluslararası projeleri desteklemeye ve öğrencilerimizle öğretmenlerimize dünya standartlarında eğitim deneyimleri sunmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.



Niğde’den Portekiz’e uzanan eğitim köprüsü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da ’Elazığ Turizmini Geliştirme Toplantısı’ düzenlendi Elazığ’da birçok paydaşın katılımıyla ‘Elazığ Turizmini Geliştirme Toplantısı’ düzenlendi. Elazığ’da valilik, belediye, TSO ve Fırat Üniversitesi’nin işbirliğiyle ‘Elazığ Turizmini Geliştirme Toplantısı’ düzenlendi. Özel bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, Elazığ’da bulunan ve turizm değeri yüksek olan bölgelere yapılacak olan yatırımlar ve tanıtılması için yapılması gerekenler ele alındı. Toplantıya, Vali Yardımcısı Oltan Bayraktar, Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Elazığ TSO Vekili Gürkan Talo, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Üstündağ turizm yetkilileri ve STK temsilcileri katıldı. Turizmin dünyada çok farklı noktalara gittiğini aktaran Vali Yardımcısı Oltan Bayraktar, “Dünyada değişim ve dönüşüme bağlı olarak ülkemizde de turizmi anlama, anlamlandırma ve turizm alanında bir takım yatırım yapma anlamında ciddi değişiklikler ve dönüşümler yaşanıyor. Bizim kendi insanımızın gezme, görme ve tatillerini turizm alanlarında yapmaktadır. Dünyada birçok ülke turizm üzerinden yatırımlarını yapmaktadır. Avrupa’da ki bazı ülkeler doğa turizminden, Afrika ve Ortadoğu’da ki inanç turizminden ve bazı ülkeler kış turizminden sağlayarak turizm gelirlerini tek kalem üzerinden sağlıyor. Allah bizim ülkemizi öyle bir oluşturmuş ki bizim ülkemizde inanç turizminden tutun, kış turizmine, doğa turizmine ve sağlık turizmlerine kadar her türlü kaynağı ve potansiyeli bünyesinde barındıran bir ülkedir. Bu değerleri iyi bilmek lazım. Son yıllarda ki bakanlığımızın politikaları da bunları geliştirmeye ve dönüştürmeye yöneliktir. Ciddi atılımlar söz konusu bunların daha iyi bir konuma gelmesi lazım. Ülkemizde potansiyel var bu potansiyeli harekete geçirip ülkemize katma değerler sağlamak hepimizin borcudur” dedi. Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, “Elazığ’ımızı hak ettiği yere getirmek, Türkiye’de tanıtmak için inşallah çok güzel şeyler olacak. Bu toplantı ve bundan sonra ki çalışmalarda bunun ilk göstergeleri olacak. Özellikle şehrimizin en önemli yeri olan Türkiye’de tanınırlığı olan Harput’umuzda ki gelişmeler çok güzel. Önümüzdeki dönemlerde termal suyu da yapılacak kaplıca çalışmalarımız ve özellikle belediye başkanımızın turizme yönelik birçok vizyon projesiyle Elazığ’ımız hak ettiği yeri inşallah alacaktır” ifadelerini kullandı.
Adana Adana’da bal hasadı başladı Adana, zengin bitki örtüsü ve verilen desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor. Kentte yaklaşık 2 bin 470 arıcının 495 bin kovanda bal üretimi yapılmasıyla geçen yıl 12 bin 280 ton bal üretildi. Adana bölgesindeki arıcılar yılın ilk balını da peteklerden sağmaya başladı. İkliminin yanı sıra sahip olduğu zengin doğal ve tarımsal kaynaklı bitki örtüsüyle arıcılıkta öne çıkan Adana, verilen desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor. Kış mevsiminde narenciye bahçelerine, ilkbahar ve yaz başlangıcında ayçiçeği tarlaları civarına yerleştirdikleri kovanlardan bal sağan Adana’daki üreticiler, yaz aylarında ise kovanlarını taşıdıkları Toroslar’daki yaylalarda ve ülkenin diğer yüksek kesimlerindeki florası zengin alanlarda bal hasadı yapıyor. Yılın ilk bal hasadını narenciye balı ile yapan Adanalı arıcıların bal sağımına katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Çukurova Bölgesinin Kasım-Mayıs ayları arasında ekolojik şartları ve florası ile yerel arıcıların yanı sıra kışlatmak için arılarını getiren misafir arıcılar tarafından da tercih edilen bir bölge olduğunu söyledi. Kökçüoğlu, “Ovada narenciye bahçeleri, dağ kesiminde zengin flora ile arıcılıkta önemli bir yerdeyiz. Her yıl yaklaşık 33 ilden 150 bin kovan kış dönemini geçirmek için ilimize geliyor. 495 bin arılı kovan varlığına sahibiz ve 2470 aile geçimini arıcılıktan sağlıyor. Ürettiğimiz 12 bin 280 ton bal ile de Türkiye sıralamasında ikinci durumdayız. Turunçgil ağaçlarımızdan sadece meyve değil bal da topluyoruz. İlk narenciye balı ilimizde hasat edilmeye başladı. Hayırlı olsun” dedi. İl Müdürü Kökçüoğlu, arıcılara devlet desteğinin her zaman devam ettiğini ifade ederek, Adanalı arıcılara 2023 yılı desteği olarak 25 milyon lira ödendiğini söyledi. Kökçüoğlu, “İl Müdürlüğü olarak paydaşlarımızla işbirliği yaparak arıcılarımıza eğitimler veriyoruz, kovan desteği sağlıyoruz, arı hastalıkları ile mücadele için ilaç veriyoruz, kış bakım ve beslemesi için şeker dağıtıyoruz. Bu desteklerimiz önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek” şeklinde konuştu. Arılı kovandan petekleri alarak bal sağım makinesine koyan İl Müdürü Kökçüoğlu, bal sağımını yaparak yılın ilk bal hasadını gerçekleştirdi. Adanalı arıcılar önümüzdeki günlerde ayçiçeklerinin çiçek açmasıyla ova kesiminde ayçiçeği balını hasat ettikten sonra şehrin yüksek yaylalarına arılarını götürerek son bahara kadar buralarda konaklayacak.