ÇEVRE - 25 Ekim 2024 Cuma 12:19

Kapadokya’da sonbahar güzelliği

A
A
A
Kapadokya’da sonbahar güzelliği

Milyonlarca yıl önce meydana gelen volkanik patlamaların masal diyarına dönüştürdüğü Kapadokya, hazan mevsiminde sarının tüm farklı tonlarıyla ziyaretçilerini karşılıyor.


UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras listesinde yer alan Kapadokya, konuklarına tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle her mevsim farklı bir manzara sunuyor. Kendine özgü doğal yeryüzü şekilleri, ilginç kaya oluşumları, yer altı ve yer üstü güzelliklerinin yanı sıra renkli vadileri ile ziyaretçilerine farklı bir dünyanın kapılarını aralayan Kapadokya coğrafyası, sonbaharın renkleriyle farklı bir güzelliğe büründü. Ortaya kartpostallık görüntüler çıktı. Peribacaları, tüf kayalara oyulmuş kiliseleri, yer altı ve yer üstü oluşumları ve balon turları ile dünyada ve Türkiye’de kültür turizminin en önemli merkezlerinden biri konumundaki Kapadokya, sonbahar mevsiminde de yerli ve yabancı turistlerin gezi güzergâhları içerisinde yerini almaya devam ediyor. Doğa, kültür ve tarihin bütünleştiği Kapadokya, sonbaharın gelmesiyle birlikte daha farklı bir güzelliğe büründü. Sonbaharda sararıp dökülen ağaçlar, sarının tüm tonlarının değişik güzelliğini ortaya çıkarırken, fotoğraf tutkunları için de bu anın kaydedilmesi oldukça heyecan verici kareler bütünlüğü oluşturuyor. Kapadokya’nın sadece balon turlarından ibaret olmadığını söyleyen İsveçli Turist Petro Niederberger yaptığı açıklamada, “Kapadokya’yı çok beğendim. Burası inanılmaz bir yer. Kapadokya’nın her yerini görmek çok güzel. Kapadokya’ya sadece balon turları için gelmemek gerekiyor. Buraların tarihini, doğasını görmeniz gerekiyor. Sonbaharda renk değiştiren Kapadokya’yı mutlaka görmelisiniz. Her yer çok güzel” ifadelerini kullandı.


ABD’nin Virginia eyaletinden gelen Tiffany Butler de açıklamasında, “Bence Kapadokya birçok insanın ziyaret etmesi gereken bir yer. Kapadokya’ya gelene kadar, burası hakkında ne bildiğinizi bilemezsiniz. Gelip görmeniz gerekiyor. Her yer sarının tonlarına girmiş. Bu mevsimde hava ne çok sıcak ne de çok soğuk. Yazın burada olmayı hayal edemiyorum. Muhtemelen hava çok bunaltıcı olacak. Ama şu anda benim için mükemmel bir sıcaklık. Tam gezilecek mevsim” dedi.



Kapadokya’da sonbahar güzelliği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Ağaca astığı yazı ile insanlık ölmemiş dedirtti DÜZCE (İHA) – Düzce’de yaşayan 25 yaşındaki genç çiftçi, ‘Canı isteyen hurma alabilir, helal olsun’ yazısını astığı Trabzon Hurması ağacının yanına poşette koyarak örnek bir davranış sergiledi. Genç çiftçinin davranışı insanlık ölmemiş dedirtti. Düzce’nin Çilimli ilçesine bağlı Dikmeli Köyü’nde oturan 25 yaşındaki Nuri Dindar isimli genç 10 yıl önce evinin bahçesindeki vişne ağacını aşılatarak Trabzon Hurması ağacına çevirdi. Sonrasında ağaçta olan cennet hurmalarını ise kendisi toplayarak eşine, dostuna, akrabalarına, komşularına dağıttı. Evinin önünden geçen ve canı istediği için ağaçtan 1-2 tane alan vatandaşlar, Dindar’ı aramaya ve izin istemeye başlayınca Nuri Dindar’da ağaca ‘Canı isteyen hurma alabilir, helal olsun’ yazısı astı. Ayrıca yazının yanına da poşetler asan Nuri Dindar, yaptığı hareketle gönülleri fethetti. “Benden izin almalarına gerek kalmadı artık isteyen poşete koyup alıyor” Ağaca yazı asmasının sebebini anlatan 25 yaşındaki Nuri Dindar, “Daha önceki senelerde yoldan geçenler görüyordu. Canı isteyen yine alıyordu ama izin istiyorlardı. Bazen de biz evde olmadığımız zamanlar oluyordu. Canı isteyen alabilsin diye böyle bir yazı asmak aklıma geldi. Geçmiş senelerde ayrıca bu yetişen hurmaları dostlarımıza, akrabalarımıza dağıtıyorduk. Bu senede yoldan geçenler dalından alsınlar diye ağaca yazı asmak aklıma geldi. Şu anda yoldan geçen, görüp canı isteyen herkes alabilir. Poşette asıyorum ağaca. Poşete koyup toplayabilirler. Poşeti de ben veriyorum. Çok fazla güzel tepki alıyorum. Allah razı olsun diyenler oluyor. Bu ağaç normalde vişne ağacıydı. Biz bunu 10 sene önce aşılattık ve Trabzon Hurması ağacı yaptık. Şimdi de çok fazla oluyor. Bir kısmını kendimize alıyoruz, geri kalanını dağıtıyoruz” dedi. “Canı isteyenlere genç kardeşimizin ikramı oluyor” Dikmeli Köyü Muhtarı Serkan Yıldırım ise Nuri Dindar’ın örnek davranışı hakkında, “Genç kardeşimiz güzel bir uygulama yapmış. Bu hurmayı herkes yesin diye ağacına yazı asarak ikram ediyor. Güzel bir düşünce. Daha önceki yıllarda kendisi toplayıp komşulara, eşe dosta dağıtıyordu şimdi herkes alsın dalından yesin diye böyle bir ikramda bulundu. Güzel bir uygulamaya yaptı. Bizimde hoşumuza gitti. Bizde kardeşimizi destekliyoruz” ifadelerine yer verdi. Pazarda kilosu yaklaşık 60 TL’ye satılan hurmayı yoldan geçen ve canı isteyen vatandaşlarda istediği kadar alarak yiyebiliyor.
Bursa DOSABSİAD’dan üniversite öğrencilerine cumhuriyet etkinliği Dosabsiad Başkanı Nilüfer Çevikel, Cumhuriyetin 101. kuruluş yıldönümü çerçevesinde üniversite öğrencileri ile buluşup "Keşke" isimli tiyatro oyununu izledi. Downtown Yaşam ve Eğlence Merkezi’nde bulunan DasDas Bursa’da sahnelenen, Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar sonra ülkesine gelişinin hologram teknolojisi ile canlandırıldığı ve İş İnsanı Nur Ger’in sahne aldığı "Keşke" isimli tiyatro oyunu, Demirtaş Organize Sanayi bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Nilüfer Çevikel’in ev sahipliğinde bir araya gelen Bursa Teknik Üniversitesi öğrencilerinin büyük beğenisini kazandı. “Tiyatro sanatın en güçlü alanlarında biri” Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının yıl dönümünde, gençlerle birlikte böylesine özel ve anlamlı bir etkinlikte buluşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Başkan Nilüfer Çevikel, “Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkmak ve genç nesillere bu değerleri aşılamak amacıyla farklı çalışmalarımızla beraber, sanat aracılığıyla öğrencilerimizle birlikte Cumhuriyet kültürünü bir kez daha vurgulamak istedik. Tiyatro da sanatın ve kültürün en güçlü alanlarında biri. Çok başarılı bir eser olduğunu düşündüğüm ’Keşke’ isimli oyunun da her anlamda gençlerimizin izlemesi gereken bir eser olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. Sanata, kültüre ve sosyal hayata daha aktif katılımları için gençler için bu tür etkinlikler düzenlemeye devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Başkan Çevikel, “Bu vesileyle bir kez daha Cumhuriyetimizin yeni yaşını kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bağımsızlık yolunda canlarını ortaya koyan tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi. Gençlerden ‘Keşke’ oyununa tam not Etkinliğe katılan üniversite öğrencileri, geleceği 100 yıl öncesinden gören bir liderin, tüm hayatını adadığı ülkesine yıllar sonra gelişinin hayali olarak kurgulandığı ’Keşke’ oyununu izlerken hem eğlenceli vakit geçirdiler hem de sanatsal bir deneyim yaşadılar. Oyun, teması ve etkileyici performansı ile izleyicilerden tam not alırken, etkinliğe katılan BTÜ öğrenci toplulukları üyeleri, Cumhuriyet Bayramı’nın anlamını yansıtan bu etkinliğe kendilerini davet eden DOSABSİAD’a ve Başkanı Nilüfer Çevikel’e teşekkürlerini ilettiler. Ayrıca oyunda sahne alan İş İnsanı Nur Ger, DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel’e desteklerinden dolayı özel olarak teşekkürlerini iletti.